ναρκισσιστή

Σχέση με ναρκισσιστή – SOS

Η σχέση με κάποιον ναρκισσιστή δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μπορεί να νομίζουμε πως έχει τα καλά της επειδή ο σύντροφός μας προσέχει παραπάνω τον εαυτό του και είναι δύσκολος στο να διαλέγει ποιον έχει κοντά του, αλλά αν κάνουμε μια λεπτομερή απογραφή των συμπεριφορών του, τότε θα δούμε ότι η σχέση μας έχει περισσότερη κακοποίηση από όση πιστεύαμε. Σήμερα θα δούμε μαζί πως να αναγνωρίσουμε έναν ναρκισσιστή και πως συνήθως πηγαίνει μια σχέση μαζί του.

Κάθε αρχή και εύκολη

Όταν ξεκινάμε να γνωριζόμαστε με έναν ναρκισσιστή, βρίσκουμε όλο και περισσότερα θετικά στη συμπεριφορά του. Είναι γοητευτικός, επιλεκτικός, όλοι τον θέλουν κοντά τους, και μοιάζει απόλυτα σίγουρος για το ό,τι κάνει και λέει. Μοιάζει με τον ‘πραγματικό άντρα’ που ψάχναμε τόσα χρόνια να βρούμε. Κοντά του νιώθουμε πως και εμείς έχουμε αξία, αφού όχι μόνο μας διάλεξε, αλλά δε χάνει ευκαιρία να μας ανεβάζει το ηθικό με κομπλιμέντα, με συζητήσεις που μας εξιτάρουν, και με τη γενική του συμπεριφορά προς εμάς. Μάλιστα, ένας ναρκισσιστής θα παραδεχτεί πολύ γρήγορα και εύκολα τον υποτιθέμενο έρωτά του για εμάς.

Τα πράγματα σοβάρεψαν

Όσο περνάει ο καιρός, αρχίζουμε και βλέπουμε κάποια σημάδια που κάνουν το καμπανάκι κινδύνου μας να αρχίζει το κουδούνισμα, όμως εμείς επιμένουμε να μην το ακούμε, ακριβώς γιατί έχει τόσα πολλά καλά αυτός ο άντρας που θα του παραβλέψουμε και μια, δυο, τρεις, παρατυπίες. Σιγά – σιγά όμως οι παρατυπίες αρχίζουν να γίνονται όλο και πιο κακοποιητικές και ο καλός μας μεταμορφώνεται μπροστά στα μάτια μας σε κακός μας. Αρχίζει να φαίνεται η δυσκολία που έχει στην πραγματική δέσμευση, κάθε τι που κάνεις του φαίνεται λάθος, αν κάτι δεν πάει όπως το έχει στο μυαλό του έχει εκρήξεις θυμού, και τα κομπλιμέντα έχουν αρχίσει να μεταμορφώνονται σε συγκαλυμμένες προσβολές.

Ποια είναι τα σημάδια που θα σου αποκαλύψουν πως όντως έχεις να κάνεις με ναρκισσιστή
  1. Η νίκη είναι πάντα δική του. Εάν έχετε μια διαφωνία, πρέπει να νικήσει. Εάν δεν νικήσει, η διαφωνία πολύ απλά δε θα τελειώσει. Το πιο συνηθισμένο πράγμα που θα κάνει ένας ναρκισσιστής για να νικήσει μια διαφωνία που δεν μπορεί αλλιώς, είναι να βάλει τη σχέση σας μέσα σε αυτή, ακόμα και αν η διαφωνία είναι παντελώς άσχετη. Μπορεί από εκεί που μιλάτε για το αν ήταν καλή η ταινία ή όχι και διαφωνείτε, ξαφνικά να σε κατηγορήσει πως είσαι χαζή και δεν καταλαβαίνεις και μετά να αναρωτηθεί δυνατά τι κάνει αυτός με μια χαζή. Δεν υπάρχει κανένα μέτρο και κανένα όριο – ή θα παραδοθείς και θα του πεις πως έχεις δίκιο, ή θα αποφασίσεις να σταματήσεις κάθε κουβέντα για αυτό. Σε κάθε περίπτωση, αυτός θα έχει πάρει τη νίκη του.
  2. Πάντα ήταν το θύμα. Όλες του οι προηγούμενες σχέσεις ήταν κακοποιητικές και αυτός ήταν μαγικά ο αθώος της υπόθεσης. Τον κεράτωσαν, τον παράτησαν, τον κακοποίησαν, τον αδίκησαν. Έτσι σου δίνεται βέβαια και εσένα η δικαιολογία στο μυαλό ότι μπορεί να είναι λιγάκι σκληρός ακριβώς λόγω των εμπειριών του. Αυτό είναι μέσα στο παιχνίδι του. Όσο περισσότερο έφταιγαν οι πρώην του, τόσο πιο ναρκισσιστής είναι ο καλός σου.
  3. Εσύ δεν έχεις και τόση σημασία. Ακόμα και να είναι άνεργος και εσύ να είσαι CEO, θα βρει έναν τρόπο να σου δείξει ότι αυτό που κάνει εκείνος έχει πολύ περισσότερη σημασία από αυτό που κάνεις εσύ. Αν θέλει να σου δείξει κάτι που θεωρεί σημαντικό, τότε πρέπει να το θεωρήσεις και εσύ σημαντικό γιατί αλλιώς ‘δεν τα ξέρεις καλά’ και πρέπει να τον ακούσεις. Δεν έχει σημασία αν εσένα δε σου αρέσει το μπλε. Αν του αρέσει το μπλε, πρέπει να το δεις και εσύ σαν το καλύτερο χρώμα, αλλιώς θα έχεις να κάνεις μαζί του.
Η αποχώρηση

Όπως είναι διαφορετική η αρχή της σχέσης με έναν ναρκισσιστή από ότι θα ήταν με κάποιον άλλον, έτσι είναι και το τέλος της. Από τη δική σου μεριά, έχεις πλέον καταλάβει ότι όλη αυτή η συμπεριφορά που σε ενθουσίασε στην αρχή δεν ήταν λόγω ασφάλειας που ένιωθε με τον εαυτό του, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Οπότε ή έχεις απογοητευτεί με το πόσο λάθος τα νόμιζες τα πράγματα ή απλά δεν αντέχεις άλλο τις προσβολές και τα νεύρα του. Για οποιοδήποτε λόγο, αποφάσισες ότι η σχέση τελείωσε. Και τώρα; Τώρα περιέργως, ο κάθε ναρκισσιστής αντιδράει διαφορετικά, ανάλογα με το τι λόγο είχαν να μπουν στη σχέση εξ αρχής. Οι τρείς πιο συνηθισμένες αντιδράσεις είναι α) να σε κάνουν τον κακό της υπόθεσης που τους πλήγωσε ενώ ήξερε τι έχουν περάσει, β) να προσπαθήσει να φλερτάρει με άλλες μπροστά σου ή να κοιμηθεί με φίλες σου, γ) θα σε παλέψει όσο μπορεί και δε θα αφήσει την σχέση να τελειώσει επειδή το θέλεις εσύ. Είναι στο χέρι σου να μην πέσεις σε καμία από τις παγίδες του και να θυμάσαι γιατί αποφάσισες να τελειώσεις τη σχέση.

Εάν σου άρεσε αυτό το άρθρο, τότε μοιράσου το με μια φίλη σου που πιστεύεις ότι θα την βοηθήσει! Επίσης, μη ξεχάσεις να μας κάνεις follow στα social media για να βλέπεις όλα μας τα τελευταία νέα, πρώτη. Τα λέμε ξανά σύντομα!

Scroll to Top