τύχη ατυχια προσπάθεια

Τύχη & Ατυχία: Κυβερνούν τελικά τη ζωή σου;

13η συνάντηση. 

13η φορά που με διαβάζεις, αλλά μαθαίνω πως δεν διάβασες ακόμη αυτό –μα καλά, τι περιμένεις; 

13η προσπάθειά μου να σου γράψω αυτές τις λέξεις. 

Έγραψα και έσβησα αρκετές φορές. Σκέφτηκα να το σκιπάρω. Μήπως να περνούσαμε απευθείας στο 14; 

Ο αριθμός 13 δεν είναι και πολύ ωραίος. Συνδέεται με κατάρες, ατυχή συμβάντα, αστικούς μύθους και δεισιδαιμονίες. Λες να ‘ναι αριθμητικές συμπτώσεις; 

Πιθανόν. 

Ίσως να ‘ναι παιχνίδια της τύχης. 

Ίσως να μην είναι κάτι το σπουδαίο. 

Ίσως η τύχη και η ατυχία να μην είναι –επίσης– σπουδαίες από μόνες τους και να ‘ναι αφηρημένες έννοιες, που χρησιμοποιούμε, για να δώσουμε ένα χαρακτηρισμό σε γεγονότα που προκύπτουν κατά τη δική μας αδράνεια. 

Ίσως, τελικά, να πρέπει πάψω να τρίβω τα γένια μου, παίζοντάς το φιλόσοφος, να σηκωθώ από το κρεβάτι, να βάλω έναν καφέ και να συνεχίσω την ημέρα μου, λέγοντας απλά στον εαυτό μου πως ένας σοβαρός άνθρωπος δεν μπορεί να πιστεύει στις προλήψεις. 

Παίρνω την απόφαση να πιστέψω πως η τύχη ή η ατυχία, δεν μπορούν να κυβερνούν τη δική μου, αλλά ούτε και τη δική σου ζωή. 

Τη ζωή σου, φιλενάδα, την κυβερνάς πάνω από όλους και από όλα εσύ. Κανείς άλλος. Το ‘χουμε; 

Ας βάλουμε, όμως, τα πράγματα σε μια σειρά: Καταρχάς η ατυχία –εντελώς πρακτικά– δεν υπάρχει καν. Κάθε αρνητική έννοια, δηλώνει πάνω-κάτω απλά την έλλειψη της αντίστοιχης θετικής. Το καλό είναι καλό, αλλά το κακό είναι απλά η έλλειψη του καλού. Το όμορφο είναι όμορφο, αλλά άσχημο είναι απλά αυτό που δεν έχει σχήμα και μορφή. Και, κατά τον ίδιον τρόπο, το ατυχές είναι απλούστατα αυτό που δεν το λες και τυχερό. 

Μιας που είπα τυχερό: Η πιο λανθασμένη στρατηγική που μπορεί να ακολουθήσει ένας άνθρωπος γενικότερα, αλλά και μια γυναίκα ειδικότερα, όταν αναζητά τον έρωτα και την ευτυχία είναι το να αφεθεί πλήρως στην τύχη. Και σε δεύτερη φάση, όταν πια δει ότι η τύχη δεν δουλεύει από μόνη της, συνεχίζει τα λάθη, ρίχνοντας τα πάντα στην ατυχία, αντί για την αδράνεια. 

Ξέρω πως κι εσύ λες ότι ψάχνεις το τυχερό σου. Και μην μου λες ότι δεν το λες, γιατί και σ’ έχω ακούσει και μου το ‘στειλες στο instagram. Και να σου πω και κάτι; Προσωπικά θα αποδεχτώ πως το τυχερό μπορεί, όντως να υπάρχει. 

Πρέπει κι εσύ, όμως, να αποδεχτείς πως τίποτα δεν θα έρθει στην αγκαλιά σου, αν εσύ πρώτα δεν την έχεις ήδη ανοίξει

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν όντως μερικά πράγματα, τα οποία σχετίζονται με την τύχη. 

Αν έχεις τύχει, διάβαινε

τύχη ατυχια προσπάθεια, τι μπορεί να συμβεί κατά τύχη

Ακόμη, όμως, και τα πράγματα που σχετίζονται με την τύχη, δεν θα συμβούν ποτέ από μόνα τους. 

Πολλοί επιστήμονες –όπως για παράδειγμα o Wiseman στο “The Luck Factor”– υποστηρίζουν ότι μπορείς να αναμένεις μικρά θαυματάκια. Όμως, σε κάθε περίπτωση, εσύ είσαι αυτή που θα τα χειριστεί με τον σωστό τρόπο. Δεν περιμένεις απλά να έρθουν. Περιμένεις να τα «πιάσεις» και να τα αξιοποιήσεις υπέρ σου. 

Οι τυχαίες συναντήσεις –μια από αυτές μπορεί να ‘ναι η γνωριμία σου με το μελλοντικό σου αμόρε– ή οι απρόσμενες ευκαιρίες που έρχονται από του πουθενά –όπως π.χ. η προσφορά μιας θέσης εργασίας που ονειρεύεσαι, τη στιγμή που ψάχνεσαι για δουλίτσα– έχουν πράγματι μέσα τους ισχυρές δόσεις τύχης. 

Ωστόσο, η τύχη θα δουλέψει για ΣΕΝΑ, μόνο στην περίπτωση που ΕΣΥ θα αντιδράσεις σωστά. Όταν, δηλαδή, αποφασίσεις να αδράξεις την ευκαιρία και να αναλάβεις δράση. 

Κι αν δεν έχεις τύχη; 

τύχη ατυχια προσπάθεια, τι δεν μπορεί να συμβεί κατά τύχη

Αν είσαι, όπως ήμουνα κι εγώ πριν ξεκινήσω το ταξίδι μου στον κόσμο της αυτοβελτίωσης, θα θεωρείς πιθανότατα πως είσαι άτυχη. Αλλά, να ξέρεις, δεν τρέχει και τίποτα, αν είσαι ή αν απλά νιώθεις πως είσαι. 

Είναι, άλλωστε, επιστημονικά αποδεδειγμένο πως η εκπλήρωση στόχων, η επιτυχία και η ευτυχία είναι καταστάσεις που «γεννιούνται» πολυπαραγοντικά. Χρειάζεται μια εσάνς τύχης, αλλά και να μην έρθει αυτή, το πάρτι θα γίνει κανονικότατα. Γιατί, στο φινάλε η προσπάθεια, η αφοσίωση και η σκληρή δουλειά είναι πιο καίριες και ουσιαστικές προϋποθέσεις, για να πετύχεις ό,τι έχεις στο μυαλό σου και να βελτιώσεις τη ζωή σου.

Λοιπόν, τι κάνω; 

κάνε την τύχη να λειτουργήσει υπέρ σου

Νομίζω πως έχω ήδη απαντήσει στο παραπάνω ερώτημα. Θα το πάω, όμως, μια τελευταία, γιατί η επανάληψη βοηθά. Ξεσταυρώνουμε χέρια και σηκώνουμε μανίκια. Ξεκινάμε δουλειά και το ρίχνουμε στο διάβασμα. Προσπαθούμε και προσεγγίζουμε καθημερινά μια ακόμη καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. 

Και θα το κάνεις, επειδή θέλεις, επειδή σου αξίζει και επειδή το μπορείς. 

Όταν πια θα είσαι επιτυχημένη, δυναμική, ανεξάρτητη, ενταγμένη σε έναν κύκλο με υπέροχους ανθρώπους, κρατώντας το χέρι ενός τζέντλεμαν που σου αξίζει, θα κοιτάξεις πίσω σου και θα σε θαυμάσεις όσο ποτέ. Και ό,τι έχει συμβεί θα ‘ναι δικό σου: ούτε κατά τύχη, ούτε επειδή η μοίρα το ‘θελε. 

Θα σου αρέσει το βιβλίο της ζωής σου και θα το ‘χεις γράψει μόνη σου.  

Η ομάδα του LadiesOnly έχει, επίσης, γράψει το δικό της βιβλίο. Πιστεύω πως πραγματικά μπορεί να αποτελέσει το τέλειο εγχειρίδιο, σε αυτήν τη νέα σου προσπάθεια να αυτοβελτιωθείς.

Κάνε κλικ εδώ, για να το αποκτήσεις. Γιατί στη μάχη της αναζήτησης του έρωτα, της ευτυχίας και της καλύτερης εκδοχής του εαυτού σου, δεν πας χωρίς τα όπλα σου!


Επιστημονικές πηγές:

Wiseman, R. (2003). The Luck Factor: The Scientific Study of the Lucky Mind. Arrow Books. 

Darke, P. R., & Freedman, J. L. (1997). The belief in good luck scale. Journal of Research in Personality, 31(4), 486-511. 

Maltby, J., Day, L., & Barber, L. (2005). Forgiveness and happiness. The differing contexts of forgiveness using the distinction between hedonic and eudaimonic happiness. Journal of Happiness Studies, 6(1), 1-13. 

Teigen, K. H. (1997). Luck, envy and gratitude: It could have been different. Scandinavian Journal of Psychology, 38(4), 313-323. 

Lefcourt, H. M. (1976). Locus of control and the expression of humor. In P. E. McGhee & A. J. Chapman (Eds.), The social basis of laughter (p. 163–179). Brunner/Mazel. 

Scroll to Top