Η σχέση των ονείρων μας: 3 λόγοι που μας εμποδίζουν να την αποκτήσουμε

Προς τις single ladies της παρέας, που θέλουν εδώ και καιρό να μπουν σε σχέση, αλλά δεν τα καταφέρνουν: Έχεις πραγματικά βαρεθεί να κάνεις συλλογή από κακά ραντεβού; Νιώθεις ότι αν χρειαστεί άλλη μια φορά να πεις τι σπουδάζεις και ποιο είναι το αγαπημένο σου χρώμα ότι θα σκάσεις; Αναρωτιέσαι τι στο καλό πάει στραβά και δεν προχωράει κανένα πρώτο σου ραντεβού στο δεύτερο; Αυτό το άρθρο είναι για σένα.

Προς τις δεσμευμένες της παρέας, που νιώθουν ότι “κάτι” λείπει από τη σχέση τους: Εντάξει, είσαι σε σχέση, έχεις μια συντροφιά, μπορεί και να αγαπιέστε, αλλά κάτι σε κρατάει πίσω, βρε παιδί μου. Δεν είναι όπως τα φαντάζεσαι τα πράγματα και αναρωτιέσαι γιατί, αφού τον θέλεις και σε θέλει. Αν αισθάνεσαι κάπως έτσι, τότε αυτό το άρθρο είναι και για σένα!

Αν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των ανδρών στα ερωτικά είναι ότι δε βρίσκουν γυναίκες για να κάνουν σχέση, τότε το σημαντικότερο πρόβλημα των γυναικών είναι ότι βρίσκονται σε σχέσεις που όμως τις φαντάζονταν κάπως αλλιώς.

Τι μπορεί να είναι, όμως, αυτό που μας κρατάει πίσω από το να αποκτήσουμε τη σχέση των ονείρων μας; Οι ψυχολόγοι μας απαντούν κι εμείς σας φέρνουμε την απάντηση σε αυτό το άρθρο:

1. Μήπως κατά βάθος νιώθεις πως δεν το αξίζεις;

Η αυτοεκτίμηση είναι το παν στη ζωή μας και φυσικά και στον έρωτα. Ένα και ένα κάνουν δύο: αν δεν τα έχεις καλά με τον εαυτό σου, δεν θα τα έχεις καλά με κανέναν, πόσο μάλλον αν προσπαθείς να βρεις το μεγάλο έρωτα. Αυτό συμβαίνει γιατί η χαμηλή αυτοεκτίμηση συχνά μας τα σκάει τις πιο λάθος στιγμές και επηρεάζει -αρνητικά φυσικά- τις σχέσεις με τους γύρω μας.

Πρόσωπο γυναίκας με θλιμμένη έκφραση

Για παράδειγμα, σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Δρ. Sheri Jacobson, οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση μιλούν υποτιμητικά για τον ίδιο τους τον εαυτό σε τρίτους και μάλιστα τους ενθαρρύνουν να συμφωνήσουν ή τους δίνουν την άδεια να μιλήσουν άσχημα γι’ αυτούς. Με άλλα λόγια, μπορεί εμείς οι ίδιες να σαμποτάρουμε π.χ. το ραντεβού με το crush μας, γιατί στην πραγματικότητα αισθανόμαστε ότι δεν μας αξίζει να είμαστε εκεί.

Όταν, λοιπόν, αισθανόμαστε ότι δεν αξίζουμε να μας συμβεί κάτι όμορφο στον ερωτικό τομέα, δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια, σύμφωνα με τους ειδικούς: είτε θα έλκουμε άτομα που θέλουν να εκμεταλλευτούν τη χαμηλή μας αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, με λίγα λόγια θα καταλήξουμε κορόιδα· είτε δεν θα βρούμε ερωτικό σύντροφο, μέχρι να σταματήσουμε να βάζουμε τρικλοποδιές στον εαυτό μας.

2. Αχ αυτή η τελειομανία σου…

Έχεις στάνταρντς, ξέρεις τι θέλεις και πώς το θέλεις και αυτό δείχνει αυτοπεποίθηση και ωριμότητα. Και να σου και κάτι; Μπράβο σου! Μήπως, όμως, μερικές από εμάς το παρακάνουμε και φτάνουμε στα όρια της τελειομανίας;

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Η τελειομανία είναι ένα χαρακτηριστικό των ανθρώπων αρνητικό. Όταν κάποιος είναι τελειομανής, δεν είναι τέλειος, ούτε αυτός ούτε οι πράξεις του. Αντίθετα, η τελειομανία θεωρείται από τους ειδικούς ελάττωμα, που στην υπερβολή του μπορεί να εξελιχθεί και σε σοβαρό ψυχολογικό ζήτημα.

Αυτό συμβαίνει γιατί είναι ικανή να προκαλέσει θέματα όπως απαισιοδοξία («Δεν θα βρω ποτέ το άλλο μου μισό»), χαμηλή αυτοπεποίθηση και έλλειψη αυτοεκτίμησης («Δεν είμαι αρκετά καλή σε τίποτα») και να μας κάνει χειριστικούς απέναντι στους άλλους («Πρέπει να αλλάξεις, για να μου ταιριάζεις απόλυτα»).

Επίσης, φίλη, αν είσαι τελειομανής, ακόμη κι αν πέσεις πάνω σε κελεπούρι, δεν θα καταφέρεις να απολαύσει τη σχέση μαζί του, αφού και αυτή θα πρέπει να είναι η τέλεια, για να νιώθεις ευχαρίστηση. Όμως, καμία σχέση δεν είναι τέλεια.

Για του λόγου το αληθές, σε έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2004 στο Family Journal, αναφέρεται ότι οι τελειομανείς άνθρωποι νιώθουν μονίμως ανικανοποίητοι μέσα στις ρομαντικές τους σχέσεις, όχι μόνο γιατί ψάχνουν συνέχεια για λάθη και ελαττώματα στους συντρόφους τους, αλλά και γιατί δεν ανοίγονται και δεν εκφράζονται αρκετά, φοβούμενοι ότι θα φανούν και οι δικές τους «ατέλειες».

Πού θέλω να καταλήξω; Ότι πολλές φορές ρίχνουμε Χ χωρίς να το πολυσκεφτούμε σε κάποιον, επειδή δεν έκανε τικ σε όλα τα κουτάκια της τέλειας λίστας που έχουμε φτιάξει για τον τέλειο σύντροφο, ενώ στην πραγματικότητα κάποιος από αυτούς ίσως να ήταν αυτό που ψάχναμε και χρειαζόμασταν. Μήπως, λοιπόν, να το ξανασκεφτείς την επόμενη φορά που θα ακυρώσεις κάποιον επειδή σε άφησε για μερικές ώρες στο «διαβάστηκε» ή επειδή δεν σου άρεσε το μπλουζάκι που φορούσε στο πρώτο ραντεβού;

3. Μήπως έχεις το φόβο της οικειότητας;

Με αυτό, αναφερόμαστε στο φαινόμενο που σε άπταιστα ελληνικά είναι γνωστό ως fear of intimacy, και που, αν θέλεις τη γνώμη μου, έχει γίνει λίγο καραμέλα, για να δικαιολογήσει την ανωριμότητα πολλών (γυναικών και ανδρών) να απαρνηθούν την εργένικη ζωή και να προχωρήσουν σε μια σχέση.

Στην πραγματικότητα, ο φόβος για οικειότητα είναι ένα πολύ πιο βαθύ ζήτημα, που δεν πρέπει να το μπερδεύουμε με το φόβο για δέσμευση, όπως λανθασμένα γράφεται σε άπειρα άρθρα που κυκλοφορούν στο ελληνικό και όχι μόνο ίντερνετ.

Τι εννοούμε; Μπορεί να βρίσκεσαι ήδη σε σχέση, ακόμη και μακροχρόνια, αλλά και πάλι να έχεις fear of intimacy. Δηλαδή να μην επιτρέπεις στον εαυτό σου να εκφράζεται, να μιλάς για ό,τι νιώθεις, να μοιράζεσαι εμπειρίες με το σύντροφό σου.

Άνδρας και γυναίκα σε σχέση κάθονται σε παγκάκι, αλλά έχουν γυρίσει την πλάτη ο ένας στον άλλον

Αυτή, όμως, η ανταλλαγή σκέψεων και εμπειριών δεν είναι που μας κάνει να ερωτευόμαστε πραγματικά και να δενόμαστε με τους ανθρώπους; Επομένως, όταν κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, ακόμη και αν ο άνθρωπος που έχεις δίπλα σου είναι το «τέλειο» για σένα, δεν θα ζήσεις και την «τέλεια» σχέση που περιμένεις.

Αν, όμως, θέλεις να μάθεις περισσότερα σχετικά με το φόβο για οικειότητα, τότε πρέπει να αποκτήσεις το νεο μας E-Book “ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΘΕΛΕΙΟ ΔΥΟ”!

Τέλος, αν σου άρεσε το άρθρο μας, θα χαρούμε πολύ να το μοιραστείς με μια φίλη σου και να μας πείτε τη γνώμη σας στα social media του LadiesOnly!

Scroll to Top