μόνη

Γιατί είμαι ΑΚΟΜΑ μόνη (σαν το ΛΕΜΟΝΙ)

Φαντάζομαι πως για να είσαι εδώ, θέλεις να μάθεις την απάντηση και πιθανόν να θέλεις κιόλας να μην είσαι πια μόνη. Έχω καλά και κακά νέα για εσένα αγαπημένη μου. Τα κακά νέα (γιατί κάθε λογικός άνθρωπος με αυτά θα έπρεπε να ξεκινάει πρώτα), είναι πως δεν υπάρχει μία απάντηση που να καλύπτει όλες τις γυναίκες. Τα καλά νέα είναι πως η επιστήμη έχει κάνει αρκετή μελέτη πάνω στο θέμα, και εμείς σαν πιστοί ακόλουθοί της είμαστε εδώ για να σου πούμε τι έχει βρει.

Θα ξεκινήσουμε με μια απλή λίστα 8 λόγων, όπως μας τους λέει η Lisa Firestone Ph.D., που είναι διακεκριμένη κλινική ψυχολόγος, συγγραφέας, και Director of Research and Education for the Glendon Association. Πάρε λοιπόν μια βαθιά ανάσα και κάτσε αναπαυτικά, γιατί μερικοί από τους λόγους θα σε εκπλήξουν.

Άμυνες

Είτε λόγω προηγούμενων σχέσεων που έχουμε κάνει και μας έχουν πληγώσει, είτε λόγω του οικογενειακού περιβάλλοντος που μας έχει αφήσει λανθασμένη εντύπωση για το πως είναι μια υγιής σχέση, μαθαίνουμε πολύ γρήγορα να ανεβάζουμε τις άμυνές μας στη ζωή. Πολλές φορές, αυτές οι άμυνες μας προστατεύουν και είναι χρήσιμες. Όταν μιλάμε όμως για διαπροσωπικές σχέσεις, αυτές οι ίδιες άμυνες που μας προστατεύουν, μπορούν να μας αφήσουν και εντελώς μόνη μας, με τον τοίχο που έχουμε χτίσει γύρω μας να γίνεται όλο και πιο μικρός και να μας πνίγει.

Μη υγιείς έλξεις

Το να μας αρέσει κάποιος που δεν είναι καλός για εμάς, είναι κάτι που βρίσκουμε τον εαυτό μας να νιώθει ξανά και ξανά, ελπίζοντας πως αυτή τη φορά ίσως κάνουμε λάθος και είτε δεν είναι αυτός που φαίνεται, είτε επειδή έχει άλλες συνήθειες πιστεύουμε λανθασμένα ότι είναι διαφορετικός και στην ψυχολογία του. Οι λόγοι που επιλέγουμε να μας αρέσουν αυτοί οι άνθρωποι είναι κυρίως δύο: ο ένας είναι ο φόβος οικειότητας (που θα δούμε αμέσως παρακάτω) και ο άλλος είναι ακόμη πιο αυτοκαταστροφικός. Οι άνθρωποι που επιλέγουμε να μας αρέσουν, είναι πολύ συχνά άνθρωποι που θα επιβεβαιώσουν την κακή ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας. Εάν λοιπόν πιστεύουμε ότι είμαστε άσχημες ή άχρηστες, είναι πάρα πολύ πιθανόν ο άντρας που πιστεύουμε πως είναι ο κατάλληλος για εμάς να μας λέει ακριβώς αυτό. Οπότε τι σκεφτόμαστε αμέσως; Καλύτερα μόνη!

Φόβος οικειότητας

Πόσες φορές έχεις πει στις φίλες σου (ή τις έχεις ακούσει να λένε σε εσένα) πως πάλι διάλεξες τον ‘λάθος’ σύντροφο, αυτόν που δεν θέλει σχέση και φοβάται την οικειότητα; Λοιπόν, σου έχουμε νέα αγαπημένη. Δεν είναι αυτός το ‘λάθος’, αλλά εσύ. Και όταν λέμε ‘λάθος’, δεν το εννοούμε προσβλητικά, απλά λέμε πως εσύ είσαι εκείνη που φοβάται την οικειότητα στην πραγματικότητα και όχι ο σύντροφος που βρήκες. Και ναι, γι’ αυτό είσαι μόνη. Αυτό είναι κάτι που συνήθως αναπτύσσεται όταν είμαστε ακόμα παιδιά, είτε με τις φαντασιώσεις που μας δημιουργούνται για το τι είναι πραγματική αγάπη από λανθασμένα πρότυπα (πρέπει ο αγαπημένος σου να σε περάσει από χίλια κύματα πριν γίνει δικός σου, κλπ.), είτε επειδή έχουμε πιστέψει ότι η αγάπη θα μας ‘πνίξει’ και έτσι προτιμάμε κάποιον που δεν είναι διαθέσιμος, και που ποτέ δεν θα είναι πραγματικά εκεί. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα πιάσεις τον εαυτό σου να λέει ότι όλο διαλέγεις λάθος άντρες και τελικά είσαι μόνη, σκέψου γιατί το κάνεις.

Ιδιοτροπία στην επιλογή συντρόφου

Πολλές φορές, όταν κάποιος μας δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, νιώθουμε πως το να κάνουμε μια σχέση μαζί του θα μας έκανε να νιώθουμε πίεση και εκνευρισμό, λόγω του πόσο φαίνεται να του αρέσουμε. Με αυτόν τον τρόπο, αποκλείουμε έναν άνθρωπο από τη ζωή μας που θα μπορούσε πραγματικά να μας κάνει ευτυχισμένες. Εννοείται πως αυτό ούτε ισχύει πάντα, ούτε και σημαίνει πως θα πρέπει να κάνουμε σχέσεις μόνο με όσους επιμένουν για την προσοχή μας, απλά για να αποφύγεις το να είσαι μόνη. Απλά σημαίνει πως όπως δίνουμε ευκαιρίες σε αυτούς που φαίνονται μη κατάλληλοι από την αρχή, πρέπει να δίνουμε ευκαιρίες και σε αυτούς που φαίνονται κατάλληλοι.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Όσο και αν λέμε ότι θέλουμε μια σχέση που να μας ικανοποιήσει, η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές αισθανόμαστε πως δεν έχουμε κάνει τίποτα να αξίζουμε μια τέτοια σχέση, και έτσι μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο, κάνοντας τα ίδια λάθη ξανά και ξανά, επιβεβαιώνοντας στον εαυτό μας πως όντως δεν αξίζουμε κάτι παραπάνω.

Φόβος ανταγωνιστικότητας

Η έλλειψη αυτοεκτίμησης πολύ συχνά οδηγεί στο να καλλιεργήσουμε τον φόβο της ανταγωνιστικότητας. Όταν το κάνουμε αυτό, δεν είναι καθόλου περίεργο να πιάσουμε τον εαυτό μας να σκέφτεται ότι οποιαδήποτε άλλη κοπέλα αξίζει περισσότερο μια υγιή σχέση από εμάς. Βλέπουμε μόνο τα θετικά που έχει εκείνη και μόνο τα αρνητικά που έχουμε εμείς, κάνοντας οποιαδήποτε ‘αντίπαλο’ να μοιάζει με κάτι που δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε.

Απομόνωση και ρουτίνα

Όσο μεγαλώνουμε, αρχίζουμε να αποκτάμε μια ρουτίνα που μας κάνει και νιώθουμε καλά μέσα της, γιατί νιώθουμε ασφάλεια. Κάθε τι καινούργιο που μπορεί να μας βγάλει από την φούσκα της προστασίας, νιώθουμε πως μας απειλεί και προσπαθούμε να το βγάλουμε από τη ζωή μας. Η εσωτερική φωνή που μας λέει ότι αξίζουμε να μείνουμε σπίτι μετά τη δουλειά και να πιούμε ένα ποτήρι κρασί για να χαλαρώσουμε βλέποντας την αγαπημένη μας σειρά, πολύ γρήγορα μπορεί να μεταμορφωθεί στον κριτή που μας λέει ότι είμαστε τελειωμένες και κανένας δεν θα μας θέλει έτσι όπως έχουμε γίνει. Ένα τρικ για να ξεφύγουμε από αυτό, είναι κάθε φορά που η εσωτερική φωνή μας μας λέει κάτι, να αναρωτηθούμε τι πραγματικά μας λέει και αν αυτό είναι για το καλό μας ή κάτι που θα στρέψουμε εναντίον του εαυτού μας στο τέλος.

Ισχυροί κανόνες που έχουμε βάλει

Μετά από κάθε χωρισμό, το βιβλίο των κανόνων μας μεγαλώνει. Βλέπουμε την κάθε σχέση σαν μάθημα που μας βοηθάει να δούμε τι θα αποφύγουμε στην επόμενη και πως να βλέπουμε τα σημάδια από νωρίς. Αυτό μπορεί στην θεωρία να ακούγεται σωστό, στην πράξη όμως μας κάνει να κλείνουμε τον κύκλο των πιθανοτήτων μας όλο και περισσότερο. Είναι πολύ πιθανό να νιώσουμε έλξη για κάποιον και να τον αποκλείσουμε επειδή έχει τα τάδε και τάδε σημάδια που είχε και ο προηγούμενος. Με αυτό τον τρόπο δεν αφήνουμε την γνωριμία να οδηγηθεί φυσικά, αλλά την προκαλούμε να τελειώσει ξαφνικά, από το φόβο μας να μη χάσουμε πάλι χρόνο και πληγωθούμε.

Έχεις κάποια φίλη που νομίζεις ότι θα επωφεληθεί διαβάζοντας αυτό το άρθρο; Τότε κάνε την καλή πράξη της μέρας και μοιράσου το μαζί της. Εάν θέλεις να κάνεις και άλλη μία καλή πράξη, τότε θα σε παρακαλέσουμε να μας στηρίξεις στα social media, με ένα like στη σελίδα μας. Τα λέμε ξανά σύντομα!

Scroll to Top