Άνδρας που φωνάζει σε γυναίκα που είναι σκυμμένη και δείχνει απόγνωση

3 τύποι τοξικών συντρόφων και πώς να τους εντοπίσεις

Είναι Δευτέρα μεσημέρι στην κουζίνα του γραφείου. Έχουμε μαζευτεί 3-4 συνάδελφοι -όλες γυναίκες- για διάλειμμα για φαγητό. Η συζήτηση πάει στο μανικιούρ, αφού η μία από αυτές παρατηρεί τα νύχια μου και με ρωτάει πού τα φτιάχνω, γιατί της αρέσουν πολύ. Της απαντάω.

Και συνεχίζει με την ερώτηση “το αγόρι σου σε αφήνει να έχεις τόσο μακριά νύχια;”.

Παραλίγο να πνιγώ με το νερό μου, ειδικά αυτό το “σε αφήνει” με τάραξε.

Κινούμενη εικόνα: Άνδρας πίνει νερό από μια κούπα και σοκαρισμένος το φτύνει.

Ευτυχώς πήρε το λόγο μια άλλη συνάδελφος και τη ρωτάει “γιατί; Εσένα δε σε αφήνει να έχεις ό,τι νύχια θες; Αυτό είναι τοξικό”.

Και η λέξη “τοξικό” έπεσε σαν βόμβα στο τραπέζι, με την πρώτη κοπέλα να λέει ότι έχουμε κάνει καραμέλα αυτή τη λέξη και ότι δε θα μας αφήσει να λέμε τοξικό το αγόρι της, επειδή δεν του αρέσουν τα νύχια γυπαετού.

“Αν δεν του αρέσουν τα νύχια γυπαετού, ας μην τα κάνει”, συμπλήρωσε μια συνάδελφος και κάπως έτσι γελάσαμε όλες και το κλίμα κάπως έφτιαξε. Αλλά όλη αυτή η στιχομυθία ήταν αρκετή για να αρχίσω να αναρωτιέμαι ποια τελικά είχε δίκιο.

Μήπως έχουμε κάνει τη λέξη “τοξικότητα” καραμέλα;

Όχι. Απλά, θες λίγο που μεγαλώνουμε και μαθαίνουμε από τα λάθη μας; Θες που πλέον η πληροφορία υπάρχει παντού γύρω μας κι έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε ότι μερικά πράγματα που θεωρούσαμε νορμάλ είναι προβληματικά;

Όποια κι αν είναι η αιτία, μόνο για καλό μπορεί να είναι που το συζητάμε, ενημερωνόμαστε και προφυλασσόμαστε.

Υπάρχουν άπειροι λόγοι για τους οποίους ένας σύντροφος μπορεί να θεωρηθεί τοξικός. Για παράδειγμα, ο πιο προφανής τύπος τοξικού συντρόφου, και φυσικά ένας από τους πιο επικίνδυνους, είναι αυτός που χρησιμοποιεί σωματική βία. Όμως σε αυτό συμφωνούμε λίγο-πολύ όλοι.

Ο “φίλος” όμως που δεν “αφήνει” τη συνάδελφο να έχει μακριά νύχια είναι τοξικός;

Στο σημερινό άρθρο θα ήθελα να σου μιλήσω, λοιπόν, για 3 τύπους τοξικών συντρόφων, οι οποίοι είναι αρκετά συνηθισμένοι, όμως δεν είναι πάντα εύκολο να τους εντοπίσουμε.

1. Ο επικριτικός/υποτιμητικός

Αυτός ο τύπος συντρόφου δε θα χάσει ευκαιρία να κατακρίνει τις συνήθειές σου, τη μουσική που ακούς, τη δουλειά σου κ.α. Μπορεί να γελάει όταν του μιλάς για τους στόχους σου και να σου λέει ότι είσαι τρελή, αν νομίζεις ότι μπορείς να τους καταφέρεις, ή απλά ότι οι στόχοι σου είναι ηλίθιοι.

Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, θα σε υποτιμήσει και μπροστά σε άλλους.

Αν αποφασίσεις να του ζητήσεις το λόγο για τη συμπεριφορά του, θα σου απαντήσει -τι άλλο;- ότι έκανε πλάκα και ότι δε δέχεσαι ούτε ένα αστείο.

Εκνευρισμένος άνδρας απευθύνει το λόγο σε γυναίκα που κλαίει και έχει γυρισμένη την πλάτη της σε αυτόν.

Το θέμα είναι, όμως, ότι δεν κάνουν πλάκα και ότι στην καλύτερη περίπτωση δεν έχουν την ενσυναίσθηση να καταλάβουν ότι αυτό σε πληγώνει. Στη χειρότερη περίπτωση το καταλαβαίνουν και βασικά αυτός είναι ο στόχος τους.

Εδώ μάλλον έχουμε να κάνουμε με έναν ανασφαλή άνθρωπο, που στην προσπάθειά του να καλύψει το πόσο ανασφαλής είναι, θέλει να κάνει τους γύρω του να φαίνονται λιγότερο ικανοί και λιγότερο χαρούμενοι από τον ίδιο, όπως μπορείς να διαβάσεις και στο σχετικό άρθρο.

2. Ο “σε θέλω μόνο δική μου”

Απλά για να μην πεις “αχχχ τι γλυκό!”, φαντάσου το να σου το λέει με παρανοικό βλέμμα και να σε κοιτάζει για 1-2 λεπτά χωρίς να ανοιγοκλείνει τα μάτια του.

Εν ολίγοις, μιλάμε για αυτούς τους τύπους που αργά αλλά σταθερά προσπαθούν να σε αποκόψουν από τον κοινωνικό σου κύκλο, μέχρι η ζωή σου να περιστρέφεται γύρω από αυτούς, άντε και από τη δουλειά σου.

Λεμούριος που κοιτάζει επίμονα

Όπως μπορείς να διαβάσεις και στο συγκεκριμένο άρθρο του Psychology Today, ένα τέτοιο τοξικό άτομο θέλει να σε απομακρύνει από οικογένεια και φίλους, ώστε να γίνει το μοναδικό σου στήριγμα και να μην έχεις άλλη επιλογή από το να παραμείνεις μαζί του.

Η συμπεριφορά αυτή μπορεί να ξεκινήσει από ένα απλό “πού να τρέχεις τώρα με τις φίλες σου;” ή “κι εμένα θα με αφήσεις μόνο μου;” και να καταλήξει να γίνει ακόμα και εκβιασμός. Π.χ. “αν πας στο κλαμπ με την παρέα σου, εμένα ξέχνα με”.

Όλα αυτά, βέβαια, μπορεί να είναι και σημάδια υπερβολικής ζήλειας, η οποία όμως είναι άλλο ένα κόκκινο σημαιάκι ότι βρίσκεσαι σε μια τοξική σχέση.

3. Ο παθητικός-επιθετικός

…ή passive-aggressive, όπως λένε και στο χωριό μου. Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τέτοιας συμπεριφοράς είναι η γνωστή φάση “-τι έχεις; -τίποτα”. Και μετά από αυτό το “τίποτα” έρχεται η αδιαφορία, η απομάκρυνση, τα νεύρα και η αγένεια προς τον άλλον, μέχρι να καταλάβει ότι κάτι μας έχει ενοχλήσει και να επανορθώσει.

Ξέρω ότι πολλές είμαστε εξοικοιωμένες με αυτό το κόνσεπτ, αλλά παρ’ όλο που το βλέπουμε σαν “παιχνιδάκι”, είτε όταν το κάνουμε είτε όταν μας το κάνουν, είναι τοξικό και δε βοηθά σε τίποτα, για την ακρίβεια κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Γιατί; Γιατί πολύ απλά με αυτόν τον τρόπο δε μπορούμε να εντοπίσουμε, να συζητήσουμε και να λύσουμε το όποιο θέμα έχει προκύψει.

Στο eBook μας λέμε χαρακτηριστικά ότι με το “Τίποτα” ως απάντηση στο “Τι έχεις;” δε μπορείς να καταφέρεις πολλά παραπάνω, παρά ένα…τίποτα.

Συνήθως τέτοιες συμπεριφορές συνδυάζονται με το λεγόμενο “gaslighting” που στην ουσία είναι όταν ο άλλος προσπαθεί να σε πείσει ότι φαντάζεσαι πράγματα, π.χ. ότι δεν έχει κάτι και ότι δεν έχει αλλάξει η συμπεριφορά του. Έτσι, κάθε φορά που πας να συζητήσεις την κατάσταση, πέφτεις σε τοίχο και χάνεται κάθε προσπάθεια ουσιαστικής επικοινωνίας.

Ζευγάρι που διαφωνεί

Και για να επιστρέψω στο αρχικό ερώτημα που έθεσα, δηλαδή αν ο τύπος που προσπαθεί να επιβάλει την άποψή του στην κοπέλα του για το πώς θα είναι το μανικιούρ της είναι τοξικός, ναι, είναι.

Οποιαδήποτε λέξη, πράξη, συμπεριφορά μάς κάνει να αμφισβητούμε τον εαυτό μας, να νιώθουμε περιορισμένες, ανεπαρκείς, χαζές, άσχημες είναι σημάδια ότι έχουμε στη ζωή μας έναν τοξικό άνθρωπο.

Για αυτό, σε επόμενο άρθρο, θα σου μιλήσω για το πώς μπορούμε να επανέλθουμε υγιείς μετά το χωρισμό από μια τοξική σχέση και να χτίσουμε την αυτοεκτίμησή μας.

Πάντως, αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πώς μπορούμε να αποκτήσουμε περισσότερη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, πρέπει να διαβάσεις το νέο μας E-book “ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΘΕΛΕΙ ΔΥΟ”. Αν σου άρεσε το άρθρο μας, θα χαρούμε πολύ να το μοιραστείς με μια φίλη σου και να μας πείτε τη γνώμη σας στα social media του LadiesOnly!

Scroll to Top