φλερτ

Η Ψυχολογία του Φλερτ: 6 Προσεγγίσεις και τα Αποτελέσματά τους

Γεια σου, φίλη! 

Χριστίνα εδώ. 

Ποια Χριστίνα θα μου πεις τώρα. Μεγάλη ιστορία και θα πρέπει να έχουμε χρόνο για να στα πω. Να ψήσουμε ένα καφεδάκι, να βάλουμε απαλή μουσική να παίζει και μετά από λίγη ώρα να το γυρίσουμε στα τζιν τόνικ, γιατί έχω να σου πω πολλά… 

Για την ώρα ας πούμε ότι είμαι η Χριστίνα –το είπαμε αυτό– 30 χρόνων, με το παρελθόν μου να γράφει «νομική» και το μέλλον μου «ψυχολογία» και είμαι εδώ, για να προστεθώ στην παρέα και να συντροφεύσω τον Αχιλλέα στο ταξίδι που ήδη κάνει μαζί σας. 

Να μιλήσουμε για σχέσεις, για σεξ, για αυτοβελτίωση, για τις ζωές μας, για το μέλλον και το παρελθόν μας. Να γελάσουμε, να κλάψουμε, να προβληματιστούμε, ακόμα και να διαφωνήσουμε, αν χρειαστεί. Να μάθουμε από τα λάθη μας, αλλά και η μία από την άλλη. 

Θα είμαι καλή παρέα, το υπόσχομαι! 

Και επειδή αυτό εδώ θα μπορούσε να θεωρηθεί το «πρώτο μας ραντεβού», αποφάσισα να μιλήσουμε για το φλερτ. Θα μου πεις, τι να μας πεις  ρε Χριστινακι για το φλερτ, τι είμαστε τίποτα χθεσινές και δεν τα ξέρουμε;

Μην βιάζεσαι. Γιατί μπορεί στο μυαλό μας να έχουμε το φλερτ ως έναν ευχάριστο τρόπο να περάσουμε ένα βράδυ που θα βγούμε για ποτο ή το μέσον, για να εκφράσουμε το ενδιαφέρον μας για κάποιον, αλλά η αλήθεια πάει πιο βαθιά: το φλερτ είναι ένα πολύπλοκο κοινωνικό φαινόμενο με βαθιές ψυχολογικές ρίζες.  

Με άλλα λόγια, το φλερτ είναι τέχνη, και σαν τέτοια πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Και όπως όλες οι τέχνες, απαιτεί κι αυτό συγκεκριμένα skills. Μάλιστα,διακρίνεται κι από συγκεκριμένες προσεγγίσεις.

Για να καταλάβεις, η επιστήμη κάνει λόγο για όχι μια, όχι δυο, όχι τρεις, αλλά έξι (!) διαφορετικές προσεγγίσεις στο φλερτ! Και όχι μόνο αυτό, αλλά έχει αποφανθεί και στο τι ψυχολογική επίδραση έχουν αυτές οι τεχνικές στην προσέλκυση κάποιου πιθανού παρτενέρ αλλά και στη διατήρηση της σχέσης.

Ποιες είναι αυτές οι προσεγγίσεις σε ακούω να ρωτάς με αγωνία, και ποια είμαι εγώ για να σε αφήσω με την απορία! 

1. Διερευνητική Προσέγγιση: Η πρώτη προσέγγιση μοιάζει λίγο με εξερεύνηση σε ζούγκλα: ο εξερευνητής βγαίνει στο πεδίο και μέσω του φλερτ ψάχνει να δει, αν υπάρχει χημεία με το πλάσμα που εμφανίστηκε μπροστά του.  

Λίγο σαν να ρωτάς, «Μήπως είμαστε φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλον ή απλώς χάνουμε τον χρόνο μας;» Αν η απάντηση είναι καταφατική, συνεχίζουν. Αν όχι, συνήθως πάνε στην επόμενη ζούγκλα για εξερεύνηση. 

2. Σχεσιακή Προσέγγιση : Εδώ παίζουμε σοβαρά. Δεν έχει «βγήκα για να περάσω καλά». Εδώ το small talk είναι ανούσιο και ο πραγματικός στόχος είναι η δημιουργία μιας σχέσης. «Ναι να σε μάθω, και να κάνουμε κουβεντούλα, αλλά το καλό που σου θέλω όλα αυτά να σημαίνουν ότι θα με παντρευτείς». (Υπερβάλεις, Χριστίνα). 

Σε αυτή την προσέγγιση είναι πολύ πιθανό να πέσουμε στην παγίδα της αναζήτησης του κυρ-Τέλειου, όπως αναλυτικά περιγράφεται και στο «Το Τανγκό Θέλει Δύο». Το οποίο φιλενάδα, αν δεν το έχεις διαβάσει, πάτα εδώ. 

Γιατί αν αυτό που διαβάζεις τώρα, είναι το ορεκτικό, το Τανγκό είναι το κυρίως πιάτο των ανθρωπίνων σχέσεων. 

3. Σεξουαλική Προσέγγιση: Ναι, όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό. Και όπως έχει πει και η Δέσποινα –η Βανδή, παιδί μου!– αφού το ξέρουμε σ’ αρέσω και μ’ αρέσεις, υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να περάσουμε μια τέλεια βραδια εμεις οι δυο! 

Αγγίγματα, ματιές, πειράγματα, όλα στοχεύουν σε τσαλακωμένα ρούχα δίπλα από το κρεβάτι και –αν πάει καλά το πράγμα– σε πρωινό μαζί με το που βγει ο ήλιος. Εδώ η ατμόσφαιρα γίνεται πιο καυτή και όλο η θερμοκρασία δωματίου ανεβαίνει –τι έχω πάθει με τη Βανδή σήμερα! 

4. Διασκεδαστική Προσέγγιση: Το φλερτ μπορεί και να μην αποσκοπεί πουθενά παρά μόνο στο να περάσουμε ένα διασκεδαστικό βράδυ, λέει αυτή η προσέγγιση. 

Και πράγματι, υπάρχουν και αυτοί που απλώς φλερτάρουν για την πλάκα τους. Δε θέλουν κάτι σοβαρό, δεν ψάχνουν καν για σεξ ίσως. Απλώς τους διασκεδάζει η αλληλεπίδραση, το τσιτσίνισμα. 

Παίζουν, όπως θα λέγαμε με αθλητικούς όρους, για τη χαρά του παιχνιδιού. Ε λοιπόν, A for effort σε αυτά τα παιδιά! 

5. Προσέγγιση Αυτοπεποίθησης: Έλα, σε όλες μας έχει συμβεί. Έχει πάει η εβδομάδα χάλια, έχουμε φάει και μία απορριψούλα, η αυτοπεποίθηση μας έχει πέσει στα τάρταρα και σκεφτόμαστε «άντε να έρθει το Σάββατο να βγω να φλερτάρω, να τονωθεί λίγο η αυτοπεποίθηση μου»

Η χρυσή λεξούλα εδώ είναι μια: επιβεβαίωση. Θέλω να νιώσω καλά με τον εαυτό μου, να πάρει το εγώ μου τα πάνω του, και ποιος καλύτερος τρόπος από το να πάρω επιβεβαίωση από κάποιον ξένο. 

Ένα κομπλιμέντο εδώ, μια ματιά εκεί, και έχω αρκετό boost για να βγάλω τη βδομάδα!

Στην πραγματικότητα, φίλη, ο καλύτερος τρόπος, για να αντλούμε αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, είναι να τις βρίσκουμε μέσα μας και όχι να τις αποζητάμε από εξωγενείς πηγές. Αλλά αυτά είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση και θέλει πολλή δουλειά με τον εαυτό μας. 

Για αυτά θα σου μιλήσει καλύτερα το «Μια Ψυχή που Είναι να Βγει, ας ΜΗΝ Βγει».

6. Οργανική Προσέγγιση:  Εδώ μιλάμε για την εργαλειοποίηση του φλερτ. 

Στόχος δεν είναι τα λεφτά –άσχετα με το τι σου ‘πε ο μπαμπάς ή η μαμά– αλλά ούτε και η διασκέδαση, η επιβεβαίωση ή η αναζήτηση παρτενέρ. 

Για την ακρίβεια, ο στόχος εδώ δεν σχετίζεται με την ανθρωπινη επαφή. 

Αντίθετα, το φλερτ στην οργανική προσέγγιση χρησιμοποιείται ως «διαπραγματευτικό χαρτί», για να επιτευχθεί ένας προσωπικός στόχος. 

Πώς ήταν τότε στη σχολή, που έπαιρνες σημειώσεις από το αστερι του έτους, αλλά ήξερες ότι κάποια στιγμή θα χρειαστεί να βγεις για καφέ μαζί του, αν θέλεις να συνεχίσει να σου δίνει σημειώσεις; Ε….αυτό ακριβώς. 

Ωραία όλα αυτά, αλλά πώς με βοηθάνε πρακτικά, σε ακούω να με ρωτάς.Και θα σου απαντήσω ευθύς αμέσως. 

Όταν φτάνουμε στο σημείο να αναγνωρίζουμε και να μπορούμε να αξιολογούμε τις διαφορετικές προσεγγίσεις στο φλερτ, τότε αυτομάτως μπορούμε να αξιολογήσουμε και τα κίνητρα του άλλου πίσω από κάθε προσέγγιση. 

Άλλωστε, το κίνητρο δεν αναζητούν σε όλα τα «εγκλήματα»; 

Ας βαφτίσουμε λοιπόν τις ανθρώπινες σχέσεις «μικρά εγκλήματα» κι ας γίνουμε ντετέκτιβς της αγάπης. 

Κι αφού πάρεις λίγο χρόνο, ώστε να συγκινηθείς που τα λέω τόσο λυρικά, πάμε να δούμε μερικά τιπς που θα σου φανερώσουν τα κίνητρα του άλλου ενώ φλερτάρετε:

1. Ορατότητα / Αμεσότητα : Αν κάποιος φλερτάρει ανοιχτά, άμεσα, με τα χαρτιά του πάνω στο τραπέζι, αλλά και με ευγένεια, τότε οι πιθανότητες του να θέλει να δημιουργήσει μία σχέση, είναι αυξημένες. 

Είναι σαν να σου λέει «Εγώ είμαι εδώ και είμαι έτοιμος να βουτήξω στα βαθιά, εσύ έρχεσαι;».

2. Άγγιγμα / Οπτική επαφή : Σε αγγίζει συχνά και σε κοιτάει στα μάτια αδιάκοπα. Το έντονο άγγιγμα έχει συχνά σωματικές προεκτάσεις και σεξουαλικά κίνητρα, ενώ η συνεχής οπτική επαφή δείχνει ότι τον έχεις καθηλώσει. 

Αν αγγίζει περισσότερο από όσο μιλάει, μάλλον ακολουθεί την σεξουαλική προσέγγιση και σκέφτεται ήδη ποιος είναι ο πιο σύντομος δρόμος για το σπίτι του.

3. Προσοχή και Συμμετοχή: Όταν κάποιος σου δίνει αμέριστη προσοχή και συμμετέχει ενεργά στο φλερτ, σου κάνει ερωτήσεις και ακούει με ενδιαφέρον τις απαντήσεις που δίνεις, στόχο έχει να σε εξερευνήσει. 

Μπορεί να διασκεδάζει ή να αναζητά επιβεβαίωση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, να είσαι σίγουρη πως διερευνά και τις δικές σου προθέσεις. 

Είναι σαν να σου λέει «μ’ αρέσει το παιχνίδι αυτό, αλλά τι θέλεις εσύ από μένα;». 

Τώρα, λοιπόν, φίλη μου, ξέρεις. 

Το φλερτ είναι κάτι παραπάνω από απλές λέξεις και κινήσεις. 

Το φλερτ είναι μια πολυδιάστατη διαδικασία που συνδυάζει την ψυχολογία, την επικοινωνία και τη χημεία μεταξύ των ανθρώπων.

Αν ξέρεις τις προσεγγίσεις και τις τεχνικές, μπορείς να γίνεις καλύτερη στην προσέγγιση και την αλληλεπίδραση με πιθανούς συντρόφους. 

Από την άλλη, ακόμα κι αν όλα αυτά δεν σου ταιριάζουν, τα βρίσκεις βαρετά, θεωρείς ότι στερούν από τη μαγεία του φλερτ, βγες εκεί έξω και πέρνα όσο καλύτερα μπορείς.

Εγώ σου δίνω απλά τα χρώματα. Εσύ επιλέγεις τι θέλεις να ζωγραφίσεις. 

Και να σου πω και κάτι; Ακόμα και αν όλα αυτά αποτύχουν, τουλάχιστον μπορούμε να διασκεδάσουμε προσπαθώντας και να δημιουργήσουμε τις πιο fun ιστορίες μας!