γλώσσα του σώματος

Γλώσσα του σώματος – Διαβάζοντας το πρόσωπο

Πολλοί θεωρούν ότι το η γλώσσα του σώματος είναι κάτι ανάλογο με την μαντεία και πιστεύουν ότι «δεν είναι για σοβαρούς ανθρώπους αυτά τα πράγματα». Η γλώσσα του σώματος όμως δεν χρησιμοποιείται μόνο από αυτούς που θέλουν να εντυπωσιάσουν και πετάγονται λέγοντας πως «αν τα γόνατά σου κοιτάνε προς τα εμένα, σημαίνει πως με γουστάρεις», αλλά χρησιμοποιείται, κατά κόρον μάλιστα, από πολιτικούς, ψυχολόγους, και ακόμα και από… FBI πράκτορες!

Όπως μας λέει η Βικιπαίδεια:

«Η γλώσσα του σώματος είναι ένας τύπος μη φραστικής επικοινωνίας, κατά τον οποίο αντί των λέξεων, χρησιμοποιείται η σωματική συμπεριφορά για να εκφραστούν ή για να μεταφερθούν οι πληροφορίες.»

Πολλοί ψυχολόγοι και ερευνητές, συμφωνούν ότι η γλώσσα του σώματος μπορεί να δηλώσει πολλές διαφορετικές συναισθηματικές καταστάσεις, και τονίζουν μάλιστα πως ειδικά τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά, γιατί από την γλώσσα του σώματός τους και μόνο, πολλές φορές μπορεί το κοινό να τους αγαπήσει ή να τους μισήσει.

Πάμε λοιπόν να δούμε τώρα μερικούς απλούς τρόπους, ώστε να μπορέσουμε να διαβάσουμε το πρόσωπο κάποιου.

Μάτια

Τα μάτια είναι το πιο εύκολο σημείο να κοιτάξουμε όταν μιλάμε με κάποιον και είναι αυτά που θα μας αποκαλύψουν πιο εύκολα τα μυστικά της γλώσσας του σώματος.

  • Εάν υπάρχει σταθερό φως στο χώρο που βρίσκεσαι, παρατήρησε τις κόρες των ματιών του συνομιλητή σου. Εάν δεν είσαστε κάπου με χαμηλό φωτισμό αλλά οι κόρες των ματιών τους είναι διεσταλμένες, τότε αυτό σημαίνει ότι είναι ενθουσιασμένοι και επικεντρωμένοι στη συζήτησή σας.
  • Αντιθέτως, αν οι κόρες των ματιών συρρικνώνονται, τότε καλό θα ήταν να αλλάξετε θέμα γιατί ο συνομιλητής σου έχει αρχίσει και τσαντίζεται ή προσβάλλεται.
  • Εάν ο συνομιλητής σου δυσκολεύεται να καταλάβει αυτό που του λες, θα μισοκλείσουν τα μάτια τους και ίσως αυτό να συνοδευτεί και με ένα ελαφρύ κατέβασμα των φρυδιών.
  • Εάν οι ματιές του συνομιλητή σας είναι γρήγορες προς άλλη κατεύθυνση ή είναι συνεχώς «στο ψάξιμο», τότε ή δεν νιώθουν άνετα μαζί σας ή δεν είναι απόλυτα παρών στη συζήτηση.
Χείλη

Τα χείλη είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και πολλές φορές αποκαλύπτουν πράγματα που όσο και να θέλει ο συνομιλητής μας να κρύψει, δεν μπορεί να το κάνει.

  • Τα σφιγμένα χείλη δείχνουν εκνευρισμό, ένταση, και πολλές φορές και δυσαρέσκεια για αυτό που ακούμε. Εάν κάποιος έχει σφιγμένα χείλη, στην ουσία προσπαθεί να μην αφήσει το συναίσθημά του να εκδηλωθεί με λόγια.
  • Εάν από την άλλη τα χείλη σμιγμένα σε σχήμα φιλιού, αυτό υποδηλώνει επιθυμία, αλλά σπάνια μπορεί επίσης να δείχνει και αβεβαιότητα.
  • Εάν τα χείλη τρέμουν ελαφριά ή κάνουν σπαστικές κινήσεις, αυτό δηλώνει πως κάποιος είτε μας λέει ψέματα, είτε δεν μας πιστεύει.
Μύτη

Μπορεί η μύτη να μην έχει τις τόσο φανερές αλλαγές που έχουν τα μάτια και τα χείλη, όμως και πάλι μπορεί να μας αποκαλύψει πολλά, μιας και είναι το κέντρο ενός προσώπου.

  • Όταν μεγαλώνουμε τα ρουθούνια μας, δείχνουμε στον άλλον πως είμαστε θυμωμένοι. Το γιατί το κάνουμε αυτό όμως είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον: Όταν μεγαλώνουμε τα ρουθούνια μας, αφήνουμε περισσότερο αέρα να περάσει μέσα και έξω, δηλώνοντας έτσι στο σώμα μας πως είμαστε έτοιμη για μάχη!
  • Εάν η μύτη κάποιου μοιάζει πιο πρησμένη από ότι συνήθως και είναι κόκκινη, τότε αυτός ο κάποιος μας λέει ψέματα. Το ίδιο ισχύει και αν ξύνουν νευρικά τη μύτη τους.
  • Η μύτη που «σουφρώνει» δεν υποδηλώνει μόνο μια άσχημη μυρωδιά. Μπορεί να σημαίνει ότι κάποιος βλέπει ή ακούει κάτι που δεν του αρέσει. Ακόμα πιο συχνά όμως, ένα άτομο το κάνει αυτό, όταν σκέφτεται κάτι δυσάρεστο.

Εάν θέλεις να μάθεις και άλλα για τη γλώσσα του σώματος, τότε μη διστάσεις να μας αφήσεις ένα σχόλιο ή να μας στείλεις ένα μήνυμα, και εμείς θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να σου απαντήσουμε και να ετοιμάσουμε και άλλα παρόμοια άρθρα σύντομα. Μην ξεχάσεις να μας ακολουθήσεις στα social media και να κάνεις share αυτό το άρθρο με μια φίλη σου που πιστεύεις ότι την ενδιαφέρει. Τα λέμε ξανά σύντομα!

Scroll to Top