Άνδρας σκυμμένος κρατά το κεφάλι του προβληματισμένος και γυναίκα από πίσω του τον κοιτάει θλιμμένη

4 σημάδια ότι το αγόρι σου φοβάται τη δέσμευση

Εάν έχεις διαβάσει το νέο μας E-Book “ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΘΕΛΕΙΟ ΔΥΟ”, είσαι ένα βήμα πιο μπροστά, αφού γνωρίζεις ήδη τι εστί το φαινόμενο “φόβος δέσμευσης”. Για όσες δεν το έχετε διαβάσει ακόμα (αν και μην το καθυστερείτε άλλο, γιατί θα βρείτε πολύ χρήσιμες απαντήσεις σε θέματα σχέσεων και σεξ που μας απασχολούν όλες), ας δούμε περί τίνος πρόκειται και και πώς μπορούμε να το εντοπίσουμε στη δική μας σχέση.

Οι άνθρωποι που βιώνουν φόβο της δέσμευσης δυσκολεύονται να δεσμευθούν σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής τους: τα ερωτικά, τα επαγγελματικά, τις φιλίες τους κ.α. Ο φόβος της δέσμευσης στην ουσία είναι ο φόβος της απόφασης. Οι άνθρωποι αυτοί δε μπορούν να πάρουν μια οριστική απόφαση εύκολα, αφού τους είναι οδυνηρά δύσκολο να αφήσουν πίσω όλες τις υπόλοιπες εναλλακτικές που θα μπορούσαν να είχαν επιλέξει.

Βέβαια, όπως μπορείς να διαβάσεις και σε σχετικό άρθρο, για τους ανθρώπους αυτούς οι απόφαση είναι δύσκολη υπόθεση, όταν αφορά έναν άλλον άνθρωπο. Με λίγα λόγια, δε μπορούν να δώσουν υποσχέσεις σε κάποιον άλλον. Ενώ σε άλλου είδους αποφάσεις, που δε σχετίζονται άνθρωποι, δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να δεσμευθούν, όπως για παράδειγμα στην απόφαση να πάρουν ένα δάνειο ή να αγοράσουν ένα νέο αμάξι.

Όταν, λοιπόν, μιλάμε για φόβο της δέσμευσης στα ερωτικά, εννοούμε ότι κάποιος αισθάνεται συνεχώς ανέτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα με το/τη σύντροφό του. Ένα τέτοιο άτομο το λούζει κρύος ιδρώτας, όταν κάτι μεγάλο και σημαντικό έρχεται να αλλάξει τη σχέση του προς κάτι πιο δεσμευτικό.

Αυτό το “κάτι πιο δεσμευτικό” μπορεί να είναι η απόφαση να γίνει η σχέση αποκλειστική, μπορεί να είναι να ανταλλάξετε κλειδιά, να συγκατοικήσετε, να παντρευτείτε κ.ο.κ. Βέβαια, πολλοί δε φτάνουν ποτέ ούτε κάν στο πρώτο στάδιο, δηλαδή την αποκλειστική σχέση.

Παρ’ όλα αυτά, πολλές φορές οι άνθρωποι που φοβούνται τη δέσμευση προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτό το φόβο τους, όταν βρίσκουν το κατάλληλο άτομο και τολμούν να δεσμευθούν. Τη σχέση, βέβαια, με ένα τέτοιο άτομο δεν τη λες και περίπατο. Ίσως να βλέπεις ότι προχωράτε αργά, ίσως να νιώθεις ότι σου κρύβει πράγματα, μπορεί ακόμα και να αμφιβάλλεις για τα συναισθήματά του καμιά φορά, επειδή πολύ απλά δε γνωρίζεις τι είναι αυτό που τον κρατάει πίσω.

Μια πρώτη και λογική σκέψη, όταν έχουμε να κάνουμε με έναν απόμακρο σύντροφο, ο οποίος δείχνει να φοβάται τις ευθύνες της σχέσεις, είναι ότι φοβάται τη δέσμευση. Πώς, όμως, μπορούμε να σιγουρευτούμε ότι πρόκειται περί αυτού και ότι ο δικός μας δεν είναι απλά άλλος ένας ανώριμος που βρέθηκε στο δρόμο μας;

Σημάδι 1: Δεν είχε ποτέ (μακροχρόνια) σχέση

Έστω ότι τον γνώρισες γύρω στα 30 του χρόνια και σου λέει ότι δεν είχε ποτέ σχέση. Μήπως εκεί να σου χτυπήσει το πρώτο καμπανάκι; Τι είναι αυτό που ευθύνεται; Δε βρέθηκε ούτε μία που να άξιζε την προσοχή και την αγάπη του τόσα χρόνια; Και γιατί ξαφνικά αυτή να είσαι εσύ;

Άνδρας κάθεται μόνος του σε παγκάκι

Επίσης, μπορεί να έχει εμπειρίες από σχέσεις, αλλά αυτές οι σχέσεις να έμεναν πάντα εντός ορισμένου πλαισίου. Αυτό μπορεί να σημαίνει είτε ότι ήταν πολύ μικρές σε χρόνο είτε ότι ακόμη κι αν ήταν μακροχρόνιες, δεν ήταν απόλυτα δεσμευτικές. Π.χ. μπορεί να ήταν με κάποια 3 χρόνια μαζί και ποτέ να μην πήγε ένα ταξίδι μαζί της, να απέφευγε να κοιμάται συχνά στο σπίτι της ή να μην την είχε συστήσει στον κύκλο του.

Σημάδι 2: Πίσω από τις λέξεις κρύβεται… ο φόβος

Μήπως όταν κάνετε πλάνα για το μέλλον (έστω και για για το επόμενο Σαββατοκύριακο) απαντάει κάπως έτσι; “Ναι, μάλλον θα ήταν ωραία”, “Θα το σκεφτώ και θα σου πω”, “Ίσως να το κανονίσουμε”. Με άλλα λόγια, όταν πάντα κρατάει μια πισινή για οτιδήποτε προσπαθείτε να οργανώσετε μαζί, είναι πολύ πιθανό απλά να φοβάται να σου δώσει μια υπόσχεση την οποία δεν είναι σίγουρος ότι θα θέλει να εκπληρώσει, όταν φτάσει η στιγμή.

Βέβαια, φίλη, μην πέσεις να τον φας αμέσως μόλις ακούσεις ένα “μάλλον” από το στόμα του, γιατί μετά θα πέσει να μας φάει αυτός που σου βάζουμε λόγια! Είναι απόλυτα λογικό καμιά φορά ο άνθρωπος να μην είναι σίγουρος για το τι θέλει να κάνει στο μέλλον. Το πρόβλημα είναι όταν δεν ξέρει ποτέ τι θέλει να κάνει μαζί σου…

Σημάδι 3: Αποφεύγει τη “συζήτηση”

Και φυσικά μιλάμε για την περιβόητη συζήτηση που όλα τα ζευγάρια πρέπει κάποια στιγμή να κάνουν, για να συμφωνήσουν τι είναι αυτό που έχουν. Έλευθερη σχέση; Αποκλειστική σχέση; Φίλοι με προνόμια;

Σκεπτικός άνδρας και γυναίκα από πίσω του που τον κοιτάζει προβληματισμένη

Αν έχεις προσπαθήσει ξανά και ξανά να πας την κουβέντα προς τα εκεί και ο αγαπημένος σου αντιδρά ή αλλάζει θέμα, τότε δεν είναι έτοιμος να επιλέξει, άρα ίσως να φοβάται τη δέσμευση, όπως μπορείς να διαβάσεις και σε πρόσφατο άρθρο από το Psych Central.

Σημάδι 4: Σαμποτάρει τη σχέση

Με αυτό δεν εννοούμε ότι ο σύντροφός σου προσπαθεί να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να καταστρέψει τη σχέση. Μερικές φορές οι συμπεριφορές του που αποτελούν σαμποτάζ είναι υποσυνείδητες και οφείλονται στο φόβο της δέσμευσης, όπως διαβάζουμε και στη συγκεκριμένη έρευνα.

Ποιες συμπεριφορές μπορεί να είναι αυτές:

  • Δε μοιράζεται τις σκέψεις του μαζί σου.
  • Χρειάζεται πολύ συχνά να περάσει αρκετό χρόνο μακριά σου.
  • Νιώθει ευάλωτος μετά από μια πολύ προσωπική συζήτηση και απομακρύνεται για λίγο.
  • Όταν μιλάει για τα μελλοντικά του πλάνα, δε σε αναφέρει πουθενά.
Γυναίκα μιλάνει έντονα σε άνδρα δείχνοντάς τον και ο άνδρας εκνευρισμένος της κάνει νόημα να σταματήσει

Αυτά, λοιπόν, είναι τα 4 πιο κοινά σημάδια ότι το αγόρι σου (ή αυτός που σε ενδιαφέρει τέλος πάντων) φοβάται τη δέσμευση. Όμως, προσοχή, φίλη! Το ότι δυσκολεύεται -τουλάχιστον προς το παρόν- να προχωρήσει σε ένα επόμενο βήμα μαζί σου, επειδή φοβάται δε σημαίνει ότι:

  • δε σε αγαπάει,
  • δεν έχει ονειρευτεί ένα μέλλον μαζί σου, ακόμη κι αν διστάζει να το μοιραστεί,
  • δε σε νοιάζεται και δε σε εκτιμά,
  • θέλει να σε εγκαταλείψει,
  • σε απατάει,
  • παίζει μαζί σου.

Σε επόμενο άρθρο, θα μιλήσουμε για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το φόβο της δέσμευσης μέσα στη σχέση μας. Ελπίζουμε το άρθρο μας να σου φάνηκε χρήσιμο και, αν σου άρεσε, μην ξεχάσεις να το μοιραστείς με μια φίλη σου και να μας πείτε τη γνώμη σας στα social media του LadiesOnly!

Τέλος, μη διστάσεις να μοιραστείς μαζί μας, αν θέλεις, την εμπειρία σου: Έχεις αισθανθεί ποτέ ότι φοβάσαι τη δέσμευση ή ήσουν ποτέ με ένα τέτοιο άτομο; Τι είναι αυτό που θα ήθελες να μάθεις για το φόβο της δέσμευσης;

Scroll to Top