Τον τελευταίο καιρό είπαμε πολλά για το σεξ και τις σχέσεις.
Τόσα πολλά, που μερικές φίλες στο instagram παραπονέθηκαν. Γιατί λένε πως πλέον έχουν τον τρόπο, αλλά δεν έχουν τον χρόνο. Ξέρουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν, αλλά δεν ξέρουν πότε να το κάνουν.
Δουλειά-σπίτι, σπίτι-δουλειά και στο κλείσιμο της ημέρας, μηδέν χρόνος για φλερτ, εξόδους και αναζήτηση του έρωτα και της προσωπικής τους ευτυχίας.
Είχα μια φίλη σαν εσένα. Παραπονιάρα. Μισούσε τα ρολόγια. Είχε αλλεργία στα λεπτά και τις ώρες. Σιχαινόταν το ότι αυτά έτρεχαν με ασύλληπτη ταχύτητα και ότι εκείνη –όσο κι αν προσπαθούσε– αδυνατούσε να τα προλάβει.
Η φίλη αυτή είχε το μότο “so much work, so little time”.
Κάποτε αποφασίσαμε από κοινού ότι θα επενδύαμε όλες μας τις οικονομίες στη δημιουργία ενός αγάλματος. Το άγαλμα αυτό θα απεικόνιζε το πρόσωπο εκείνου του ανθρώπου, που θα κατάφερνε να προσθέσει έστω μια ώρα μέσα σε κάθε μέρα της εβδομάδας. Επτά ώρες επιπλέον –δεν τις λες και λίγες.
Γιατί, καθώς μεγαλώναμε, διαπιστώναμε καθημερινά πως ο χρόνος είναι πολύτιμος.
Κάποτε διάβασα πως μελλοντικά ο ελεύθερος χρόνος θα ‘ναι όντως ένα δυσεύρετο αγαθό. Ένα αγαθό, σύμφωνα με το οποίο θα διακρίνεται ο πλούσιος από τον φτωχό. Γιατί λεφτά θα μπορείς να «κάνεις» με σχετική ευκολία. Ίσως να δημιουργηθούν και… λεφτόδεντρα. Μπορεί ένας έξυπνος πρωθυπουργός να μοιράσει εκτυπωτές χαρτονομισμάτων. Όμως, είναι μάλλον αδύνατον κάποιος να δημιουργήσει κάποια μηχανή που θα γεννάει έξτρα χρόνο.
Έτσι, όποιος έχει περισσότερο χρόνο, θα ‘χει περισσότερες δυνατότητες να αποκτήσει ό,τι κι αν ονειρεύεται.
Για σκέψου:
Μια συνέντευξη, στην οποία θα κλείσεις τη δουλειά των ονείρων σου, διαρκεί περίπου δεκαπέντε λεπτά.
Θέλεις μερικές μέρες, για να διαβάσεις ένα γαμάτο βιβλίο που θα σου δώσει πρόσβαση σε πάμπολλες γνώσεις, χρήσιμες για την βελτίωση της ζωής σου.
Η προετοιμασία για μια έξοδο δεν παίρνει πάνω από ένα μισάωρο.
Και αφού βγεις έξω, χρειάζονται μόλις λίγα δευτερόλεπτα, για να γνωρίσεις τον άντρα που έψαχνες εδώ και καιρό.
Το πρόβλημα είναι ότι μερικές φορές νιώθεις πως δεν έχεις ούτε μερικές μέρες, ούτε μερικές ώρες, ούτε καν μερικά δευτερόλεπτα, για να τα αφιερώσεις σε κάτι, που θα φέρει με τη σειρά του κάτι άλλο, που θα σε κάνει να δεις τον κόσμο με άλλα μάτια.
Τα καλά νέα είναι πως σήμερα βρήκες τον χρόνο και διαβάζεις αυτό μου το μήνυμα. Και, όχι, δεν θα ‘μαι εγώ αυτός στον οποίο θα αφιερωθεί το άγαλμα, γιατί δεν έχω ακόμη βρει τον τρόπο, για να επιμηκύνουμε τη διάρκεια των ημερών –αν και τον ψάχνω. Έχω, όμως, βρει τρόπους, που μπορούν να σε βοηθήσουν να διαχειριστείς καλύτερα τον χρόνο που σου περισσεύει, αλλά και τρόπους που μπορούν να σε βοηθήσουν να έχεις έστω και λίγο παραπάνω περίσσευμα. Γιατί το λίγο, μοιάζει με αρκετό, αν το χειριστείς σωστά.
Αν θέλεις να βρεις τον έρωτα, την ευτυχία και τον εαυτό σου, υπάρχει μια βασική προϋπόθεση που πρέπει να ικανοποιήσεις: πρέπει να κάνεις φίλο, τον μεγαλύτερο εχθρό σου –τον χρόνο.
Και αναρωτιέσαι εσύ «ναι, αλλά πώς;». Σ’ έχω.
Είναι θέμα ενέργειας και όχι θέμα χρόνου
Η πιο σπουδαία συμβουλή που διάβασα, όταν βρέθηκα να μάχομαι με τον πιο αδίστακτο εχθρό –τον χρόνο– ήταν η εξής: για να τον κερδίσω δεν έπρεπε να διαχειριστώ τον ίδιο, αλλά την προσωπική μου ενέργεια.
Κι αν δεν πιστεύεις εμένα, άκου τους Tony Schwartz και Jim Loehr, που στο βιβλίο τους “The Power of Full Engagement”, υποστηρίζουν ότι η διαχείριση της ενέργειας είναι πιο σημαντική από τη διαχείριση του χρόνου. Προτείνουν, δε, να εντοπίσεις τις πιο δύσκολες εργασίες της ημέρας. Έπειτα, φρόντισε να τις διεκπεραιώσεις, τη στιγμή εκείνη που η ενέργειά σου, βρίσκεται στο πικ της!
Έτσι, οι δύσκολες εργασίες θα τελειώσουν, πριν τελειώσει η διαθέσιμη ενέργεια –καλό δεν ακούγεται;
Ο κανόνας των δύο λεπτών
Βέβαια, δεν είναι όλες οι εργασίες δύσκολες. Θα το διαπιστώσεις όταν δεις ότι κάποιες θα περισσεύουν. Και πολλές από αυτές θα διαρκούν λιγότερο κι απ’ τον πρώην σου στο σεξ.
Δώσε βάση σε αυτές, που μπορούν να βγουν από την to-do λίστα σου, χωρίς να απαιτούνται πάνω από δύο λεπτά.
Ο David Allen, στο “Getting Things Done”, ισχυρίζεται ότι αυτή η τεχνική μπορεί να σε ωφελήσει ποικιλοτρόπως. Θα νιώθεις ότι φεύγει βάρος από πάνω σου, αλλά δεν θα χάνεις όλη σου την ημέρα. Θα ελαχιστοποιείς την αναβολή και ταυτόχρονα θα ξέρεις πως δεν έχεις αφήσει ένα κάρο υποχρεώσεις για αύριο.
Στο φινάλε, κάθε επόμενη μέρα που θα μπαίνεις στην «αρένα» της ζωής με λίγες λιγότερες εκκρεμότητες από όσες είχες χθες, θα νιώθεις αρκετά δυνατή, για να αντιμετωπίσεις ό,τι έχει απομείνει σήμερα.
Κι όλο αυτό, θα το έχεις καταφέρει, αφιερώνοντας λιγότερο χρόνο, από όσο κρατάει ένα haul μιας TikToker.
Η δύναμη της οριοθέτησης
Από ‘κει και πέρα θα πρέπει να θέσεις μερικά όρια.
Δεν θα χαλάσει κι ο κόσμος, αν πεις στον εαυτό σου πως ο υπολογιστής πρέπει να κλείνει στις 21:00, αντί για τις 22:00. Αξιοποίησε αυτήν τη μία κερδισμένη ώρα, ακούγοντας ένα audiobook –μπορεί να είναι «Το Τανγκό Θέλει Δύο»– ή πηγαίνοντας έναν περίπατο, όπου μπορείς να γνωρίσεις κόσμο, καθώς παράλληλα θα αποφορτίζεσαι.
Ξέρεις, άλλωστε, καλά πως όσο κι αν κάθεσαι μπροστά από μια οθόνη με ρημαγμένη ψυχική ή πνευματική διάθεση, τίποτα δεν θα γίνει. Ίσως, όμως, γίνει κάτι, αν αποφασίσεις να βάλεις σε προτεραιότητα την προσωπική σου ζωή, τη χαλάρωση, την αυτοφροντίδα. Θα ‘ναι μια ώρα, που αξίζει να την χαρίσεις απλόχερα στον εαυτό σου.
Ώρα για αλλαγή
Όλα τα παραπάνω δεν θα λειτουργήσουν ως δια μαγείας.
Δείξε συνέπεια και τόλμα να κάνεις μικρές αλλαγές. Γιατί εν τέλει το κάθε κερδισμένο λεπτό, θα προστίθεται στο σύνολο του διαθέσιμου χρόνου σου. Εξήντα κερδισμένα λεπτά θα ισοδυναμούν με μια κερδισμένη ώρα. Και πολλά εξηντάρια, θα ισοδυναμούν με μερικές ώρες.
Πιάσε αυτές τις ώρες και χρησιμοποίησε τες όσο πιο σοφά μπορείς.
Λάβε γνώσεις και αυτοβελτιώσου. Στολίσου και βγες έξω. Γνώρισε κόσμο. Φρόντισε τον εαυτό σου και γυμνάσου. Διάβασε ένα βιβλίο. Σταμάτα να σκέφτεσαι, αν ήρθε η στιγμή να βάλεις στη ζωή σου το χόμπι που τόσο ήθελες.
Γιατί σίγουρα, κάτι ήθελες, αλλά δεν το έκανες, γιατί δεν σου έφτανε ο χρόνος.
Να που τώρα θα φτάνει: Ξεκίνα μαθήματα φωνητικής. Πήγαινε ταξίδια. Κάνε βόλτες. Ριξ’ το στον χορό. Όμως, όχι μόνη.
Μην ξεχνάς: «Το Τανγκό Θέλει Δύο».
Κάνε κλικ εδώ, τώρα που έχεις χρόνο και για χορούς και για αγάπες και έρωτες. Γιατί –να θυμάσαι– ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος και δεν πρέπει να τον αφήσεις να περάσει κάνοντας λανθασμένες επιλογές. Το ebook μας θα σε βοηθήσει να κάνεις τις σωστές!
Επιστημονικές πηγές:
Locke, E.A., & Latham, G.P. (2006). New Directions in Goal-Setting Theory. Current Directions in Psychological Science.
Allen, D. (2001). Getting Things Done: The Art of Stress-Free Productivity. Penguin Books.
Schwartz, T., & Loehr, J. (2003). The Power of Full Engagement: Managing Energy, Not Time, Is the Key to High Performance and Personal Renewal. Free Press.
Salvucci, D.D., & Taatgen, N.A. (2011). The Multitasking Mind. Oxford University Press.