5 μυστικά για να προσαρμοστείς εύκολα στην καθημερινότητα μετά τις διακοπές

Ίσως να θεωρείς ότι είναι λίγο νωρίς να συζητάμε για την επιστροφή στο γραφείο μετά το καλοκαίρι, αφού για τις περισσότερες και τους περισσότερους οι καλοκαιρινές διακοπές τώρα αρχίζουν. Παρ’ όλα αυτά, η πρώτη μέρα στη δουλειά έπειτα από την άδεια είναι μια σκέψη που ήδη μας ανησυχεί και μας κουράζει στην ιδέα και μόνο.

Πόσες φορές δε σου έχει τύχει, άλλωστε, να απολαμβάνεις το μπάνιο σου, να πίνεις το κοκτέιλ σου και ξαφνικά από το πουθενά να σου τα σκάει ότι σε 5 μέρες επιστρέφεις στο γραφείο και να σου χαλάει εντελώς η διάθεση; Γι’ αυτό ακριβώς, σου δίνουμε τη λύση τώρα που είναι ακόμη νωρίς, ώστε να απολαύσεις τις διακοπές σου χωρίς άγχος.

Πράγματι, η επιστροφή στην καθημερινότητα και η προσαρμογή μας σε μια ρουτίνα εντελώς διαφορετική από αυτήν της καλοκαιρινής ραστώνης δεν είναι εύκολη υπόθεση για τους περισσότερους από εμάς, είτε λατρεύουμε την εργασία μας είτε όχι. Χρειάζεται δε ιδιαίτερη προσοχή η περίοδος εκείνη, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, ώστε να παραμείνουμε ψυχικά υγιείς και να αποφύγουμε το λεγόμενο “σύνδρομο μετά τις διακοπές”.

Τι είναι το Σύνδρομο μετά τις Διακοπές;

Επιστημονικά έχει διαπιστωθεί ότι η επιστροφή από τις διακοπές αποτελεί συχνή αιτία άγχους που οι ειδικοί έχουν ονομάσει “Post Vacation Syndrome” (Σύνδρομο μετά τις Διακοπές) και σχετίζεται κυρίως με τους τρόπους που διαχειριζόμαστε το άγχος μας. Αδιαμφισβήτητα, οι ρυθμοί ζωής στις διακοπές είναι πιο αργοί και ήρεμοι, με λιγότερες υποχρεώσεις και προβλήματα. Με την επιστροφή μας, όμως, καλούμαστε να προσαρμοστούμε απότομα στην πραγματικότητα και στους απαιτητικούς ρυθμούς της, μια πρόκληση στην οποία δεν ανταποκρινόμαστε πάντα με απόλυτη επιτυχία.

Κυριότερα συμπτώματα του Συνδρόμου μετά τις Διακοπές

Τα πιο συνήθη συμπτώματα αυτού του συνδρόμου είναι η αίσθηση κόπωσης, η έλλειψη ενεργητικότητας, η αδιαθεσία/ατονία, η υπνηλία ή η αϋπνία, η δυσκολία στη λήψη αποφάσεων, η έλλειψη συγκέντρωσης, η επιθετικότητα, καθώς και η απουσία όρεξης ή αντίθετα η υπερφαγία.

Πώς να αποφύγουμε το παραπάνω σύνδρομο και να προσαρμοστούμε αρμονικά στην επιστροφή στην «πραγματικότητα»;

Καθώς η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, οι ψυχολόγοι μάς συμβουλεύουν να ακολουθήσουμε ορισμένα βήματα τόσο πριν τις διακοπές όσο και μετά την επιστροφή μας, ώστε να μην προσβληθούμε από το σύνδρομο μετά τις διακοπές. Παρακάτω, έχουμε συγκεντρώσει για σένα τα πιο σημαντικά από αυτά, ώστε να παραμείνεις υγιής και χαρούμενη και μετά τις διακοπές σου.

Μην αφήσεις πολλές εκκρεμότητες

Καλό θα ήταν πριν φύγεις για τις διακοπές σου να τακτοποιήσεις όσες περισσότερες εκκρεμότητες είναι δυνατό: άφησε καθαρό το σπίτι, πλήρωσε τους λογαριασμούς σου, απάντησε στα e-mail σου και γενικά διευθέτησε οτιδήποτε σου προκαλεί στρες και είναι, φυσικά, δυνατό να διευθετηθεί. Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και τις επαγγελματικές σου εκκρεμότητες. Έτσι, όχι μόνο θα έχεις λιγότερα πράγματα να σε απασχολούν κατά τη διάρκεια των διακοπών σου, αλλά και όταν επιστρέψεις, αυτή θα είναι μια καλή βάση για να κυλήσει η περίοδος προσαρμογής ομαλότερα.

Άρχισε την προσαρμογή λίγες μέρες πριν την επιστροφή

Εάν τη Δευτέρα επιστρέφεις στη δουλειά, θα ήταν καλό το τριήμερο που προηγείται να προσπαθήσεις να επαναφέρεις το ωράριο του ύπνου σου και τις διατροφικές σου συνήθειες. Ακόμη, θα σε βοηθούσε ιδιαίτερα να μην επιστρέψεις από τον ταξιδιωτικό σου προορισμό το βράδυ πριν την πρώτη σου μέρα στο γραφείο, αλλά 2-3 μέρες πριν. Πολύ σημαντικό είναι, επίσης, το βράδυ πριν την επιστροφή σου στη δουλειά να έχεις προετοιμάσει τα ρούχα σου για την επόμενη μέρα, καθώς και τα γεύματά σου.

Μην τιμωρείς τον εαυτό σου

Το ότι πήγες διακοπές δεν είναι ατόπημα, αλλά ένα απαραίτητο για όλους διάλειμμα, το οποίο, άλλωστε αποδεδειγμένα επιδρά θετικά στην εργασιακή μας απόδοση. Ο χρόνος ξεκούρασης και διασκέδασης δεν είναι χαμένος χρόνος, τον οποίο πρέπει να καταπονήσεις τον εαυτό σου για να τον αναπληρώσεις δουλεύοντας μανιωδώς. Δε χρειάζεται, λοιπόν, να μείνεις στο γραφείο παραπάνω ώρες την πρώτη μέρα, επειδή έχεις πνιγεί στα e-mail, ούτε να στριμώξεις όλες σου τις υποχρεώσεις και εκκρεμότητες μέσα στην πρώτη εβδομάδα της επιστροφής σου. Δώσε χώρο και χρόνο στον εαυτό σου και θα δεις πως η προσαρμογή θα γίνει ευκολότερη.

Κράτησε ζωντανή την εμπειρία

Συνήθως οι σκέψεις στις οποίες αναλωνόμαστε μετά τις καλοκαιρινές μας διακοπές είναι ότι το επόμενο καλοκαίρι είναι πολύ μακριά και ο χρόνος που απλώνεται μπροστά μας φαίνεται βουνό. Το πράγμα χειροτερεύει εάν παραθέριζες στην ύπαιθρο και τώρα ξαφνικά επιστρέφεις στο αστικό κέντρο, καθώς τελείωσε η άδειά σου. Ένα ψυχολογικό booster σε αυτήν την περίπτωση είναι να μην αφήσεις την ανάμνηση των διακοπών να ξεθωριάσει. Κράτησε επαφή με τους νέους φίλους που γνώρισες στις διακοπές, εμφάνισε τις φωτογραφίες που τράβηξες, βγες με τους φίλους και ανταλλάξτε εμπειρίες από τις διακοπές σας.

Αποδράσεις τα Σαββατοκύριακα

Γιατί να περιμένεις το επόμενο καλοκαίρι για να ξεκουραστείς πάλι; Εκτός του ότι δεν είναι fun, δεν είναι και υγιές. Οι ψυχολόγοι προειδοποιούν ότι η ψυχική μας υγεία επιβαρύνεται όταν βιώνουμε μακρές περιόδους έντασης χωρίς διαλείμματα. Όταν, λοιπόν, νιώσεις ότι έχεις ανάγκη μια μικρή απόδραση, άκουσε το ένστικτό σου. Έστω μια μονοήμερα εκδρομή με το αμάξι και με καλή παρέα είναι ικανή να αλλάξει αμέσως την κακή σου διάθεση και να σε γεμίσει ενέργεια.

Ελπίζουμε αυτό το άρθρο να σου φανεί χρήσιμο με την επιστροφή σου στην καθημερινότητα. Αν πιστεύεις ότι και η παρέα σου από τις διακοπές το έχει ανάγκη, θα χαρούμε να το μοιραστείς μαζί της! Επίσης, ακολούθησέ μας στα social media για να μαθαίνεις πρώτη τα νέα μας και κάνε subscribe στο κανάλι μας στο Youtube. Τα λέμε σύντομα!