Ζευγάρι χαρούμενο σε σπίτι γεμάτο κούτες

4 ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσετε πριν τη συγκατοίκηση

“Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να συγκατοικήσω με το αγόρι μου;”

“Τι θα γίνει, αν χωρίσουμε;”

“Η συγκατοίκηση σκοτώνει τον έρωτα;”

Αυτές είναι μερικές από τις αμέτρητες ερωτήσεις που μας έχουν γίνει στα social media του LadiesOnly γύρω από το θέμα της συγκατοίκησης με τον αγαπημένο τους. Όντως, όταν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε σοβαρά μια τέτοια αλλαγή στη ζωή μας, οι απορίες και τα ενδεχόμενα που αμέσως έρχονται στο μυαλό μας είναι πολλά.

Μπερδευόμαστε, προβληματιζόμαστε και πολύ πιθανό να καταλήξουμε σε μια από τις δύο αποφάσεις:

  1. “Άσ’ το καλύτερα. Κουράστηκα και που το σκέφτηκα…”
  2. “Μια ζωή την έχουμε, ας το δοκιμάσουμε και ό,τι βγει!”

Ο λόγος που πολύ συχνά δε μπορούμε να βρούμε τις απαντήσεις που θέλουμε, είτε σχετικά με τη συγκατοίκηση είτε με οποιοδήποτε άλλο θέμα μας απασχολεί, είναι επειδή δεν κάνουμε στον εαυτό μας τις σωστές ερωτήσεις.

Αν, λοιπόν, σκέφτεσαι να συγκατοικήσεις με το αγόρι σου και η ιδέα σε φοβίζει, συνέχισε να διαβάζεις, για να μάθεις ποιες είναι οι 2 βασικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου, για να καταλάβεις αν είσαι έτοιμη, αλλά και 2 ερωτήσεις που πρέπει να συζητήσεις μαζί με το αγόρι σου.

Ερωτήσεις προς τον εαυτό σου

Εννοείται ότι θα ξεκινήσουμε από εμάς, γιατί πρώτον πρέπει να είμαστε πάντα η νούμερο 1 προτεραιότητά μας και δεύτερον αν καταλήξουμε ότι τελικά δε θέλουμε, κρίμα δεν είναι να ξεσηκώνουμε τον άλλον χωρίς λόγο;

Τι πρέπει να ρωτήσουμε, λοιπόν, τον εαυτό μας, για να καταλάβουμε αν είμαστε έτοιμες για ένα τέτοιο βήμα, αλλά και αν θέλουμε να το κάνουμε με τον συγκεκριμένο άνθρωπο;

1. “Γιατί θέλω να συγκατοικήσουμε;”

Όπως μπορείς να διαβάσεις και σε σχετικό άρθρο, το σημαντικό δεν είναι το πότε και το πώς, αλλά το γιατί θέλεις να προχωρήσεις στη συγκατοίκηση μαζί του.

Το θέλεις, επειδή έχεις καταλάβει από τη μεταξύ σας επικοινωνία ότι ταιριάζετε και μπορείτε να κάνετε χωριό ως συγκάτοικοι; Επειδή αισθάνεσαι ότι είστε έτοιμοι να προχωρήσετε τη σχέση σας ένα βήμα παρακάτω; Επειδή είσαι πολύ πιο ευτυχισμένη, όταν μένεις στο σπίτι του ή αυτός σε σένα απ’ ό,τι όταν είστε χώρια;

Χαρούμενο ζευγάρι για τη συγκατοίκηση μέσα στο νέο σπίτι τους που είναι γεμάτο κούτες

Όλοι οι παραπάνω είναι απόλυτα υγιείς λόγοι για να θέλεις να μοιραστείς ένα σπίτι μαζί του. Ας δούμε, όμως, τι θα πρέπει να σε προβληματίσει:

Μήπως θέλεις να μείνετε μαζί, για να ελέγχεις κάθε του κίνηση; Μήπως ελπίζεις ότι η συγκατοίκηση θα σώσει μια μισοπεθαμένη σχέση; Μήπως απλά χρειάζεσαι ένα συγκάτοικο -οποιονδήποτε- για να μη νιώθεις μόνη και αυτός είναι η ευκολότερη λύση; Αν είναι έτσι, καλύτερα πάρε σκυλάκι, φίλη.

2. “Τον εμπιστεύομαι;”

Για να βρίσκεσαι σε σχέση μαζί του, σημαίνει (θέλω να πιστεύω τουλάχιστον) ότι τον εμπιστεύεσαι. Η συγκατοίκηση, όμως, θέλει ένα άλλο επίπεδο εμπιστοσύνης, που με λίγους ανθρώπους αισθανόμαστε στη ζωή μας.

  • Τον εμπιστεύεσαι αρκετά, για να είσαι σίγουρη ότι θα κάνει τους απαραίτητους συμβιβασμούς, για να νιώθετε και οι 2 χαρούμενοι και άνετοι μέσα στο σπίτι σας;
  • Τον εμπιστεύεσαι αρκετά στα οικονομικά; Όχι μόνο στη σωστή διαχείριση, για να μην τινάξετε τον προϋπολογισμό στον αέρα, αλλά και στο ότι μπορεί να καταλάβει τις δικές σου ανάγκες και τα δικά σου όρια;
  • Τον εμπιστεύεσαι αρκετά, για να είσαι 100% ο εαυτός σου μέσα στο σπίτι; Να νιώθεις πραγματικά ότι μπορείς να εκφραστείς, να αράξεις στον καναπέ τρώγοντας πατατάκια και σοκολάτα, όπως θα έκανες και μόνη σου, χωρίς να νιώθεις ότι σε κρίνει;

Όπως μπορείς να διαβάσεις και στο άρθρο που θα σου αφήσω εδώ, αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι της συγκατοίκησης.

Ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσετε μαζί

Εάν εσύ αισθάνεσαι έτοιμη να συγκατοικήσετε, και αυτός το ίδιο, ήρθε η ώρα να προχωρήσετε στη “δύσκολη” συζήτηση, για να καταλάβετε αν συμφωνείτε σε όσα σκέφτεστε. Οι 2 ερωτήσεις, λοιπόν, που θα πρέπει να προσπαθήσετε να απαντήσετε μαζί είναι οι εξής:

3. “Γιατί θέλουμε να συγκατοικήσουμε;”

Στην ουσία είναι η πρώτη ερώτηση που κάνατε και οι 2 στον εαυτό σας, όπως συζητήσαμε παραπάνω. Το θέμα τώρα, όμως, είναι αν δώσατε την ίδια απάντηση.

Μπορεί οι λόγοι που έχετε και οι 2, αν και διαφορετικοί, να βγάζουν νοήμα (π.χ. ήρθε η ώρα για το επόμενο βήμα) και να μην είναι προβληματικοί (π.χ. θέλω να ξέρω τι ώρα μπαίνει και τι ώρα βγαίνει).

Αν είναι διαφορετικοί, όμως, όσο καλές και να είναι οι προθέσεις και των 2, ξεκινάτε από άλλη αφετηρία και αυτό μπορεί να φέρει πολλά προβλήματα.

Άνδρας και γυναίκα προβληματισμένοι καθισμένοι στο καπό του αυτοκινήτου που είναι γεμάτο κούτες

Σκέψου, π.χ., εσύ μετά από 2 χρόνια σχέσης να θέλεις να συγκατοικήσεις μαζί του, επειδή τον βλέπεις σοβαρά. Σκέψου, όμως αυτός -ακόμη κι αν σε βλέπει σοβαρά- να θέλει να μείνει μαζί σου, όχι επειδή θέλει απαραίτητα να κάνετε το επόμενο βήμα, αλλά γιατί έχει οικονομική ανάγκη από ένα συγκάτοικο.

Προφανώς, δεν είναι κακό να θέλει κάτι τέτοιο ο άνθρωπος, αλλά για σένα το κίνητρο είναι συναισθηματικό, ενώ για τον άλλον πρακτικό. Προχωράτε, με λίγα λόγια, προς διαφορετική κατεύθυνση και το αν θα βρεθείτε τελικά κάπου στο διαδρομή δεν είναι σίγουρο.

4. “Είμαστε στην ίδια σελίδα;”

Ήρθε η ώρα για τη συζήτηση που όλες και όλοι φοβόμαστε: “Πού πάει αυτή η σχέση;”. Είναι, όμως, πολύ σημαντικό να απαντηθεί, πριν την απόφαση για συγκατοίκηση, όπως μπορείς να διαβάσεις και σε σχετικό άρθρο.

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε το εξής: δεν είναι ανάγκη να το πηγαίνετε για γάμο και παιδιά, για να αποφασίσετε να συγκατοικήσετε. Μπορεί να γνωριστήκατε πριν μερικούς μήνες, αλλά να αισθάνεστε σαν στο σπίτι σας όταν είστε ο ένας με τον άλλον. Μπορεί να είναι μια εμπειρία που δεν είχατε ποτέ και να θέλετε να τη δοκιμάσετε.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος ή ο στόχος μας, όμως, για να λειτουργήσει η συγκατοίκηση με τον αγαπημένο μας, πρέπει να έχουμε ξεκαθαρίσει ποια είναι η σχέση μας. Είμαστε αποκλειστικά μαζί; Έχουμε ελεύθερη σχέση; Πώς θέλουμε να εξελιχθεί αυτή η σχέση; Έχουμε και οι 2 την ίδια εικόνα, τα ίδια όνειρα για αυτήν;

Ζευγάρι καθισμένο στην εξοχή συζητάει αγκαλιασμένο.

Αν βρισκόμαστε μέσα σε κάτι μπερδεμένο, μάλλον είναι αφελές να περιμένουμε μια συγκατοίκηση να το ξεμπερδέψει. Απλώς θα προσθέσουμε κι άλλα προβλήματα που πολύ πιθανό να μας πληγώσουν και να μας οδηγήσουν στο χωρισμό.

Ελπίζουμε το άρθρο μας να σε βοήθησε! Αν σου άρεσε, θα χαρούμε πολύ να το μοιραστείς με μια φίλη σου και να μας πείτε τη γνώμη σας στα social media του LadiesOnly!

Τέλος, αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τις σχέσεις, πρέπει να διαβάσεις το νέο E-Book μας “ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΘΕΛΕΙ ΔΥΟ”!

Scroll to Top