Χωρισμός: Οι εγκεφαλικές συνέπειες από το τέλος μιας σχέσης

Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένα ζευγάρι το οποίο είχε 4 χρόνια σχέση και για κάποιον λόγο χώρισαν. Η κοπέλα και ο άνδρας το πήραν ψύχραιμΑΧΧΑΑΧΑΧΑΧΑΧ

Οι χωρισμοί μου, πάντα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, είχαν μια δόση από Μαρινέλλα στο «Άνοιξε Πέτρα»: μαυροντυμένη εγώ, οι φίλες μου επίσης, και κάπου εκεί στο βάθος του μαγαζιού ονόματι «Λαδάδικα», ένας πολύ μεθυσμένος που την είδε Βαγγέλης Σειλινός και σκίζει τον αέρα με τις φιγούρες του από το βαρύ ζεϊμπέκικο.

Κάποιοι και κάποιες θα ισχυριστούν ότι είμαι λίγο drama queen. Μπορεί. Δεν θα το αρνηθώ. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι είναι και μία μαγική περίοδος για εμένα, καθώς προσλαμβάνω την Τέχνη τελείως διαφορετικά. Για παράδειγμα τραγούδια βαριά λαϊκά μοιάζουν λες και ξέρουν τι περνάω, βλ. τον Γιαννάκη, τον Πάριο με το τραγούδι «Το γράμμα»:

«Σου γράφω ένα γράμμα,

 όχι πως θέλω να στο δώσω

 να έτσι, για να μιλήσω λίγο μαζί σου»,

και έχω γράψει, Γιαννάκη μου, το γράμμα και δεν το έχω δώσει η καψερή…

graphing notebook

Και αν η Τέχνη χαίρεται πολύ που την αποζητώ με τον εκάστοτε χωρισμό μου, γιατί και αυτή πώς θα ζήσει διαφορετικά, αυτός που δεν χαίρεται με τίποτα είναι ο περίγυρός μου: φιλικός, επαγγελματικός, οικογενειακός. Γιατί πολύ απλά, δεν λειτουργώ.

Ή βασικά ο εγκέφαλός μου δεν λειτουργεί…

Θαρρώ βέβαια ότι δεν πρωτοτύπησα. Ούτε εσύ λειτουργείς, σαν χωρίσεις. Όπως και άλλοι 69 φρεσκοχωρισμένοι άνθρωποι που συμμετείχαν σε μια έρευνα, για να διαπιστωθεί, αν ο χωρισμός από μια σχέση επιφέρει συμπτώματα καταθλιψάρας και αυτή με τη σειρά της αρνητικές επιδράσεις στον εγκέφαλο.

Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neuromalge: Clinical και τα αποτελέσματα αυτής παρεδόθησαν στο αφεντικό μου, προκειμένου να δείξει κατανόηση και να μην με στείλει μια ώρα νωρίτερα στην ουρά του ΟΑΕΔ. 

Οι ερευνηταί διαπίστωσαν με τις αξονικές τομογραφίες που έκαμαν στους 69 φρεσκοχωρισμένους φίλους και φίλες μας, ότι όντως παρατηρήθηκαν αλλαγές στη δυναμική του εγκεφάλου τους σε κατάσταση ηρεμίας, οι οποίες προσιδιάζουν με αυτές των ανθρώπων που έχουν διαγνωσθεί με βαριάς μορφής κατάθλιψη. 

Ασθενείς με κατάθλιψη παρουσιάζουν διαταραχές στις χημικές και ορμονικές συστάσεις του εγκεφάλου και αυτές με τη σειρά τους προκαλούν σοβαρή επίπτωση στη ψυχική υγεία τους, αλλά και στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου. 

Ε τα ίδια και οι χωρισμένοι και χωρισμένες ετούτου δα του κόσμου.

woman wiping her eyes

Με απλά λόγια δυσκολεύεσαι να θυμηθείς (κάτι άλλο εκτός από τον πρώην σου), να συγκεντρωθείς (σε κάτι άλλο εκτός από τον πρώην σου) και να συνεχίσεις να είσαι παραγωγική, κοινωνική και ό,τι άλλο σε χαρακτήριζε πριν χωρίσεις (τον νυν πρώην σου). 

Ό,τι αξίζει πονάει και είναι δύσκολο, και ένα τσακ ακόμα πιο δύσκολο για τον έρμο τον εγκέφαλό μας.

Εν ολίγοις, 3 είναι τα πιο βασικά χαρακτηριστικά των χωρισμένων που αγάπησαν και πόνεσαν πολύ:

  • Η καταθλιψάρα μας φέρει πολλές ομοιότητες με την αντίστοιχη κλινική κατάθλιψη (μείζων καταθλιπτική διαταραχή)
  • Δυσκολευόμαστε να επεξεργαστούμε τις πληροφορίες που λαμβάνουμε από το περιβάλλον λ.χ. το εργασιακό
  • Γνωσιακά κάπου το χάνουμε και συμπεριφοριστικά αυτήν την περίοδο είμαστε λίγο «μη του μιλάτε του παιδιού αφήστε το να κλάψει»

Σε ποιο «ουράνιο και τόξο» χωρίζει ένα ζευγάρι «αναίμακτα»; Μπορεί και να μην συμβαίνει ούτε στα παραμύθια! Φίλη, την κλάψα, τη σύγχυση, τα νεύρα, δεν θα τα γλιτώσεις. Απλώς τώρα θα ξέρεις –και ευελπιστώ και το boss– ότι όλη αυτή η σιτουατσιόν ερμηνεύεται επιστημονικά. Και καλό θα ήταν όλοι και όλες που σε περιβάλλουν να δείξουν κατανόηση.

Χωρισμός είναι, κάποια στιγμή θα περάσει. Κατέβασε τώρα τις μαύρες τις πλερέζες, βάλε τα λαϊκά σου, πιες και το Τζόνυ σου και κάνε υπομονή, ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός.

Meanwhile πολύ reference στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο είχε σήμερα…

Μήπως έχω μεγαλώσει πολύ και δεν το ξέρω;

Scroll to Top