self-care

Self-Care: 5 ξεχωριστοί ΤΡΟΠΟΙ για την ΑΠΟΛΥΤΗ ρουτίνα αυτοφροντίδας

Το self-care, δηλαδή η φροντίδα του εαυτού μας, είναι εξαιρετικά σημαντική. Η γυναίκα του σήμερα έχει να κάνει πολλά. Και όταν λέμε πολλά, εννοούμε πάρα πολλά. Βασικά εννοούμε τόσα πολλά, που δεν μπορούμε καν να αρχίσουμε να μετράμε πόσα πολλά. Ξέρω πως με καταλαβαίνεις γιατί ακόμα και αν δε σε βλέπω, σε νιώθω να κουνάς το κεφάλι σου καταφατικά και να έχεις ένα σφιγμένο χαμόγελο στα χείλη.

Όσο και αν έχουμε χειραφετηθεί, όσο και αν έχουμε πάρει τις ζωές μας (και τις ευθύνες αυτών) στα χέρια μας, μας έχει μείνει η συνήθεια να βάζουμε τις προτεραιότητες των άλλων πριν από τις δικές μας, είτε αυτό σημαίνει να φροντίζουμε τον σύντροφό μας, είτε το παιδί μας, είτε τους γονείς μας, είτε ακόμα και το κατοικίδιό μας. Αυτός είναι ένας λόγος που πολλές γυναίκες θεωρούν το ότι το λεγόμενο self-care, είναι κάτι παραπανήσιο και μάλιστα νιώθουμε τύψεις όταν επιτέλους το κάνουμε. Αισθανόμαστε πως είμαστε προγραμματισμένες για την φροντίδα των άλλων και όχι για τη δική μας.

Γιατί είναι σημαντικό το self-care; Οι λόγοι δεν είναι εγωιστικοί. Μια γυναίκα που δεν φροντίζει τον εαυτό της (και φυσικά δεν εννοούμε μόνο με make up ή καινούργια ρούχα, αν και αυτά είναι μέσα στο παιχνίδι), τείνει να έχει περισσότερο στρες, που είναι καταστροφικό για το ανοσοποιητικό μας σύστημα και για την ψυχική μας υγεία. Πολλές γυναίκες νομίζουν ότι το self-care σημαίνει απλώς να μάθουμε να χαλαρώνουμε παραπάνω, όμως στην πραγματικότητα, η φροντίδα θέλει παραπάνω από απλά έναν υπνάκο στον καναπέ. Θέλει αγάπη και θέλει, κυρίως, αφοσίωση, διότι δεν είναι κάτι που μαθαίνεται σε μια μέρα.

Πάμε να δούμε πέντε τρόπους για να βάλεις το self-care στη ζωή σου.

1. Δημιούργησε ένα περιβάλλον υποστήριξης

Εάν κοιτάξεις γύρω σου αυτή τη στιγμή τι βλέπεις; Είναι ο χώρος σου ένας χώρος που πραγματικά σε εμπνέει ή μήπως σε κάνει να αγχώνεσαι; Τώρα κοίταξε τις σχέσεις σου, φιλικές ή ερωτικές. Είναι σχέσεις που σε εμπνέουν ή μήπως σε κάνουν να αισθάνεσαι εγκλωβισμένη; Ξεκίνα σιγά – σιγά. Άρχισε να φτιάχνεις τον χώρο σου όπως τον θέλεις, είτε αυτό σημαίνει κάτι μικρό, όπως το να πετάξεις ότι δεν χρησιμοποιείς, είτε αυτό σημαίνει να βάψεις τους τοίχους και να μετακινήσεις τα έπιπλα. Μετά, κάνε το ίδιο και στις σχέσεις σου. Εάν ένας άνθρωπος στη ζωή σου σε κρατάει πίσω, τότε κόψε το σχοινί και προχώρα μόνη σου μπροστά. Να είσαι με ανθρώπους που -όπως και εσύ- θέλουν να γίνουν καλύτεροι.

2. Πέρνα χρόνο μόνη σου

Πολύ συχνά, έχουμε την λανθασμένη εντύπωση πως όταν κάποιος είναι μόνος του είναι και μοναχικός. Στην πραγματικότητα όμως, το να περνάς χρόνο μόνη σου δεν είναι ούτε καταθλιπτικό, ούτε σημαίνει πως δεν έχεις ανάγκη την επαφή με άλλους ανθρώπους. Πολύ απλά, σημαίνει πως ξέρεις ότι έχεις ανάγκη την παρέα του εαυτού σου για να μπορέσεις να γεμίσεις τις μπαταρίες σου και να είσαι και πιο αποτελεσματική σε ό,τι κάνεις, αλλά και πιο χαρούμενη και γεμάτη.

3. Πες πιο συχνά όχι

Το να λέμε όχι δεν σημαίνει ότι οι γύρω μας ξαφνικά θα μας αφήσουν. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να θυμόμαστε κάθε φορά που κάποιος μας λέει να κάνουμε κάτι που δεν θέλουμε, είτε αυτό απαιτεί απλά το χρόνο μας, είτε πάει ενάντια στα πιστεύω μας. Το να μάθουμε να λέμε όχι επίσης δεν είναι κάτι απλό. Θέλει πολύ δουλειά και εξάσκηση για να μάθουμε να είμαστε ανεξάρτητες από τον φόβο της απόρριψης και από την συνήθεια της εικόνας του καλοπροαίρετου ανθρώπου που συμφωνεί σε όλα που έχουμε για τον εαυτό μας. Μπορείς να το δοκιμάσεις με κάτι που δεν θεωρείς και τόσο σημαντικό την επόμενη φορά: Πες όχι και δες ξαφνικά πόσο πιο δυνατή θα νιώσεις (και επίσης το ότι δε γκρεμίστηκε ο κόσμος γύρω σου όπως περίμενες).

4. Να είσαι η καλύτερή σου φίλη

Με το ‘να είσαι η καλύτερή σου φίλη’, δεν εννοούμε ότι δεν έχεις ανάγκη κανέναν άλλον. Εννοούμε το ότι έτσι όπως θα φερόσουν στην καλύτερή σου φίλη, πρέπει να φέρεσαι και στον εαυτό σου. Σκέψου μόνο πόσο θα άλλαζε η ζωή σου εάν έλεγες ‘ναι’ στον εαυτό σου όσο συχνά λες σε άλλους και ακόμα περισσότερο, τι θα γινόταν εάν έπαιρνες την αγάπη που δίνεις στους άλλους και για εσένα; Μάθε να φροντίζεις τον εαυτό σου, όσο θα φρόντιζες και την καλύτερή σου φίλη και θα δεις το πόσο μεγάλη αλλαγή θα φέρει στην καθημερινότητά σου.

5. Ανανέωσε τη ρουτίνα σου (το απόλυτο self-care)

Όλες οι αλλαγές που σου προτείναμε, δεν μπορούν να γίνουν πράξη εάν δεν ανανεώσεις την ρουτίνα σου. Μπορεί οι αλλαγές να είναι μικρές (ή να ξεκινήσουν από μικρές) ή μεγάλες, ανάλογα με το που εσύ θέλεις να φτάσεις, που είσαι τώρα, και τι πιστεύεις ότι έχεις περισσότερο ανάγκη. Εάν οι γύρω σου θορυβηθούν από αυτές τις αλλαγές, μπορείς να τους εξηγήσεις γιατί τις κάνεις, να μοιραστείς το πλάνο σου μαζί τους, και ακόμα και να ζητήσεις να σε βοηθήσουν εάν το χρειάζεσαι.

Εσύ έχεις δοκιμάσει κάποιον από αυτούς τους τρόπους για να πετύχεις το απόλυτο self-care; Εάν όχι, μην περιμένεις άλλο. Δοκίμασε να κάνεις κάτι σήμερα, και θα δεις πως η ευγνωμοσύνη που θα νιώσεις, θα αρχίσει να γίνεται όλο και μεγαλύτερη μέρα με τη μέρα και η ζωή σου όλο και καλύτερη. Μοιράσου αυτό το άρθρο με μια φίλη σου που νιώθεις ότι το χρειάζεται, και αν θέλεις να μας υποστηρίξεις, κάνε ένα like και follow στις σελίδες μας.

Scroll to Top