Ζήλια: 5 τρόποι να την αντιμετωπίσεις

Πώς ένιωσες την πρώτη φορά που γνώρισες την παιδική φίλη του αγοριού σου που είναι πανέμορφη και δεν έχει σταματήσει να σου μιλάει για αυτήν; Πώς αισθάνεσαι όταν βλέπεις ότι ο νέος συνάδελφος στη δουλειά ακούει συνέχεια τα καλύτερα από τον προϊστάμενό σας, ενώ εσένα σε έχει λιγάκι γραμμένη; Μήπως θυμάσαι πώς ήταν όταν γεννήθηκε το μικρό σου αδελφάκι και δεν ήσουν πια το επίκεντρο της προσοχής στα οικογενειακά τραπέζια;

Όλες οι παραπάνω καταστάσεις είναι μορφές ζήλιας, ενός από τα πιο βασανιστικά αισθήματα που μπορεί να βιώσει κανείς. Όπως, όμως, είχαμε πει και στο άρθρο μας σχετικά με το φόβο, κάθε συναίσθημα που έχουμε οι άνθρωποι υπάρχει για ένα σκοπό. Έτσι, λοιπόν, και η ζήλια, όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο, έχει το δικό της σκοπό και μπορεί να σε βοηθήσει.

Πώς; Πάρε ένα λεπτό και σκέψου τα παραδείγματα που σου έφερα στην αρχή αυτού του άρθρου. Στην πρώτη περίπτωση, νιώθεις απειλή από μια άλλη κοπέλα για το αγόρι σου. Στη δεύτερη φοβάσαι μήπως δεν είσαι πια η καλύτερη στη δουλειά σου. Στην τρίτη δεν ξέρεις αν οι γονείς σου θα σε αγαπούν και θα σε φροντίζουν το ίδιο τώρα που ήρθε και άλλο μέλος στην οικογένεια.

Άνδρας χαμογελάει ενώ ασχολείται με το κινητό του και γυναίκα κοιτάζει προς το μέρος του με βλέμμα ζήλιας

Τι κοινό έχουν και οι τρεις αυτές περιπτώσεις; Ότι ζηλεύεις, επειδή φοβάσαι πως θα χάσεις κάτι που αγαπάς ή/και θεωρείς σημαντικό για σένα. Η ζήλια, επομένως, όσο κι αν τη μισούμε, πολλές φορές μας ταρακουνάει και μας κάνει να καταλάβουμε τι αληθινά μετράει για εμάς.

Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι πρέπει να παραδοθούμε στη ζήλια μας. Είναι αδύνατο φυσικά να απαλλαγούμε για πάντα από αυτήν, αλλά μπορούμε να τη διαχειριστούμε, να την περιορίσουμε και το σημαντικότερο: να αποφύγουμε την παράλογη ζήλια που προέρχεται από το overthinking. Ας δούμε πώς θα τα καταφέρουμε!

1. Αναγνώρισε τις ανασφάλειές σου

Όπως μπορείς να διαβάσεις και σε σχετικό άρθρο, μια από τις σημαντικότερες αιτίες της ζήλιας είναι η ανασφάλεια. Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο Dena DiNardo, το να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας σχετικά με τις ανασφάλειές μας, να ξέρουμε από πού προέρχονται, τι της συντηρεί και αν θέλουμε να κάνουμε κάτι για να τις αντιμετωπίσουμε είναι η μισή λύση για να σταματήσουμε να ζηλεύουμε.

2. Μην κολλάς τον εαυτό σου στον τοίχο

Η ζήλια δεν είναι ένα άσχημο συναίσθημα μόνο επειδή μας κάνει να νιώθουμε ότι απειλούμαστε από κάτι, αλλά κι επειδή αισθανόμαστε μικροί και ασήμαντοι που ζηλεύουμε κάποιον άλλον. Σαν να πληγώνεται κάπως η αξιοπρέπειά μας, βρε παιδί μου.

Όπως, όμως, αναφέρει και η DiNardo, μη σκέφτεσαι ότι αυτό που νιώθεις είναι κακό ή λάθος, είναι απλά ανθρώπινο! Άσε τον εαυτό σου να ζηλέψει χωρίς να σε κατακρίνεις, γιατί είναι κάτι πολύ φυσιολογικό να συμβεί και ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να καταλαβαίνεις και να μάθεις σε βάθος τον εαυτό σου.

3. Ψάξε τι είναι αυτό που σου προκαλεί ζήλια

Γνώρισες, που λες, την κολλητή του αγοριού σου κι από κείνη την ώρα σε έχουν ζώσει τα φίδια. Καταλαβαίνω απόλυτα, φίλη. Βέβαια, αντί να καθόμαστε να βράζουμε στο ζουμί μας, μήπως να αφιερώσουμε λίγο χρόνο να σκεφτούμε τι είναι αυτό που πραγματικά μας προκαλεί τη ζήλια;

Άνδρας κρατάει από το χέρι τη σύντροφό του και ταυτόχρονα κοιτάζει μια περαστική και της σφυρίζει
  • Ζηλεύουμε τη φίλη του αγοριού μας, επειδή τη θεωρούμε πιο όμορφη/πιο γυμνασμένη/πιο ενδιαφέρουσα από εμάς;
  • Μήπως δεν έχει να κάνει καθόλου με αυτήν, αλλά με το γεγονός ότι το αγόρι μας είναι λιγάκι μπερμπάντης (ναι, είμαι boomer) και δεν του έχουμε εμπιστοσύνη;
  • Μήπως ο καημένος είναι σπαθί απέναντί μας, απλά έχουμε τραυματική εμπειρία από τον πρώην που μας είχε κάνει ελαφάκι;
  • Ή μήπως όλα ξεκινούν από προσωπικές μας ανασφάλειες που πρέπει να εντοπίσουμε;

Όπως καταλαβαίνεις, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και θέλει διαφορετική αντιμετώπιση. Αν, λοιπόν, πρώτα απ’ όλα δεν έχεις εντοπίσει το πρόβλημα, δε γίνεται να βρεις και λύση στο θέμα της ζήλιας, όπως διαβάζουμε και σε σχετικό επιστημονικό άρθρο.

4. Δες καθαρά

Πόσες φορές δεν έχει τύχει σε όλες μας να μπούμε Instagram να χαζέψουμε κανένα story και μέσα στο πρώτο πεντάλεπτο να έχουμε σκάσει από το κακό μας. Ο πρώην μας με τη λεγάμενη σε χειμερινή απόδραση, η βλαμμένη παλιά μας συμμαθήτρια σε διακοπάρες, μια παλιά μας φίλη αγκαλιά με τον κούκλο γκόμενό της. Κι εμείς έτοιμες να βάλουμε τα κλάματα όσο αναρωτιόμαστε τι σκατά κάνουμε στη ζωή μας.

Ξέρεις, όμως, γιατί εκείνη τη στιγμή τους ζηλεύεις όλους αυτούς; Γιατί συγκρίνεις την “τέλεια” εικόνα που προσπαθούν να περάσουν στον κόσμο με την αληθινή δική σου ζωή. Όσα δείχνουν είναι ένα μόνο κομμάτι της καθημερινότητάς τους, το οποίο, μεταξύ μας, δεν ξέρουμε καν αν είναι αληθινό. Και βέβαια τα social media είναι το καλύτερο μέσο για να προσποιηθείς κάτι που δεν είσαι.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα σχετικά με τη ζήλια και πώς φουντώνει εξαιτίας των social media, σου αφήνω ένα πολύ διαφωτιστικό αρθράκι εδώ.

Θυμάσαι, λοιπόν, που είπαμε στην αρχή του άρθρου ότι πρέπει να μάθουμε να αποφεύγουμε την παράλογη ζήλια; Ε, αυτές τις καταστάσεις εννοούσα. Είναι παράλογα να κάνουμε τον εαυτό μας να ζηλεύει, προσπαθώντας να συγκρίνουμε τη ζωή μας με τη ζωή κάποιου άλλου. Δεν ξέρω πραγματικά αυτός ο άλλος πώς περνάει, τι κρύβει μέσα του και αν όλα όσα λέει είναι αληθινά.

5. Μίλα του

Όταν αισθανόμαστε ζήλια είναι δύσκολο να μιλήσουμε για αυτήν, γιατί νιώθουμε ότι θα πέσουμε στα μάτια του άλλου. Συν ότι, οκ, σε ορισμένες περιπτώσεις θα ήταν και κάπως άβολο και παράλογο. Δε μπορείς π.χ. να πας στον προϊστάμενό σου και να του πεις “Ξέρετε, ζηλεύω που λέτε περισσότερα μπράβο στη Μαρία απ΄ ‘ο,τι σε μένα”…

Σε μια ερωτική σχέση, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αν το αγόρι σου κάνει πράγματα τα οποία σου προκαλούν ζήλια ή αν γενικά αισθάνεσαι ότι κάποιο τρίτο άτομο απειλεί τη σχέση σας, τότε καλό είναι να πάρεις μια βαθιά ανάσα, να καταπιείς τον εγωισμό σου και να του το πεις.

Αρχικά, έχουμε πει χιλιάδες φορές ότι το Α και το Ω στις χαρούμενες σχέσεις είναι η επικοινωνία. Δεύτερον, το να μοιραστείς μαζί του πώς αισθάνεσαι και τι ακριβώς σε φοβίζει θα σε βοηθήσει να καταλάβεις κι εσύ περισσότερο από πού προέρχεται αυτό το συναίσθημα. Και τρίτον και πολύ σημαντικό: θα έχεις την ευκαιρία να δεις πώς θα αντιδράσει. Θα τον νοιάξει που αισθάνεσαι έτσι; Ή θα συνεχίσει να κάνει ό,τι κάνει απλά επειδή έτσι γουστάρει; Μήπως απλά θα το πάρει πάνω του που ζηλεύεις;

Ελπίζουμε να βρήκες το άρθρο μας χρήσιμο. Αν ναι, θα χαρούμε πολύ να το μοιραστείς με μια φιλη σου και να μας πείτε τη γνώμη σας στα social media του LadiesOnly!

Τέλος, αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τη φύση της ζήλιας και για τις ερωτικές σχέσεις, τότε πρέπει να αποκτήσεις τώρα το νέο μας E-Book “ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΘΕΛΕΙ ΔΥΟ”!

Scroll to Top