Τα πόδια ενός άνδρα και μιας γυναίκας που είναι γυμνοί ξαπλωμένοι στο πάτωμα

Σεξ με πρώην: 3 αλήθειες που πρέπει να ξέρεις

Ποιος είναι ο νούμερο 1 κανόνας χωρισμού που δεν υπάρχει άνθρωπος πάνω στη Γη που να μην τον γνωρίζει; “Δεν κάνουμε πισογυρίσματα”. Και με αυτό φυσικά εννοούμε ότι δεν τρέχουμε και για σεξ στον πρώην μας, μετά το τρίτο ποτό ή επειδή βρήκαμε μια ξεχασμένη κάλτσα του στο συρτάρι μας ή απλά επειδή βαριόμαστε.

Η αλήθεια είναι πως αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μισούμε τους κανόνες, αυτός ακούγεται αρκετά χρήσιμος και λογικός. Μια νύχτα με τον πρώην μπορεί να φέρει στην επιφάνεια άλυτα θέματα μαζί του, να πληγώσει έναν από τους δυο, να κάνει τη σχέση σας ακόμη πιο περίπλοκη, να σε πάει πολύ πίσω στην προσπάθεια που κάνεις για να τον ξεπεράσεις και άλλα πολλά.

Βέβαια, κάθε κανόνας έχει εξαιρέσεις, και ειδικά όταν μιλάμε για σχέσεις και συναισθήματα, το πώς θα επηρεάσει ένα τέτοιο γεγονός ένα άτομο διαφέρει ανάλογα με τις συνθήκες, το ίδιο το άτομο, το πώς αισθάνεται για τον πρώην του και άλλα πολλά.

Γυναίκα ξαπλωμένη στο κρεβάτι μόνη της

Για να καταλάβουμε, λοιπόν, πώς θα μπορούσε το σεξ με έναν πρώην μας να επηρεάσει εμάς, καλό είναι να ξέρουμε ορισμένα βασικά πράγματα για το θέμα από τους ειδικούς:

1. Το σεξ με πρώην είναι πάντα κακή ιδέα;

Αν έπρεπε να σου απαντήσω γρήγορα και χωρίς να ξέρω το back story σας, θα σου έλεγα κατευθείαν ναι. Δε γίνεται όμως να παραβλέψουμε τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών, σύμφωνα με τις οποίες το σεξ με πρώην ίσως να μην είναι και η χειρότερη ιδέα στον κόσμο.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2019 από το Archives of Sexual Behavior. Η έρευνα χωρίστηκε σε 2 φάσεις. Στην πρώτη, οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν μια φόρμα κάθε μέρα για 2 μήνες μετά το χωρισμό τους, όπου κατέγραφαν πώς αισθάνονταν, αν τους έλειπε ο/η πρώην τους και αν προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μαζί τους.

Στη δεύτερη φάση, απάντησαν ερωτήσεις σχετικά με το πώς ένιωθαν αφού είχαν κάνει σεξ με τον/την πρώην τους ή με το πώς ένιωθαν που προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή μαζί τους και τελικά έφαγαν πόρτα.

Γυναίκα κοιτάζει θλιμμένη άντρα που κάθεται δίπλα της με γυρισμένη την πλατη του προς αυτήν

Τα αποτελέσματα, λοιπόν, δεν είναι αυτά που μάλλον περιμέναμε. Κατ’ αρχάς, αυτοί που έφαγαν άκυρο ήταν ελάχιστοι, γεγονός που δείχνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι (άνδρες και γυναίκες) πολύ έυκολα πέφτουμε για μια τελευταία φορά στην αγκαλιά του/της πρώην μας.

Το ακόμα πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων δήλωσε ότι μετά το σεξ με τον/την πρώην, αισθάνθηκαν καλύτερα, και όχι απλά για τις 2-3 πρώτες μέρες. Όπως λένε, τα συναισθήματα που προέκυψαν ήταν θετικά και το σεξ δεν επηρέασε τη διαδικασία του χωρισμού ούτε την προσπάθειά τους να προχωρήσουν στη ζωή τους.

2. Δεν έχει σημασία η πράξη, αλλά το κίνητρο

Όπως εξηγεί η καθηγήτρια Ψυχολογίας και επικεφαλής της παραπάνω έρευνας Stephanie Spielmann, τα αποτελέσματα της έρευνας δε θα έπρεπε να μας εκπλήσσουν, γιατί αυτό που τελικά έχει σημασία δεν είναι το σεξ με τον πρώην ως πράξη, αλλά οι λόγοι για τους οποίους αποφασίζουμε να το κάνουμε.

Και συνεχίζει λέγοντας ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην έρευνα που προσπάθησαν να κάνουν σεξ με τον/την πρώην τους, είτε τα κατάφεραν είτε όχι, ήταν αυτοί που ένιωθαν ακόμη “δεμένοι” μαζί του/της και δεν τον/την είχαν ξεπεράσει ακόμη.

Το θέμα είναι, όμως, ότι, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις τους, δεν το έκαναν με το κίνητρο να τα ξαναβρούν, να τους πληγώσουν ή οτιδήποτε τέτοιο. Το έκαναν κυρίως επειδή τους έλειπε η επαφή με το συγκεκριμένο άτομο και η επανασύνδεση για μια φορά τους βοήθησε να διώξουν τη θλίψη τους.

Ζευγάρι στο κρεβάτι με τη γυναίκα να στέκεται πάνω από τον άνδρα και κοιτιούνται στα μάτια

Με άλλα λόγια, ο λόγος ήταν “αθώος” (τουλάχιστον όσο αθώο μπορεί να είναι το σεξ με έναν πρώην) και δεν έκρυβε από πίσω κάποιο “πονηρό” πλάνο.

3. Πότε να μην το δοκιμάσεις

Κλείνοντας, η Stephanie Spielmann τονίζει ότι το πείραμά της έχει μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί δείχνει να ανατρέπει πολλά από όσα θεωρούσαμε μέχρι τώρα δεδομένα. Παρ’ όλα αυτά, δεν αρκεί για να πιάσουμε αμέσως το κινητό και να αρχίσουμε να στέλνουμε σε πρώην. Χρειάζεται να πραγματοποιηθούν κι άλλες έρευνες σχετικά με το θέμα.

Επομένως, μέχρι τότε δε μπορούμε να παραβλέπουμε τις θέσεις πολλών ειδικών που προειδοποιούν ότι το σεξ με τον πρώην μας είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι που πολύ έυκολα μπορεί να αφήσει κάποιον πληγωμένο.

Όπως έχει δηλώσει και η sex educator Allison Moon στην Washington Post, η πρώτη περίοδος του χωρισμού είναι μια φάση αποτοξίνωσης, ίσως και απεξάρτησης. Δε μπορείς να προχωρήσεις, αν με την πρώτη δυσκολία τρέχεις πίσω στον “dealer” σου.

Και βέβαια, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες το να κάνεις σεξ με τον πρώην σου, έστω και για μια φορά, είναι το μεγαλύτερο λάθος στο οποίο θα μπορούσες να υποπέσεις. Ποιες είναι αυτές οι περιπτώσεις:

  • Όταν εσύ έχεις προχωρήσει, αλλά αυτός έχει ακόμη ελπίδες ότι μπορεί να τα ξαναβρείτε. Εντάξει, το καταλαβαίνω ότι ίσως να σου έχει λείψει το γνώριμο ή απλά θέλεις να κάνεις σεξ, αλλά δεν είναι κρίμα για ένα πήδημα να αφήσεις κάποιον πληγωμένο;
  • Όταν αυτός έχει προχωρήσει κι εσύ έχεις ελπίδες ότι με το σεξ μπορεί να ξαναξυπνήσει το συναίσθημα και να είστε πάλι μαζί. Σε αυτή την περίπτωση αυτός που θα καταλήξει πληγωμένος είσαι εσύ.
Γυναίκα ξαπλωμένη στο κρεβάτι κρύβει το πρόσωπό της με τα χέρια της
  • Αν έχετε ξανακάνει σεξ έπειτα από το χωρισμό και μετά το σεξ ένιωσες κενή, θλιμμένη, μόνη. Γιατί να το ξαναδοκιμάσεις;
  • Όταν ξέρεις ότι είναι με κάποια άλλη. Κορίτσια, αν δε νοιαζόμαστε η μία για την άλλη, τότε ποιος θα νοιάζεται για μας; Οι άντρες μήπως;!
  • Αν έχεις ξαναπροσπαθήσει να έρθετε σε επαφή μετά το χωρισμό και έχει απορρίψει την πρόταση. Η μια φορά μπορεί να θεωρηθεί στιγμή αδυναμίας και οκ, μάλλον έχει συμβεί σε όλες μας. Αλλά τη δεύτερη φορά δίνεις απλά την εντύπωση ότι είσαι στο περίμενε για όποτε μπορεί αυτός να έχει διάθεση.

Ελπίζουμε το άρθρο μας να σου φάνηκε χρήσιμο! Αν ναι, μοιράσου το με μια φρεσκοχωρισμένη φίλη σου, πριν κάνει το λάθος… Και φυσικά περιμένουμε να μας πείτε τη γνώμη σας στα social media του LadiesOnly!

Τέλος, αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το χωρισμό και τις σχέσεις, τότε πρέπει να διαβάσεις το νέο E-Book μας “ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΘΕΛΕΙΟ ΔΥΟ”!

Scroll to Top