Δύο λούτρινα αρκουδάκια, όπου το ένα κάθεται πάνω σε ένα λεμόνι και ανάμεσά τους υπάρχει ένα αγγούρι

Πώς να του μιλήσω για το σεξ;

Ακούγεται περίεργο να δυσκολεύεται κανείς να συζητήσει για το σεξ με το άτομο που κάνει σεξ. Και όμως συμβαίνει, ακόμα και μέσα σε μακροχρόνιες σχέσεις.

Γενικά, το σεξ θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει παντού γύρω μας. Στις ταινίες, στη μουσική, σε συζητήσεις. Κατά κάποιο τρόπο, όμως, παραμένει ταμπού, αφού όταν φτάσει η στιγμή να μιλήσουμε για τα δικά μας θέματα και τους προβληματισμούς, τα βρίσκουμε λιγάκι σκούρα.

Κινούμενη εικόνα: Ένα ζευγάρι στο κρεβάτι που αισθάνεται άβολα με λεζάντα "So... that was sex".

Εντάξει, δεν είναι το ευκολότερο θέμα για συζήτηση, ειδικά όταν θέλουμε να μιλήσουμε στο σύντροφό μας για πράγματα που δε μας αρέσουν σε αυτόν τον τομέα. Λογικό είναι να φοβόμαστε την αντίδρασή του, να σκεφτούμε ότι ίσως τον πληγώσουμε ή να καταλήξουμε και σε καυγά.

Όμως, φίλη, δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο! Συνέχισε να διαβάζεις το άρθρο για να τον μάθεις…

Πόσο σημαντικό είναι το σεξ σε μια σχέση;

Αρχικά, για να πάρουμε την απόφαση να επικοινωνήσουμε τα σεξουαλικά μας “θέλω” στο το σύντροφό μας, ή εν πάση περιπτώσει στον άνθρωπο που κάνουμε σεξ, πρέπει να έχουμε συνειδητοποιήσει οι ίδιες κατά πόσο είναι σημαντικό αυτό το θέμα.

Γιατί σίγουρα θα έχεις ακούσει από κάποια γνωστή ή φίλη να λέει π.χ. “εντάξει, δεν το κάνουμε και πολύ συχνά πλέον, αλλά να… αγαπιόμαστε”. Εν τω μεταξύ τη βλέπεις ότι είναι έτοιμη να μπήξει τα κλάματα προσπαθώντας να θυμηθεί την τελευταία τους φορά…

Αυτό είναι ένα κλασσικό παράδειγμα ότι κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί και προσπαθούμε να υποτιμήσουμε το πόσο χρειαζόμαστε το σεξ, ενώ το θέλουμε και μας λείπει.

Πόσο σημαντικό είναι, λοιπόν, το σεξ για μια σχέση;

Εάν θέλεις να μιλήσουμε με αριθμούς, σύμφωνα με την καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα Laurie Mintz, το ικανοποιητικό σεξ (ο,τι σημαίνει αυτό για τον καθένα) εξασφαλίζει το 15-20% της συνολικής «ευτυχίας» σε μια σχέση.

Ένας άνδρας και μια γυναίκα που κοιτάζονται και χαμογελούν.

Δεν τον λες μεγάλο αριθμό, αλλά δεν τον λες και μικρό. Σε γενικές γραμμές, το να είμαστε ικανοποιημένες σε αυτόν τον τομέα είναι πολύ σημαντικό για τη διάθεσή μας και τη σχέση με το σύντροφό μας. Πολλές έρευνες το έχουν, μάλιστα, συνδέσει με την ψυχική και τη σωματική μας υγεία.

Οπότε, πάμε να δούμε μαζί πώς να φέρεις το θέμα στο τραπέζι χωρίς τα πράγματα να γίνουν άβολα.

Αρχίζοντας από τα βασικά

Ό,τι κι αν έχεις να του πεις, πρέπει να προσέξεις 3 βασικά πράγματα:

Το μέρος

Υπάρχει συγκεκριμένο μέρος για να μιλήσουμε για σεξ; Όχι, αλλά υπάρχουν πολλά μέρη που είναι καλό να ΜΗΝ μιλήσουμε. Π.χ., έχετε βγει για έναν καφέ και βλέπεις ότι το σηκώνει το κλίμα να ανοίξεις τη συζήτηση, αλλά είναι Σάββατο μεσημέρι στη Γλυφάδα και είστε ο ένας πάνω στον άλλον.

Μπορεί και να μη σας ακούει κανείς, αλλά και μόνο στην ιδέα ότι ίσως να ακούγεστε, μπορεί ο δικός σου να κομπλάρει ή ακόμη και να τσαντιστεί και να μην έχεις τα επιθυμητά αποτέλεσματα.

Καλό είναι, λοιπόν, να είστε κάπου μόνοι, χαλαρά: στο σπίτι, σε έναν περίπατο, σε ένα ήσυχο μπαρ…

Ζευγάρι που κάθεται σε ένα τραπέζι πίνοντας καφέ και κρατιούνται χέρι-χέρι.

Τη στιγμή

Φίλη, είναι πολύ σημαντικό να βρούμε το σωστό timing. Έχουμε και λέμε, λοιπόν.

Να το πούμε πριν το σεξ; Χμμ, μάλλον όχι, γιατί ίσως να του δημιουργηθεί άγχος ότι θα πρέπει να αντεπεξέλθει σε αυτό που θα του ζητήσουμε εκείνη τη συγκεκριμένη φορά.

Να το πούμε μετά το σεξ; Σίγουρα όχι, γιατί εσύ μπορεί να του πεις «Μωρό μου, θα ήθελα κάποια στιγμή να δοκιμάσουμε και τη Χ στάση», αλλά αυτός θα ακούσει «Δε μου άρεσε καμία από τις στάσεις που κάναμε σήμερα και το σεξ ήταν χάλια και ο πρώην μου ήταν καλύτερος».

Να το πούμε κατά τη διάρκεια του σεξ; Αν είμαστε πολύ τολμηρές, γιατί όχι; Εκείνη τη στιγμή οι τοίχοι και των δυο έχουν πέσει, είμαστε έτοιμοι για όλα. Αν βρούμε και τις κατάλληλες λέξεις, μπορεί να ζήσουμε κάτι τέλειο.

Και αν γίνει όντως αυτό, μπορούμε ύστερα να συνεχίσουμε φυσικά τη συζήτηση και για άλλα πράγματα που θα θέλαμε να δοκιμάσουμε, μιας και το «τεστ» πήγε καλά.

Τις λέξεις

Πολλές φορές ο τρόπος που θα εκφράσουμε αυτό που θέλουμε να πούμε είναι πιο σημαντικός από αυτό που λέμε.

Όλα είναι θέμα τακτ και επιλογής των σωστών λέξεων. Για παράδειγμα, καλό να είναι να αποφύγεις λέξεις και φράσεις όπως “πρόβλημα”, “δε μου αρέσει”, “κάτι δεν πάει καλά” κτλ. Γενικά, προσπάθησε να παρουσιάσεις το θέμα ως πρόταση για αναθέρμανση της σχέσης και όχι ως παράπονο.

Πορτοκαλί φύλλα χαρτιού βρίσκονται σε έναν πράσινο σχολικό πίνακα και σχηματίζουν ένα συννεφάκι συνομιλίας με τρία τσαλακωμένα χαρτιά στο κέντρο

Πώς να του πω ότι θέλω περισσότερο (ή λιγότερο) σεξ;

Εάν η συχνότητα που κάνετε σεξ δε σε καλύπτει και θέλεις παραπάνω, θα σου έλεγα να αποφύγεις εκφράσεις του τύπου «δε μου είναι αρκετό», που μπορεί να τον πληγώσουν ή να του ρίξουν την αυτοπεποίθηση και έτσι ίσως οδηγηθούμε στα αντίθετα αποτελέσματα.

Μια πιο ρομαντική προσέγγιση, όπως «μου λείπεις περισσότερο αυτόν τον καιρό» ή «θα ήθελα να περάσουμε περισσότερο χρόνο μόνοι μας απόψε» είναι πολύ πιθανό να δουλέψουν και μην ανησυχείς, θα το λάβει το μήνυμα.

Στην περίπτωση, πάλι, που έχεις μπουχτίσει, βρε αδερφέ, και θες να το πάτε λίγο πιο χαλαρά (στο θέμα σεξ πάντα), καλό θα ήταν να του το δείξεις παρά να του το πεις. Πρώτον, γιατί αν του πεις ότι θέλεις λιγότερο σεξ, αυτός μπορεί να σκεφτεί ότι κάτι δεν κάνει ή κάτι δεν πάει καλά.

Σκύλος μέσα σε κίτρινο αδιάβροχο με λυπημένη έκφραση.

Δεύτερον, πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι λατρεύουν το σεξ και το θέλουν πολύ πιο συχνά από τους περισσότερους, συχνά φοβούνται ότι αυτό το χαρακτηριστικό τους παρεξηγείται από τους γύρω τους και ότι τους θεωρούν ρηχούς ή σεξομανείς, όπως διαβάζουμε σε σχετικό άρθρο.

Κάτι που μπορείς να κάνεις, λοιπόν, είναι να οργανώνεις δραστηριότητες, ακόμη και εντός του σπιτιού, που θα γεμίζουν τον κοινό σας χρόνο και φυσικά θα είναι εξίσου ευχάριστες και για τους δύο.

Πώς να του δείξω τι μου αρέσει;

Όπως είπαμε και νωρίτερα, τη στιγμή του σεξ, που είμαστε πιο λυμένες και χαλαρές, θα μπορούσαμε να τολμήσουμε να προτείνουμε πράγματα.

Αν πάλι δεν το έχουμε πολύ με το μπλα-μπλα ή νιώθουμε άβολα με τέτοιες συζητήσεις, ορίστε 3 αποτελεσματικές εναλλακτικές:

1. Πάρε μια βαθιά ανάσα και πάρε την κατάσταση στα χέρια σου. Με άλλα λόγια, κατά τη διάρκεια της πράξης, δείξε του τι θα ήθελες να κάνετε, χωρίς να χρειαστεί να πεις λέξη.

2. Αν είσαι από τις ντροπαλές της παρέας, που δεν θέλουν να έχουν το πάνω χέρι κατά τη διάρκεια του σεξ και εννοείται ότι ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό, βρες ένα σχετικό αρθράκι και στείλε το δήθεν τυχαία λέγοντας ότι το βρήκες ενδιαφέρον. Και μπούφος να είναι, θα πάρει το μήνυμα…

3. Αν είστε γενικά cool με το θέμα των ερωτικών ταινιών, είναι μια καλή ιδέα να πάρετε έμπνευση από εκεί, βλέποντας μαζί και παρατηρώντας ο ένας τις αντιδράσεις του άλλου, για να καταλαβαίνετε τι αρέσει και τι δεν αρέσει στον καθένα.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το ρόλο του σεξ στις σχέσεις, πρέπει να διαβάσεις το νέο μας E-book “ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΘΕΛΕΙ ΔΥΟ” που θα βρεις στο σύνδεσμο.

Αν σου άρεσε το άρθρο μας, θα χαρούμε πολύ να το μοιραστείς με μια φίλη σου και να μας πείτε τη γνώμη σας στα social media του LadiesOnly!

Scroll to Top