ντροπαλή

Πώς να είσαι ντροπαλή ΚΑΙ πετυχημένη ταυτόχρονα

Καλώς ή κακώς, ζούμε σε έναν κόσμο όπου το να είσαι τολμηρή θεωρείται σημάδι δύναμης, ενώ το να είσαι ντροπαλή ‘μαρτυράει’ ακριβώς το αντίθετο. Έτσι μας έχουν μάθει και για αυτό το λόγο, άσχετα με το ποια είναι η προσωπικότητά μας και τι νιώθουμε καλά να κάνουμε, συνεχώς πρέπει να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας να μιλήσει πιο ελεύθερα με το ζόρι, να φορέσει παραπάνω make-up για να μη φαίνεται πως κοκκινίζουμε, να καταπιούμε τη ντροπή μας μαζί με ένα – δύο – τρία ποτάκια, και όλα αυτά τα γνωστά πράγματα που κάνει η κάθε ντροπαλή κοπέλα για να μη φανεί πως είναι ‘κοριτσάκι’.

Τι θα έλεγες όμως αν σου πούμε ότι μπορείς να είσαι και ντροπαλή αλλά και πετυχημένη; Φαίνεται εξωπραγματικό; Too good to be true; Δεν είναι! Μάλιστα, όταν λέμε πετυχημένη, δεν εννοούμε μόνο στην επαγγελματική σου ζωή αλλά και στην κοινωνική σου, και ιδιαίτερα στην ερωτική σου. Πάμε να ξεκινήσουμε να δούμε πως;

Αρχικά, ας δούμε πως ορίζεται η ντροπή από το APA (American Psychological Association):

«Η ντροπή είναι η τάση να νιώθουμε αμήχανα, αγχωμένα ή νευρικά κατά τη διάρκεια κοινωνικών συναντήσεων, ειδικά με άγνωστους ανθρώπους. Οι βαθιά ντροπαλοί άνθρωποι μπορεί να έχουν και σωματικά συμπτώματα όπως κοκκίνισμα, ιδρώτα, ταχυκαρδία ή ανήσυχο στομάχι – αρνητικά συναισθήματα για τους εαυτούς τους, άγχος για το πως τους βλέπουν οι άλλοι, και την τάση να αποσύρονται από κοινωνικές συναναστροφές.»

Σου θυμίζει κάτι αυτή η περιγραφή; Δεν είσαι μόνη. Στην πραγματικότητα, το 60% των ενηλίκων πιστεύει ότι είναι ντροπαλοί σαν άνθρωποι. Αν σε εκπλήσσει αυτή η στατιστική, περίμενε να ακούσεις την επόμενη. Το 62% των ανθρώπων που ρωτήθηκαν σε μια online έρευνα στο Twitter, θεωρούν ότι το να είσαι ντροπαλός είναι ελκυστικό. Τώρα, αν απορείς πως γίνεται η ντροπή να είναι υπέρ μας αλλά εμείς να συνεχίζουμε να μην μπορούμε να σταυρώσουμε άντρα, δίκιο θα έχεις και θα σου εξηγήσουμε αμέσως γιατί γίνεται αυτό για να σου λυθεί η απορία μια και καλή.

Το πρόβλημα με το να είναι κάποια ντροπαλή, δεν είναι τα ροζ μαγουλάκια που εμφανίζονται όταν μας μιλάει κάποιος, ούτε το ότι απαντάμε στον σερβιτόρο ‘επίσης’ όταν μας λέει καλή όρεξη, ούτε η ανάγκη μας να πετάξουμε το κινητό από το μπαλκόνι όταν κάποιος κάνει το λάθος να μας πάρει τηλέφωνο αντί να στείλει μήνυμα. Το πρόβλημα είναι ότι οι ντροπαλοί άνθρωποι συνήθως κάνουν σχέσεις εξαρτητικού τύπου, που είναι συνδεδεμένες με το άγχος ή την αποφυγή (avoidance). Αυτό, ακόμα και αν ο υποψήφιος συναισθηματικά εμπλεκόμενος άνθρωπος δεν το γνωρίζει ως μοτίβο του ντροπαλού, υποσυνείδητα το ξέρει γιατί το έχει δει στο παρελθόν από άλλους. Οπότε τι είναι ακριβώς αυτό που αρέσει στους τολμηρούς ανθρώπους τελικά; Η δοκιμασία. Βλέπουν τον ντροπαλό άνθρωπο σαν ένα παζλ που πρέπει να λύσουν ώστε η ντροπή να φύγει και να έρθει ο πραγματικός εαυτός του άλλου στην επιφάνεια. Αυτό όμως είναι πρόβλημα από μόνο του για δύο λόγους: πρώτον, κάποιες φορές ο πραγματικός μας εαυτός συνεχίζει να είναι ντροπαλός επειδή απλά είναι, και δεύτερον, στην περίπτωση που τελικά ρίξουμε την άμυνά μας και δεν είμαστε πια ντροπαλοί, το παζλ έχει λυθεί και ο παρτενέρ μας βαρέθηκε και πάει στο επόμενο.

Και εμάς τι μας μένει τελικά για να πετύχουμε στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή; Όσο περίεργο και αν ακούγεται, αυτό που πρέπει να εστιάσουμε είναι στην αυθεντικότητά μας. Δεν χρειάζεται να πιέσουμε τον εαυτό μας να βγει έξω με την τάδε παρέα εάν δε θέλει, ούτε χρειάζεται να μιλήσουμε με όλους μας τους συνάδελφους στο διάλλειμα. Αυτό που χρειάζεται, είναι να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι χρειάζεται. Με το να έρθουμε πιο κοντά στον αληθινό μας εαυτό, ακόμα και όταν η ζωή μας αναγκάζει να κάνουμε πράγματα τα οποία θα μας κάνουν να νιώσουμε άβολα, θα έχουμε τα εφόδια να τα αντιμετωπίσουμε όσο καλύτερα μπορούμε και την σιγουριά ότι μετά μπορούμε να επιβραβεύσουμε τον εαυτό μας που τα κάναμε και όχι να αναρωτιόμαστε γιατί δεν είναι τόσο εύκολο για εμάς όπως φαίνεται να είναι για τους άλλους.

Είναι καλό να θυμόμαστε ότι πάρα πολλοί πετυχημένοι άνθρωποι είναι ντροπαλοί, ακόμα και ηθοποιοί ή άνθρωποι που χρειάζεται να μιλάνε δημόσια, και ότι αν μείνουμε πιστές στον εαυτό μας και στις δυνατότητές μας, τότε κανείς δε θα δει το ‘ντροπαλό κορίτσι’ αλλά μια γυναίκα που ξέρει τι θέλει και έχει τους δικούς της τρόπους για να το πετύχει.

Εάν σου άρεσε αυτό το άρθρο, τότε θυμήσου να μας ακολουθήσεις στα social media, καθώς και να το κάνεις share με μια φίλη σου που πιστεύεις ότι την ενδιαφέρει! Τα λέμε την επόμενη φορά.

Scroll to Top