Τα 5 μεγαλύτερα λάθη στην επικοινωνία του ζευγαριού

Τα 5 μεγαλύτερα λάθη στην επικοινωνία του ζευγαριού

Εάν το καλό σεξ εξασφαλίζει περίπου το 15% της ευτυχίας ενός ζευγαριού, όπως είδαμε σε προηγούμενο άρθρο, τότε το υπόλοιπο 85% μάλλον είναι η επικοινωνία.

Σύμφωνα με πρόσφατες, αλλά και παλιότερες έρευνες, στην καρδιά μιας ευτυχισμένης σχέσης δε βρίσκεται παρά η επικοινωνία του ζευγαριού. Και με την επικοινωνία, δεν εννοούμε απαραίτητα να έχετε κάνει το κινητό σκουλαρίκι ή να ανταλλάσσετε 8 χιλιάδες μηνύματα τη μέρα.

Το ζητούμενο είναι η ουσιαστική, ειλικρινής επικοινωνία. Το συναίσθημα ότι ο άλλος είναι εκεί για να σε ακούσει και να προσπαθήσει να καταλάβει όσα θέλεις να μοιραστείς. Να μη φοβάσαι την κριτική, να έχετε βρει τους δικούς σας μηχανισμούς να λύνετε τα προβλήματα που προκύπτουν ή για να λήγετε τους καυγάδες που έρχονται.

Αυτού του είδους η επικοινωνία φυσικά είναι και θέμα χημείας και αγάπης. Αλλά η αγάπη δεν εξασφαλίζει πάντα τη σωστή επικοινωνία. Αυτό είναι κάτι που χρειάζεται προσπάθεια, χτίσιμο και κατανόηση.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από τα βασικά, βλέποντας μαζί σε αυτό το άρθρο ποια είναι τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν πολλά ζευγάρια στη μεταξύ τους επικοινωνία.

1. “Δεν πρέπει να έχουμε μυστικά”

Με μια πρώτη ανάγνωση, λογικά συμφωνείς με αυτή την πρόταση. Κι εγώ. Με μια μικρή διευκρίνηση.

Υπάρχουν μυστικά που κρατάμε από τον αγαπημένο μας τα οποία τον αφορούν (π.χ. ότι τον τελευταίο καιρό νιώθουμε να έχουμε ρουτινιάσει μέσα στη σχέση). Υπάρχουν και μυστικά τα οποία είναι δικά μας, δεν τον αφορούν και πολύ πιθανό να μην τα έχουμε μοιραστεί με κανέναν, ούτε καν με την κολλητή μας.

Γυναίκα που αγγίζει τα χείλη της με τον δείκτη του δεξιού της χεριού.

Προφανώς, στην πρώτη περίπτωση όντως δεν πρέπει να κρατάμε τέτοιου είδους μυστικά, γιατί έτσι κρατάμε στο σκοτάδι το σύντροφό μας και δεν του δίνουμε την ευκαιρία να μας κατανοήσει, να μας βοηθήσει ή να προσπαθήσει να βελιτώσει την κατάσταση.

Η δεύτερη κατηγορία, όμως, είναι μια πολύ διαφορετική περίπτωση. Έχει να κάνει με την ιδιωτικότητά μας, δηλαδή με το δικαίωμα που έχουμε όλοι οι άνθρωποι να αποφασίζουμε τι θα αποκαλύπτουμε και τι όχι σχετικά με την προσωπική μας ζωή.

Μην αφήνεις, λοιπόν, κανέναν να σε γεμίζει τύψεις, επειδή δε μοιράζεσαι μαζί του κάθε προσωπική σου εμπειρία, σκέψη ή φόβο. Το θέμα είναι να αισθάνεσαι άνετα και αν αποφασίσεις να ανοιχτείς, αυτό να έρθει φυσικά και συνειδητά.

2. Επικοινωνούμε με λάθος τρόπο τα παράπονά μας

Όπως έχουμε ξαναπεί, το παν στην επικοινωνία είναι η σωστή επιλογή λέξεων. Σε κάθε συζήτηση βοηθάει να αποφεύγουμε λέξεις και φράσεις που είναι φορτισμένες αρνητικά, γιατί κατευθείαν δημιουργούν ένα άβολο κλίμα και ο άλλος μπαίνει σε θέση άμυνας, όπως μπορείς να διαβάσεις και σε σχετικό άρθρο.

Ας δούμε, λοιπόν, με παραδείγματα πώς μπορούμε να το πετύχουμε αυτό.

  • Αντί να πούμε “Έχω αυτό το παράπονο από σένα”, μπορούμε να πούμε “Θα ήθελα να συζητήσουμε για κάτι που νομίζω ότι θα μας βοηθήσει να έρθουμε πιο κοντά”.
Ζευγάρι (άνδρας και γυναίκα) καθισμένο στο κρεβάτι με τη γυναίκα να έχει καλυμμένο το πρόσωπο με τα χέρια της και τον άνδρα να την κοιτάζει.
  • Αντί να πούμε “Συνέχεια είσαι με τους φίλους σου”, μπορούμε να πούμε “Μου αρέσει που περνάς καλά με τους φίλους σου, αλλά θα ήθελα να σε βλέπω λίγο παραπάνω”. Γενικά, φράσεις του τύπου “Πάντα κάνεις αυτό” ή “Ποτέ δεν κάνεις εκείνο” είναι υπερβολικές και δημιουργούν εκνευρισμό.
  • Αντί να πούμε “Δε με καταλαβαίνεις”, μπορούμε να πούμε “Θα ήθελα να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον”.
  • Αντί να πούμε “Έχουμε πρόβλημα”, μπορούμε να πούμε “Θέλω να βρούμε μια λύση”. Αμέσως, τον κάνεις να νιώσει ότι είστε ομάδα και όχι ο ένας εναντίον του άλλου.

3. Ένας καυγάς ανοίγει τους ασκούς του Αιώλου

Αρχίζεις να του λες για την τύπισσα που τον κοίταζε στο μπαρ και αυτός δεν της έκοψε τον αέρα και μετά από μια ώρα καταλήγεις να ωρύεσαι για τη μάνα του που δε σε συμπάθησε ποτέ. Δύο ώρες μετά, μαλώνετε για ένα like που είχε κάνει σε μια παλιά του συμμαθήτρια το 2016.

Μετά είτε πέφτετε για ύπνο εξαντλημένοι είτε κάνετε το γνωστό και αγαπημένο make-up sex. Την επόμενη μέρα, όμως, συνειδητοποιείτε ότι όλα έγιναν για το τίποτα, αφού έτσι όπως πήγε ο τσακωμός, δεν καταφέρατε να βρείτε καμία λύση και απλά προσπαθούσατε ο ένας να νικήσει τον άλλον.

Ζευγάρι (άνδρας και γυναίκα) καθισμένο σε ένα παγκάκι με τη γυναίκα να έχει στρέψει το βλέμμα της στην άλλη μεριά από τον άνδρα με συγχυσμένο βλέμμα και με τον άνδρα να κοιτάζει προς τα κάτω και να κρατάει το κεφάλι με τα χέρια του.

Ο καυγάς δεν είναι απαραίτητα το αποτέλεσμα μιας αποτυχημένης επικοινωνίας, είναι κι αυτός μέρος της επικοινωνίας μας, αρκεί να είμαστε έτοιμες να τον αντιμετωπίσουμε και να τον εκμεταλλευτούμε υπέρ μας.

Ένας τρόπος να γίνει αυτό, είναι να μη μπαίνουμε στον καυγά με σκοπό απλά να πληγώσουμε με τα λόγια μας τον άλλον, χτυπώντας του ό,τι λάθος έχει και δεν έχει κάνει από αρχής κόσμου. Κάνουμε φόκους σε ένα θέμα τη φορά και μόλις το λύσουμε, προχωράμε παρακάτω.

4. (Κατα)κρίνουμε ο ένας τον άλλον

Υπάρχει το ένα άκρο, όπου υποστηρίζουμε κάθε βλακεία ή πλάνο που έχει ο σύντροφός μας, χωρίς να είμαστε ειλικρινείς απέναντί του, γιατί νομίζουμε πως με αυτό τον τρόπο είμαστε υποστηρικτικές και σωστές σύντροφοι.

Υπάρχει και το άλλο άκρο (πολύ πιο συχνό), όπου κρίνουμε καθετί στη ζωή του, στις επιλογές του, στα γούστα του, το οποίο είναι μακριά από εμάς (π.χ. τη μουσική που ακούει).

Άνδρας φωνάζει σε γυναίκα, η οποία στέκεται με την πλάτη της γυρισμένη προς αυτόν και καλύπτει τα αφτιά της με τα χέρια της.

Το ζητούμενο είναι να βρούμε τη χρυσή τομή. Ειδικά η συνεχής κριτική, μας κάνει να φαινόμαστε απλά ξινές και ψώνια. Και βέβαια, δίνοντας την εντύπωση στον άλλον ότι επικρίνουμε τις επιλογές του, δε μπορούμε να περιμένουμε να μας εμπιστεύεται τις σκέψεις του, άρα δε μπορούμε να περιμένουμε να χτίσουμε μια ουσιαστικά επικοινωνία μαζί του.

5. Κρίνουμε το άτομο και όχι την πράξη

Σήμερα έκανες ένα λάθος από απροσεξία στη δουλειά. Αυτό που έκανες ήταν χαζό. Εσύ δεν είσαι χαζή.

Ένας έξυπνος άνθρωπος μπορεί να κάνει μια χαζομάρα, ένας καλός άνθρωπος μπορεί να κάνει μια κακή πράξη και να παραμείνει καλός, ένας συνεπής φοιτητής μπορεί να κοπεί σε ένα μάθημα και να εξακολουθήσει να είναι συνεπής φοιτητής.

Νομίζω έπιασες το νόημα. Πολλές φορές κρίνουμε τους άλλους ή ακόμα και τον εαυτό μας από μεμονωμένες πράξεις, με άλλα λόγια βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος.

Τον έπιασες να σου λέει ψέματα. Αν έχει συμβεί μόνο μια φορά, δεν είναι ψεύτης και δε χρειάζεται να τον πεις ψεύτη. Αν θέλεις να μοιραστείς μαζί του το πώς ένιωσες και να του ζητήσεις εξηγήσεις, μπορείς να του πεις “Ξέρω πως δεν είσαι ψεύτης και γι’ αυτό θα ήθελα να σε ρωτήσω τι σε οδήγησε στο να μου πεις αυτή τη φορά ψέματα”.

Σε επόμενο άρθρο, θα μιλήσουμε για το πώς μπορούμε να βελιτώσουμε την επικοινωνία μας με το σύντροφό μας. Μέχρι τότε, μην ξεχάσεις να διαβάσεις το νέο μας E-Book “ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΘΕΛΕΙΟ ΔΥΟ” και να μας πεις τη γνώμη σου στα social media του LadiesOnly!

Scroll to Top