σχέση διαφορά ηλικία εξωφυλλο

Παίζει ρόλο η ηλικία του;

Καθόσουν, λέει, στη στάση του λεωφορείου και ένας ωραίος τύπος σε πλησίασε με τόλμη και γοητεία. 

Μήπως διάβασες αυτό κι έχεις γίνει τόσο ακαταμάχητη, που σε προσεγγίζουν διαρκώς ωραίοι άντρες;

Το παλικάρι ζήτησε ονοματάκι, κέρασε κάτι κρακεράκια που είχε στο backpack του και ρώτησε την ηλικία σου. Του είπες τη δική σου και καθότι δεν ήθελες η φάση να εξελιχθεί σε συνέντευξη που αυτός σε ρωτάει κι εσύ απλά απαντάς, αποκρίθηκες με ένα «εσύ πόσο είσαι;». «38» σου απάντησε και το κρακεράκι κάθισε στο λαιμό σου. Το «38» σου θύμισε περισσότερο θερμοκρασία σώματος ατόμου με ίωση, παρά ηλικία. 

«Μήπως είναι λίγο μεγάλος;» σκέφτηκες. 

Διώχνω αυτό το ερώτημα από το κεφάλι σου και στη θέση του τοποθέτω το «παίζει ρόλο η ηλικία του;». Και μόνος μου απαντώ πως στην πραγματικότητα παίζει ρόλο. Μπορεί όχι πρωταγωνιστικό, αλλά έναν ρόλο θα τον παίζει. 

Πρωταγωνιστές είστε, ουσιαστικά, εσύ κι αυτός, κι όχι οι αριθμοί που δηλώνουν το πότε γεννηθήκατε. 

Οι επιστήμονες σε χτυπούν στην πλάτη, για να ξεκολλήσει το κρακεράκι από τον οισοφάγο σου και σε καθησυχάζουν, εξηγώντας σου πως δεν είσαι η τρελή της στάσης, που κάθεται και ασχολείται με ηλικίες. Γιατί και οι ίδιοι ασχολήθηκαν με αυτές και βρήκαν ωραία πραγματάκια. Ενδιαφέρουσες πληροφορίες που ίσως λύσουν κάποιες από τις απορίες σου. 

Γι’ αυτό είμαι σήμερα εδώ. Για να σου πω τι εντόπισαν και τι πρέπει να ‘χεις κατά νου όταν εσύ είσαι 28 και σε προσεγγίσει παλικάρι που είναι και δηλώνει 38 ή 18. Γιατί, μην ξεχνάς πως, το να εντυπωσιάσεις έναν 18χρονο είναι μια εξίσου ισχυρή πιθανότητα. 

Πάμε να δούμε, λοιπόν, πόσο ρόλο παίζει η ηλικιακή διαφορά στις ερωτικές σχέσεις –με οδηγό πάντα την επιστήμη. 

Σχέση με άντρα μεγαλύτερο από σένα

σχέση διαφορά ηλικία μεγαλύτερος

Ξεκινώ με την περίπτωση του άντρα που τα ‘χει τα χρονάκια του. 

Κι αναρωτιέμαι εγώ, που είμαι μάλλον λίγο πιο πονηρεμένος από σένα: μόνο τα χρονάκια θα ‘ναι παραπάνω απ’ τα δικά σου; Ή λες να ‘χει και περισσότερη ωριμότητα και να μπορεί να σου παρέχει περισσότερη σταθερότητα; Κι ας μην ξεχνάμε πως παίζει να μιλάμε για έναν άντρα με μπόλικη εμπειρία στη ζωή.

Η σωστή απάντηση είναι η εξής: σε μια σχέση με έναν άντρα μεγαλύτερο από σένα, θα απολαύσεις όλα τα παραπάνω αβαντάζ. 

Οι Zhang & Hayward μας πληροφορούν πως ένας άντρας στα τριανταπλάς, έχει ήδη δουλέψει κάποια χρόνια και έχει σταθεροποιηθεί οικονομικά και συναισθηματικά. Δεν αγωνίζεται να στρώσει την καριέρα του, γιατί αυτό το ‘κανε την προηγούμενη δεκαετία. Εδραιώθηκε στη δουλειά του και τη ζωή του και πια μπορεί να απολαύσει τους καρπούς των κόπων του. 

Σε ρωτάω, λοιπόν: Σε χαλάει να τους απολαύσει μαζί σου, αντί να κάθεται και τους απολαμβάνει μόνος του; 

Οι Lehmiller & Agnew ήρθαν και πρόσθεσαν ένα ακόμη στοιχείο στη λίστα με τα αβαντάζ: την προϋπηρεσία που έχει ένας μεγαλύτερος άντρας –όχι μόνο στη δουλειά του αλλά και– στη ζωή. 

Ένας άντρας που τείνει να πατήσει ή έχει ήδη πατήσει τα 40, έχει ζήσει πολλά. Οι εμπειρίες του τον έχουν προετοιμάσει για αυτό που πρόκειται να ζήσετε από κοινού. Συν τοις άλλοις, μπορεί να σου τις αφηγηθεί και να κάνετε συζητήσεις παρέα, που θα ‘ναι άλλου επιπέδου. 

Ο τύπος θα ξέρει –και θα σου μάθει– πώς είναι να περνάς καλά σε μια σχέση, χωρίς να ‘χει καν διαβάσει τον απόλυτο οδηγό των σχέσεων, επειδή απλούστατα έχει φάει τα μούτρα του ουκ ολίγες φορές και το πάθημα του έγινε μάθημα.

Διαβάζεις όλα τα παραπάνω κι αρχίζεις να βλέπεις τον 38άρη και τα κρακεράκια του με άλλο μάτι –η μπουκιά ξεκολλάει από το λαιμό σου και αρχίζεις να νιώθεις τις πεταλούδες και τα αλμυρά ψιχουλάκια που πλέον φτάνουν στο στομάχι σου.

Μήπως, όμως, η ηλικία του σημαίνει πέραν όλων των θετικών και κάποιες αρνητικές συνέπειες;

Μια από αυτές είναι, κατά τον Drefahl, τα προβλήματα υγείας, τα οποία, μετά από μερικά χρόνια, θα κάνουν την εμφάνισή τους. Γιατί, όπως λέει κι ο σοφός λαός, «άσπρα μαλλιά στην κεφαλή, κακά μαντάτα στα αποτελέσματα του ετήσιου τσεκ απ». Καλά, μπορεί να μην λέει ακριβώς αυτό. Ό,τι λέει, λοιπόν. Αυτό κράτα εσύ. 

Να θυμάσαι πως στο ΄χα πει, γιατί δεν θέλω να με κατηγορήσεις, όταν θα περνάτε τα απογεύματά σας στις αίθουσες αναμονής ιατρείων, αντί για το αγαπημένο σου καφέ-μπαρ. 

Επίσης, δεν θέλω να μου πεις πως δεν σε προειδοποίησα ότι ο κόσμος είναι κακός και μπορεί να πει πολλά για τη σχέση σου με τον γοητευτικό σαραντάρη. 

Οι Lehmiller & Agnew το ερεύνησαν κι αυτό. Και είπαν το 2006 κάτι που δεν θα αλλάξει ακόμη κι αν το καλεντάρι γράψει 2026: ο κόσμος θα σας κρίνει. Εσένα θα κρίνουν, βασικά, γιατί θα αναρωτιούνται «τι του βρήκες του παππού» εσύ που ‘σαι μια κοπέλα σαν τα κρύα τα νερά.

Σχέση με άντρα μικρότερο από σένα

σχέση διαφορά ηλικία μικρότερος

Το σκέφτεσαι διπλά και ρίχνεις άκυρο στον ωραίο κύριο, γιατί ειδικά αυτό με τη σκληρή κριτική του κόσμου δεν νομίζεις πως θα το αντέξεις. 

Το λεωφορείο σου φτάνει και καθώς μπαίνεις μέσα, κατευθύνεσαι προς τη μόνη κενή θέση, στην οποία και κάθεσαι. Δίπλα σου, παίζει με το κινητό του ένα φρέσκο και καυτό παλικαράκι. «Είναι-δεν είναι 20» σκέφτεσαι. Και επιβεβαιώνεσαι –για το «δεν είναι»– όταν σου πιάνει την κουβέντα και σου αποκαλύπτει πως είναι μόλις 18, πρωτοετής φοιτητής. 

Ξεχνάς αμέσως τις ερωτικές φαντασιώσεις με πρωταγωνιστές εσένα και αυτόν, γιατί ούτε θυμάσαι πόσα χρόνια πέρασαν απ’ όταν ήσουν εσύ πρωτοετής φοιτήτρια. 

Στην επόμενη, όμως, στάση ανεβαίνει ο Buss. Έρχεται και σου λέει στο αυτί τα εξής: «Κάνε κάτι μαζί του, θα αναζωογονηθείς». Μπορείς να μην τον εμπιστευτείς τον Buss; Αφού είναι ο μπαμπάς της Εξελικτικής Ψυχολογίας.

Αρχίζεις να σκέφτεσαι ότι ο μικρός είναι αυτό που ψάχνεις, γιατί είναι φως-φανάρι πως ξεχειλίζει από ενέργεια κι από όρεξη για ζωή. 

Ο Buss ήταν αυτός που σε έσπρωξε στην αγκαλιά του νεαρού, παίρνοντας βέβαια μια χείρα βοηθείας κι από τον φίλο και συνεργάτη του, τον Schmitt. 

Το 1993, οι δυο κύριοι επισήμαναν σε μια απ’ τις πολλές τους έρευνες πως μια γυναίκα που συνάπτει σχέση με έναν άντρα λίγο νεότερο από αυτήν, θα μπορεί να συνεργαστεί μαζί του πολύ αποτελεσματικά. Και οι σχέσεις την θέλουν τη συνεργασία τους, φιλενάδα. Και η συνεργασία λειτουργεί μόνο αν υπάρχει ισοτιμία.

Πού, όμως, την βρίσκεις τη ρημάδα την ισοτιμία; Στις σχέσεις που ο σύντροφός σου δεν θα νομίζει ότι έχει το πάνω χέρι, απλά γιατί έχει παραπάνω χρόνια. Συνεπώς, στην περίπτωση που το γκομενάκι είναι μικρότερο, θα υπάρχει ισοτιμία και θα λαμβάνετε αποφάσεις από κοινού –άρα όλα θα ‘ναι μέλι γάλα.

Σκέφτεσαι, λοιπόν, όλα τα παραπάνω και ξεκινάς να τον γλυκοκοιτάς τον νεαρούλη, γιατί νιώθεις πως ήρθε η στιγμή να ευτυχήσεις και τίποτα δεν προκειται να πάει στραβά. 

Μεταξύ μας, όμως, όλα μπορούν να στραβώσουν, καθώς οι νέοι άντρες είναι συνήθως συναισθηματικά ανώριμοι. 

Μην μου θυμώνεις. Δεν είμαι εγώ αυτός που σου κόβει τα φτερά. Στα έκοψαν το ‘96 οι Bereczkei & Csanaky. Οι εν λόγω επιστήμονες διαπίστωσαν πως στην περίπτωση που τα μπλέξεις με «εφηβάκι», όλα είναι πιθανά. Θα μαλώνετε, θα παρεξηγιέστε και θα συγκρούεστε αρκετά συχνά. 

Και τι θα κάνεις, φίλη, αν σου την δώσει στα νεύρα; Θα πας να τα πεις στον διευθυντή; Ή θα λύσετε τις διαφωνίες παρουσία του αφεντικού; 

Α, δεν το ήξερες; Πιθανότατα, δεν θα υπάρχει καν αφεντικό. Το αγόρι μάλλον δεν θα έχει καν δουλειά και ως εκ τούτου ούτε οικονομική σταθερότητα. Το αν σε επηρεάζει αρνητικά όλο αυτό, θα το κρίνεις εσύ. 

Εγώ απλά τα λέω, αλλά στο φινάλε η απόφαση θα ‘ναι δική σου. 

Τι συμβαίνει στον κόσμο μας;

σχέση διαφορά ηλικία στατιστικά

Το καλό της υπόθεσης είναι ότι στον κόσμο μας ο κόσμος ερωτεύεται. Συνάπτει σχέσεις, κάνει οικογένειες και περνά καλά, αγνοώντας τις αποψάρες της «κριτικής επιτροπής» που μουρμουρίζει, κάθε φορά που βλέπει ανθρώπους να χαμογελούν. Γιατί –σε προειδοποίω– ό,τι ηλικία και να ‘χει ο καλός σου, κάτι θα βρουν να πουν –γιατί αυτοί είναι.

Σύμφωνα με απογραφή που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η μέση διαφορά ηλικίας στα ετερόφυλα ζευγάρια είναι 2,3 χρόνια. Και, συνήθως, μεγαλύτερος είναι ο άντρας της σχέσης. Οι Rosenfeld, Reuben και Falcon πρόσθεσαν την εξής ενδιαφέρουσα πληροφορία, μετά από δική τους έρευνα: μόνο το 7,6% των γυναικών τα μπλέκει με νεότερους άντρες. 

Αυτά λένε οι έρευνες. Ξέρεις, όμως, τι δεν λένε; Δεν λένε πως είσαι «τεκνατζού», αν αποφασίσεις να πας με μικρότερο. Ούτε πως είσαι «προικοθήρας», αν πας με μεγαλύτερο. 

Το συμπέρασμα; Μπορείς να πας με όποιον θέλεις –κι άσε τις κακές τις γλώσσες να λένε τα δικά τους. 

Το μόνο που λένε ξεκάθαρα οι έρευνες, είναι πως όποια διαφορά ηλικίας κι αν υπάρχει στη σχέση, μπορεί τα πράγματα να μην είναι πάντα ρόδινα. Γι’ αυτό κι εμείς είπαμε να ετοιμάσουμε έναν οδηγό που θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε όποιο πρόβλημα προκύψει.

Κάνε κλικ εδώ, για να τον αποκτήσεις.


Επιστημονικές πηγές:

Bereczkei, T., & Csanaky, A. (1996). Mate choice, marital success, and reproduction in a modern society. Ethology and Sociobiology, 17(1), 17-35.

Buss, D. M. (1989). Sex differences in human mate preferences: Evolutionary hypotheses tested in 37 cultures. Behavioral and Brain Sciences, 12(1), 1-14.

Buss, D. M., & Schmitt, D. P. (1993). Sexual strategies theory: an evolutionary perspective on human mating. Psychological Review, 100(2), 204.

Drefahl, S. (2010). How does the age gap between partners affect their survival? Demography, 47(2), 313-326.

Lehmiller, J. J., & Agnew, C. R. (2006). Marginalized relationships: The impact of social disapproval on romantic relationship commitment. Personality and Social Psychology Bulletin, 32(1), 40-51.

Rosenfeld, M. J., Reuben, J., & Falcon, M. (2018). Age and Gender Differences in Heterosexual Partner Age Preferences. Journal of Social, Evolutionary, and Cultural Psychology, 12(3), 173-185.

U.S. Census Bureau. (2020). Age and Sex Composition in the United States: 2020. U.S. Department of Commerce.

Zhang, Z., & Hayward, M. D. (2006). Gender, the marital life course, and cardiovascular disease in late midlife. Journal of Marriage and Family, 68(3), 639-657.

Scroll to Top