Οι εφαρμογές γνωριμιών (Tinder και δε συμμαζεύεται) πήραν φωτιά τα τελευταία 2 χρόνια, με αφορμή και την καραντίνα. Σίγουρα έχεις μια φίλη που γνωρίστηκε με το αγόρι της από εκεί, μια φίλη που ορκίστηκε ότι δε θα το ξαναχρησιμοποιήσει μετά το 10ο αποτυχημένο ραντεβού ή μια φίλη που προσπαθεί μανιωδώς να σε πείσει να το δοκιμάσεις κι εσύ.
Για τις εφαρμογές γνωριμιών είναι άπειρα αυτά που μπορούν να ειπωθούν, όμως εγώ σου συγκέντρωσα 10 βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις, για να μην πέσεις από τα σύννεφα…
Οπότε, εάν είσαι νέα στο παιχνίδι ή δεν έχεις αποφασίσει ακόμη αν θέλεις να το δοκιμάσεις, αυτό το άρθρο είναι για σένα. Ξεκινάμε!
Μόλις αρχίσεις να χρησιμοποιείς την εφαμοργή…
1. Θα συνειδητοποιήσεις ότι τη χρησιμοποιεί και η κουτσή Μαρία.
Πρέπει να είσαι προετοιμασμένη ότι μπορεί να βρεις από τον πρώην σου μέχρι το θείο σου το Σωτήρη εκεί μέσα. Και είναι απόλυτα λογικό, αφού μόνο το Tinder αυτή τη στιγμή έχει πάνω από 50 εκατομμύρια χρήστες(!), σύμφωνα με πρόσφατη μέτρηση.
Πάντως, όποιον κι αν δεις, μη φρικάρεις. Μισή “ντροπή” δική σου, μισή δική τους.
2. Θα βρεις εύκολα ποσότητα, αλλά δύσκολα ποιότητα.
Οι γυναίκες σε όλες τις εφαρμογές γνωριμιών έχουν πολλές περισσότερες επιλογές σε σχέση με τους άντρες. Γιατί όπως μπορείς να διαβάσεις και σε σχετικό άρθρο, οι άντρες κάνουν πολλά περισσότερα like απ’ ότι εμείς.
Μπορεί, λοιπόν, μέσα στην πρώτη εβδομάδα που χρησιμοποιείς μια εφαρμογή γνωριμιών να έχεις ήδη 100 matches, αλλά να μην κατάφερες με κανέναν να κάνεις μια συζήτηση της προκοπής.
3. Θα καταλάβεις ότι είναι εθιστικές.
Αν έχεις χρησιμοποιήσει έστω μια φορά κάποια εφαρμογή γνωριμιών, μπορεί να παρατήρησες ότι μοιάζει με παιχνίδι: ευχάριστα χρώματα, εικονίδια, πατάς like σε κάποιον που σου αρέσει και, αν το έχει πατήσει και εκείνος, κέρδισες.
Φυσικά, αυτή η ομοιότητα με τα παιχνίδια δεν είναι τυχαία. Οι σχεδιαστές αυτών των εφαρμογών προσπαθούν να τα παιχνιδοποιούν (ουφ, μεγάλη λέξη) όσο περισσότερο γίνεται, ώστε να τα αντιμετωπίζουμε ως παιχνίδια και έτσι να περνάμε όσο περισσότερο χρόνο γίνεται σε αυτές.
Δεν είναι και τόσο δύσκολο, λοιπόν, να εθιστεί κανείς, αν δεν προσέξει, όπως προειδοποιούν και πολλοί ειδικοί.
4. Θα γελάσεις.
Δε μπορείς να φανταστείς πόσο εφευρετικοί μπορεί να γίνουν οι άντρες για να σε πείσουν να απαντήσεις. Προφανώς έχουν καταλάβει πόσο μεγάλος είναι ο ανταγωνισμός στις εφαρμογές γνωριμιών, οπότε βάζουν μεράκι…
Μπορεί να διαβάσεις από ποιήματα, μέχρι ατάκες που νόμιζες ότι είχαν πεθάνει μαζί με τον ελληνικό κινηματογράφο του ’80.
Αφού μυηθείς στο άθλημα…
5. Θα συνειδητοποιήσεις ότι είναι εταιρείες και όχι ο φτερωτός θεός της αγάπης.
Με άλλα λόγια, δεν είναι σχεδιασμένες να μας βρουν το άλλο μας μισό και δεν πρέπει να περιμένουμε κάτι τέτοιο (όχι φυσικά και ότι είναι απίθανο). Απλά, σκέψου ότι όλες αυτές οι εφαρμογές δεν είναι τίποτα παραπάνω από επιχειρήσεις.
Αν, λοιπόν, εσύ χρησιμοποιούσες την εφαρμογή για 1-2 μήνες και έβρισκες τον άντρα της ζωής σου, θα τη διέγραφες. Ενώ τώρα θα τη χρησιμοποιήσεις και θα την ξαναχρησιμοποιήσεις… Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για αυτό το θέμα στο άρθρο που σου αφήνω εδώ.
6. Θα φας γράψιμο.
Αυτό είναι στανταράκι για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί είναι πανεύκολο να σε γκοστάρει κάποιος σε μια τέτοιου είδους εφαρμογή, γιατί είναι αρκετά απρόσωπες. Κάνει ένα unmatch και ξεμπέρδεψε.
Δεύτερον, γιατί ένας πολύύύ μεγάλος αριθμός προφίλ σε αυτές τις εφαρμογές είναι ανενεργά. Οπότε ο κούκλος που ματσάρατε και περιμένεις να σου απαντήσει στο μήνυμα μπορεί να το είχε ανοίξει το 2017, να μην ασχολήθηκε ποτέ να το απενεργοποιήσει και τώρα να ζει ευτυχισμένα παντρεμένος.
7. Θα καταλάβεις πόσοι πολλοί λένε ψέματα.
Εξ αρχής θα σου πρότεινα απ’ ό,τι ακούς στις εφαρμογές γνωριμιών να πιστεύεις τα μισά. Βέβαια, θα μου πεις «Φέρτε μου ένα σύννεφο να πέσω, ο κόσμος λέει ψέματα στο ίντερνετ», αλλά το θέμα είναι σοβαρό, φίλη.
Το 2020 το Κέντρο Έρευνας Pew στην Ουάσιγκτον πραγματοποίησε έρευνα, για να μελετήσει τη γνώμη των πολιτών για τέτοιου είδους εφαρμογές, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους τις χρησιμοποιούν. Προέκυψε, λοιπόν, ότι τουλάχιστον το 71% (!) των χρηστών λένε ψέματα για τον εαυτό τους, για να φαίνονται πιο αρεστοί.
8. Θα εκπλαγείς ευχάριστα.
Μέσα στις αμέτρητες επιλογές και τα μηνύματα που θα ανταλλάξεις σε μια τέτοια εφαρμογή, θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις ανθρώπους πολύ διαφορετικούς από σένα, που δε θα τους πετύχαινες στα μέρη που συχνάζεις ή δε θα τους γνώριζες ποτέ σε κοινή παρέα.
Αυτή η ευκαιρία είναι πολύ γοητευτική και πολύ πιθανό ένας από τους λόγους που πολλοί κολλάνε με τέτοιες εφαρμογές. Οπότε, απόλαυσέ το και μην προδικάζεις καταστάσεις. Άσε τους ανθρώπους να σε εκπλήξουν!
Λίγο πριν αποφασίσεις να τα παρατήσεις…
9. Θα παρατηρήσεις ότι σου προκαλεί στρες, αν το έχεις παρακάνει.
Και όμως, παρ’ όλο που μιλάμε για μια φαινομενικά ευχάριστη και χαλαρή ασχολία, μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να προκαλέσει άγχος και στρες.
Ποιες είναι αυτές οι περιπτώσεις; Όταν χάνεται το μέτρο, αφιερώνουμε ώρες ολόκληρες ψάχνοντας ή περιμένοντας ένα μήνυμα και όταν φυσικά εναποθέτουμε όλες μας τις ελπίδες για να βρούμε την αγάπη εκεί, όπως διαβάζουμε και σε σχετική έρευνα.
10. Θα απογοητευτείς.
Είναι πολύ πιθανό να συμβεί και αυτό και οι λόγοι είναι δύο. Πρώτον, ανάμεσα στις τόσες επιλογές, μπορεί να μη βρεις αυτό που θέλεις ή ακόμη και να ζήσεις πολύ φέιλ ραντεβού.
Δεύτερο, σύμφωνα με τους ειδικούς, πολλοί χρήστες επιλέγουν άτομα από αυτές τις εφαρμογές όχι μόνο σύμφωνα με το αν τους αρέσει η φωτογραφία τους ή οι πληροφορίες του προφίλ τους, αλλά και σύμφωνα με το αν πιστεύουν ότι και αυτοί οι ίδιοι θα άρεσαν στο συγκεκριμένο άτομο.
Δηλαδή κρίνουμε χωρίς να γνωρίζουμε κάποιον αν θα του αρέσαμε ή όχι, επομένως αυτόματα μπαίνουμε σε μια συνεχή αυτοκριτική της εικόνας μας, του τύπου «Είμαι αρκετά όμορφη γι’ αυτόν;» ή «Εγώ δεν είμαι τόσο γυμνασμένη όσο αυτός, σιγά μην με κοιτάξει». Όλη αυτή η διαδικασία, βέβαια, μας ρίχνει την ψυχολογία χωρίς να το καταλαβαίνουμε.
Και κάπως έτσι, μπορεί όντως να εγκαταλείψεις το άθλημα. Αλλά μην εκπλαγείς καθόλου αν μια Τετάρτη βράδυ που λιώνεις στον καναπέ και το κρας σε έχει ακόμη στο “διαβάστηκε” ξαναμπείς. Εξάλλου, είπαμε, είναι ένα παιχνίδι. Αλλά τίποτα παραπάνω από αυτό.
Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τις εφαρμογές γνωριμιών, τότε πρέπει να διαβάσεις το νέο E-Book μας “ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΘΕΛΕΙ ΔΥΟ”! Τέλος, αν σου άρεσε το άρθρο μας, θα χαρούμε πολύ να το μοιραστείς με μια φίλη σου και να μας πείτε τη γνώμη σας στα social media του LadiesOnly!