άντρας κυνηγός

Γιατί ο άντρας δεν είναι πλέον κυνηγός;

«Τα παλιά τα χρόνια ήταν ο άντρας κυνηγός. Τώρα πια φοβάται τις γυναίκες δυστυχώς».

Χρύσπα, 2009 μ.Χ. 

Για να ‘ταν έτσι το 2009, φαντάσου τι θα ‘χει γίνει μέχρι να φτάσουμε στο 2029. Και σε προβληματίζει το θεματάκι. Γιατί δεν βάρεσες ποτέ σου με όπλο και ως εκ τούτου δεν το πολυέχεις με το κυνήγι. 

Η ψυχούλα σου σιχάθηκε αυτήν τη νέα τάξη των πραγμάτων. 

Παραπονιέσαι, γιατί η παράδοση θέλει τον άντρα να ‘ναι κυνηγός. Πιστεύεις πως αυτός πρέπει να κρατά το τουφέκι στο χέρι. Και θέλεις, χωρίς να ντρέπεται ή να φοβάται, να βάζει στόχο την καρδιά σου και να την πετυχαίνει. 

Άπαξ και βρει στόχο, τα πράγματα είναι εύκολα. Χωρίς να χάσετε χρόνο, αποφασίζετε να κάνετε μια σχεσούλα. Και καθώς εσύ έχεις διαβάσει τον απόλυτο οδηγό των σχέσεων, διαχειρίζεσαι με εξαιρετική μαεστρία τις δύσκολες και εύκολες καταστάσεις της κοινής σας καθημερινότητας και όλα πηγαίνουν όπως ακριβώς φανταζόσουν. 

Ακούγεται καλό και εύκολο, αλλά –δεν θέλω να σε στεναχωρήσω– δεν είναι ακριβώς έτσι. 

Χρύσπα μου και φίλη που ‘ρθες στα DMs στο instagram, παραπονούμενη για το ότι οι άντρες έχουν πάψει να φλερτάρουν, θα σας απογοητεύσω. Γιατί μπορεί εσείς να θυμάστε τα παλιά τα χρόνια, όπου ο άντρας ήταν κυνηγός, όμως εγώ θα σας πω ότι οι επιστήμονες Eagly & Wood, προ δεκαετίας κατέληξαν στο ότι δεν μπορείς να περιμένεις ο μελλοντικός σου σύντροφος να φέρει τα χαρακτηριστικά που έφερε ο προπάππους ή ο παππούς σου. Το είπαν ξεκάθαρα: οι ρόλοι των φύλων είναι πολύπλοκοι και διαρκώς μεταβαλλόμενοι

Τι να κάνουμε, τώρα, που η μοίρα και η ζωή τα έφεραν έτσι και ζεις στο σήμερα, που η μπίλια έκατσε στη φάση που –όπως όλα δείχνουν– πρέπει κι εσύ να κυνηγήσεις; Θέλεις να μάθεις τι πρέπει να κάνεις. Αλλά πρώτα, θέλεις να μάθεις, για ποιους ρημαδολόγους φτάσαμε στο να πρέπει να κάνεις κάτι. 

Όχι, εσύ πρώτη

άντρας κυνηγός πρώτο βήμα

Κοιτάζεστε. Γουσταρίζεστε. Όχι, εσύ πρώτος. Όχι, εσύ πρώτη. 

Θα κάνει κάποιος απ’ τους δυο αυτό το πρώτο βήμα ή σκοπεύετε απλά να ματιαστείτε με τα αλληλοκοιτάγματα;

Ο τύπος παίζει και να μην το κάνει ποτέ. Γιατί, όπως οι Moore & Butler μας πληροφόρησαν το 2022, οι άντρες δεν μπορούν να σηκώσουν πια στις πλάτες τους τον ρόλο του κυνηγού. Για την ακρίβεια, οι περισσότεροι από αυτούς νιώθουν πιο άνετα με το να δεχτούν και να συνεχίσουν το φλερτ, παρά με το να το ξεκινήσουν. 

Και κάπου εδώ έρχεσαι εσύ… 

Έχω φαγωθεί να μιλάω για τα σήματα ενδιαφέροντος, τα οποία δεν πρέπει να τα κρύβεις. Και σήμερα θα συνεχίσω να φαγώνομαι. Δεν άλλαξε κάτι από την τελευταία φορά που στο ‘πα. Επομένως θα στο ξαναπώ. 

Ενδεχομένως, το παλικάρι να ‘χει φάει μπόλικη απόρριψη. Ενδεχομένως να ντρέπεται. Ενδεχομένως να φοβάται. Ενδεχομένως να μην θέλεις να φοβηθείς. 

Δώσε, λοιπόν, το πράσινο φως και είμαι σίγουρος πως ο τύπος θα νιώσει ότι είναι μια χαρά και θα ‘ρθει να σου μιλήσει. 

Άδικη κοινωνία

άντρας κυνηγός κοινωνία

Ο λόγος για τον οποίο πρέπει να δώσεις το ΟΚ, δεν είναι βέβαια μόνο αυτός. 

Ο μέσος άντρας νιώθει πως η κοινωνία τον έχει ρίξει σε έναν βούρκο με λάσπη. Και δυσκολεύεται πολύ να βγει από αυτήν. Θεωρεί ότι κρίνεται για ό,τι κάνει και ό,τι δεν κάνει. 

Ένα από τα πράγματα για το οποίο του ασκείται έντονη κριτική και πίεση, σύμφωνα με τους επιστήμονες Beres & Farvid, είναι και το πώς λειτουργεί στις ρομαντικές σχέσεις. Νιώθει πως αν κάνει αυτός το πρώτο βήμα, θα τον δικάσεις τόσο εσύ, όσο και οι φίλες σου, δίνοντάς του το βραβείο του πέφτουλα της βραδιάς. 

Για αυτό ακριβώς, ο τύπος θα φλερτάρει, αλλά μόνο αν πρώτη εσύ του κλείσεις το ματάκι, αφού –εδώ που φτάσαμε– θέλει μια κάποια ενθάρρυνση, αλλά και μια προσπάθεια που δεν θα ‘ναι πια μονόπλευρη, αλλά αμοιβαία. 

Όλο αυτό που σου περιέγραψα παραπάνω δένεται άρρηκτα και με ένα ακόμη ψυχολογικό φαινόμενο, το οποίο παρατηρήθηκε από τους Steele & Aronson το 1995 και ονομάστηκε «Η Απειλή των Στερεοτύπων». 

Έχω νιώσει και γω να απειλούμαι από τα στερεότυπα, φίλη –να το πα! 

Κι αυτό συνέβη επειδή γνώριζα πως έχεις δεχτεί άπειρα πεσίματα και πως πολλές φορές οι άντρες σε προσέγγιζαν με τρόπο επιθετικό έως και απειλητικό. Είχα ακούσει, επίσης, από κοπέλα με την οποία φλέρταρα, το εξής τραγικό. Η κουκλίτσα είχε ξεχάσει το «γεια σου, τι κάνεις, τι μουσική ακούς;», καθώς υπήρχαν αρκετοί ανόητοι εκεί έξω, που είχαν μια dick pic πρόχειρη, την οποία για άγνωστο λόγο μοιράζονταν με το καλημέρα. 

Για μικρό χρονικό διάστημα –ευτυχώς μόνο για λίγο– έκοψα και το «καλημέρα» και το «καλησπέρα»  και κάθε άλλη προσπάθεια προσέγγισης. Γιατί το στερεότυπο αυτό με έκανε να πιστέψω πως με το που στείλω ένα σημάδι ενδιαφέροντος, θα χωθώ μια και έξω στο σακί με τους ηλίθιους άντρες που δεν ξέρουν πώς να μιλήσουν, πώς να προσεγγίσουν ή πώς να φερθούν σε μια γυναίκα. 

Πρέπει, φίλη, να μην φοβηθείς να γίνεις εκείνη η γυναίκα που θα ξεκλειδώσει τον άντρα που της αρέσει και θα τον κάνει να καταλάβει πως είναι κάτι παραπάνω από ΟΚ, το να επικοινωνήσουν, να γνωριστούν ή να φλερτάρουν. 

Το κάνουν ήδη πολλές γυναίκες. Κι αν βγεις έξω, θα δεις ότι ο κόσμος όντως φλερτάρει. Καιρός, λοιπόν, να φλερτάρεις κι εσύ. Κι αν δεν ξέρεις πώς θα το κάνεις, σε πληροφορώ πως εδώ το εξηγούμε αναλυτικότατα. 

Λάθος κατάλαβες

άντρας κυνηγός λανθασμένη αντίληψη

Εντελώς μεταξύ μας, πιστεύω ότι η Χρύσπα ήταν λίγο υπερβολική. Οι άνθρωποι αλληλοκυνηγιούνται. Το φλερτ δεν έχει πεθάνει. Απλά έτσι ταίριαξε ο στίχος. Ή απλά η μέση γυναίκα δεν μπορεί να αναγνωρίσει ότι είναι τόσο υπέροχη, που στην πραγματικότητα υπάρχουν γύρω της ένα σωρό –εξίσου υπέροχοι– άντρες που την φλερτάρουν με όμορφο και κομψό τρόπο.  

Είμαι σίγουρος πως αν μετέφερα στον Buss και την Haselton αυτή μου την εντύπωση, θα συμφωνούσαν απόλυτα. Γιατί προσφάτως διάβασα πως οι δυο τους είχαν αναπτύξει μια θεωρία, στην οποία έδωσαν το όνομα “Error Management Theory”. 

Σύμφωνα με αυτήν τη θεωρία οι άντρες τείνουν να υπερεκτιμούν το ενδιαφέρον μιας γυναίκας, την ίδια στιγμή που εσύ ως γυναίκα τείνεις να υποτιμάς το ενδιαφέρον ενός άντρα. 

Καλά θα πάει αυτό. Και δεν αστειεύομαι. Όντως θα πάει καλά. Γιατί τελικά όλα είναι θέμα αντίληψης. Για παράδειγμα, εσύ αντιλαμβάνεσαι πως οι άντρες έχουν αποσυρθεί από το κυνήγι, όμως στην πραγματικότητα μπορεί να ‘ναι απλά ιδέα σου. 

Το λύσαμε, νομίζω. Ή θα το λύσουμε, αφού κάνεις πέρα αυτές τις ιδέες. Αφού, δηλαδή, μάθεις ότι οι τύποι όντως σε κυνηγούν και ενδιαφέρονται για σένα. 

Ξέρω τι σκέφτεσαι και δεν έχεις άδικο. Συχνά είναι δύσκολο να διαβάσεις τους άντρες. Κάνε κλικ εδώ, διάβασε αυτό που είναι εύκολο, μάθε τα πάντα για τις σχέσεις και δες την ερωτική σου ζωή να παίρνει την τροπή που νιώθεις ότι σου αξίζει. Γιατί όντως σου αξίζει!


Επιστημονικές πηγές:

Eagly, A. H., & Wood, W. (1999). The origins of sex differences in human behavior: Evolved dispositions versus social roles. American Psychologist, 54(6), 408-423.

Jonason, P. K., & Buss, D. M. (2012). Avoiding entangling commitments: Tactics for implementing a short-term mating strategy. Personality and Individual Differences, 52(5), 606-610.

Finkel, E. J., Eastwick, P. W., & Reis, H. T. (2015). Best Dating Strategies. Current Directions in Psychological Science, 24(2), 158-163.

Baumeister, R. F., & Leary, M. R. (1995). The need to belong: Desire for interpersonal attachments as a fundamental human motivation. Psychological Bulletin, 117(3), 497-529.

Gueguen, N. (2008). The effect of a man’s smile on women’s readiness to consent to a courtship request in a street setting. Journal of Nonverbal Behavior, 32(4), 217-223.

Haselton, M. G., & Buss, D. M. (2000). Error Management Theory: A new perspective on biases in cross-sex mind reading. Journal of Personality and Social Psychology, 78(1), 81-91.

Scroll to Top