μυρωδιά

4+1 αποδείξεις πως η μυρωδιά σχετίζεται άμεσα με το συναίσθημα

Έχει τύχει σε όλες μας. Όπως θυμόμαστε κάτι, ξαφνικά μας έρχεται η μυρωδιά που είχε εκείνη τη μέρα ο αέρας, το άρωμα αυτού που μιλούσαμε, ή οτιδήποτε άλλο. Συμβαίνει όμως και το αντίθετο: Εκεί που μυρίζουμε κάτι, ξαφνικά μας πλημμυρίζουν οι αναμνήσεις και βρισκόμαστε ξανά εκεί που υπήρχε αυτή η μυρωδιά. Πώς όμως γίνεται η μυρωδιά και οι αναμνήσεις να είναι τόσο πολύ συνδεδεμένες;

Πάμε να δούμε τι μας λέει η επιστήμη για αυτό. Σε μια πρόσφατη έρευνα που έγινε, η οποία ονομάζεται ‘Πρόοδος στη Νευροβιολογία’, οι ερευνητές μας δείχνουν πως η ανθρώπινη εξέλιξη και οι συνάψεις του εγκεφάλου μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε γιατί η μυρωδιά έχει τη δύναμη να μας φέρνει τόσο ζωντανές τις αναμνήσεις στο μυαλό.

Η έρευνα

Οι επιστήμονες στο Northwestern University, κοίταξαν τα διαφορετικά κανάλια που συνδέουν τις βασικές αισθητηριακές μας περιοχές – την όραση, την ακοή, την αφή, και την όσφρηση – στον ιππόκαμπο, ένα περίπλοκο κομμάτι του εγκεφάλου μας που είναι εμπλεκόμενο με τα συναισθήματα και τον τρόπο δημιουργίας των αναμνήσεων. Ανακάλυψαν ότι ο ιππόκαμπος έχει πολύ δυνατότερη σύνδεση με την αισθητηριακή περιοχή που χρησιμοποιούμε για την όσφρηση (το λεγόμενο οσφρητικό σύστημα). Μας λένε ότι αυτή η υπερτροφοδοτημένη άμεση γραμμή μεταξύ του οσφρητικού συστήματος και του ιππόκαμπου, μπορεί να εξηγήσει το λόγο που η μυρωδιά έχει τόσο έντονη συναισθηματική ανταπόκριση στους ανθρώπους.

«Όσο ο νεοφλοιός μας επεκτεινόταν, η όραση, η ακοή, και η αφή, άλλαξαν τις διαδρομές τους και έκαναν την επαφή τους με τον ιππόκαμπο όχι κατευθείαν, αλλά με τη βοήθεια ενός μεσάζοντα: του συνειρμικού φλοιού. Τα δεδομένα μας λένε ότι η όσφρηση δεν πέρασε από τον μεσάζοντα, αλλά πήγε κατευθείαν στον ιππόκαμπο.», μας λέει η Christina Zelano.

Τι σημαίνουν όλα αυτά τα ακαταλαβίστικα όμως για την καθημερινή μας ζωή; Φίλη μου, πολύ περισσότερα από όσα φαντάζεσαι. Πάμε να δούμε μερικά:

Όσφρηση και κατάθλιψη

Υπάρχουν πολλές μελέτες που έχουν συνδέσει την απώλεια της όσφρησης με την κατάθλιψη. Ξέροντας πλέον πόσο σημαντική είναι η μυρωδιά, όχι μόνο για την σύνδεση με τις αναμνήσεις, αλλά και γενικά στα συναισθήματά μας, μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μεγάλο ρόλο παίζει στην ψυχική μας υγεία. Οι άνθρωποι που πάσχουν από ανοσμία, συχνά παραπονιούνται ότι αισθάνονται αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο και νιώθουν πως τα συναισθήματά τους έχουν ‘μπουκώσει’.

Όσφρηση και διαφήμιση

Ίσως να έχεις παρατηρήσει στις διαφημίσεις αρωμάτων, πόσο μεγάλο ρόλο δίνουν στο συναίσθημα. ‘Φόρα αυτό και θα είσαι δυνατή’ ή γοητευτική, ή θα χαλαρώσεις, ή οτιδήποτε άλλο θέλει κάποιος να ‘πουλήσει’ για να σε κάνει να αγοράσεις το άρωμα. Το ίδιο συμβαίνει και με κάθε άλλο προϊόν που περιέχει άρωμα (π.χ. μαλακτικό για τα ρούχα, κλπ.). Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Όσφρηση και έρωτας

Εάν το δούμε από μια πιο προσωπική πλευρά, η μυρωδιά είναι εξαιρετικά σημαντική όταν μιλάμε για την έλξη δύο ανθρώπων. Αυτό, εάν κάτσεις και το σκεφτείς, το ξέρεις ήδη. Έρευνες έχουν δείξει πως η μυρωδιά του σώματός μας (που παράγεται από τα γονίδια που φτιάχνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα), μπορούν ακόμα και να μας κατευθύνουν να επιλέξουμε υποσυνείδητα συντρόφους. Δεν είναι όμως μόνο αυτό το απίστευτο της υπόθεσης!

Το ήξερες ότι πολλοί επιστήμονες συμφωνούν ότι το φιλί είναι η εξέλιξη της όσφρησης; Πιο συγκεκριμένα, η θεωρεία τους είναι ότι το φιλί είναι μια αρχέγονη συμπεριφορά, στην οποία γευόμαστε και μυρίζουμε τον σύντροφό μας για να δούμε εάν πραγματικά ταιριάζουμε.

Όσφρηση και συσχετισμός

Είναι πολύ πιθανό ότι η συναισθηματική απάντηση που δίνει η όσφρηση να είναι οδηγούμενο από τον συσχετισμό – κάτι που έχει δημιουργηθεί από το γεγονός ότι διαφορετικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν εντελώς διαφορετική αντίληψη για την ίδια μυρωδιά. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποιες μυρωδιές που όλοι οι άνθρωποι σχεδόν βρίσκουμε απωθητικές, κυρίως επειδή μας προειδοποιούν για κάποιον κίνδυνο: η μυρωδιά του καπνού για παράδειγμα, ή η μυρωδιά του χαλασμένου φαγητού.

Αυτά για σήμερα αγαπημένες μου. Εσείς έχετε νιώσει ποτέ έντονα την παρουσία κάποιου συναισθήματος ή ανάμνησης όταν έρχεστε σε επαφή με κάποια μυρωδιά; Πείτε μας στα σχόλια, και μην ξεχάσετε να μας στηρίξετε στη νέα μας προσπάθεια κάνοντάς μας ένα like, follow, και αν θέλετε και share το άρθρο, σε κάποιον που πιστεύετε ότι θα ενδιέφερε. Τα λέμε την επόμενη φορά!

Scroll to Top