Cropped image of man's hand holding a condom, sexy woman is lying on bed in the background

8 απαντήσεις για το σεξ που πάντα έψαχνες

Γιατί έχουμε σεξουαλικές φαντασιώσεις; Γιατί άνδρες και γυναίκες απολαμβάνουμε τόσο πολύ την αυτοϊκανοποίηση; Τι σημαίνει όταν βλέπω ότι κάνω σεξ σε ένα όνειρο; Πώς μπορώ να νιώθω αυτοπεποίθηση, όταν μιλάω κατά τη διάρκεια του σεξ και τι περιμένει ο άλλος να πω; Τι είναι η σεξουαλική θετικότητα και γιατί πρέπει να μάθω για αυτήν;

Όλες οι παραπάνω είναι ερωτήσεις που έχουν παίξει έστω μια φορά στο μυαλό μας, αλλά ίσως να μην έχουμε βρει ακόμη την απάντηση. Δυστυχώς, παρ’ όλο που το θέμα “σεξ” φαίνεται να είναι παντού γύρω μας και να μιλάνε όλοι γι’ αυτό, τα σημαντικά ζητήματα δε συζητιούνται τόσο πολύ όσο θα έπρεπε.

Ειδικά για εμάς, τις γυναίκες, τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα, γιατί ως έφηβα κορίτσια ίσως να μας ήταν λιγότερο εύκολο να κάνουμε ερωτήσεις στους γονείς μας σε σχέση με τα αγόρια. Ειδικά αν οι γονείς τη στιγμή που έπρεπε δεν κάθησαν να μας εξηγήσουν ορισμένα πράγματα, είναι πολύ πιθανό σχεδόν τα πάντα σχετικά με το σεξ και το σώμα μας να τα μάθαμε “βλέποντας και κάνοντας”.

Τέσσερα χάρτινα ερωτηματικά μέσα σε συννεφάκια μηνυμάτων.

Αν, λοιπόν, μέχρι τώρα δεν είχες την ευκαιρία να εκφράσεις σε κάποιον αυτές τις απορίες σου ή αν ντρεπόσουν να το κάνεις, εμείς είμαστε εδώ. Μαζέψαμε για σένα οχτώ από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που μας κάνουν πολλές αναγνώστριές μας και σου δίνουμε τις απαντήσεις, σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα των ειδικών.

Αλλά αν οι ερωτήσεις δε σε κάλυψαν κι εσύ έχεις τις δικές σου απορίες, μη διστάσεις να μας τις στείλεις στο Instagram του LadiesOnly και μπορούμε να τις συζητήσουμε σε κάποιο νέο άρθρο, ποστ ή βίντεο στο Youtube!

1. Τι είναι η σεξουαλική θετικότητα;

Ας ξεκινήσουμε με τον ορισμό της σεξουαλικής θετικότητας. Η σεξουαλική θετικότητα είναι η αντιμετώπιση και η διερεύνηση θεμάτων φύλου, ανθρώπινης σεξουαλικότητας, υγείας και ευχαρίστησης με σεβασμό και χωρίς ντροπή και στίγμα.

Με άλλα λόγια, η θετική σεξουαλικότητα είναι ένα κίνημα κοινωνικό και επιστημονικό που μας βοηθάει άνδρες και γυναίκες (αλλά κυρίως τις γυναίκες) να αποδεχόμαστε τη σεξουαλικότητά μας, να ενημερωνόμαστε για αυτήν και να μην αντιμετωπίζουμε το όλο θέμα ως ταμπού.

Αλλά για να καταλάβουμε καλύτερα αυτόν τον όρο, ας δούμε μερικά παραδείγματα. Παραδείγματα σεξουαλικής θετικότητας μπορεί να είναι:

 • Η αποδοχή και η εξερεύνηση των φαντασιώσεών μας.
 • Η επικοινωνία των σεξουαλικών μας θέλω στον παρτενέρ μας χωρίς ντροπή.
 • Η ανάπτυξη μιας σχέσης αγάπης με το σώμα μας και τις επιθυμίες μας.
 • Ο έλεγχος της σεξουαλικής μας υγείας.
Δύο γυναίκες με εσώρουχα καθισμένες στο κρεβάτι

Γιατί είναι σημαντική η σεξουαλική θετικότητα;

Οι λόγοι είναι αμέτρητοι, επηρεάζουν άνδρες, γυναίκες και εφήβους και σχετίζονται με την υγεία μας, τις ερωτικές μας σχέσεις, την ποιότητα του σεξ, τη σχέση με το σώμα μας και πολλά άλλα. Ας δούμε, όμως, μερικούς από τους κυριότερους λόγους που η σεξουαλική θετικότητα είναι σημαντική για τον καθένα μας:

 • Προωθεί την ανάγκη που υπάρχει να καθιερωθεί η σεξουαλική εκπαίδευση στα σχολεία, ώστε τα παιδιά να είναι από νωρίς ενημερωμένα και να μπορούν να προφυλάσσονται από κινδύνους.
 • Καταρρίπτει ταμπού αιώνων που μέχρι και σήμερα μας βασανίζουν, όπως ότι οι άνδρες θέλουν περισσότερο το σεξ σε σχέση με τις γυναίκες ή ότι οι γυναίκες δε μπορούν να κάνουν σεξ με κάποιον για τον οποίον δεν έχουν αισθήματα.
 • Βοηθά τις γυναίκες να πετάξουν το στίγμα και να νιώσουν πιο κοντά στο σώμα τους, αφού ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων ή η αυξημένη λίμπιντο δεν καθορίζει το ποιόν μιας γυναίκας.
 • Μας υπενθυμίζει ότι η σεξουαλική υγεία είναι πολύ σημαντική και δεν πρέπει να την παραμελούμε ή να εμπιστευόμαστε τα λόγια κάποιου που μας λέει ότι “Δε χρειάζεται να φορέσω προφυλακτικό, γιατί έχω κάνει εξετάσεις πρόσφατα”.
 • Μας βοηθάει να μη φοβόμαστε να εξερευνήσουμε οι ίδιες το σώμα μας, να το αγαπήσουμε και να καταλάβουμε τι είναι αυτό που μας δίνει ευχαρίστηση.
 • Μας βοηθάει να θέτουμε τα όριά μας και να συνειδητοποιήσουμε -γυναίκες και άνδρες- ότι δε μπορούμε να πιέσουμε κανέναν άνθρωπο να ανταποκριθεί στα δικά μας σεξουαλικά θέλω χωρίς ο ίδιος να το επιθυμεί. Θα μου πεις ότι αυτό είναι δεδομένο, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται, πολλοί είναι αυτοί που ακόμα έχουν άλλη άποψη…

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για αυτό το κίνημα και τα θετικά αποτελέσματα στις γυναίκες, σου αφήνω ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο εδώ.

2. Τι εννοούμε με τον όρο σεξουαλικότητα;

Ήδη έχω αναφέρει αρκετές φορές τον όρο σεξουαλικότητα και θα τον ξαναδιαβάσεις σε αυτό το άρθρο, οπότε καλό είναι να δούμε μαζί τι ακριβώς σημαίνει. Η σεξουαλικότητα, όπως μπορείς να διαβάσεις και σε σχετικό επιστημονικό άρθρο, είναι ένας ευρύς όρος που αναφέρεται στο πώς αντιλαμβανόμαστε το σώμα μας, το σεξ και τις σχέσεις.

Τα πόδια δυο γυναικών που είναι ξαπλωμένες στο κρεβάτι

Η σεξουαλικότητά μας, λοιπόν, είναι πολλά παραπάνω από το αν μας αρέσουν οι άνδρες, οι γυναίκες ή τα κοάλα. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι μέρος της σεξουαλικότητάς μας, αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Άλλα στοιχεία που διαμορφώνουν τη σεξουαλικότητά μας είναι:

 • Αξίες και απόψεις που έχουμε γύρω από το σεξ και τις σχέσεις. Για παράδειγμα, η σεξουαλική ζωή πολλών ανθρώπων είναι επηρεασμένη από τη θρησκεία τους (π.χ. προγαμιαίο σεξ) ή από την οικογένεια στην οποία μεγάλωσαν.
 • Η λίμπιντο και το πόσο σημαντικό ή ασήμαντο είναι για έμας το σεξ. Ορισμένοι άνθρωποι είναι ασέξουαλ. Άλλοι δεν είναι ασέξουαλ, αλλά δεν έχουν συχνά ανάγκη να κάνουν σεξ. Για κάποιους άλλους το σεξ είναι αναγκαία απόλαυση όπως το φαγητό.
 • Οι φαντασιώσεις μας, τα φετίχ μας και γενικά οι σεξουαλικές μας επιθυμίες.
 • Η σχέση μας με το σώμα μας. Το αποδεχόμαστε; Το έχουμε εξερευνήσει; Μας αρέσει αυτή η διαδικασία;
 • Οι σεξουαλικές μας εμπειρίες. Έχουμε καλές σεξουαλικές εμπειρίες; Μήπως είχαμε κάποια σε μικρότερη ηλικία που μας τραυμάτισε;

3. Πώς θα καταλάβω τι μου αρέσει στο σεξ;

Ας υποθέσουμε ότι κατά τη διάρκεια της πράξης το αγόρι σου σε κοιτάζει και σε ρωτάει “Τι θέλεις να κάνουμε τώρα;”. Η ερώτηση αυτή, αν και δείχνει ενδιαφέρον και μπορεί να κάνει την ατμόσφαιρα πιο χοτ, πολλούς ανθρώπους τους πανικοβάλλει.

Είσαι κι εσύ σε αυτήν την κατηγορία ανθρώπων; Αγχώνεσαι κατευθείαν και παλεύεις να πεις κάτι ουάου, αλλά τελικά δε λες τίποτα και αφήνεις τον άλλον να το πάρει πάνω του; Αυτό ίσως να σημαίνει πως νιώθεις ότι δε γνωρίζεις τόσο καλά τα θέλω σου στο κρεβάτι, επομένως σου είναι δύσκολο και να τα διεκδικήσεις.

Αν, λοιπόν, πάντα ένιωθες ότι η σεξουαλικότητά σου και τα ερωτικά σου γούστα είναι ένα μυστήριο ακόμη και για σένα, ορίστε κάποια πολύ απλά βήματα, για να αρχίσεις να τα εντοπίζεις:

4. Δεν έρχομαι ποτέ σε οργασμό κατά τη διάρκεια του σεξ. Πάει κάτι λάθος με μένα;

Όχι. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2022, το 81,6% των γυναικών δεν έρχεται σε οργασμό κατά τη διάρκεια του σεξ μόνο με διείσδυση. Και το 5-10% του γυναικείου πληθυσμού δεν έχει έρθει ποτέ σε οργασμό κατά τη διάρκεια του σεξ (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε μπορεί να συμβεί αργότερα στη ζωή τους).

Βέβαια, επειδή αυτό το φαινόμενο είναι τόσο συχνό δε σημαίνει ότι πρέπει να το αποδεχτούμε και να μην κάνουμε τίποτα για να το αλλάξουμε. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε, πάντως, είναι να μην αφήσουμε τον παρτενέρ μας να μας κάνει να νιώσουμε άσχημα γι’ αυτό.

Σκηνή από την ταινία "Sex tape" με τον Jason Segel και την Cameron Diaz να κάθονται γυμνοί προβληματισμένοι μετά το σεξ

Π.χ. αρκετοί άντρες μπορεί να πουν “Μα η πρώην μου πάντα τελείωνε μαζί μου, οπότε κάτι παίζει με σένα”. Αρχικά, λυπούμαστε βαθύτατα τους άντρες που πιστεύουν ότι όλοι οι γυναικείοι οργασμοί είναι αληθινοί. Είναι οι ίδιοι με αυτούς που νομίζουν ότι κατά τη διάρκεια του sexting κάνουμε όντως αυτά που τους περιγράφουμε.

Κατά δεύτερον, τον συμβουλεύουμε να τσεκάρει τα παραπάνω στατιστικά. Και τρίτο και σημαντικότερο, του υπενθυμίζουμε ότι στο σεξ δεν υπάρχει ένα άτομο, αλλά δύο και είναι υπέθυνα και τα δύο για το αποτέλεσμα και την απόλαυση που θα πάρουν. Αν δε λέει να το καταλάβει, υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές.

Μη σκέφτεσαι περίπλοκα

Πολλές φορές, όταν σκεφτόμαστε τι είναι αυτό που πραγματικά μας αρέσει στο σεξ, δε συνειδητοποιούμε ότι ξέρουμε ήδη πολλά για αυτά που μας αρέσουν και αυτά που δε μας αρέσουν. Απλά ίσως κάνουμε τα πράγματα πολύ πιο περίπλοκα απ’ όσο χρειάζεται.

Για παράδειγμα, στην παραπάνω περίπτωση που το αγόρι σου κατά τη διάρκεια του σεξ σε ρωτάει τι είναι αυτό που σου αρέσει, δε σημαίνει ότι περιμένει από σένα να του αραδιάσεις μια λίστα με 30 βήματα για το πώς θα σε ικανοποιήσει. Μικρά πράγματα που έχεις εντοπίσει ότι σου αρέσουν αρκούν, για να περάσετε στο επόμενο βήμα και να αρχίσετε να ανακαλύπτετε μαζί τις επιθυμίες σας.

Τι μπορεί να είναι αυτά τα μικρά πράγματα; Μπορεί να είναι ένα απλό φιλί στο λαιμό ή ένα άγγιγμα κάπου που σου αρέσει. Μπορεί, για τις ρομαντικές της παρέας, να είναι μια αγκαλιά. Μπορεί για άλλες να είναι το “dirty” talk. Θα μιλήσουμε πιο αναλυτικά για αυτό αργότερα στο άρθρο μας, γιατί ξέρουμε ότι πολλές τις δυσκολεύει.

Επίσης, ψάχνοντας τι σε ικανοποιεί στο σεξ, δεν είναι ανάγκη να αναζητάς μια μαγική συνταγή που, αν την ακολουθήσει κάποιος ή εσύ μόνη σου, θα φτάσεις σε νέα επίπεδα ηδονής. Η Ρώμη δε χτίστηκε σε μια μέρα, φίλη. Ξεκινάμε με μικρά βήματα, εντοπίζουμε σιγά-σιγά πράγματα που μας αρέσουν και όσο περνάει ο καιρός το παζλ συναρμολογείται, μέχρι να φτάσουμε στα επιθυμητά αποτελέσματα.

Εξερεύνησε τη σεξουαλικότητά σου

Το ότι αυτό το διάστημα δεν έχεις ερωτικό παρτενέρ δε σημαίνει ότι πρέπει να στερείσαι τη σεξουαλική σου ικανοποιήση. Όχι μόνο μπορούμε να περάσουμε και μόνες μας καλά (καμιά φορά και καλύτερα απ’ ό,τι θα περνούσαμε με παρέα…), αλλά αυτή είναι και μια ιδανική ευκαιρία να εξερευνήσουμε τι είναι αυτό που θέλουμε στο κρεβάτι.

Ένα πεπόνι κομμένο στη μέση που το αγγίζει με τα δάχτυλά της μια γυναίκα

Άλλωστε, πρέπει να έχουμε αποκτήσει μια ισορροπημένη σεξουαλική σχέση με τον ίδιο μας τον εαυτό, ώστε να μπορέσουμε να νιώσουμε άνετα με τη σεξουαλικότητά μας και να αγκαλιάσουμε τις επιθυμίες μας. Μην διστάσεις να πειραματιστείς, λοιπόν! Δοκίμασε να αγγίξεις το σώμα σου σε διάφορα σημεία, με διαφορετικούς τρόπους και δες τι λειτουργεί για σένα. Παίξε στο μυαλό σου με σενάρια και φαντασιώσεις, ώσπου να καταλάβεις τι είναι αυτό που σου κεντρίζει την προσοχή. Και τέλος, μη φοβηθείς να δοκιμάσεις και sex toys… Μπορεί να εκπλαγείς!

Πες ναι στον πειραματισμό

Εάν θέλεις να μάθεις καλύτερα τον εαυτό σου, δε γίνεται να συνεχίσεις να κάνεις τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά. Επίσης, ο μόνος τρόπος για να μάθεις αν κάτι στο σεξ σου αρέσει ή όχι είναι να το δοκιμάσεις. Μπορεί, για παράδειγμα, να μη βρίσκεις το στοματικό σεξ ελκυστικό ως ιδέα, αλλά δοκιμάζοντάς το, να αλλάξεις γνώμη για πάντα. Και από την άλλη, ίσως να υπάρχει στο μυαλό σου κάποια φαντασίωση που μόλις τη ζήσεις να καταλάβεις ότι δεν είναι για σένα.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, εμείς είμαστε αυτές που βάζουμε και πρέπει να έχουμε όρια. Άλλωστε, γνωρίζοντας πολύ καλά όλα όσα δε θέλουμε, μπορούμε ευκολότερα να βρούμε και να εστιάσουμε σε αυτά που μας αρέσουν. Αν κάτι δε θέλουμε ούτε καν να το δοκιμάσουμε, πολύ απλά δεν το δοκιμάζουμε. Και αν ο παρτενέρ μας επιμένει, παρά την άρνησή μας, σηκωνόμαστε, ντυνόμαστε και φεύγουμε.

Μάθε από τις εμπειρίες σου

Ένας καλός τρόπος να αναγνωρίσεις τι είναι αυτό που θέλεις στο σεξ, είναι να κοιτάξεις πίσω στις καλύτερες και χειρότερες σεξουαλικές σου εμπειρίες.

Ποιο είναι το καλύτερο σεξ που έχεις κάνει ποτέ; Γιατί ήταν το καλύτερο; Ήταν η ατμόσφαιρα; Το μέρος; Οι στάσεις που δοκιμάσατε; Μήπως έκανες μαζί του κάτι που δεν είχες την ευκαιρία να ξανακάνεις με άλλον, αλλά θα ήθελες πολύ;

Μια γυναίκα κι ένας άνδρας ημίγυμνοι και αγκαλιασμένοι πάνω στο κρεβάτι

Και από την άλλη πλευρά, τι είχε φταιξει για τις χειρότερες σεξουαλικές εμπειρίες που είχες; Το παρελθόν, επομένως, μπορεί να μας δώσει πολλές χρήσιμες απαντήσεις, αν κοιτάξουμε προσεκτικά.

Βέβαια, ας έχουμε κατά νου ότι η ποιότητα του σεξ δεν εξαρτάται μόνο από το τι κάνουμε, αλλά και το με ποιον τα κάνουμε. Οπότε, κάτι που δοκίμασες μια φορά με τον πρώην σου και δε σου άρεσε, ίσως να το δοκιμάσεις με τον νυν σου και να είναι τέλειο.

Να είσαι ανοιχτή στις αλλαγές

Σίγουρα η καθεμιά μας έχει συγκεκριμένα θέλω στο σεξ που όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσους συντρόφους κι αν αλλάξουμε, αυτά μένουν ίδια και πάντα τα αποζητάμε. Ωστόσο, οι επιθυμίες μας στο σεξ στο σύνολό τους δεν παραμένουν ίδιες εφ’ όρου ζωής. Αλλάζουν, αφού επηρεάζονται από τις νέες εμπειρίες που κάθε φορά προστίθενται, από τα άτομα που γνωρίζουμε και κάνουμε σεξ μαζί τους και γενικά όσο αλλάζουμε εμείς ως άνθρωποι, έτσι αλλάζει και το σεξ που κάνουμε.

Για να μπορούμε να απολαμβάνουμε το σεξ, λοιπόν, θα πρέπει να είμαστε έτοιμες, αλλά και ανοιχτές για αυτές τις αλλαγές. Όταν, επομένως, έρχεται στη ζωή μας ένας νέος σύντροφος, με τον οποίο φαίνεται να μην έχουμε και τόσα πολλά κοινά γούστα στο σεξ, ας μη βιαστούμε να απογοητευτούμε.

Σε μια νέα σεξουαλική σχέση, ο καθένας φέρνει στο κρεβάτι τα δικά του θέλω, που βασίζονται στις παλιές του εμπειρίες. Αυτό, όμως, που δημιουργείται από κάθε τέτοια συνάρτηση είναι μια εντελώς νέα σεξουαλική εμπειρία. Ίσως να είναι μακριά από όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα, αλλά αυτό δεν είναι και το ζητούμενο; Να μαθαίνουμε συνεχώς καλύτερα τον εαυτό μας.

5. Τελικά η αυτοϊκανοποίηση κάνει καλό;

Γύρω από το θέμα της αυτοϊκανοποίησης υπάρχουν διάφοροι μύθοι, οι οποίοι είναι γνωστοί και διαδίδονται μέχρι και σήμερα, αλλά ευτυχώς πλέον υπάρχει η επιστήμη και η πληροφόρηση είναι παντού γύρω μας. Σίγουρα όμως κι εσύ θα έχεις ακούσει κάποιους από αυτούς, όπως ότι αν αυτοϊκανοποιείσαι συχνά, δε θα απολαμβάνεις πια το σεξ, ότι η πολλή αυτοϊκανοποίηση… τυφλώνει ή ότι είναι αμαρτία.

Λόγω αυτών των μύθων, αλλά και άλλων στερεοτύπων που σχετίζονται με τα δύο φύλα, η αυτοϊκανοποίηση θεωρείται από πολλούς ταμπού. Ειδικά για τις γυναίκες, η αυτοϊκανοποίηση και ο οργασμός ήταν πράγματα που μέχρι και μερικές δεκαετίες πριν προσποιούμασταν ότι δεν υπήρχαν.

Ερωτικά βοηθήματα

Να σου πω μια μικρή ιστορία για να καταλάβεις καλύτερα τι εννοώ; Μήπως έχει τύχει να ακούσεις από πού προέρχεται η λέξη “υστερία”; Ποια είναι η ετυμολογία της; Προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη “υστέρα”, που είναι η μήτρα. Αν, λοιπόν, ζούσαμε γύρω στο 19ο αιώνα και τύχαινε να έχουμε έντονη σεξουαλική επιθυμία ή πρήξιμο στο στομάχι ή δυσκολία στον ύπνο, σήμαινε ότι πάσχουμε από υστερία.

Και η υστερία αυτή οφείλεται σε κακή σεξουαλική ζωή, οπότε μπορεί να αντιπετωπισθεί μόνο με την ικανοποίηση, ΑΛΛΑ όχι με την αυτοϊκανοποίηση. Γιατί πρώτον είναι κάτι που για τις γυναίκες απαγορεύεται και δεύτερον,το ανδρικό μόριο είναι αυτό που έχει ιαματικές (!!!) ιδιότητες, άρα το μόνο που μπορεί να μας γιατρέψει (άκου τι μπορούν να σκεφτούν οι άντρες για να πηδήξουν…).

Για να μη σε κουράσω άλλο, όμως, αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το θέμα, μπορείς να διαβάσεις για την ιστορία του γυναικείου οργασμού εδώ.

Αν, λοιπόν, ξεφύγουμε από τέτοιου είδους στερεότυπα και αν φυσικά η αυτοϊκανοποίηση είναι κάτι που μας αρέσει (γιατί είναι απόλυτα οκ να μην αρέσει σε όλες μας), μπορούμε να την απολαμβάνουμε χωρίς ενοχές, αφού έχει ευεργετικές ιδιότητες. Ποιες είναι αυτές;

Με την αυτοϊκανοποίηση απελευθερώνονται στον οργανισμό μας ορισμένες ορμόνες. Κάποιες από αυτές είναι:

 • Η Ντοπαμίνη, η οποία είναι μια από τις ορμόνες της “ευτυχίας”.
 • Οι Ενδορφίνες, που λειτουργούν ως “φυσικά παυσίπονα” στον οργανισμό μας και μειώνουν το στρες.

Επομένως, η αυτοϊκανοποίηση μπορεί εύκολα να μας φτιάξει τη διάθεση και να μας χαλαρώσει. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να αυνανιστούν πριν τον ύπνο. Έπειτα, είναι πολύ πιο εύκολο να χαλαρώσουν, να νυστάξουν και να κοιμηθούν γρηγορότερα.

6. Γιατί έχουμε σεξουαλικές φαντασιώσεις;

Οι σεξουαλικές φαντασιώσεις είναι σεξουαλικά σενάρια που δημιουργούμε στο μυαλό μας, για να πετύχουμε την κορύφωση, να ξεχαστούμε από την “αληθινή” ζωή μας, να ικανοποιήσουμε αποθημένα που στην πραγματικότητα δε μπορούμε ή απλά να ξεαγχωθούμε. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει φαντασιώσεις και αν λέει ότι δεν έχει, απλά ψεύδεται.

Οι σεξουαλικές μας φαντασιώσεις είναι ενστικτώδεις, κάποιες υπάρχουν στο υποσυνείδητό μας από την παιδική μας ηλικία και όσο μεγαλώνουμε αλλάζουν. Βασίζονται στις προηγούμενες ερωτικές μας εμπειρίες, στις αξίες και τις αντιλήψεις μας, σε χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας και σε πολλούς άλλους παράγοντες.

Ζευγάρι κάνει σεξ μέσα σε σκηνή στο δάσος

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα μεταξύ περίπου 4000 Αμερικανών, οι ειδικοί προσπάθησαν να εντοπίσουν τους κυριότερους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι πλάθουμε φαντασιώσεις με το μυαλό μας και τις χρησιμοποιούμε είτε κατά τη διάρκεια του σεξ είτε στην αυτοϊκανοποίηση. Ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι;

 • Το 79,5% των συμμετεχόντων δήλωσαν φυσικά ότι ο λόγος που έχουν φαντασιώσεις είναι για να φτάσουν στον οργασμό.
 • Το 69,8% δήλωσε ότι οι φαντασιώσεις τους βασίζονται σε πράγματα που δεν έχουν βιώσει ποτέ, επομένως μέσω της φαντασίας τους προσπαθούν να έρθουν όσο πιο κοντά γίνεται σε αυτές τις εμπειρίες και να καταλάβουν αν τους αρέσουν.
 • Το 59,7% απάντησε ότι οι φαντασιώσεις τους είναι αποτέλεσμα μη ικανοποιητικής σεξουαλικής ζωής.
 • Το 59,4% απάντησε ότι μέσω των φαντασιώσεων ζουν για λίγο σε έναν παράλληλο κόσμο και ξεχνούν τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους.
 • Το 55,7% δήλωσε ότι πολλές φορές φαντασιώνονται καταστάσεις που πρόκειται να ζήσουν σύντομα, ώστε να τις οργανώσουν με κάποιον τρόπο και να ξέρουν τι θα πρέπει να κάνουν.
 • Για το 43,6% των συμμετεχόντων οι φαντασιώσεις είναι η τέλεια λύση για να μειώσουν το στρες και το άγχος.
 • Το 40% το κάνει απλά επειδή βαριέται.
 • Το 32,5% μέσω των φαντασιώσεων αισθάνονται περισσότερο απελευθερωμένοι και ανεβαίνει η αυτοπεποίθησή τους.
 • Το 29,8% έχουν φαντασιώσεις με στόχο να καλύψουν συναισθηματικές τους ανάγκες, δηλαδή να αισθανθούν λιγότερο μόνοι κ.α.

Όπως θα κατάλαβες, λοιπόν, οι φαντασιώσεις είναι πολύ παραπάνω από σεξουαλικά “θέλω”. Σχετίζονται άμεσα με πολλές πτυχές της ζωής μας, όπως η ικανοποίησή μας από τη δουλειά, η σχέση με το αγόρι μας, το άγχος μας, οι ανασφάλειές μας και άλλα πολλά.

7. Αν είδα στο όνειρό μου να κάνω σεξ με κάποιον, σημαίνει ότι τον θέλω;

Ας μας απαντήσει κάποιος υπεύθυνα τι συμβαίνει με τα σεξοόνειρα. Τη μια στιγμή πέφτεις πτώμα στο κρεβάτι σκεπτόμενη πόσο πολύ σου λείπει το αγόρι σου και στα επόμενα 10 λεπτά βλέπεις στο όνειρό σου να κάνεις σεξ με τον πρώην σου, με το σερβιτόρο από την καφετέρια απέναντι από το γραφείο σου, με το Τζίνι από τον Αλλαντίν (όχι εγώ, μια φίλη μου…).

Και αν δεχτούμε ότι κάθε όνειρο που βλέπουμε έχει ένα νόημα, ποιο είναι το νόημα πίσω από αυτά; Μήπως είμαστε τελικά ερωτευμένες με το άτομο που ονειρευόμαστε ότι κάνουμε σεξ;

Γυναίκα κοιμάται

Πράγματι τα όνειρα έχουν το νόημά τους, αλλά σε θέλω ψύχραιμη, γιατί αυτό δε σημαίνει ότι θέλεις να κάνεις σεξ στην πραγματικότητα με όποιον κάνεις σεξ στα όνειρά σου. Οι λόγοι είναι άλλοι:

Κοινά συναισθήματα από παρελθόν με παρόν

Ας πάρουμε την περίπτωση που βλέπουμε στο όνειρό μας ότι κάνουμε σεξ με τον πρώην μας. Κατ’ αρχάς, μη ντρέπεσαι να παραδεχτείς ότι το έχεις δει, γιατί το φαινόμενο είναι πολύ πιο συχνό απ’ όσο φαντάζεσαι. Πιο συγκεκριμένα, περίπου το 20% των γυναικών και το 14% των ανδρών δήλωσαν σε έρευνα από το American Academy of Sleep Medicine (AASM) ότι έχουν δει έστω μια φορά κάποιον πρώην τους/κάποια πρώην τους στο όνειρό τους.

Κάποιες φορές, ένα τέτοιο όνειρο μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε μια γλυκιά νοσταλγία, ενώ άλλες πανικό και άγχος για το τι μπορεί να σημαίνει. Όπως μπορείς να διαβάσεις και σε σχετικό άρθρο, τα σεξουαλικά όνειρα με πρώην ίσως έχουν να μας πουν πράγματα για γεγονότα που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στη ζωή μας.

Γιατί; Γιατί κάθε σύντροφος που είχαμε στη ζωή μας είναι σε έναν κοινό “φάκελο” στο μυαλό μας μαζί με άλλες σημαντικές σχέσεις που έχουμε (φιλικές, οικογενειακές κτλ.). Αν, λοιπόν, σήμερα για κάποιο λόγο καυγαδίσεις με το αγόρι σου και στο τέλος της μέρας νιώσεις μοναξιά και εγκατάλειψη, υπάρχει πιθανότητα αυτός ο κοινός φάκελος να ανοίξει όσο κοιμάσαι και να ξεπηδήσει από μέσα κάποιος άλλος άνθρωπος από το παρελθόν σου που σε έχει κάνει να αισθανθείς μοναξιά και εγκατάλειψη.

Μη βιαστείς, λοιπόν, το επόμενο πρωί να πιάσεις το κινητό στο χέρι και να στέιλεις μήνυμα στον πρώην σου. Τις πρώτες ώρες μετά το όνειρο μπορεί να νιώθεις περίεργα. Μπορεί να αισθάνεσαι ακόμη και ότι τον θέλεις πίσω, αλλά σύντομα αυτή η αίσθηση θα φύγει και θα γυρίσει κι αυτός πίσω στο κουτάκι του μυαλού σου που τον είχες κλείσει. Εκτός, βέβαια, αν όντως τον θέλεις ακόμα…

Η κατάσταση της σχέσης σου

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2021 σχετικά με τη σημασία του σεξ στα όνειρά μας, τέτοιου είδους όνειρα δε βλέπουν μόνο οι single άντρες και γυναίκες, αλλά και όσοι είναι σε σχέση. Μάλιστα, είναι αρκετά μεγάλο το ποσοστό των δεσμευμένων ατόμων που έχουν τέτοιου είδους όνειρα, στα οποία όμως δεν περιλαμβάνεται ο/η σύντροφός τους, αλλά κάποια πρώην σχέση ή ακόμη και κάποιος άγνωστος.

Από την έρευνα, λοιπόν, προκύπτει ότι οι άνθρωποι που είναι σε σχέση και βλέπουν συχνά στα όνειρά τους ότι κάνουν σεξ με κάποιον τρίτο δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένη από τη σεξουαλική τους ζωή. Ίσως δεν κάνουν τόσο συχνά όσο θα ήθελαν σεξ στη σχέση τους, ίσως το σεξ που κάνουν να μην τους καλύπτει. Μπορεί να είναι ακόμη και θέμα συγκεκριμένων φαντασιώσεων που ο/η σύντροφος δε συμφωνεί να δοκιμάσουν, οπότε μένοντας αποθημένα βγαίνουν στον ύπνο μας, για να εκπληρωθούν έστω εκεί.

Βέβαια, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα σεξουαλικά όνειρα με αγνώστους (και γενικά με άτομα εκτός σχέσης) είναι αρκετά κοινά σε περιπτώσεις μακροχρόνιων σχέσεων, ακόμη και αν η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού είναι ικανοποιητική. Εκεί το όλο θέμα μπορεί να είναι ότι απλά χρειάζεσαι ένα μικρό “διάλειμμα” από τη σχέση σου όσο κοιμάσαι, χωρίς απαραίτητα αυτό να σημαίνει ότι θέλεις να χωρίσεις.

Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται…

Με άλλα λόγια, βλέπεις στον ύπνο σου ότι κάνεις σεξ, γιατί δεν το βλέπεις στον ξύπνιο σου. Και σε αυτήν την περίπτωση το με ποιον είδες να το κάνεις δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Μπορεί να είναι κάποιος άκυρος που είδες το πρωί στο λεωφορείο, μπορεί να είναι ένας πρώην τον οποίο δε θέλεις πλέον, αλλά κάνατε καλό σεξ, μπορεί να είναι ο Σρεκ. Το σίγουρο είναι ένα πάντως: πρέπει να κάνεις σεξ.

Ζευγάρι ημίγυμνο ξαπλωμένο στο κρεβάτι φιλιέται

Σε γενικές γραμμές, σεξοόνειρα βλέπουμε όλοι, είναι απόλυτα φυσιολογικό και ναι, έχουν τη σημασία τους. Απλά όχι τη σημασία που βιαζόμαστε να τους δώσουμε. Δηλαδή το ότι είδες στο όνειρό σου ότι έκανες σεξ με το μπακάλη απέναντι από το σπίτι σου δε σημαίνει ότι γουστάρεις τρελά το μπακάλη απέναντι από το σπίτι σου. Ελπίζω να σε καθησύχασα κάπως.

8. Πώς να του μιλάω πρόστυχα;

Στο σέξτινγκ, στο σεξ ή σε μια απλή συζήτηση που αρχίζει να γίνεται λίγο πιο “βρώμικη” όταν είστε κάπου έξω, βλέπεις ότι το αγόρι σου περιμένει από σένα να του πεις τι είναι αυτό που σου αρέσει, τι θα ήθελες να κάνετε τώρα ή -στην περίπτωση του σεξ- αν σου αρέσει αυτό που συμβαίνει εκείνη τη στιγμή.

Αλλά εσύ κολλάς, το παρασκέφτεσαι, δεν ξέρεις τι να πεις και καταλήγεις να μένεις σιωπηλή. Αν γενικά είσαι από τα άτομα που δε σου αρέσει το μπλα μπλα κατά τη διάρκεια της πράξης, σε καταλαβαίνουμε και δε χρειάζεται να αλλάξεις για κανέναν.

Αν, όμως, θα σου άρεσε η ιδέα να τον σαγηνεύσεις όχι μόνο με το σώμα και τις πράξεις σου, αλλά και με τα λόγια σου, σου έχουμε ορισμένες απλές προτάσεις, ώστε να ξεπεράσεις τη ντροπή σου και να ξεκινήσεις με μικρά βήματα.

Τέσταρε αν του αρέσει το dirty talking

Πριν αγχωθείς για το πώς θα το κάνεις, μήπως να σιγουρευτείς ότι είναι κάτι που ο σύντροφός σου σίγουρα θέλει; Αν, λοιπόν, δεν είσαι ακόμη σίγουρη, να πώς μπορείς να ξεκινήσεις και να κρίνεις, ανάλογα με τις απαντήσεις που θα πάρεις, σύμφωνα με την sex expert Stella Harris:

 • “Μόλις ξύπνησα και συνειδητοποίηση ότι είδα ένα σέξυ όνειρο μαζί σου. Θέλεις να σου το περιγράψω;”
 • “Δε μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι τη χθεσινή νύχτα μαζί σου. Θέλεις να σου πω τι μου άρεσε περισσότερο;”
 • “Είμαι στη δουλειά, αλλά δε μπορώ να σταματήσω να σε σκέφτομαι. Μπορώ να σου πω τι θα ήθελα να σου κάνω, αν είμασταν τώρα μαζί;”
 • Πολλές φορές κατά τη διάρκεια του σεξ μαζί σου θέλω να μιλάω, αλλά δεν ξέρω αν είναι κάτι που εσύ απολαμβάνεις. Θέλεις να το δοκιμάσουμε την επόμενο φορά;”
Οθόνη κινητού μέσα από την οποία βγαίνει ένα γυναικείο χέρι που κρατάει ένα σουτιέν

Αφού συμφωνήσετε ότι είναι οκ να μιλάτε, ίσως χρειαστεί να συζητήσετε ποια είναι τα όρια και οι προτιμήσεις του καθενός σας, για να μην έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις κατά τη διάρκεια του σεξ. Για παράδειγμα, μπορεί να μη θέλεις να ακούγονται “προσβλητικές” λέξεις κάτα τη διάρκεια του σεξ και είναι απόλυτα θεμιτό να το επικοινωνήσεις.

Κάνε το με αυτοπεποίθηση

Ακόμη κι αν στην αρχή δε νιώθεις σίγουρη για αυτά που λες, αρκεί απλά να δείχνεις σίγουρη. “Fake it till you make it”, που λένε και στο χωριό μου. Ορίστε μερικοί τρόποι για να κρύψεις την αβεβαιότητά σου εκείνη τη στιγμή:

 • Δείξε ενθουσιασμό! Αν έχεις σκεφτεί κάτι που θέλεις να του πεις, φρόντισε να ειπωθεί με τον απαραίτητο ενθουσιασμό και όχι λες και το έχεις κάνει 25 φορές πρόβα μπροστά από τον καθρέφτη σου και το έχεις μάθει απ’ έξω.
 • Δείξε αυθορμητισμό! Μην πολυσκεφτείς αυτό που σου έρχεται να πεις, γιατί στο τέλος από το άγχος θα το χαλάσεις. Αν σου έρθει, σημαίνει ότι έτσι νιώθεις, άρα πες το.
 • Σκέψου τι νιώθεις! Αυτό σχετίζεται με το ακριβώς απο πάνω που είπαμε, δηλαδή να είσαι αυθόρμητη και να εμπιστεύεσαι τις αισθήσεις σου. Αν, λοιπόν, θέλεις να μιλήσεις, αλλά δεν ξέρεις τι να πεις, απλώς άκου το σώμα σου. Σκέψου τι νιώθεις, τι θέλεις, τι είναι αυτό που απλαμβάνεις περισσότερο εκείνη τη στιγμή και περίγραψέ το στον παρτενέρ σου.
 • Αν δεν είσαι καλή στα λόγια, δείξ’του το με ήχους! Μην συγκρατείς τις αντιδράσεις σου, φοβούμενη μήπως ακουστείς αστεία. Σε όλους τους άνδρες αρέσει να ακούνε τις αντιδράσεις μας κατά τη διάρκεια του σεξ, αρκεί να μην καταλάβουν ότι είναι ψεύτικες.
 • Κάνε του ερωτήσεις! Αν δυσκολεύεσαι να περιγράψεις πώς νιώθεις, τότε μπορείς να τον ενθαρρύνεις να σου πει αυτός τι σκέφτεται και πώς αισθάνεται. Για παράδειγμα, μπορείς να τον ρωτήσεις αν του αρέσει αυτό που του κάνεις εκείνη τη στιγμή, ποια στάση θα ήθελε να δοκιμάσετε μετά, αν του έλειψες από την τελευταία φορά που κάνατε σεξ κ.α.

Κάνε τον να ανυπομονεί

Είτε είστε μαζί, αλλά με κόσμο είτε είστε χώρια, μπορείς να τον κάνεις να ανυπομονεί για την επόμενη φορά που θα έχετε χρόνο μόνοι σας. Μπορείς να πάρεις μια ιδέα από τα παρακάτω παραδείγματα:

 • “Μόλις γυρίσω σπίτι, θα σου στείλω φωτογραφία με το νέο εσώρουχο που πήρα”.
 • “Φοράω το αγαπημένο σου σετ εσωρούχων σήμερα. Αν είσαι ελεύθερος απόψε, μπορείς να με δεις να το βγάζω”.
 • “Ξέρεις τι θα ήθελα να κάνουμε, αν είμασταν μόνοι μας αυτή τη στιγμή;”
 • “Ανυπομονώ να σου δείξω πόσο πολύ μου έχεις λείψει”.
 • “Μου έχεις λείψει τόσο πολύ που η επόμενη φορά που θα κάνουμε σεξ αισθάνομαι ότι θα είναι η καλύτερη”.

Κάνε του ερωτήσεις

Όπως είπαμε, μια καλή πρακτική, αν ξεμένεις απο ιδέες, είναι να πετάς σε αυτόν το μπαλάκι, κάνοντάς του ερωτήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, άλλωστε, έχεις την ευκαιρία να μάθεις πολλά και για τις δικές του επιθυμίες. Για παράδειγμα:

 • “Έχεις κάποια φαντασίωση που δεν έχεις εκπληρώσει ποτέ;”
 • “Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτηκες, όταν με είδες για πρώτη φορά γυμνή;”
 • “Έχεις κάποια φαντασίωση που θα ήθελες να δοκιμάσεις μαζί μου;”
 • “Ποια είναι η αγαπημένη σου στάση στο σεξ;”
 • “Ποιο είναι το αγαπημένο σο προκαταρκτικό;”
 • “Πού θα ήθελες να κάνεις σεξ έστω μια φορά;”
 • “Τι είναι αυτό που θέλεις να δοκιμάσουμε την επόμενη φορά που θα βρεθούμε;”
 • “Θα έβλεπες μαζί μου μια ερωτική ταινία;”
 • “Τι είναι αυτό που σου αρέσει περισσότερο να σου κάνω;”
 • “Τι είναι αυτό που σου αρέσει περισσότερο να μου κάνεις;”

Το μετά

Για τους άνδρες δεν έχει σημασία μόνο τι θα ειπωθεί πριν και κατά τη διάρκεια του σεξ, αλλά σίγουρα και το τι έχεις να τους πεις μετά. Φυσικά δεν εννοώ να κάθεσαι να του κάνεις κριτική μετά από κάθε φορά, λες και πήγατε σινεμά και συζητάτε για την ταινία. Όμως, έπειτα από ένα πραγματικά καλό σεξ, γιατί να μην τον επιβραβεύσεις λέγοντάς του το; Για παράδειγμα:

Ζευγάρι ημίγυμνο ξαπλωμένο στο κρεβάτι
 • “Νόμιζα ότι το σεξ μαζί σου δε θα μπορούσε να γίνει ακόμα καλύτερο, αλλά να που έγινε”.
 • “Κάθε φορά που σε βλέπω σε θέλω όλο και περισσότερο”.
 • “Ανυπομονούσα όλη μέρα γι’ αυτό”.
 • “Ήταν ακόμη καλύτερο απ’ ό,τι φανταζόμουν”.
 • “Μου άρεσε πάρα πολύ η νέα στάση που δοκιμάσαμε σήμερα”.

Θέλω να ελπίζω ότι με αυτό το άρθρο σου λύθηκαν αρκετές απορίες γύρω από το σεξ και τη σεξουαλικότητά μας. Εσένα τι είναι αυτό που σε απασχολεί περισσότερο σχετικά με το σεξ; Θα χαρούμε πολύ να μας δώσεις την απάντησή σου μέσω των social media του LadiesOnly και να προσπαθήσουμε να σε βοηθήσουμε στο θέμα σου σε επόμενο άρθρο.

Επίσης, αν βρήκες το άρθρο μας ενδιαφέρον, θα χαρούμε πολύ να το μοιραστείς με μια φίλη σου και να μας πείτε τη γνώμη σας όπως πάντα στα social media του LadiesOnly!

Τέλος, μην ξεχάσεις να διαβάσεις το νέο E-Βook μας “ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΘΕΛΕΙΟ ΔΥΟ”, όπου θα βρεις κι άλλες σημαντικές απαντήσεις σχετικά με το σεξ και τις σχέσεις.

Scroll to Top