Τι μας οδηγεί στην απιστία;

Σε προηγούμενο άρθρο μας σχετικά με τη ζήλια μιλήσαμε για τους διαφορετικούς λόγους που οι γυναίκες και οι άνδρες ζηλεύουν τον ερωτικό τους σύντροφο. Όσον αφορά στη γυναίκα, είδαμε ότι θα ζήλευε περισσότερο εάν ο σύντροφός της «μοίραζε» τη φροντίδα και την προσοχή του και σε άλλες γυναίκες, παρά εάν ερχόταν σε ερωτική επαφή με άλλο άτομο.

Αυτό είναι άλλη μια ένδειξη ότι οι περισσότερες γυναίκες αυτό που κυρίως ψάχνουμε σε μια σχέση είναι αγάπη και στοργικότητα. Το σεξ έρχεται δεύτερο.

Αφού είναι έτσι όμως, τι είναι αυτό που οδηγεί μια γυναίκα στην απιστία, ειδικά όταν βρίσκεται σε μια ολοκληρωμένη και στοργική σχέση;

Μάλιστα, τις τελευταίες δεκαετίες, το ποσοστό των γυναικών που απατούν το σύντροφό τους έχει αυξηθεί.

Στις παλαιότερες γενιές οι άνδρες ήταν πολύ πιο πιθανό να απατήσουν τη σύντροφό τους σε σύγκριση με τις γυναίκες, ενώ στη σημερινή γενιά γυναίκες και άνδρες απατούν κατά το ίδιο ποσοστό. Και μάλιστα, οι λόγοι για τους οποίους απατούν είναι παρόμοιοι.

Zhana Vrangalova, Ph.D

Από την πλευρά της εξελικτικής ψυχολογίας η απιστία των ανδρών δεν είναι δύσκολο να εντοπιστεί γιατί ξεκίνησε: Από την ανάγκη τους να…σπείρουν τους σπόρους τους(!) Και όμως! Κάνοντας σεξ με πολλές γυναίκες, οι άνδρες αυξάνουν τις πιθανότητές τους να αποκτήσουν απογόνους, μια έμφυτη επιθυμία, γι’ αυτούς, όπως υποστηρίζουν κάποιοι ερευνητές.

Ωστόσο, για τις γυναίκες αυτό δε θα μπορούσε να ισχύσει, καθώς όσους συντρόφους και να είχαν δε θα μπορούσαν να αποκτήσουν πάνω από ένα παιδί κάθε χρόνο.

Πώς, λοιπόν, οι εξελικτικοί ψυχολόγοι και άλλοι ειδικοί ερμηνεύουν την επιλογή των γυναικών να απατήσουν το σύντροφο ή το σύζυγό τους;

Είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε, γιατί μόνο αν εμείς οι ίδιες γνωρίζουμε γιατί το κάνουμε ή γιατί σκεφτόμαστε να το κάνουμε, μπορούμε να βρούμε τη λύση και να αποφασίσουμε σωστά.

Τι οδηγεί τις γυναίκες στην απιστία;

Πρόκειται για στρατηγική;

Σύμφωνα με την υπόθεση αλλαγής συντρόφου (mate switching hypothesis), κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη του ανθρώπου, υπήρχαν πολλές απειλές για το σύντροφο μιας γυναίκας: να πεθάνει πρόωρα, να αρρωστήσει, να τραυματιστεί σοβαρά κ.α. Έτσι, οι γυναίκες, για να μην τρέχουν και δε φτάνουν, είχαν έτοιμους τους υποψήφιους αντικαταστάτες, σε περίπτωση που γίνει το κακό. Άλλωστε, πώς αλλιώς θα εξασφάλιζαν το μέλλον τους και των παιδιών τους;

Έχει, όμως, κάποια βάση σήμερα αυτή η θεωρία;

Η αλήθεια είναι πως έχοντας ακούσει πολλές ιστορίες από φίλες για λόγους που έφτασαν στην απιστία, δε θυμάμαι κάποια να το έκανε γιατί φοβόταν μην της πεθάνει το boyfriend… Άρα άκυρη η θεωρία; Όχι, απλά εξελίχθηκε μαζί με εμάς ως εξής: Ορισμένες σήμερα χρησιμοποιούν την απιστία ως μια στρατηγική (υποσυνείδητα ή μη) για να βρουν νέο σύντροφο όσο είναι ακόμη σε σχέση. Για παράδειγμα, μπορεί να γνωρίζεις μέσα σου ότι η σχέση σου έχει ουσιαστικά τελειώσει, αλλά σου είναι δύσκολο να το κάνεις οριστικό. Ένας παράνομος δεσμός, όμως, πολλές φορές κάνει την απόφαση ευκολότερη… Δε λέμε ότι αυτό είναι το σωστό, λέμε απλώς ότι συμβαίνει…

Μήπως είσαι serial… cheater;

Για ορισμένες γυναίκες, όπως και άνδρες, δεν έχει σημασία πόσο ευτυχισμένες είναι στην ερωτική τους σχέση. Έχουν ανάγκη τον ενθουσιασμό του αγνώστου, του νέου, του ανεξερεύνητου! Έτσι, δυσκολεύονται να πουν όχι σε νέες “περιπέτειες” και καταλήγουν να απατούν το σύντροφό τους κατ’ εξακολούθηση. Όταν δε η σχέση έχει αρχίσει να βαλτώνει, η ιδέα της πολυγαμίας αρχίζει να γίνεται αβάσταχτη και η επιλογή της απιστίας γίνεται ολοένα ευκολότερη.

Είναι θέμα σεξ

Το ξέρουμε, το σεξ στην αρχή της σχέσης ήταν τέλειο. Αλλά έχουν περάσει πια πέντε χρόνια και πλέον έχετε δοκιμάσει τα πάντα: θυμωμένο σεξ, γρήγορο σεξ, ρομαντικό σεξ και τους τελευταίους μήνες έχετε επιδοθεί στο… καθόλου σεξ. Συχνά σε αυτές τις περιόδους “ξηρασίας” είναι που η γυναικεία φαντασία οργιάζει και πολλές φορές δεν περιλαμβάνει καν τον σύντροφο. Έτσι, μπαίνει σταδιακά το μικρόβιο της απιστίας, ώσπου ενδίδουμε.

Από την άλλη, μπορεί το σεξ στη σχέση να μην ήταν ποτέ ούτε καλό ούτε αρκετό για σένα. Όμως τον αγαπάς, είστε καιρό μαζί, ταιριάζετε στα υπόλοιπα και δε θέλεις να χωρίσεις. Επομένως, το περιστασιακό σεξ είναι μια κάποια λύσις…

Αισθηματική ανάγκη

Τι είναι χειρότερο από το να μην κάνεις σεξ με το σύντροφό σου; Να μη σε καλύπτει συναισθηματικά. Πολλές γυναίκες δεν απολαμβάνουν την αγάπη, την προσοχή και τη φροντίδα που προσδοκούν από τη σχέση τους. Έτσι, τα αναζητούν σε ένα τρίτο πρόσωπο, χωρίς απαραίτητα να τους ενδιαφέρει το ερωτικό κομμάτι. Ίσως αρκούνται απλά σε ρομαντικές συζητήσεις, βόλτες κι ερωτικά μηνύματα.

Μοναξιά

Μπορεί να πρόκειται για μια σχέση εξ αποστάσεως, για ένα σύντροφο που σου αφιερώνει χρόνο λίγες μέρες την εβδομάδα ή για ένα σύζυγο που δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: νιώθεις μόνη και οι φίλοι δε μπορούν να αναπληρώσουν πάντα αυτό το κενό. Το αίσθημα της μοναξιάς ή της “εγκατάλειψης” δημιουργεί γόνιμο έδαφος για να μπει ένα τρίτο πρόσωπο στη σχέση σου πριν καλά-καλά να το καταλάβεις.

Όλοι οι παράγοντες που αναλύσαμε είναι μερικοί από τους συχνότερους λόγους που οι γυναίκες οδηγούνται στην απιστία. Το σημαντικό είναι να εντοπίσεις αυτόν ή αυτούς που επηρεάζουν εσένα και σε κάνουν να σκέφτεσαι να απατήσεις το σύντροφό σου. Αφού τους εντοπίσεις, ίσως χρειάζεται να ρωτήσεις τον εαυτό σου: “Αξίζει τον κόπο;” “Το αξίζει ο σύντροφός μου;” και πάνω απ’ όλα “Το αξίζω εγώ;”.

Και πρόσεξε! Εμείς σου δώσαμε τους λόγους, μην τους χρησιμοποιήσεις σαν δικαιολογίες…

Εάν σου άρεσε το σημερινό μας άρθρο, θα χαρούμε να το μοιραστείς με μια φίλη σου! Επίσης, ακολούθησέ μας στα social media, για να μαθαίνεις πρώτη τα νέα μας και κάνε subscribe στο κανάλι μας στο Youtube. Τα λέμε σύντομα!

Scroll to Top