κακά παιδιά σκοτεινή τριάδα

Γιατί σου αρέσουν τα κακά παιδιά;

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ, γιατί σε έλκουν ερωτικά τα κακά παιδιά, νάρκισσοι, μακιαβελιστές και ψυχοπαθείς; 

Κολλητή, συμβαίνει. Όσο κι αν παλέψουμε να κρύψουμε αυτή σου την τάση κάτω απ’ το χαλί, η πραγματικότητα αποδεικνύει πως όντως αυτοί οι άντρες είναι –παραδόξως– ιδιαίτερα ελκυστικοί στα μάτια σου. Και, βασικά, στα μάτια κάθε γυναίκας –εκτός από κάποιες γυναίκες που έχουν ήδη διαβάσει αυτό το βιβλίο. 

Οι άντρες που σου αρέσουν, είναι οι άντρες εκείνοι που χαρακτηρίζονται από τα στοιχεία που απαρτίζουν τη λεγόμενη «σκοτεινή τριάδα» –ή όπως λέμε στο χωριό μου την “dark triad”.

Η επιστημονική ομάδα του Gregory Carter δημιούργησε τα προφίλ ορισμένων ανδρών που σημειώνουν υψηλά ποσοστά και στα τρία στοιχεία: ναρκισσισμό, μακιαβελισμό και ψυχοπάθεια. Ας γίνουμε, όμως, λίγο επεξηγηματικοί στο τι ακριβώς σημαίνει κάθε ένα από τα παραπάνω.

Τι κάνει ένα παιδί… «κακό»;

κακά παιδιά σκοτεινή τριάδα χαρακτηριστικά

Ναρκισσιστές θεωρήθηκαν οι άντρες που σύμφωνα με τις δικές τους περιγραφές επιθυμούν την προσοχή, τον θαυμασμό και μία κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση. 

Μακιαβελιστές είπαν όσους έδειξαν τάση προς χειραγώγηση, εξαπάτηση, κολακεία και εκμετάλλευση των ανθρώπων που βρίσκονται στον κοινωνικό τους περίγυρο. 

Ψυχοπαθείς, τώρα, ονομάστηκαν όλοι όσοι φάνηκαν να μην έχουν ίχνος τύψεων ή ενδιαφέροντος για την ηθική, καμία ευαισθησία για τους συνανθρώπους τους, αλλά αντ’ αυτών έχουν ως χόμπι τον κυνισμό.

Σε δεύτερη φάση, η ίδια ομάδα επιστημόνων πήρε αυτά τα προφίλ και τα διέθεσε σε μια ομάδα γυναικών. Και… ω του θαύματος, σε μεγάλο ποσοστό οι γυναίκες συμφώνησαν πως τα «κακά παιδιά» ήταν πιο ελκυστικά στα μάτια τους. Ακόμη και στις περιπτώσεις που, στην πραγματικότητα και εντελώς αντικειμενικά, δεν επρόκειτο καν για ελκυστικά, πλούσια ή κυριλάτα παιδιά.

Το παράδοξο είναι ότι τα κορίτσια μας γνώριζαν καλά ότι οι άντρες που γούσταραν και βαθμολόγησαν αρκετά γενναιόδωρα, ήταν άντρες που θα τους συμπεριφέρονταν με τρόπο που δεν θα τους άρεσε καθόλου. 

Γιατί, φίλη, οι άντρες που έχουν όλα αυτά τα στοιχεία, είναι άντρες διπρόσωποι. Είναι άντρες που δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό με το να εγκαταλείψουν μια γυναίκα, αφού κάνουν σεξ μαζί της. Δεν διστάζουν, ακόμη και να απιστήσουν. 

Προς επιβεβαίωση των όσων λέω, παραθέτω μήνυμα φίλης στη σελίδα μας στο instagram –δεν αλλάζω ούτε λέξη: «Κοιτάξτε, ξέρω ότι είναι μεγάλος μαλάκας, αλλά είναι καυτός και επικίνδυνος και αυτό με ανάβει ακόμη πιο πολύ».

Πώς σε ρίχνει ένα «κακό παιδί»;

κακά παιδιά σκοτεινή τριάδα έλξη

Καθώς με εντυπωσίασε ο τρόπος με τον οποίο έβλεπα τη φίλη να βάζει τα χεράκια της και να βγάζει τα ματάκια της, είπα να το ψάξω λίγο παραπάνω. Και κατά την αναζήτησή μου, βρήκα πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία που μπορούν να εξηγήσουν την έλξη των γυναικών στα χαρακτηριστικά της «σκοτεινής τριάδας». 

Αρχικά, έμαθα πως όσο πιο βαθιά είναι χωμένος στην «σκοτεινή τριάδα» ένας άντρας, τόσο πιο γοητευτικός θα είναι κοινωνικά. 

Μιλάμε για άντρες που ξέρουν πώς να μιλάνε. Και –αυτό είναι ακόμη σημαντικότερο– ξέρουν πώς να φλερτάρουν. Γιατί, όταν τα κακά παιδιά ενδιαφέρονται για μια γυναίκα, εστιάζουν την προσοχή τους σε αυτήν και καταφέρνουν να την κάνουν να νιώσει πως είναι εντελώς ξεχωριστή. 

Κι αυτό είναι που τους κάνει να μην χάνουν ποτέ. Ειδικά, όταν προσεγγίζουν κοπέλες που έχουν βαρεθεί να προσεγγίζονται από ντροπαλούς και αδέξιους άντρες –ρε μήπως πρέπει να διαβάσουν κι αυτοί «Το Τανγκό Θέλει Δύο» μπας και μάθουν;

Έπειτα, κατά την έρευνά μου, δεν έπεσα ούτε σε μια πηγή που να μην αναφερόταν στην αυτοπεποίθηση των εν λόγω κυρίων της «σκοτεινής τριάδας». 

Οι άντρες αυτοί αποπνέουν ακριβώς ό,τι η μέση γυναίκα θέλει ένας άντρας να αποπνέει: αυτοπεποίθηση και δυναμισμό. Έχουμε να κάνουμε με άντρες, οι οποίοι συνήθως στοχεύουν στα πολύ ψηλά σε ό,τι αφορά τόσο το κοινωνικό status, όσο και στα επαγγελματικά. Άρα… μην μου απορείς που έπεσες, κουκλίτσα. 

Πέραν όλων των άλλων, οι περισσότεροι άντρες με όλα αυτά αρνητικά, διακρίνονται από κοινού για κάποια θετικά στοιχεία. 

Ξέρουν να ντύνονται όμορφα και κομψά. Ξέρουν πώς να σταθούν και πώς να κινηθούν. Ξέρουν, ακόμη, πώς να μιλήσουν όχι μόνο με τη γλώσσα του στόματος, αλλά και με τη γλώσσα του σώματος. 

Είναι, νομίζω, σαφές ότι δεν είσαι εσύ η τρελή γυναίκα, γιατί μάλλον αυτοί είναι πονηροί αλεπουδιάρηδες άντρες. 

Γιατί αυτοί κρατούν στα χέρια τους τα κλειδιά που ξεκλειδώνουν τη γυναικεία σεξουαλικότητα. Και οκ, μπορεί όλα να πάνε λάθος, αλλά πιθανότατα κάτι θα πάει καλά. Γιατί, συνήθως, τα κακά παιδιά κάνουν γαμάτο σεξάκι. Λίγο είναι αυτό; 

To be or not to be με ένα «κακό παιδί»;

κακά παιδιά σκοτεινή τριάδα σχέση

Εσύ τι λες… είναι δυνατόν να επωφελήθεις κι αλλιώς μέσα από την κακή εμπειρία σύναψης σχέσης με ένα τέτοιο παιδί; 

Καλή ερώτηση φίλη. Και η απάντηση σε αυτήν είναι θετική. Γιατί η βιβλιογραφία λέει πως σε μια τέτοια σχέση θα μπορούσες να απολαύσεις δύο σοβαρά και μη αμελητέα προνόμια. 

Αφενός, αν ο τύπος είναι ένας σωστός τέτοιος τύπος θα σου παρέχει όλα τα καλά του κόσμου: προστασία από άλλα κατακάθια που κυκλοφορούν εκεί έξω, λεφτά, εμπειρίες ζωής, υλικά αγαθά. 

Αφετέρου, δεδομένου ότι υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις που υπονοούν τη σωματική υγεία αυτών των αντρών, έχε στο πίσω μέρος του μυαλού σου πως η απόκτηση ενός παιδιού με κάποιον από αυτούς, δεν θα ήταν και τόσο κακή ιδέα. Γιατί το παιδί θα αποκτούσε εξίσου καλά γονίδια με τον πατέρα του και θα έβγαινε σίγουρα δυναμικό και σέξι. 

Βέβαια, όλα αυτά είναι λίγο-πολύ εικασίες. 

Και, μάλλον, δεν θα συμβούν και ποτέ. Γιατί οι άντρες που σημειώνουν high score 3/3 στα χαρακτηριστικά της «σκοτεινής τριάδας» ξέρουν καλά πώς να αποφύγουν τον δεσμό ή την αναπαραγωγή, ακόμη κι αν η γυναίκα με την οποία βγαίνουν είναι τόσο υπέροχη όσο είσαι εσύ.

Κατα πάσα πιθανότητα, λοιπόν, δεν θα μπεις εύκολα στον κόσμο τους, δεν θα γνωρίσεις τους κυριλέ φίλους τους και πιθανότατα δεν θα σε πάνε ούτε σε κάποια εκδήλωση ούτε στο υπερπολυτελές σπιτάκι τους. 

Εγώ δεν θα σου πω τι θα κάνεις και τι όχι. Σου δίνω απλά τα στοιχεία και εσύ είσαι αυτή που θα αποφασίσει.

Πριν, όμως, αποφασίσεις, έχε κατά νου ότι αν τα μπλέξεις με κακό παιδί, θα ζήσεις μαζί του μια βραχυχρόνια, συναρπαστική σχέση, η οποία, βέβαια, θα έχει μακροχρόνια κόστος στη ζωή σου. Κι αυτό επειδή στην αρχή εκείνος μπορεί να σε κάνει να νιώσεις υπέροχα, αλλά αυτό το θετικό συναίσθημα δεν θα κρατήσει για πολύ.

Σε κάθε περίπτωση, σε προτρέπω να είσαι προσεκτική και να εφοδιαστείς με τα κατάλληλα όπλα, γιατί εκεί που πας και μπλέκεις μπορεί σε ανύποπτο χρόνο να δεχθείς συναισθηματική επίθεση. 

Και, να ξέρεις, δεν υπάρχει ισχυρότερο όπλο από την γνώση. 

Κάνε κλικ εδώ και τσίμπα το δικό σου όπλο, γιατί όπως φαίνεται θα έχουμε μάχη.


Επιστημονικές πηγές:

  • Paulhus, D.L., & Williams, K.M. (2002). The Dark Triad of Personality: Narcissism, Machiavellianism, and Psychopathy. Journal of Research in Personality, 36(6), 556-563.
  • Jonason, P. K., Li, N. P., Webster, G. D., & Schmitt, D. P. (2009). The Dark Triad: Facilitating short-term mating in men. European Journal of Personality, 23(1), 5–18.
  • Jonason, P. K., Baughman, H. M., Carter, G. L., & Parker, P. (2015). Dorian Gray without his portrait: Psychological, social, and physical health costs associated with the Dark Triad. Personality and Individual Differences, 78, 5–13.
  • Carter, G.L., Campbell, A.C., Muncer, S. (2014). The Dark Triad personality: Attractiveness to women. Personality and Individual Differences, 56, 57-61.
  • Jonason, P.K., Li, N.P., & Buss, D.M. (2010). The costs and benefits of the Dark Triad: Implications for mate poaching and mate retention tactics. Personality and Individual Differences, 48(4), 373-378.
  • Furnham, A., Richards, S.C., & Paulhus, D.L. (2013). The Dark Triad of Personality: A 10 Year Review. Social and Personality Psychology Compass, 7/3, 199-216.
Scroll to Top