ασφαλής

6 σημάδια ότι κάποιος νοσεί – Πώς να μείνεις ασφαλής στις διακοπές σου

Μείνε ασφαλής στις διακοπές σου. Το ξέρουμε, έχεις κουραστεί όσο κι εμείς να ακούς, να διαβάζεις, να μιλάς για τον κορωνοϊό, τους εμβολιασμούς, τα κρούσματα, τις μεταλλάξεις, τα νέα μέτρα και οτιδήποτε σου θυμίζει το μίζερο και αδιάφορο χειμώνα που πέρασες. Υπό κανονικές συνθήκες, άλλωστε, το μόνο που θα έπρεπε να μας απασχολεί τέτοια εποχή είναι πότε θα έρθει επιτέλους η Παρασκευή για να φύγουμε τριημεράκι με την παρέα.

Διακοπές με Κορωνοϊό

Όλοι ανυπομονούμε για τις καλοκαιρινές μας διακοπές, ιδιαίτερα μετά από έναν τόσο δύσκολο χρόνο που διανύσαμε. Δυστυχώς, όμως, -και- φέτος τον ενθουσιασμό μας για τις καλοκαιρινές μας αποδράσεις μετριάζει η ανησυχία για την υγεία μας και για το πώς θα μπορέσουμε να απολαύσουμε τις διακοπές μας παραμένοντας ασφαλείς. Σε τελική ανάλυση έχουμε δέκα μέρες άδειας όλες κι όλες, δεν είναι κρίμα να τις περάσουμε σε καραντίνα;

Φυσικά, όλοι έχουμε πλέον εξοικειωθεί με τα ατομικά μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού, τα οποία εννοείται πως θα τηρούμε ευλαβικά και στις διακοπές μας: χρήση μάσκας όπου προβλέπεται, αποφυγή συνωστισμού, συχνή χρήση αντισηπτικού, τήρηση αποστάσεων κ.ο.κ.

Το “έμφυτο ταλέντο”

Δε θα ήταν όμως χρήσιμο να γνωρίζαμε εξ αρχής αν κάποιο από τα άτομα γύρω μας νοσεί με κορωνοϊό ή γενικά είναι άρρωστο, ώστε να αποφύγουμε την επαφή μαζί του; Κι αν σου πω ότι αυτό όχι μόνο είναι εύκολο, αλλά πρόκειται μάλιστα για ένα «χάρισμα» που όλοι έχουμε; Και όμως. Όλοι γνωρίζουμε πως όταν είμαστε άρρωστοι φαίνεται πρώτα απ’ όλα στο πρόσωπό μας. Μέχρι προσφάτως, όμως, δεν είχε μελετηθεί το γεγονός ότι αρκεί να παρατηρήσεις για μερικά δευτερόλεπτα το πρόσωπο ενός ανθρώπου για να καταλάβεις αν είναι άρρωστος, καθώς παρουσιάζει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Οι άνθρωποι, με άλλα λόγια, έχουμε ένα «έμφυτο ταλέντο» να ξεχωρίζουμε τα υγιή άτομα από αυτά που είναι άρρωστα, ώστε να προφυλασσόμαστε πιο αποτελεσματικά.

ασφαλής

Πράγματι, Σουηδοί ερευνητές με επικεφαλής τον Τζον Άξελσον από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, πραγματοποίησαν πείραμα με 16 εθελοντές για να μελετήσουν τον παραπάνω ισχυρισμό, αλλά και να εντοπίσουν ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά που προδίδουν ότι είμαστε άρρωστοι. Στους συμμετέχοντες αρχικά χορηγήθηκε με ένεση ένα μόριο που εντοπίζεται στην επιφάνεια ορισμένων παθογόνων βακτηρίων. Δύο ώρες μετά, αφού το ανοσοποιητικό τους σύστημα είχε ήδη επηρεαστεί από την ένεση, οι ερευνητές φωτογράφισαν το πρόσωπο των συμμετεχόντων.

Κατά το δεύτερο στάδιο του πειράματος, χορηγήθηκε στους συμμετέχοντες μια εικονική ένεση (placebo), ώστε να παραμείνουν υγιείς, χωρίς όμως οι ίδιοι να γνωρίζουν ότι ήταν εικονική. Λίγες ώρες μετά, οι ερευνητές φωτογράφισαν ξανά το πρόσωπο των συμμετεχόντων.

Οι φωτογραφίες αυτές δόθηκαν σε 62 άτομα, τα οποία είχαν περιορισμένο χρόνο (μόλις πέντε δευτερόλεπτα) να απαντήσουν αν θεωρούν το κάθε πρόσωπο υγιές ή άρρωστο. Όπως προέκυψε από το πείραμα, οι «παρατηρητές» κατόρθωσαν να εντοπίσουν επιτυχώς τα άρρωστα άτομα σε ποσοστό 81%. Μάλιστα, υπήρξε ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία στον εντοπισμό των υγιών προσώπων.

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά που προδίδουν ότι κάποιος είναι άρρωστος;


Σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν, ώστε να οριστούν τα χαρακτηριστικά αυτά που παρατηρούμε οι άνθρωποι στην εμφάνιση των άλλων και καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι είναι άρρωστοι, εντοπίστηκαν κατά κύριο λόγο τα εξής: χλωμό χρώμα στο πρόσωπο και τα χείλη, πεσμένα βλέφαρα και πεσμένες άκρες του στόματος, κόκκινα μάτια, γενικευμένη αίσθηση κόπωσης και πρησμένο πρόσωπο. Μάλιστα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το ωχρό χρώμα του προσώπου και τα πεσμένα βλέφαρα είναι τα δύο πιο έγκυρα στοιχεία για να καταλάβεις αν κάποιος δεν είναι υγιής.

ασφαλής

Λέει το πρόσωπο όλη την αλήθεια;

Δηλαδή αρκεί να παρατηρήσω το πρόσωπο κάποιου για να είμαι σίγουρη αν είναι υγιής ή άρρωστος;


Όχι! Αρχικά, σύμφωνα και με την ίδια την έρευνα, οι συμμετέχοντες δεν κατάφεραν να μαντέψουν σωστά για όλες τις φωτογραφίες, επομένως δεν ισχύει στο 100% των περιπτώσεων.

Επίσης, πρόκειται για ένα σχετικά νέο επιστημονικό εύρημα, το οποίο δεν έχει ακόμη μελετηθεί επαρκώς και προς το παρόν βασίζεται σε περιορισμένες έρευνες. Για παράδειγμα, στο πείραμα η πλειοψηφία των συμμετεχόντων είναι νεαροί λευκοί ενήλικες. Επομένως, δε γνωρίζουμε ποια θα ήταν τα αποτελέσματα της έρευνας αν συμμετείχαν παιδιά, μαύροι, γηραιότεροι άνθρωποι ή ακόμη και αν υπάρχουν διαφορές στα σημάδια που κάθε ομάδα από τις προαναφερθείσες παρουσιάζει.

Ακόμη, σκέψου ότι τα μάτια κάποιου μπορεί να είναι κόκκινα επειδή τα έτριψε, το πρόσωπο και τα χείλη του χλωμά επειδή δεν κοιμήθηκε καλά, οι άκρες του στόματός του πεσμένες επειδή είναι στεναχωρημένος, το πρόσωπό του πρησμένο επειδή μόλις ξύπνησε. Ή μπορεί απλά να παρουσιάζει ένα και παραπάνω από αυτά τα σημάδια λόγω κάποιας αλλεργίας.

#ΜένουμεΑσφαλείς

Τέλος, ιδιαίτερα όσον αφορά στα κρούσματα του κορωνοϊού, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε ένα σημαντικό ποσοστό είναι ασυμπτωματικά. Μπορεί, λοιπόν, ένα άτομο να δείχνει απόλυτα υγιές, ξεκούραστο και ευδιάθετο, αλλά να είναι φορέας.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, σου θυμίζουμε να μην παραβλέπεις τα μέτρα προστασίας για σένα και τους γύρω σου και στις διακοπές σου. Απλώς, για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, αν τυχόν παρατηρήσεις κάποιον να είναι χλωμός και με πεσμένα βλέφαρα προτίμησε να απομακρυνθείς. Μείνε ασφαλής και καλές διακοπές!

Scroll to Top