παράπονα

3 βήματα για να του πεις τα παράπονα σου

Το να καταφέρεις να πεις τα παράπονα σου στον αγαπημένο σου, χωρίς να χρειαστεί να μπείτε σε τσακωμούς και φασαρίες, δεν είναι εύκολο. Είναι λογικό πολλές φορές να φοβάσαι να εκφράσεις τα παράπονα σου, είτε γιατί το έχεις κάνει στο παρελθόν και δεν κατέληξε και πολύ καλά η κουβέντα, είτε γιατί φοβάσαι μην τον χάσεις, είτε γιατί νομίζεις ότι τελικά αυτά που θέλεις να του πεις θα του φανούν σαν απλή ‘γκρίνια’ και θα τα προσπεράσει.

Τα παράπονα όμως είναι σημαντικό να εκφράζονται και είναι ακόμα πιο σημαντικό να εκφράζονται όταν είναι ακόμα… φρέσκα, δηλαδή πριν προλάβεις να τα υπεραναλύσεις στο μυαλό σου και να τα προσθέσεις με τα προηγούμενα ώστε να δημιουργήσεις μια ωρολογιακή βόμβα που περιμένει να σκάσει την επόμενη φορά που θα σου πάρει το τηλεκοντρόλ από τα χέρια.

Πάμε λοιπόν να δούμε 3 απλά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις όχι μόνο για να καταφέρεις να του πεις τα παράπονα σου, αλλά για να τα ακούσει κιόλας.

Η αρχή

Όταν ξεκινάς την επίμαχη συζήτηση, πρέπει να έχεις στο μυαλό σου πως κάθε φορά που παραπονιέσαι στον σύντροφό σου, εκείνος θα το πάρει σαν επίθεση. Και εδώ που τα λέμε, δεν θα έχει και άδικο – εξάλλου τα παράπονα είναι μια μορφή του να του δείξουμε τι κάνει λάθος. Όμως, υπάρχει τρόπος να του μιλήσεις χωρίς να νιώθει ότι δέχεται επίθεση. Για να τον πετύχεις, θυμήσου να ξεκινήσεις την συζήτηση με κάτι θετικό. Μπορείς να του πεις πόσο απολαμβάνεις το φαγητό που μαγείρεψε, τι ωραία που περάσατε χθες, πόσο εκτιμάς το ότι ενώ ήταν αγχωμένος στη δουλειά δεν ξέσπασε τα νεύρα του σε εσένα, κ.τ.λ. Με αυτό τον τρόπο δεν θα ανεβάσει την άμυνά του από την αρχή της συζήτησης. Πρόσεχε μόνο να το εννοείς αυτό το θετικό που θα του πεις γιατί δεν είναι καλό ούτε να αρχίζουμε τη συζήτηση με ψέματα, και επίσης δεν είναι καθόλου καλό να υποτιμάς την νοημοσύνη του και ότι δε θα καταλάβει ότι πας να τον… παγιδέψεις.

Η μέση

Τώρα λοιπόν που δεν έχει άμυνα, ήρθε η ώρα της επίθεσης! Αστειευόμαστε φυσικά. Περίπου. Μετά από την θετική πρόταση που θα του πεις, είναι καλό να μπεις κατευθείαν στο ψητό. Πολλές φορές όταν παραπονιόμαστε, χάνουμε το παιχνίδι γιατί πάμε γύρω – γύρω από το θέμα, σα να φοβόμαστε ότι αν πατήσουμε στη μέση θα εκραγούν όλα. Όμως, αρχίζοντας τα παράπονα με άσχετα θέματα που κάποια στιγμή θα συνδεθούν μεταξύ τους, κάνουμε τον σύντροφό μας να μπερδεύεται και τις άμυνες του να ανεβαίνουν όλο και περισσότερο, μην ξέροντας τελικά από που θα του έρθει η επίθεση που πλέον όχι απλά περιμένει, αλλά τρέμει. Δεν χρειάζεται να φέρεις αποδείξεις στο τραπέζι για το αν αυτά που λες ισχύουν, χρειάζεται απλά να πεις τι νιώθεις, γρήγορα, απλά, και χωρίς να κουνάς το δάχτυλο. Η κατανόηση ποτέ δεν έβλαψε κανέναν, για αυτό μη φοβάσαι να πεις ‘καταλαβαίνω ότι αυτό το κάνεις για αυτό τον λόγο, αλλά αυτό με κάνει να νιώθω αυτό και ήθελα να στο πω’.

Το τέλος

Αφού έχεις καταφέρει να πεις το παράπονο σου (σημείωση: καλό θα είναι να είναι ένα παράπονο και όχι 100 μαζεμένα), τώρα είναι η ώρα να πάρεις αυτό που θέλεις. Δύσκολο; Ναι, ειδικά εάν δεν το έχεις συνηθίσει. Ακατόρθωτο; Σίγουρα όχι. Πρέπει να σκεφτείς πριν του μιλήσεις, τι θέλεις να κερδίσεις από το να του πεις τα παράπονα σου. Θέλεις να αλλάξει κάτι στην συμπεριφορά του; Θέλεις να σου πει συγνώμη; Ό,τι και αν είναι, να είσαι ξεκάθαρη και με τον εαυτό σου αλλά και με αυτόν για το τι περιμένεις. Όταν λοιπόν ξέρεις τι είναι αυτό που θες και του το πεις, μην ξεχάσεις να το συνδυάσεις με ακόμα μια θετική πρόταση και για να μπορέσει να το ‘καταπιεί’ πιο εύκολα αλλά και για να του δείξεις ότι ο σκοπός δεν είναι ο τσακωμός ή να τον χειραγωγήσεις, αλλά να κάνετε τη σχέση σας καλύτερη. Μπορείς για παράδειγμα να του πεις πως ‘θέλω να κάνουμε μια συμφωνία πως δεν θα κάνεις αυτό και εγώ δε θα κάνω αυτό, ώστε να μπορούμε να κάνουμε αυτό μαζί με αγάπη’. Θυμήσου, πως αν είναι θετικός στην αλλαγή που προτείνεις, μην το παίξεις βασίλισσα που πήρε το στέμμα της πίσω, αλλά πες του ένα ευχαριστώ που σε άκουσε και δέχτηκε αυτά που είπες.

Τέλος, θυμήσου πως μια τέτοια συζήτηση καλό είναι να μη γίνει ‘στο πόδι’ ώστε να έχετε και οι δύο χρόνο να μιλήσετε και να σκεφτείτε τις απαντήσεις και τις ερωτήσεις του άλλου. Εάν σου άρεσε αυτό το άρθρο, τότε μην ξεχάσεις να το κάνεις share με μια φίλη σου, καθώς και να κάνεις ένα subscribe στο κανάλι μας στο YouTube και να μας ακολουθήσεις στα social media. Τα λέμε ξανά, σύντομα!

Scroll to Top