Τελικά υπάρχει φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών

Τελικά υπάρχει φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών;

Μπορεί να μας απαντήσει κάποιος υπεύθυνα επιτέλους; Μπορούν μια γυναίκα κι ένας άνδρας να είναι πραγματικοί φίλοι, χωρίς έστω ο ένας από τους δύο να ελπίζει για κάτι παραπάνω; Είναι δυνατό μια φιλία μεταξύ μιας γυναίκας κι ενός άνδρα να κρατήσει για πάντα και να μην καταστραφεί από μια στιγμή αδυναμίας κάποιου από τους δυο που θα προτείνει σεξ “μόνο για μια φορά”;

Ερωτήματα που είναι σαν να μας βασανίζουν αιώνια, όμως αν το καλοσκεφτείς είναι σχετικά πρόσφατα. Παλιότερα, οι άνδρες έκαναν παρέα με τους άνδρες και οι γυναίκες με τις γυναίκες. Ο μόνος λόγος να προσεγγίσει ένας άνδρας μια γυναίκα, εκτός αν ήταν μέλος της οικογένειάς της, ήταν για ερωτικό σκοπό. Πλέον, πηγαίνουμε σχολείο μαζί, σπουδάζουμε, γυμναζόμαστε, εργαζόμαστε μαζί κι επομένως είναι απόλυτα φυσιολογικό να αναπτύσσονται φιλίες. Άλλωστε, το κάθε φύλο έχει να αποκομίσει πολλά θετικά από μια φιλία με έναν άνθρωπο του αντίθετου φύλου.

Γιατί να έχω έναν άνδρα φίλο;

Όλες ξέρουμε ότι όταν λέμε “όλοι οι άνδρες είναι ίδιοι”, ο κολλητός μας (για όσες έχουμε αυτήν την τύχη) εξαιρείται. Τον βλέπουμε σαν τον μόνο άνδρα που δεν είναι πιθανό να μας πληγώσει, να μας κοροϊδέψει, να πας προδώσει. Και ταυτόχρονα έχει τόσα πολλά να μας δώσει. Πρώτα απ’ όλα, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι προστατευτικός σαν μεγάλος αδελφός. Δε θα σε αφήσει μόνη σου να γυρίσεις σπίτι μετά από το ποτό, δε θα επιτρέψει σε κανέναν να σε προσβάλει μπροστά του και πάντα θα μισεί περισσότερο από σένα τον πρώην σου που σε δούλευε ψιλό γαζί.

Εκτός αυτού, πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι άνδρες φίλοι μάς ενισχύουν την αυτοπεποίθηση, όταν ακριβώς το χρειαζόμαστε. Φυσικά, μια καλή φίλη το ίδιο κάνει, αλλά όπως και να το κάνουμε, είναι διαφορετικό όταν ακούμε από το στόμα ενός άνδρα -έστω κι αν αυτός είναι ο κολλητός μας- ότι είμαστε πολύ όμορφες σήμερα.

Τελευταίο και πολύ σημαντικό, είναι αστείρευτη πηγή πληροφοριών για το άλλο φύλο (όπως και γνωριμιών με άτομα του άλλου φύλου)! Έχοντας ένα φίλο, μπορείς να καταλάβεις ευκολότερα πώς σκέφτονται οι άνδρες, πώς συμπεριφέρονται μέσα σε μια σχέση και να σου λυθούν σημαντικές απορίες. Επίσης, αν είσαι αρκετά γενναία μπορείς να κάνεις και ερωτήσεις του τύπου: “Τι συζητούν οι άνδρες όταν είναι μόνοι τους;”, “Τι είναι αυτό παρατηρούν πρώτα σε μια γυναίκα;”, ή ακόμα και “Βλέπουν ερωτικά τις φίλες τους…;”

Μπορεί όμως να υπάρξει αληθινή φιλία μεταξύ γυναίκας και άνδρα;

Διαβάζοντας το The Evolution Of Desire: Strategies of Human Mating, κατάλαβα ότι για τους εξελικτικούς ψυχολόγους η απάντηση είναι μάλλον όχι. Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα μιας έρευνας που παρουσιάζεται στο βιβλίο, στην οποία ετεροφυλόφιλα άτομα και των δύο φύλων απάντησαν σε διάφορες ερωτήσεις σχετικά με το αν έχουν φιλία με άτομο του αντίθετου φύλου και πώς αισθάνονται για το άτομο αυτό. Πιο συγκεκριμένα, οι άνδρες που απάντησαν ότι βλέπουν ερωτικά τις φίλες τους και ότι θέλουν να κάνουν σεξ μαζί τους ήταν διπλάσιοι από τις γυναίκες που απάντησαν ότι βλέπουν ερωτικά τους φίλους τους (!) Και αν αναρωτιέστε αν αυτοί οι άνδρες που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν ελεύθεροι ή σε σχέση, σχεδόν οι μισοί ήταν σε σχέση…

Φυσικά, αν ένας από τους δυο τρέφει τέτοια αισθήματα, δε μπορούμε να μιλάμε για φιλία. Μπορεί να μοιράζεστε τα πάντα, να σου δίνει συμβουλές για τη σχέση σου, να μην έχει παιχτεί τίποτα μεταξύ σας, αλλά δε μπορείς να κλείσεις τα μάτια στο ότι με την πρώτη ευκαιρία αυτός θα ήθελε να προχωρήσετε ερωτικά.

Δηλαδή ο παιδικός μου φίλος δεν είναι πραγματικός φίλος;

Οι κοινωνιολόγοι σε αυτό το θέμα δίνουν την απάντηση που θα δίναμε και οι περισσότεροι βασιζόμενοι στην εμπειρία μας: Εξαρτάται… Κάθε άνθρωπος όπως και κάθε σχέση είναι μοναδική και διαφορετική. Πολλοί είναι οι ειδικοί, λοιπόν, που αποδέχονται την ύπαρξη αληθινής φιλίας μεταξύ γυναικών και ανδρών χωρίς να υποβόσκει το ερωτικό στοιχείο. Προειδοποιούν, βέβαια, πως η φιλία μεταξύ ατόμων διαφορετικού φύλου είναι πολύ πιο περίπλοκη από αυτή μεταξύ ανδρών ή μεταξύ γυναικών και απαιτεί από την αρχή διαφάνεια και ειλικρίνεια.

Τι ρόλο παίζει η ηλικία;

Τι σχέση μπορεί να έχει η ηλικία για τη φιλία ενός άνδρα και μιας γυναίκας; Και όμως πολλές φορές η ηλικία, αλλά και η φάση που βρισκόμαστε στη ζωή μας μπορεί να είναι και ο σημαντικότερος παράγοντας που θα καθορίσει αν η φιλία θα είναι πραγματική ή αν ένας από τους δύο θέλει κάτι διαφορετικό…

Πολύ απλά γιατί όσο περισσότερο μεγαλώνουμε και “ανησυχούμε” για το πότε θα βρούμε το άλλο μας μισό, τόσο λιγότερο επενδύουμε στις φιλικές σχέσεις με το άλλο φύλο. Σκέψου δηλαδή να είσαι στη φάση της ζωή σου που έχεις αποφασίσει ότι θέλεις να κάνεις οικογένεια και να γνωρίσεις σε φιλική παρέα έναν ελεύθερο άνδρα, ελκυστικό, που σε κάνει να γελάς και έχετε πολλά κοινά. Σίγουρα θα μπορούσατε να γίνετε και φίλοι, αλλά δεν είναι αυτό το πρώτο που σε περνάει από το μυαλό…

Οπότε, στο σχολείο οι φιλίες μεταξύ κοριτσιών και αγοριών φυσικά και μπορούν να υπάρχουν και να είναι ανιδιοτελείς. Στη σχολή και στην πρώτη σου δουλειά επίσης μπορείς να γνωρίσεις άνδρες και να γίνετε καλοί φίλοι, αν και στην αρχή μπορεί να υπάρξουν μικροπαρεξηγήσεις σχετικά με τις προθέσεις σας. Αργότερα, το πράγμα αρχίζει να δυσκολεύει. Άλλωστε οι περισσότεροι έχουμε πια κατασταλάξει στους φίλους μας και δεν καιγόμαστε για να αποκτήσουμε νέους (όσο λάθος κι αν είναι αυτό). Οπότε αν γνωρίσεις ένα άτομο του αντίθετου φύλου, που έχετε πολλά κοινά, σε κάνει να γελάς και είστε και οι δυο ελεύθεροι, μάλλον θα πάει προς το ερωτικό το πράγμα.

Και τελικά για να σου απαντήσουμε αν μπορεί να υπάρξει φιλία μεταξύ γυναίκας και άνδρα: Ναι, αλλά είναι πολύ δύσκολο και χρειάζεται απόλυτη ειλικρίνεια και από τους δυο.

Αν σε βοήθησε το σημερινό μας άρθρο, θα χαρούμε πολύ να το μοιραστείς με μια φίλη… ή ένα φίλο σου! Επίσης, ακολούθησέ μας στα social media, για να μαθαίνεις πρώτη τα νέα μας και κάνε subscribe στο κανάλι μας στο Youtube. Τα λέμε σύντομα!

Scroll to Top