παράλογο άνθρωπο

4+1 τρόποι να αντιμετωπίσεις έναν παράλογο άνθρωπο

Σήμερα θα μιλήσουμε για τον παράλογο άνθρωπο, ή αλλιώς για εκείνον τον άνθρωπο που μας κάνει να θέλουμε να κάνουμε κοτσίδες για να τις τραβήξουμε, και θα δούμε 4+1 τρόπους να τους αντιμετωπίσουμε.

Πάμε πρώτα απ’ όλα να δούμε τι είναι συνήθως τα χαρακτηριστικά που μας κάνουν να θεωρήσουμε κάποιον άνθρωπο παράλογο:

  • Είναι αυτοί που μας κάνουν να μπερδευόμαστε διότι παίρνουν τα λόγια μας και τα ανατρέπουν, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να συνεννοηθούμε.
  • Είναι αυτοί που δεν έχουν καμία όρεξη να δουν μια διαφορετική οπτική και κάνουν ξεκάθαρο πως δεν θα ακούσουν την δική σου πλευρά, όσα επιχειρήματα και αν έχεις.
  • Είναι αυτοί που δεν έχουν κανέναν σεβασμό στα όριά σου.
  • Είναι αυτοί που είναι χειριστικοί και θα κάνουν τα πάντα για να σε πείσουν να κάνεις πράγματα που σου φαίνονται παράλογα.

Ωραία μέχρι εδώ; Είμαι σίγουρη πως ήδη έχεις κάποιον συγκεκριμένο άνθρωπο στο μυαλό σου που ταιριάζει σε αυτές τις περιγραφές. Πάμε να δούμε τώρα λοιπόν, πως μπορούμε να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε έναν τέτοιο άνθρωπο.

Κράτησε την ψυχραιμία σου

Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις, το ξέρω. Όμως, με το να κρατάς την ψυχραιμία σου, μπορείς να επιτύχεις το να κάνεις μια κατάσταση να ξεφύγει και να οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που υπάρχουν ήδη. Όσο λιγότερο αντιδράς σε αυτά που λέει ο άλλος, τόσο καλύτερα θα μπορέσεις να χειριστείς την κατάσταση. Εάν δεις ότι φτάνεις σε σημείο… βρασμού, τότε θα ήταν καλό να απομακρυνθείς έστω για λίγο από την κατάσταση, να πάρεις μερικές βαθιές ανάσες, έτσι ώστε να μπορέσεις να δεις την κατάσταση ξανά ως παρατηρητής και όχι ως εμπλεκόμενος.

Μην προσπαθείς να εξηγήσεις την δική σου οπτική

Όσο και αν είναι δελεαστικό το να αρχίσεις να δίνεις τα δικά σου επιχειρήματα πάνω στο θέμα που συζητάς, ώστε να κάνεις τον παράλογο άνθρωπο να δει το θέμα από την δική σου ματιά, είναι άδικος κόπος. Δεν θα το δει, και εσύ θα χάσεις απλά τον χρόνο και την ψυχική σου γαλήνη. Προσπάθησε να μείνεις διπλωματική και να κρατήσεις μια απόσταση.

Μείνε στη λογική

Λίγα λόγια και καλά. Δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις μόνο αποδεδειγμένα γεγονότα, διότι οι παράλογοι άνθρωποι δεν θα ενδιαφερθούν να νιώσουν την ‘ανθρωπιά’ του θέματος, παρά μόνο να αποδείξουν ότι έχουν δίκιο και πρέπει να κάνεις αυτό που εκείνοι θεωρούν σωστό. Με το να προβάλεις μόνο αποδείξεις, μπορείτε τελικά να καταλήξετε σε μια λύση που να είναι ικανοποιητική και για τους δύο.

Επικεντρώσου στη λύση

Δύο πράγματα υπάρχουν σε κάθε επικοινωνία: η σχέση μας με το άτομο που επικοινωνούμε, και το θέμα που συζητάμε. Για να μπορέσετε να βρείτε μία λύση στο θέμα της συζήτησης, προσπάθησε να ξεχωρίσεις το θέμα από το άτομο. Στη συνέχεια, γίνε πιο μαλακή με τον άνθρωπο, αλλά πιο σκληρή με το θέμα. Κατανόησε την κατάστασή του, αλλά επέμενε στη λύση, και στο πως μπορείτε να φτάσετε εκεί μαζί.

Ενσυναίσθηση

‘Ως ενσυναίσθηση ορίζεται η συναισθηματική ταύτιση με την ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου, και η κατανόηση της συμπεριφοράς και των κινήτρων του.’

Όπως σωστά καταλαβαίνεις, μπορεί ο άλλος άνθρωπος να είναι παράλογος, αλλά εμείς είμαστε τελικά αυτοί που πρέπει να κάνουμε την δουλειά! Σου φαίνεται άδικο; Δεν είναι. Ειδικά η ενσυναίσθηση, είναι ένα χαρακτηριστικό που εάν το δουλέψουμε ώστε να είναι πιο ενεργό, θα μας βοηθήσει σε πάρα πολλά κομμάτια της ζωής μας.

Ένα, ας το πούμε, μαγικό πράγμα που γίνεται όταν ακούμε τον άλλον με ενσυναίσθηση, είναι πως μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη τα νεύρα μας με τον παραλογισμό του άλλου, και να ακούσουμε τι μας λέει χωρίς φίλτρα. Το ‘κόλπο’ είναι να επαναλάβουμε αυτό που ακούσαμε σε αυτόν που μας το είπε, για να σιγουρευτούμε ότι καταλάβαμε σωστά. Τις περισσότερες φορές, ο άλλος θα βρεθεί να προσπαθεί να αλλάξει τα λόγια του. Ακόμα και αν δεν το κάνει όμως, εμείς δεν χρειάζεται ούτε να συμφωνήσουμε μαζί του, αλλά ούτε και να μπούμε σε διαφωνία. Χρειάζεται απλά να τον καταλάβουμε.

Ένα άλλο πράγμα που συμβαίνει όταν αντιμετωπίζουμε έναν παράλογο άνθρωπο με ενσυναίσθηση, είναι πως μπορούμε να δούμε τι πραγματικά λέει και τι θέλει, χωρίς να επηρεαζόμαστε από την ιδέα που ήδη έχουμε για εκείνον. Δοκίμασε να απαντήσεις στα αιτήματά τους με κατανόηση, χρησιμοποιώντας φράσεις του τύπου ‘Καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι για κάποιον να κάνει αυτό όταν νιώθει αυτό’, ή ‘Λυπάμαι που νιώθεις άσχημα για αυτό’, κ.τ.λ. Με αυτό τον τρόπο, ξαφνικά το ενδιαφέρον δεν είσαι πλέον εσύ, αλλά ο ίδιος τους ο εαυτός.

Τέλος, είναι καλό να θυμόμαστε το ότι το να αντιμετωπίζουμε κάποιον με ενσυναίσθηση, δεν σημαίνει ότι πρέπει ούτε να δεχτούμε αυτά που λέει, ούτε να του δώσουμε δίκιο. Απλά, δείχνουμε κατανόηση.

Αυτά για σήμερα αγαπημένες μου. Να θυμάσαι πως όταν αντιμετωπίζεις έναν παράλογο άνθρωπο, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να καταφέρεις να μην μπεις σε τσακωμό μαζί του! Εάν πιστεύεις ότι κάποια φίλη σου θα επωφεληθεί από αυτό το άρθρο, τότε μη διστάσεις να το κάνεις ένα share μαζί της. Μην ξεχάσεις και να μας ακολουθήσεις στα social media, εάν δεν το έχεις κάνει ήδη. Τα λέμε την επόμενη φορά!

Scroll to Top