Life troubles, break up with boyfriend, heartbreak. Worried woman holds mobile phone read message

Γιατί σε παράτησε;

Γιατί δεν παίρνει τηλέφωνο; Δε μπορεί απλά να κάνει μια συζήτηση για να ηρεμήσει κι εμένα το κεφάλι μου; Τι αμαρτίες πληρώνω; Όντως σήμαινα τόσο λίγα για εκείνον;

Αυτές είναι οι ερωτήσεις που κάνου ανίλαλο μέσα στο μυαλό μας μετά απο έναν διαολεμένο χωρισμό. Όταν το αγόρι σου σε παρατάει χωρίς εξήγηση και χωρίς κομματάκι κάθαρσης, μπορεί εσύ και κάθε κοπέλα να χάσει τα λογικά της μετά απο πολλές νύχτες αγρυπνίας. Αλλά η αλήθεια είναι οτι οι άντρες απλά σωπαίνουν μετα απο τον χωρισμό για κάποιο λόγο και εδώ θα δούμε πως να το αντιμετωπίσεις αυτό.

Κάποιες φορές αυτή η κάθαρση στο τέλος μια σχέσης μοιάζει εντελώς διαφορετική απο ότι φανταζόμασταν. Κάποιες φορές δε παίρνουμε όλες τις απαντήσεις που ζητάμε. Κάποιες φορές η κατάσταση δεν είναι μεσα σε ένα όμορφο περιτύλγμα με δυο ανθρώπους να λένε “Είναι για το καλύτερο”, απο κοινού. Και τις περισσότερες φορές, πρέπει απλά να βρούμε αυτή τη κάθαρση και την εξήγηση με δικούς μας τρόπους. 

Νομίζεις οι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν εύκολα να παραδεχτούν τους φόβους τους; Εννοείται οτι όλοι μας θα θέλαμε έναν σύντροφο που νοιάζεται αρκετά ετσι ώστε να μας πει την αλήθεια ασχέτως του πόσο πονάει, αλλά αυτό είναι συνήθως ουτοπικό. Οι άντρες χειρίζονται τους χωρισμούς με τον δικό τους τρόπο και το προιόν της δικής τους επούλωσης είναι το να μας βάζουν στη “σίγαση”. 

Δεν ξοδεύουν χρόνο να υπερ-αναλύουν κάθε δευτερόλεπτο που περάσανε μαζί μας, σκεπτόμενοι τι πήγε λάθος, στη προσπάθεια να βρουν τη συγκεκριμένη στιγμή που διαισθάθηκαν τη ύφεση στη σχέση.

Για την ακρίβεια, δε θα βάλουν πολλή προσπάθεια στο να σκεφτούν τον χωρισμό καθόλου. Στο μυαλό τους, είναι πιο γενικά γεγονότα και επεισόδια: Η έλλειψη overthinking οδηγεί στη σιωπή επειδή δεν έχουν την ανάγκη να απαντηθούν ερωτηματικά που μπορεί να έχουν. Δεν έχουν την ανάγκη να μάθουν περισσότερα απο όσα ήδη ξέρουν. Αν σε έψαχναν, το μόνο που θα έκαναν στον εαυτό τους θα ήταν να πληγωθούν παραπάνω. Θα ήταν σαν να βάζουν αυτογκολ. Επομένως μένουν σιωπηλοί και ασφαλείς μέσα στο απλοϊκό τους σκεπτικό. 

Δεν ξοδεύουν χρόνο να υπερ-αναλύουν κάθε δευτερόλεπτο που περάσσαμνε μαζί μας, αναρωτώντας τι πήγε λάθος, στη προσπάθεια να βρουν τη συγκεκριμένη στιγμή που διαισθάθηκαν τη ύφεση στη σχέση.

Το βρίσκουμε πιο άνετο και ανακουφιστικό να ξεσπάσουμε σε έναν φίλο για τον χωρισμό και έχουμε την ανάγκη συμβουλής για το πως να το χειριστούμε ενώ οι άντρες κάνουν το αντίθετο. 

Μπορεί να έχουν μια σβέλτη συζήτηση στο θέμα “χωρίσαμε” με τους φίλους τους και πολύ πιθανόν να μας αποκαλούν “τρελές” και να λένε οτι “απλά δεν άντεχαν άλλο” αλλα δε πάνε πιο βαθιά απο αυτό. Η αντροπαρέα προσπρνάει το συναισθηματικό κομμάτι και το πλήγμα μετά τον χωρισμό και πάνε ευθεία στα ποτά, τα μπαρ, τις εξόδους και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να πάρει το μυαλό του κολλητού απο τον χωρισμό. 

Το βρίσκουμε πιο άνετο και ανακουφιστικό να ξεσπάσουμε σε έναν φίλο για τον χωρισμό και έχουμε την ανάγκη συμβουλής για το πως να το χειριστούμε ενώ οι άντρες κάνουν το αντίθετο. 

Οι άντρες είναι απλώς “προγραμματισμένοι” διαφορετικά, και δε χρειάζονται την ίδια στήριξη που ψάχνουν οι γυναίκες μετά τους χωρισμούς, συνήθως. 

Η αντίδρασή τους είναι η σιωπή επειδή είναι ο ευκολότερος τρόπος να αντιμετωπίζουν τα συναισθήματά τους τα οποία τους κατακλύζουν. Διαφορετικά δε θα ήξεραν πως να τα διαχειριστούν. 

Οπότε με σκοπό να επιβιώσουμε, πρέπει εμείς οι γυναίκες να σταματήσουμε και να σκεφτούμε. Να πάρουμε μια βαθιά ανάσα και να πούμε στον εαυτό μας οτι θα το αντιμετωπίσουμε. Μη παίρνεις τα δικά του προβλήματα σαν να είναι δικά σου. Πρέπει να συνειδητοποιήσεις οτι όλοι έχουμε ανασφάλειες αλλά δεν μπορούμε όλοι μας να καταλάβουμε πως μας επηρεάζουν. 

Το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να πάρεις τα σημάδια που σου δίνει το σύμπαν: Είναι η ώρα να προχωρήσεις στη ζωή σου και όποιο άτομο άξίζει να είναι ο σύντροφός σου, δε θα σε παρατούσε χωρίς εξήγηση. Να θυμάσαι τη φράση “Αν όχι αυτό, κάτι καλύτερο”.  Αυτές οι λέξεις ακούγονται χαζές και ενοχλητικές όταν μόλις έχει τελειώσει η σχέση σου, αλλά είναι αλήθεια, και είναι αλήθεια για κάποιον λόγο. 

Οι άντρες είναι απλώς “προγραμματισμένοι” διαφορετικά, και δε χρειάζονται την ίδια στήριξη που ψάχνουν οι γυναίκες μετά τους χωρισμούς, συνήθως. 

Δεν έχουμε πάντα ό,τι θέλουμε αλλά παίρνουμε ό,τι χρειαζόμαστε. Η αλλαγή είναι αναπόφευκτη. Η αλλαγή είναι καλή. Αν ήταν κάτι γραφτό, θα ήταν πραγματικότητα, και αν είναι γραφτό να γίνει, θα γίνει. 

Δυστυχώς, η ζωή δεν πάει πάντα με τις ανττιλήψεις που είχαμε εξαρχής για το πως θα έπρεπε να εξελιχθεί η ζωή μας, και οι άνθρωποι δεν είναι πάντα αυτό που θέλουμε να είναι ή αυτό που χρειαζόμαστε να είναι. Στη ζωή κάποιες φορές παίρνει αυτή τη κάθαρση που χρειάζεσαι και κάποιες φορές όχι. Κάποιες φορές η απουσία αυτής της κάθαρσης είναι ένα μάθημα που χρειαζόταν να μάθεις. Ίσως χρειάστηκε να μάθεις οτι πρέπει εσύ να αποδεχτείς και να επιβεβαιώσεις τον εαυτό σου. Σλέψου αυτό το άτομο ως ένα δώρο που στάλθηκε σε σένα. Ήρθαν στη ζωή σου ως μια αντανάκλαση του εαυτού σου. Να τους ευχαριστείς που ήταν μέρος του ταξιδιού σου, και να τους στείλεις στον δικό τους δρόμο μέσα στο μυαλό σου. 

Δεν έχουμε πάντα ό,τι θέλουμε αλλά παίρνουμε ό,τι χρειαζόμαστε. Η αλλαγή είναι αναπόφευκτη. Η αλλαγή είναι καλή. Αν ήταν κάτι γραφτό, θα ήταν πραγματικότητα, και αν είναι γραφτό να γίνει, θα γίνει. 

Αν ακόμα περιμένεις εξήγηση απο τον πρώην σου, ίσως να είναι η ώρα να σκάψεις βαθιά μέσα και να τη δώσεις εσύ σε σένα. Για να επουλωθούν έτσι οι πληγές σου, να πατήσεις ξανά στα πόδια σου και να αφήσεις πίσω το παρελθόν για να κάνεις χώρο για το μέλλον. 

Scroll to Top