έλεγχο

7 πράγματα που θα σου δώσουν τον έλεγχο

Πόσες φορές έχεις νιώσει ότι δεν έχεις τον έλεγχο της ζωής σου; Αν είσαι σαν και εμάς, πολλές! Κι όμως, στα περισσότερα άρθρα που θα βρεις στον μαγικό κόσμο του ίντερνετ, οι αρθρογράφοι μας μιλάνε για το πως να αφήσουμε τον έλεγχο από τη ζωή μας, πως να μάθουμε να ζούμε χωρίς αυτόν, και πως τίποτα τελικά δεν είναι στο χέρι μας. Εμείς από την άλλη, μιας και μας αρέσει να διαφέρουμε όπως θα έχεις καταλάβει μέχρι τώρα, θα σου μιλήσουμε για 7 πράγματα που μπορείς να ελέγξεις.

Αυτό βέβαια δεν το κάνουμε μόνο και μόνο για να διαφέρουμε, αλλά γιατί πιστεύουμε (και εμείς και η επιστήμη), πως με το να ξέρεις ποια πράγματα μπορείς να ελέγξεις και ποια πράγματα δεν μπορείς, θα γίνεις ένας πιο ολοκληρωμένος και ευτυχισμένος άνθρωπος.

Λοιπόν, τι λες, πάμε να δούμε τα 7 πράγματα που μπορείς να αλλάξεις και να πάρεις τον έλεγχο; Κράτα σημειώσεις!

Την γλώσσα σου

Όταν λέμε τη γλώσσα σου, συμπεριλαμβάνουμε και τη γλώσσα του σώματος μέσα, γιατί έτσι και αλλιώς και οι δύο είναι στην ουσία το ίδιο: τρόποι έκφρασης. Εάν, όπως λένε, η σιωπή είναι χρυσός, εμείς λέμε πως η γλώσσα είναι πλατίνα. Επειδή είναι όσο ατελείωτη είναι και η αναπνοή μας, δεν σημαίνει ότι πρέπει να την χαραμίζουμε, αλλά ούτε και να την χρησιμοποιούμε με λανθασμένο τρόπο. Σκέψου μόνο πόσες φορές η γλώσσα σου (επαναλαμβάνουμε, είτε η λεκτική είτε η σωματική), έχει δώσει λάθος μηνύματα. Είναι στο χέρι μας να μπορούμε να την ελέγξουμε και είναι στο χέρι μας να μάθουμε να αντιδράμε σωστά με την γλώσσα μας.

Την ευεξία σου

Μπορεί η σωματική και ψυχική υγεία να μην είναι πάντα στο χέρι μας, η ευεξία μας όμως, κατά κύριο λόγο, είναι. Εάν κοιμόμαστε σωστά, τρώμε σωστά, κάνουμε γυμναστική, μορφωνόμαστε, κάνουμε αυτοσυγκέντρωση, και γενικά περνάμε χρόνο φροντίζοντας το σώμα μας και την ψυχή μας, η ευεξία, όσα άλλα προβλήματα και να έχουμε, θα έρθει.

Τον τρόπο που χειρίζεσαι τους άλλους

Οι άλλοι μπορούν να μας φερθούν με τον καλύτερο τρόπο ή με τον χειρότερο τρόπο. Το πως θα αντιδράσουμε εμείς σε αυτό, όπως και το πως θα φερθούμε σε έναν άγνωστο στον δρόμο, είναι εντελώς δικό μας κομμάτι. Έχεις τον έλεγχο, κάθε στιγμή, του να φερθείς καλά ή άσχημα. Με το να δίνεις στον άλλον άνθρωπο τα ηνία (εάν μου φερθεί έτσι θα του φερθώ και εγώ έτσι), αποδυναμώνεις τον εαυτό σου και μειώνεις τις επιλογές σου.

Την νοοτροπία σου

Η νοοτροπία σου θα καθορίσει τις επιλογές σου πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής σου. Οπότε, ρώτα τον εαυτό σου το παρακάτω: Προτιμώ να βλέπω τον εαυτό μου σαν άτυχο, νευριασμένο, και άσχημο, ή σαν πετυχημένο, ενθουσιώδη και τυχερό; Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται new age και τύπου ‘το σύμπαν θα σου δώσει αυτό που ζητάς’, αλλά η αλήθεια είναι πως κανείς δεν έχει τον έλεγχο της νοοτροπίας σου εκτός από εσένα. Δοκίμασε για μια μέρα να θεωρήσεις τον εαυτό σου απόλυτα πετυχημένο ή τυχερό και δες τα αποτελέσματα μόνη σου!

Τις πράξεις σου

Εάν οι αρχές και οι πεποιθήσεις σου σου λένε ότι πρέπει να επιλέξεις το μπλε και εσύ επιλέγεις το κίτρινο, τότε είναι λογικό πολλές φορές να νιώσεις ότι δεν έχεις τον έλεγχο των πράξεων σου. Προσπάθησε να συντονίσεις τις ιδέες σου και τις πράξεις σου, ώστε να μην αισθάνεσαι ότι προδίδεις τον εαυτό σου. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει να μείνεις προσκολλημένος σε ιδέες που δε σε εξυπηρετούν πια – πολλές φορές μπορεί η πράξη από μόνη της να μας δείξει ότι η ιδέα και η πεποίθηση που είχαμε είναι καιρός να αλλάξει.

Την προσπάθειά σου

Όπως το να γίνεις γιατρός δεν γίνεται μέσα σε ένα βράδυ, έτσι δε γίνεται και μέσα σε μια μέρα να πετύχεις τους στόχους και τα όνειρά σου. Ενώ το αποτέλεσμα των προσπάθειών σου είναι κάτι που πολλές φορές δεν μπορείς να ελέγχεις, η συνεχόμενη προσπάθεια και η επιμονή είναι αυτά που και μπορείς να ελέγξεις και θα σου δώσουν την ώθηση ώστε να τα βγάλεις πέρα με τις δύσκολες μέρες που νιώθεις ότι θες να τα παρατήσεις.

Την προσέγγιση σου

Η προσέγγιση σου και η νοοτροπία σου είναι δύο έννοιες πολύ κοντινές, ειδικά όταν μιλάμε για το πως μπορούμε να τις ελέγξουμε. Η διαφορά όμως είναι πως η νοοτροπία σου έχει να κάνει με το πως εσύ βλέπεις τον εαυτό σου και τον κόσμο, ενώ η προσέγγιση μπορεί να είναι κάτι πιο πρακτικό, όπως για παράδειγμα, εάν καταλάβεις ότι το να βλέπεις ειδήσεις κάθε μέρα σε ρίχνει ψυχολογικά, τότε να σταματήσεις να βλέπεις ή έστω να μειώσεις την συχνότητα. Αυτό μπορεί να εφαρμοστεί παντού – από συνήθειες, μέχρι ανθρώπους, μέχρι συμπεριφορές.

Είναι καλό να θυμόμαστε πως η ισορροπία μεταξύ του τι πρέπει να σταματήσουμε να προσπαθούμε να ελέγξουμε και μεταξύ του τι πρέπει να αρχίσουμε να προσπαθούμε να ελέγξουμε, είναι ένα από τα πολύ σημαντικά εργαλεία για μια ευτυχισμένη ζωή. Εάν σου άρεσε αυτό το άρθρο, τότε μοιράσου το με μια φίλη σου που πιστεύεις ότι θα την ενδιαφέρει. Επίσης, εάν θέλεις να μαθαίνεις πρώτη τα τελευταία νέα μας, τότε ακολούθησε μας στα social media και κάνε subscribe στο κανάλι μας στο YouTube. Τα λέμε την επόμενη φορά!

Scroll to Top