Ο μαλακομαγνήτης είναι οικογενειακή υπόθεση

Απορία νο1: Μαγνητίζεις αγάπη ή μαλάκες;

Σου λένε όταν είσαι μικρή ότι και καλά θα βρεις την αληθινή αγάπη, και ότι θα ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Όμως, δεν σου λένε πώς! Και πας εσύ στα τυφλά.

Τον είδες, σου άρεσε, του άρεσες, και τώρα τραβιέστε κάνα 6μηνο. Συγχαρητήρια. Τώρα είμαστε 6 μήνες μετά και ψάχνουμε κάτω από τον καναπέ να βρούμε την αυτοεκτίμηση σου. Το χαρτί τουαλέτας τελειώνει στη διπλάσια ταχύτητα γιατί κλαις 13 φορές τη βδομάδα και πλέον νιώθεις έξω από τα νερά σου αν δεν πιεις 2-3 ποτάκια τη μέρα. 

Και είναι κάτι τέτοιες στιγμές “Ρε π***τη, γιατί επιλέγω έτσι κάθε φορά και τρώω τα μούτρα μου; Τον μαλ*κομαγνήτη έχω γ@** …” κλπ. Βάζουμε “μπιπ” στα υπόλοιπα γιατί είναι λογικό με τόση συναισθηματική καταπίεση που έχεις φάει να σου βγαίνει πολύ βρισίδι. 

Αρχικά, ηρεμ…Βασικά όχι! Μην ηρεμείς. Βρίσε, κλάψε, χτύπα τοίχους να ξεσπάσεις. Απλά κάνε τώρα ένα πεντάλεπτο διάλειμμα να διαβάσεις το αρθράκι μου γιατί νιώθω ότι άπαξ και με ακούσεις θα βοηθηθείς.

Κι εγώ τρελαινόμουν και πάθαινα φρίκες, απλά και μόνο επειδή κάποια πράγματα δεν μου έβγαζαν νόημα. Τόσο έξυπνο κορίτσι είμαι, έλεγα -τρομάρα μου-…Γιατί κάνω μαλακίες στα ερωτικά μου; Και μετά ήρθε η άσπρη μέρα…γύρισα και ρώτησα τη κολλητή μου: Γιατί;!;! Και μου εξήγησε, και ηρέμησα. 

Η κολλητή μου που λες είναι η επιστήμη. Όποτε βρίσκω τα σκούρα, σαν κλασσικός nerd που είμαι, πάω και ψάχνομαι σε επιστημονικά site. Και πάντα βρίσκω λύσεις στα θέματα μου, και μετά έρχομαι εδώ και τις μοιράζομαι με τη παρέα. Να σωθούμε δηλαδή όλες μαζί απο τη παράνοια που μας δέρνει, γιατί δε μας βλέπω καλά. 

Μιλάω πολύ, όμως, οπότε θα μπω στο ψητό. Αν απορείς γιατί επιλέγεις ό,τι να ναι στα ερωτικά σου, υπάρχει απάντηση. 

Γιατί κάνουμε αυτές τις επιλογές στα ερωτικά μας;

Μαγνητίζεις αγάπη ή μαλάκες;

Νομίζεις εσύ τώρα ότι είσαι αυτόνομο ον, με ελεύθερη βούληση. Αμ δε! 

Ο εγκέφαλος σου, αν θες να ξες, κάνει επιλογές πολύ πριν το καταλάβεις εσύ. Το υποσυνείδητό σου ξέρει ήδη τι θα φας, πριν καν προλάβεις να απαντήσεις στο “Τι θα φάμε σήμερα;” της κολλητής σου. 

Αντίστοιχα λοιπόν αυτό το γαμημ…- Αυτό το υποσυνείδητο το ρημάδι που λες, έχει λόγο και στην αγάπη. 

“Ποιος έχει λόγο στην αγάπη, ποιος να έχει την ευθύνη;” λέει ένα τραγούδι, και εγώ σήμερα εδώ, με τα πτυχία μου αγκαζέ, απαντώ: Το κεφάλι μας το τζούφιο έχει λόγο!

Για να πιάσουμε λοιπόν τις έρευνες. Δε θα σου τις αναλύσω μια-μια. Τις ανέλυσα εγώ και, εμπιστεύσου με, το πήρα το μήνυμα.

Θα σου πω λοιπόν κι εσένα τι κατάλαβα με πολύ απλά λόγια: Στην ερωτική μας ζωή επιλέγουμε την ίδια αγάπη που μάθαμε ως παιδιά. 

Με άλλα λόγια, η επιστήμη λέει, πως όσα έλαβες μικρή από την οικογένεια σου, τα ψάχνεις τώρα στα ερωτικά σου. Βγάζει νόημα, έτσι;

Αν εσύ έμαθες ότι αγάπη πάει να πει σου ετοιμάζω το αγαπημένο σου φαγητό όταν θα πετύχεις έναν στόχο που ήθελες πολύ, τότε κάτι αντίστοιχο θα ψάχνεις και στο αμόρε σου.

Αν έμαθες ότι αγάπη πάει να πει μιλάω άσχημα όταν έχω νεύρα σε ανθρώπους που δε μου έφταιξαν σε κάτι, και αυτοί μάλιστα πρέπει να με δικαιολογήσουν, τότε αυτό θα θεωρείς και στα ερωτικά σου ως “αγάπη”. 

Μαγνητίζεις αγάπη ή μαλάκες;

Αυτό οφείλεται στη τάση που έχει ο εγκέφαλος μας να “τεμπελιάζει” κατά κάποιο τρόπο και να πηγαίνει σε ό,τι μας είναι γνώριμο. Άσχετα απο το αν αυτό το κάτι είναι καλό ή κακό για εμάς. 

Αν βρίσκεις αυτή τη στιγμή τον εαυτό σου σε μια σχέση που “μαθηματικά” αν το δεις είναι λάθος, αλλά δε μπορείς να φύγεις, άκουσε με. 

Αν στη σχέση που βρίσκεσαι παρατηρείς συνέχεια τον εαυτό σου να στοιβάζει πράγματα κάτω από το χαλί για να μην φέρεις σαματά, τότε σκέψου πιο ώριμα.

Στη σχέση που βρισκόμαστε, πρέπει να μπορούμε να βασιστούμε, να δεχόμαστε στοργή, να νιώθουμε σταθερότητα. Είναι πολύ όμορφο να είμαστε με έναν άνθρωπο που μας βγάζει τον καλύτερο μας εαυτό.

Αν όλα αυτά σου φαίνονται όμως ουτοπικά, τότε τι θετικό παίρνεις από τη σχέση στην οποία βρίσκεσαι;

Το οξύμωρο της έλξης 

Μαγνητίζεις αγάπη ή μαλάκες;

Είναι πιθανό ένα άτομο ελαφρώς σαδιστικό να σου φαίνεται πιο hot από ένα καλό παιδί. Όμως, δε νομίζεις ότι αυτό κάπου μπάζει; 

1. Δεν θα τον αλλάξεις εσύ!

Αρχικά δεν θα τον φτιάξεις τον μαλάκα που βρήκες. Σόρυ που το ισοπεδώνω το πράγμα, και που αγνοώ το ενδεχόμενο ότι εσύ μπορεί να είσαι ερωτευμένη.

Όμως, ερωτευμένη ή όχι, ένας τοξικός άνθρωπος θα σου κάνει *σίγουρα* κακό, ακόμη κι αν τώρα νιώθεις ότι έχεις σώας τας φρένας. Μια μέρα μπορεί να νιώσεις πολύ απομακρυσμένη από τον εαυτό σου, και -σαν φτερό στον άνεμο- να μην ξέρεις τι να κάνεις. 

2. Σπάσε τις… “κατάρες” σου

Ύστερα, πέραν του ότι δεν θα τον αλλάξεις εσύ με την αγάπη σου, δε μπορούμε να αγνοήσουμε ότι έχει παρατηρηθεί ένα γενικό trend να πηγαίνουμε στα “γνώριμα”. Οπότε, διαβάζοντας αυτό το άρθρο, κάνε μια ερώτηση στον εαυτό σου: Μήπως κάτι λάθος έμαθα μικρή, και τώρα νομίζω ότι αυτό το σαδιστικό μοτίβο είναι το φυσιολογικό; 

Δεν είναι όμως το φυσιολογικό! Αν πρακτικά μεγάλωσες μόνη σου, χωρίς κανέναν να μπορείς να μιλήσεις για το πόσο σκατά είναι η ζωή στα 16 χρονών, είναι πιθανό να μην ξέρεις να δεχτείς αγάπη. Ή ακόμα και να θεωρείς ότι η απόσταση και οι επιφανειακές σχέσεις, είναι αυτό που ο κόσμος αποκαλεί “έρωτα”.

Σε μια ταινία λέγεται το εξής: “Δεχόμαστε την αγάπη που πιστεύουμε ότι αξίζουμε”. Αν το αναλύσεις αυτό, θα καταλάβεις πως όσα σου έδειξαν μέχρι σήμερα οι γύρω σου ότι αξίζεις, είναι αυτά το οποία εσύ θα ψάχνεις να λάβεις, ακόμη κι αν εν τέλει όλα αυτά ήταν ψίχουλα.

Όμως, καταλαβαίνω ότι αυτά όλα είναι λίγο γενικά. Δε σε βοηθάω έτσι. Ας κάνουμε λοιπόν μια δραστηριότητα μαζί.

Θέλω να κάνεις στον εαυτό σου αυτές τις 5 ερωτήσεις. Έτσι θα καταλάβεις αν τείνεις να επιλέγεις λάθος άτομα, άθελα σου, επειδή απλά στη παιδική σου ηλικία δεν έλαβες πραγματική τρυφερότητα και αγάπη. 

5 ερωτήσεις 

  1. Είχες ποτέ μια ιστορία με ένα υπέροχο παιδί, που σου έδειχνε άφοβα την αγάπη του, και για έναν ανεξήγητο λόγο εσύ τον απέρριψες επειδή ήταν βαρετός ή “πολύ καλός”; 
  2. Έχεις πιάσει τον εαυτό σου να γίνεται παιχνίδι ενός ατόμου που σε έχει για καβάντζα, χωρίς ούτε λίγη δυναμη να ξεκόψεις μαζί του;
  3. Έχεις βρεθεί ποτέ σε δίλημμα που περιλάμβανε έναν μαλάκα και ένα καλό παιδί που σε ήθελαν εξίσου, και επέλεξες τον μαλάκα; 
  4. Έχεις νιώσει ποτέ ότι βαριέσαι σε μια σχέση που έπαιρνες πολλή φροντίδα και προσοχή; 
  5. Βρίσκεις περισσότερο ενδιαφέρον σε έναν άνθρωπο που σε γράφει απο ότι σε έναν που είναι πιο ξεκάθαρος και δοτικός; 

Αν σε όλα αυτά απάντησες ναι, νομίζω ξέρεις ποιο είναι το πόρισμα. 

Που καταλήγουμε;

Επιλέγεις τα αγόρια σου, λες και δε συμπαθείς τον εαυτό σου! Ίσως να φοβάσαι τη δέσμευση όταν όλα πάνε πολύ καλά, και πιθανόν να είσαι αλλεργική στις ξεκάθαρες προθέσεις. Ξέρω ότι αυτό είναι δύσκολο να το παραδεχτείς, επειδή αυτά τα πράγματα δεν είναι άσπρο-μαύρο. 

Και εν πάσει περιπτώσει δε χρειάζεται να παραδεχτείς εδώ πέρα κάτι. Είναι όμως σημαντικό να βρεις τη ρίζα του προβλήματος στα ερωτικά σου. Να ξέρεις εσύ η ίδια με ποιον τρόπο επιλέγεις τους ανθρώπους, και να θέσεις τις προτεραιότητες σου. 

Μη φοβάσαι να δεχτείς αγάπη και στοργή.

Μη φοβάσαι τους ανθρώπους που είναι συμφιλιωμένοι με τα συναισθήματά τους.

Μη φοβάσαι μια σχέση με ξεκάθαρες προθέσεις.

Μη φοβάσαι την αφοσίωση, τα δώρα, τις μικρές κινήσεις τρυφερότητας, τον καφέ που θα σου φέρει το πρωί κάποιος χωρίς να τον ζητήσεις, ή το φιλί στο μέτωπο μετά το σεξ.

Όλα αυτά είναι πράγματα που θα σου φέρουν ασφάλεια στη ζωή σου. 

Μαγνητίζεις αγάπη ή μαλάκες;

Ίσως σήμερα να σε εξιτάρει το άγνωστο και το αβέβαιο. Ίσως να σε τραβάει το σκωτσέζικο ντουζ και να έχει πλάκα να stalkάρεις story στο instagram στις 4 το χάραμα.

Όμως, δε προλαβαίνεις να ηρεμήσεις. Δεν προλαβαίνεις να ζήσεις αυτό το συναίσθημα γαλήνης που έχουμε όταν ξέρουμε ότι ο άνθρωπος μας θα μας κάνει ανά πάσα στιγμή μια απρόσμενη αγκαλιά. 

Αν πραγματικά θέλεις να αλλάξει ο τρόπος που επιλέγεις έναν σύντροφο, πάρε ένα χαρτί και ένα μολύβι, βάλε λίγη μουσική και γράψε τα χαρακτηριστικά που έχεις παρατηρήσει ότι σε τραβάνε σε έναν άντρα. Ύστερα γράψε τα χαρακτηριστικά που φαντάζεσαι να έχει ένας άντρας που θα σε κάνει πραγματικά ευτυχισμένη.

Όταν κοιτάξεις το χαρτί, ίσως να δεις τα πράγματα πιο συνολικά, και να δεις τι πρέπει να αλλάξεις στις επιλογές σου. 

Είναι μεγάλη δύναμη να μπορείς να επιλέγεις όμορφους ανθρώπους στη ζωή σου. Όχι επειδή έχεις κάτι να κερδίσεις απο αυτούς, και όχι να τους κρατάς από ανάγκη ή απο φόβο για μοναξιά. Αλλά επειδή κάνουν τη ζωή σου καλύτερη. Πάντα θα υπάρχουν προβλήματα, και με όλους. Αλλά το θέμα είναι να επιλέγεις σοφά, ακόμα και τα προβλήματα σου. 

Και μη ξεχνάς, όλα αυτά πηγάζουν απο ένα και κύριο πράγμα: Τη σχέση με τον εαυτό μας. Αν έχεις καλή σχέση με εσένα, και σε αγαπάς, και σου φέρεσαι καλά, τότε και οι επιλογές σου θα ακολουθήσουν. Αν δεν αγαπάς αυτό που είσαι, τότε δεν θα ψάχνεις ανθρώπους που σου δίνουν αγάπη, αλλά ανθρώπους που σε υποτιμούν. Όταν ονομάσαμε το eBook μας “Το Τανγκό Θέλει Δύο”, σκεφτόμασταν πως όσα κι αν σου δώσει το άτομο νούμερο 2, αν το άτομο νούμερο 1 άτομο δεν μπορεί να τα δεχτεί, τότε κλάφ’τα Χαράλαμπε.

Και το νούμερο 1…είσαι εσύ! 

Scroll to Top