Ghosting: 4 τρόποι να το αντιμετωπίσεις

Το ghosting, με το οποίο είχαμε ασχοληθεί και σε παλιότερο άρθρο μας, είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο σήμερα, κατά το οποίο ένα άτομο (φλερτ, φίλος, το αγόρι σου) αποφασίζει να εξαφανιστεί από τη ζωή σου χωρίς καμία εξήγηση. Επιλέγει απλώς να αγνοεί τις κλήσεις και τα τηλεφωνήματά σου και απλά εύχεται να μη σε πετύχει έξω κατά τύχη.

Είναι που είναι βαριά η απόρριψη έτσι κι αλλιώς, σκέψου κιόλας να σε απορρίψει κάποιος και να μην ξέρεις καν το λόγο. Ή και να μην είσαι καν σίγουρη αν σε βαρέθηκε ή αν απλά του έχει συμβεί κάτι και δε μπορεί να επικοινωνήσει.

Πάντως, φίλη, αν σε έχει αφήσει καμιά βδομάδα στο “διαβάστηκε”, οι πιθανότητες να πέθανε είναι πολύ λιγότερες από το απλά να μην ψήνει πια τη φάση και να μην έχει τα… κότσια να σου το πει ευθέως.

Επομένως, αντί να κάθεσαι να βασανίζεσαι, να φτιάχνεις σενάρια και να προσπαθείς να λύσεις το γρίφο, πάρε μια βαθιά ανάσα, πάρ’ το απόφαση ότι σε γκόσταρε και πάμε να δούμε πώς θα το ξεπεράσεις όσο πιο γρήγορα και ανώδυνα γίνεται!

1. Δες το ρεαλιστικά

Πάνω-κάτω είναι αυτό που ήδη σου είπα. Δηλαδή ότι η καλύτερη λύση είναι να το πάρεις απόφαση, αντί να προσπαθείς να καταλάβεις τι συνέβη. Εξάλλου, ό,τι και να σκέφτεσαι, δεν υπάρχει τρόπος να το επιβεβαιώσεις, από τη στιγμή που ο άλλος έχει γίνει καπνός.

Επίσης, κάτι πολύ βασικό: μην τον δικαιολογείς. Μη σκέφτεσαι ότι μπορεί να έχει πολλή δουλειά ή ότι είναι ανώριμος ο γλυκούλης ή ότι του έχει συμβεί κάτι τόσο σοβαρό που δεν είχε ούτε 1 λεπτό να σου στείλει ένα μήνυμα για να μην τρελένεσαι κι εσύ.

Αντίθετα, δες το σαν ευκαιρία: είσαι τυχερή που το έκανε αυτό. Ξέρεις γιατί; Γιατί σου έδειξε ποιος πραγματικά είναι. Και γιατί ένας τέτοιος άνθρωπος δε μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σου, να σε κάνει να νιώσεις ασφαλής και να δημιουργήσεις μαζί του κάτι ουσιαστικό και ειλικρινές. Οπότε, προχωράμε και ούτε γάτα ούτε ζημιά.

2. Απόφυγε την επικοινωνία

Τώρα θα μου πεις “Πώς να επικοινωνήσω, αφού δεν επικοινωνεί αυτός;”. Σωστό κι αυτό. Αλλά αυτό που εννοώ είναι ότι αφού βλέπεις πως δεν απάντησε στο μήνυμα την πρώτη φορά, δεν απάντησε τη δεύτερη, δε σήκωσε και το τρίτο τηλέφωνο που πήρες, ποιες οι πιθανότητες να το κάνει στην πέμπτη και την έκτη προσπάθεια;

Με λίγα λόγια, εκτός του ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αποτελεσματικό, είναι και ψυχοφθόρο, γιατί με κάθε νέα προσπάθεια που κάνεις να μιλήσετε, φουντώνει η ελπίδα σου μήπως και δώσει σημεία ζωής έστω την ίστατη στιγμή. Και πολλές/πολλοί εδώ την πατάμε και καταλήγουμε να περιμένουμε επικοινωνία από το “φαντασματάκι” μας για μήνες ολόκληρους.

Ο χρυσός κανόνας, λοιπόν, είναι ότι η καλύτερη απάντηση στο ghosting είναι το ghosting.

3. …αλλά αν το χρειάζεσαι, μίλα του

Μη με κατηγορήσεις ότι φάσκω και αντιφάσκω, απλά είναι αυτονόητο πως δεν αντιδράμε όλες με τον ίδιο τρόπο στις ίδιες καταστάσεις. Αν, λοιπόν, είσαι από τους ανθρώπους που δυσκολεύονται να προχωρήσουν χωρίς να έχουν βάλει μια τελεία πρώτα, τότε αξίζει να κάνεις μια τελευταία (τελευταία όμως, ε;) προσπάθεια να πάρεις μια απάντηση.

Όπως μπορείς να διαβάσεις και σε σχετικό άρθρο στο PsychCentral, η καλύτερη απάντηση στο ghosting είναι η ειλικρίνεια με τον εαυτό μας, αλλά και με το άτομο που μας έκανε το ghosting.

Βέβαια, καλό είναι σαν σωστές κυρίες που είμαστε να μην κατεβάσουμε το επίπεδο… Όσο κι αν θέλουμε να του κάψουμε το σπιτάκι που μας έκανε ghosting στα καλά καθούμενα και να του πούμε ότι και χάρη του κάναμε που ασχοληθήκαμε μαζί του, καλό είναι να παραμείνουμε αξιοπρεπείς και ψύχραιμες.

Οπότε, ορίστε μερικές ιδέες για το μήνυμα που θα μπορούσες να του στείλεις, ώστε να μάθεις τι έχει συμβεί ή/και να του ξεκαθαρίσεις ότι η ιστορία έχει τελειώσει και από την πλευρά σου εξαιτίας αυτής του της συμπεριφοράς:

  • “Ελπίζω να μη σε ενοχλώ. Έχεις χαθεί τελευταία και θα ήθελα να μάθω αν είσαι καλά”.
  • “Γεια, όλα καλά; Αισθάνομαι ότι μάλλον πια δεν ενδιαφέρεσαι για αυτό που έχουμε. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, μπορείς να μου το πεις και θα το καταλάβω”.
  • Ελπίζω να είσαι καλά. Καταλαβαίνω ότι επειδή χάθηκες, μάλλον δε θα ήθελες να προχωρήσουμε. Θα ήθελα να σου πω ότι όντως θα ήταν καλύτερο να το αφήσουμε εδώ, αφού αυτή η στάση σου με ενόχλησε. Να περνάς καλά!”.

4. Μη ρίξεις το φταίξιμο σε σένα

Μπορεί να μην ταιριάζατε, μπορεί να ζήλευες πολύ, να του έστελνες πολλά μηνύματα, να του είπες κάτι που τον ενόχλησε. Μπορεί ακόμη και να έφταιγες εσύ για όλα όσα πήγαιναν λάθος όσο βγαίνατε (που είναι δύσκολο να φταίει πάντα μόνο ο ένας, αλλά λέμε τώρα…).

Ακόμη κι αν ήταν έτσι, σε καμία περίπτωση δεν έφταιγες εσύ που εκείνος αποφάσισε να να το λήξει με έναν τόσο ανώριμο τρόπο, που δείχνει έλλειψη σεβασμού, ενσυναίσθησης και άλλα πολλά.

Το τελευταίο πράγμα, λοιπόν, που πρέπει να κάνεις, αν σου έκανε ghosting, είναι να κατηγορήσεις τον εαυτό σου. Αλλά δυστυχώς, σύμφωνα με τη σύμβουλο ψυχικής υγείας Sara Makin, το πρώτο πράγμα που σπεύδουμε όλοι να κάνουμε μετά το ghosting είναι να πάρουμε όλη την ευθύνη, να κατηγορούμε τον εαυτό μας και να αναρωτιόμαστε τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει καλύτερα.

Αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε, όμως, είναι ότι ο άνθρωπος που αποφάσισε να μας κάνει ghosting το έκανε επειδή απλά έτσι είναι ο ίδιος. Έτσι έχει μάθει να αντιμετωπίζει τα προβλήματά του: αποφεύγοντάς τα. Και αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο ευθυνόμαστε εμείς.

Αν, λοιπόν, έχεις μια φίλη που περιμένει ακόμα μήνυμα από τον τύπο που βγήκαν ραντεβού πριν 2 εβδομάδες και την επόμενη μέρα την άφησε στο “διαβάστηκε”, τι περιμένεις; Στείλε της το άρθρο να τη σώσεις. Και φυσικά, περιμένουμε τη γνώμη σας, αλλά και τη δική σας εμπειρία σχετικά με το ghosting στα social media του LadiesOnly!

Τέλος, αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τις σχέσεις, τότε πρέπει να αποκτήσεις αμέσως το νέο μας E-Book “ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΘΕΛΕΙ ΔΥΟ”!

Scroll to Top