5 ρεαλιστικές λύσεις που θα σε βοηθήσουν στο burn out

Κάθε μέρα γραφείο 09:00 17:00, κάθε μέρα οι ίδιες αχώνευτες φάτσες, κάθε μέρα το ίδιο αχώνευτο περιβάλλον των ελαχίστων τετραγωνικών και των πολλών κρίσεων πανικού στις τουαλέτες.

Άτακτη εισπνοή.

Άτακτη εκπνοή.

Ο υπολογιστής του γραφείου προπολεμικός, έχει παραδώσει πνεύμα μια δεκαετία τώρα.

τα νεύρα σου

Το αφεντικό περνάει από δίπλα σου.

τα χάπια σου

Σου δίνουν δουλειά δέκα λεπτά, πριν σχολάσεις.

και ένα ταξί να φύγεις

…το ταξί σε παίρνει τελικά με τα πολλά 18:30 και όχι 17:00.

Η υπερωρία ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ απλήρωτη.

Ο Θοδωρής σε περιμένει να μαγειρέψεις.

– «Τι θα φάμε;», ρωτά μαχμουρλίδικα.

– «Βατράχι αυγολέμονο», η πληρωμένη απάντηση που του αρμόζει.

Αν η ζωή σου ήταν ταινία, θα ήταν « Η Μέρα της Μαρμότας». Πλήξη.

Αν η ζωή σου ήταν βιβλίο ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ το δικό μας. Τσέκαρε το και μόνη σου δηλαδή, κάνοντας κλικ εδώ.

Χρειάζεται να μιλήσω για το άγχος που νιώθεις καθημερινά και την πίεση για τις τόσες ευθύνες που έχεις αναλάβει; Για το ότι δεν έχεις από πουθενά βοήθεια; Ότι τα βράδια δεν κοιμάσαι; Ότι νιώθεις ταχυκαρδίες; Ότι δεν μένεις ικανοποιημένη με τίποτα πια;

Ότι έχεις χάσει τον εαυτό σου;

Το Σύνδρομο της Εργασιακής Εξουθένωσης, στα αγγλικά “burn out”, έδωσε επιτέλους έναν ορισμό και μια υπόσταση, σε αυτό που δυστυχώς είναι σε πολλούς οικείο.

Πολλοί, βέβαια, αναφέρουν ότι το burn out, δεν αφορά μόνο τον εργασιακό χώρο.

Είναι κάτι που το συναντούμε και σε πολλούς γονείς με μικρά παιδιά, σε ανθρώπους που έχουν αναλάβει τον ρόλο του φροντιστή ενός οικείου προσώπου (λόγω ασθενείας ή μεγάλης ηλικίας), αλλά και σε μακροχρόνιες τοξικές σχέσεις.

Η γρήγορη απάντηση/λύση που συνιστούν πολλοί είναι: Φύγε.

Και είναι σχετικά εύκολο, όταν μιλάμε για δουλειά.

Αν όμως μιλήσουμε ρεαλιστικά, χωρίς να έχουμε αυταπάτες, τι γίνεται όταν δεν μπορείς απλώς να «φύγεις»;

  • Τι κάνεις, όταν είσαι μία νέα μαμά που μεγαλώνει αβοήθητη ένα μωρό που σε χρειάζεται 24 ώρες το 24ώρο ;
  • Τι κάνεις, όταν η δουλειά σου, σου εξασφαλίζει τα προς το ζην;
  • Τι κάνεις, όταν ο άνθρωπος που φροντίζεις είναι η μαμά σου, που έχει άνοια και σε χρειάζεται συνέχεια;

Δεν «φεύγεις» απλώς από αυτές τις καταστάσεις, γιατί έχεις εξουθενωθεί.

Μπορείς, όμως, αφού αναγνωρίσεις στον εαυτό σου το burn out, να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα που θα σε βοηθήσουν να το αντιμετωπίσεις.

Εστίασε στα θετικά

Αν η αιτία της ψυχολογικής και σωματικής εξουθένωσης που νιώθεις είναι η εργασία σου, σταμάτα να «βλέπεις» μόνο τα αρνητικά. Η εστίαση στην αρνητική πλευρά των πραγμάτων, το μόνο που σου προκαλεί είναι μεγαλύτερο θυμό. Και αυτό δεν σε βοηθάει, σε καμία περίπτωση.

Επίλεξε να εφαρμόσεις την «αντίστροφη ψυχολογία». Εστίασε στη θετική πλευρά. Θύμισε στον εαυτό σου, γιατί αρχικά ξεκίνησες να δουλεύεις στην συγκεκριμένη επιχείρηση/εταιρία. Είναι ο μισθός; Είναι, για να φτιάξεις το βιογραφικό σου; Είναι, για να εξασφαλίσεις την οικονομική ανεξαρτησία σου;

Αν η αιτία της εξουθένωσης είναι αποτέλεσμα της καθημερινής φροντίδας ενός οικείου προσώπου σου, θύμισε στον εαυτό σου όλα αυτά που σε δένουν με αυτόν τον άνθρωπο.

Βρες χρόνο για να φροντίσεις τον εαυτό σου

Η παραμέληση του εαυτού μας επιτείνει τις αρνητικές επιπτώσεις του burn out. Το να ξεκινήσεις να φροντίζεις, μέσα στην ημέρα τον εαυτό σου, θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς καλύτερα τη δύσκολη αυτή κατάσταση, στην οποία έχεις περιέλθει.

Δεν χρειάζεται να είναι μία ώρα. Έστω και 15 λεπτά self care μέσα στην ημέρα, μπορούν να κάνουν την αλλαγή.

Βάλε ρεαλιστικούς και όχι υψηλούς στόχους. Αν δεν μπορείς να είσαι μία ώρα στο γυμναστήριο, όπως κάποτε, μπορείς να κάνεις 10 λεπτά ελαφριάς μορφής άσκησης στο σπίτι.

Η αυτοθυσία δεν βοηθάει κανέναν

Ήρθε η ώρα να ζητήσεις βοήθεια. Η κίνηση αυτή δεν είναι κίνηση αδυναμίας. Έχεις φτάσει στα όρια σου, έχεις εξαντληθεί συναισθηματικά και σωματικά και πρέπει να σε υποστηρίξει το περιβάλλον σου.

Δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα μεμιάς. Μην έχεις αυταπάτες. Αλλά το να σε βοηθήσει κάποιος με το super market ή με τις δουλειές του σπιτιού ή με ό,τι άλλο θα σε κούραζε παραπάνω, ενώ δεν είναι απαραίτητο να γίνει από εσένα, είναι μια σημαντική βοήθεια στο τέλος της ημέρας.

Μην απομακρύνεσαι από το περιβάλλον σου

Η απομόνωση δεν είναι λύση. Η δικαιολογία σου είναι ότι δεν έχεις χρόνο. Οι ψυχολόγοι συνιστούν να μην περιμένεις να βρεις ελεύθερο χρόνο. Πρέπει απλά να τον δημιουργήσεις. 

Αν σου έχει λείψει η επαφή με την κολλητή σου, αλλά νιώθεις μεγάλη κούραση μετά τη δουλειά και προτιμάς να κάτσεις σπίτι σου, κάνε την αλλαγή. Βγες μετά τη δουλειά έστω και για μία ώρα.

Το να μοιραστείς με κάποιον δικό σου όλα αυτά που σου συμβαίνουν, μπορεί να πολλές φορές να προσφέρει τρομερή ανακούφιση.

Βάλε όρια

Το να λες και κανένα «όχι» και να είσαι ειλικρινής απέναντι στον εαυτό σου και στους άλλους για το τι μπορείς να αναλάβεις και τι δεν μπορείς, είναι ίδιον ωριμότητας και αυτοσεβασμού.

Αν το πρόγραμμά σου είναι ήδη αρκετά φορτωμένο, θα πρέπει να αρνηθείς να αναλάβεις και άλλα καθήκοντα και υποχρεώσεις.

Αν έχεις ανάγκη από προσωπικό χώρο και χρόνο, ούσα μαμά ή σε μία μακροχρόνια σχέση, μη φοβάσαι να δημιουργήσεις μέσα στο σπίτι σου την δική σου προσωπική γωνία. Το να περνάς χρόνο εκεί σκοπίμως για λίγο χρόνο, χωρίς να σε απασχολεί οτιδήποτε άλλο, μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπίσεις το burn out.