Γυναίκα που κοιτάζει στον καθρέπτη και χαμογελά

3 αλλαγές που θα έρθουν στη ζωή σου μετά το χωρισμό

Κάθε χωρισμός πονάει, τελεία και παύλα. Είτε τον χώρισες εσύ είτε αυτός εσένα, ακόμη κι αν δεν είσαι πλέον ερωτευμένη μαζί του, ακόμη κι αν ήταν ο πιο τοξικός άνθρωπος στον κόσμο, ένα είναι το σίγουρο: θα περάσεις μια φάση που θα αισθάνεσαι χαμένη, πληγωμένη και μόνη.

Επειδή, όμως, σου έκανα την καρδιά περιβόλι, θα προσπαθήσω να το σώσω. Όπως σε κάθε περιπέτεια που ζούμε, έτσι και στο χωρισμό, παίρνουμε σημαντικά μαθήματα και βγαίνουμε δυνατότερες, αλλά και… διαφορετικές. Όπως μπορείς να διαβάσεις και στη συγκεκριμένη έρευνα, έχει παρατηρηθεί ότι ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό γυναικών, μετά το διαζύγιο/χωρισμό, γίνονται πιο ανοιχτές σε νέες εμπειρίες και κοινωνικοποιούνται περισσότερο.

Μικρόσωμος σκύλος με θλιμμένη έκφραση τυλγμένος με μια κουβέρτα

Για να μη σου έρθουν τα πάνω κάτω, λοιπόν, θα ήθελα να σου μιλήσω για ορισμένες αλλαγές που θα παρατηρήσεις σιγά-σιγά στον εαυτό σου μετά το χωρισμό. Μη φοβάσαι, είναι όλες θετικές ή, τέλος πάντων, έχουν και μια θετική πλευρά.

1. Εμπιστεύεσαι περισσότερο τον εαυτό σου

Ξέρω, ο πρώην σου ήταν ένα από τα άτομα που εμπιστευόσουν περισσότερο στη ζωή σου. Αυτός στον οποίο έτρεχες πάντα για να πεις τα νέα σου, να μοιραστείς τα διλλήματά σου ή να του εκμυστηρευτείς τις μεγαλύτερές σου ανασφάλειες, που φοβάσαι να πεις μέχρι και στον εαυτό σου.

Παρ’ όλα αυτά, αν υπάρχει ένα άτομο σε αυτόν τον κόσμο που δεν πρόκειται ποτέ να σε εγκαταλείψει, αυτό είναι ο εαυτός σου. Κι αυτό δεν είναι κάτι που συνειδητοποιείς ως δια μαγείας μια μέρα. Χρειάζεται ένα δυνατό χτύπημα, για να μάθεις ότι, όταν είσαι ολομόναχη στις 3 το χάραμα και έχεις χαλάσει δυο πακέτα χαρτομάντιλα από το κλάμα, ο μόνος που έχεις εκείνη τη στιγμή για να σε ακούσει και να σε «σώσει» είσαι εσύ.

Κινούμενη εικόνα με τον Ross Geller από τη σειρά Friends ταραγμένο να λέει "I'm fine!"

Είναι σκληρό; Είναι. Είναι όμως αναγκαίο; Απόλυτα. Και απελευθερωτικό. Είναι μια από αυτές τις πολύ κομβικές στιγμές στη ζωή σου, που συνειδητοποιείς τη δύναμή σου. Μαθαίνεις καλύτερα τις αντοχές σου -και συνήθως εκπλήσσεσαι από το πόσο ανθεκτική είσαι!- και έτσι σε εμπιστεύεσαι περισσότερο.

Γι’ αυτό, την επόμενη φορά που θα έχεις να αντιμετωπίσεις ένα χωρισμό, θα είσαι πιο έτοιμη να το κάνεις και έτσι, ίσως, ΙΣΩΣ να περάσει και πιο ανώδυνα και γρήγορα.

2. Γίνεσαι πιο επιλεκτική/προσεκτική

Το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά από ένα χωρισμό, αν τον διαχειριστείς σωστά, βγαίνεις σοφότερη και ωριμότερη. Πλέον σου είναι πολύ πιο εύκολο να πεις «όχι», αλλά και να καταλαβαίνεις πότε πρέπει να το πεις. Με το «όχι» δεν εννοούμε να είσαι ακατάδεκτη και να μη δίνεις ευκαιρίες, αλλά να μην αναλώνεσαι σε καταστάσεις και άτομα που απλά δε σου κάνουν.

Η εμπειρία σου από την προηγούμενη σχέση σε έκανε να καταλάβεις καλύτερα τι θέλεις και τι πρέπει να αποφύγεις στην επόμενη. Με λίγα λόγια, έχεις αποκτήσει πολύ καλύτερη κρίση και έχεις συνειδητοποιήσει περισσότερο τα «θέλω» σου. Έτσι, μην πέσεις από τα σύννεφα, αν πιάσεις π.χ. τον εαυτό σου να ρίχνει άκυρο σε έναν τύπο που σου λέει ότι θέλει να σου δώσει τον ουρανό με τ’ άστρα. Απλά τώρα μάλλον κατάλαβες το κλισέ -αλλά σοφό- γνωμικό ότι οι πράξεις είναι αυτές που μετράνε και όχι τα λόγια. Γι’ αυτό και μπορεί να μην «ερωτεύεσαι» κάθε εβδομάδα κι άλλον, όπως πάθαινες παλιότερα.

Εδώ, βέβαια, πρέπει να προσέξεις τη λεπτή γραμμή ανάμεσα σε ρεαλισμό και κυνισμό. Τι εννοώ; Ότι είναι τέλειο που έγινες πιο προσεκτική και συνειδητοποιημένη, αλλά δε χρειάζεται να πας και στο άλλο άκρο και να μοιράζεις άκυρα σαν να μην υπάρχει αύριο. Το ότι πληγώθηκες από έναν άνθρωπο δε σημαίνει ότι όλοι οι άντρες εκεί έξω περιμένουν στην ουρά για να σε πληγώσουν, αλλά ότι απλά ο συγκεκριμένος ήταν μαλάκας.

Νεαρή γυναίκα κοιτάζει προσεκτικά μέσα από μεγεθυντικό φακό

Μη φοβηθείς να δίνεις ευκαιρίες, λοιπόν, όταν αισθάνεσαι ότι εδώ μπορεί να υπάρχει κάτι όμορφο. Δώσε την ευκαιρία στους ανθρώπους να σε εκπλήξουν!

3. Η σχέση σου με τους κοινούς σας φίλους

Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου: τι γίνεται με τους κοινούς σας φίλους, μετά το χωρισμό; Τελειώνει εκεί η φιλία; Σε παρατάνε σύξυλη και παρηγορούν τον πρώην;

Ειδικά αν ήσασταν για καιρό μαζί και έχετε πολλούς κοινούς φίλους, θα σου έλεγα να προετοιμαστείς για αρκετές εκπλήξεις -ευχάριστες και δυσάρεστες. Καλώς ή κακώς, ένα τέτοιο γεγονός δε μπορεί να αφήσει την παρέα σου μαζί τους ανεπηρέαστη.

Ακόμη κι αν εσύ κρατάς την καλύτερη δυνατή στάση και προσπαθείς να διατηρείς τις ισορροπίες, δεν είναι σίγουρο ότι και αυτοί θα κάνουν το ίδιο. Κάποιοι μπορεί να διαλέξουν «στρατόπεδο», άλλοι να εξαφανιστούν, γιατί δε μπορούν το δράμα, ενώ μερικοί να αποδειχθούν πολύ καλύτεροι φίλοι απ’ όσο νόμιζες.

Friends at the cafe

Υπάρχουν αρκετές πιθανότητες, λοιπόν, όσο περνάει οι καιρός να υπάρξουν απώλειες. Είτε επειδή κάποιοι επέλεξαν να συνεχίσουν παρέα μόνο με τον πρώην σου είτε επειδή απλά άλλαξαν οι συνθήκες και πλέον η φιλία σας δε βγάζει κάποιο νόημα.

Κι εκεί που είχες να ξεπεράσεις το χωρισμό από τον πρώην, τώρα έχεις να ξεπεράσεις και το χωρισμό από 2-3 φίλους, που, όπως λέει και η κλινική ψυχολόγος Miriam Kirmayer στο συγκεκριμένο άρθρο, καμιά φορά πονάει περισσότερο…

Αυτή είναι μάλλον η πιο δυσάρεστη αλλαγή για την οποία σου μιλάω στο άρθρο, αλλά, όπως υποσχέθηκα, έχει και τη θετική της πλευρά: σε βοηθά να κάνεις ένα σημαντικό ξεσκαρτάρισμα, να κρατήσεις ό,τι και όποιον πραγματικά μετράει και νοιάζεται και να προχωρήσεις.

Τι να κάνω για να κρατήσω τις ισορροπίες;

Πάντως, επειδή αυτό το θέμα είναι πονεμένο, θέλω να σου δώσω μερικά τιπς για το πώς να διαχειριστείς την όλη φάση με τους κοινούς φίλους μετά το χωρισμό:

  • Μην φέρεις κανέναν στη δύσκολη θέση να πάρει το μέρος σου. Και όλο το δίκιο του κόσμου να έχεις, με αυτόν τον τρόπο θα το χάσεις. Όταν είναι έτοιμοι και έχει περάσει λίγος καιρός, μπορείτε να κάνετε και τη συζήτηση για το ποιος και αν έφταιγε.
  • Μη μιλάς άσχημα για τον πρώην σου στους φίλους σας. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να γίνεις δυσάρεστη και αυτοί να θέλουν να ανοίξει η γη να τους καταπιεί. Κι ακόμη κι αν σου πουν ότι έχεις δίκιο, λογικά θα το κάνουν μόνο και μόνο για να σταματήσεις να μιλάς… Νοτ κουλ, φίλη.
  • Μην τους ρωτάς συνέχεια τι κάνει ο πρώην σου, αν βρήκε άλλη, πού θα βγει το Σάββατο και αν μιλάει για σένα. Εκείνη τη στιγμή στην ουσία τους ζητάς να προδώσουν το φίλο τους. Θα ήθελες να κάνουν το ίδιο και σε σένα;
  • Είναι ΟΚ να ρωτήσεις αν ο πρώην σου θα είναι στην έξοδο που ετοιμάζετε όλοι μαζί. Μπορεί να μην είσαι έτοιμη να τον δεις και είναι δικαίωμά σου να σε προστατεύσεις από μια δυσάρεστη συνάντηση. Ίσως είναι και η μόνη ερώτηση που «επιτρέπεται» να κάνεις για αυτόν, μαζί με το αν είναι καλά.
  • Αν χρειάζεσαι χρόνο μακριά τους, κάνε το. Αλλά όταν νιώσεις έτοιμη ξανά, μην περιμένεις το πρώτο βήμα από αυτούς. Εσύ είσαι αυτή που έφυγε, άρα εσύ πρέπει και να γυρίσεις.
Χάρτινη καρδιά σκισμένη στη μέση

Κλείνοντας, οι αλλαγές που έρχονται με ένα χωρισμό στη ζωή μας είναι διαφορετικές για την καθεμία μας, ανάλογα και με το είδος της σχέσης που είχαμε. Μπορεί να ξεκινούν από το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας μέχρι και το τι μουσική θα αρχίσουμε να ακούμε ή τι διασκέδαση θα επιλέγουμε. Ο λόγος που σου μίλησα για αυτές τις τρεις είναι ότι πρόκειται για τις ίσως πιο τρανταχτές και άμεσες αλλαγές που θα παρατηρήσεις σε σένα, οι οποίες ταυτόχρονα είναι κι αυτές που μας εκπλήσσουν περισσότερο, όταν τις βιώνουμε.

Ελπίζουμε αυτό το άρθρο να σε βοήθησε να προετοιμαστείς καλύτερα για όλα αυτά τα νέα δεδομένα στη ζωή σου. Αν σου άρεσε, θα χαρούμε πολύ να το μοιραστείς με μια φίλη σου και να μας πεις τη γνώμη σου στο Instagram μας (ladiesonly.gr).

Τέλος, αν θέλεις να μάθεις πόσο κουλ είναι να είσαι σινγκλ, απόκτησε τώρα το νέο μας βιβλίο “ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΘΕΛΕΙ ΔΥΟ” πατώντας στο link.

Scroll to Top