Τι είναι η φωνή που ακούς στο κεφάλι σου;

Έχεις ακούσει ποτέ μια γνώριμη φωνή να μιλάει μέσα στο κεφάλι σου; Αν ναι, τότε έχεις βιώσει το φαινόμενο που λέγεται “εσωτερικός μονόλογος“, “εσωτερικός διάλογος” ή “εσωτερική φωνή”.

Ποιο είναι το τελευταίο πράγμα που είπες στον εαυτό σου μέσα στο κεφάλι σου; “Φτου σου, κούκλα μου, θεά είσαι!”; “Πώς τα έκανες πάλι έτσι, βρε κορίτσι μου;”; “Πάλι πεινάς; Έλεος!”;

Εγώ, πάντως, το τελευταίο πράγμα που άκουσα μέσα στο κεφάλι μου ήταν ένα “ΑΑΑΑΑ”, τη στιγμή που προσπαθούσα να πείσω τον εαυτό μου ότι πρέπει να δουλέψω, ενώ είναι Σάββατο και όλοι είναι έξω.

Αυτή η εσωτερική φωνή είναι πραγματικά ευχή και κατάρα. Γιατί πολλές φορές είναι σκληρή, άκαρδη και επικριτική, αλλά άλλες φορές σου δίνει το μπουστάρισμα που θέλεις, για να βγάλεις τη μέρα σου, για να νιώσεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις και άλλα πολλά.

Το θέμα, όμως είναι άλλο: Ποιος στο καλό είναι αυτός που μιλάει μέσα στο κεφάλι μου;! Είμαι εγώ; Η μαμά μου; Μήπως η γάτα μου; Και γιατί μου μιλάει; Πρέπει να την ακούω; Θέλει το καλό ή το κακό μου;

1. Τι είναι αυτή η φωνή μέσα στο κεφάλι μας;

Η φωνή που ακούμε συχνά μέσα στο κεφάλι μας δεν είναι τίποτα παραπάνω από το αποτέλεσμα συγκεκριμένων μηχανισμών του εγκεφάλου μας που μας επιτρέπει να “ακούμε” τον εαυτό μας χωρίς να μιλάμε.

Σύμφωνα με έρευνα του 2019, πολλές φορές είναι ολόκληροι μονόλογοι με τον εαυτό μας, όταν για παράδειγμα πρέπει να πάρουμε μια δύσκολη απόφαση και ζυγίζουμε τα υπέρ και τα κατά. Άλλες φορές ίσως και να μαλώνουμε με αυτή τη φωνή, επειδή είμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα και ο μισός μας εαυτός θέλει το ένα, ενώ ο άλλος θέλει το άλλο.

Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να φτιάχνεις φανταστικές συζητήσεις, π.χ. πώς θα πάει η σημαντική συνάντηση που έχεις με τον προϊστάμενό σου τη Δευτέρα. Κάποιες φορές, όμως, είναι και απλά σκόρπιες λέξεις ή φράσεις.

Το φαινόμενο αυτό μπορεί να εμφανιστεί από την παιδική μας ηλικία, μόλις αρχίσουμε να μιλάμε και να καταλαβαίνουμε τι λένε οι άλλοι. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η εσωτερική φωνή γεννάει πολλές φορές και τους φανταστικούς φίλους που φτιάχνουν με το μυαλό τους τα παιδιά.

Σε έκαψα; Και όμως, ένα παιδί που ακούει αυτή τη φωνή στο κεφάλι του, ίσως επειδή δεν καταλαβαίνει ότι είναι ο ίδιος ο εαυτός του, της δίνει υπόσταση και έτσι την αντιμετωπίζει σαν φίλο, παρ’ όλο που δε μπορεί να τη δει.

2. Ακούμε όλοι αυτή τη φωνή;

Οι περισσότεροι ακούμε συχνά αυτή τη φωνή, αλλά όχι όλοι. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2010 από το Brain Research Bulletin, περίπου το 7% των συμμετεχόντων απάντησε ότι δεν έχει ακούσει ποτέ κάποια φωνή μέσα στο κεφάλι του να του μιλάει.

Βέβαια, αυτό, όπως αναφέρουν και οι επικεφαλής καθηγητές της έρευνας, δε σημαίνει απαραίτητα ότι όντως δεν έχουν αυτή τη φωνή, απλά ίσως να μην την αντιλαμβάνονται όπως οι άλλοι, να μην έχουν καταφέρει δηλαδή να την εντοπίσουν και να την αναγνωρίσουν.

Ή μπορεί απλά οι άνθρωποι αυτοί να μην “ακούνε”, αλλά να “βλέπουν” τις σκέψεις τους, δηλαδή να δημιουργούν συζητήσεις μέσα στο κεφάλι τους μέσω εικόνων και όχι λέξεων. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι με προβλήματα ακοής σκέφτονται μέσω εικόνων και νοημάτων.

3. “Είναι φυσιολογικό ή να πάω να κοιταχτώ;”

Μην ανησυχείς, φίλη, είναι φυσιολογικό και δεν είναι τίποτα παραπάνω από τις σκέψεις σου, τους φόβους σου, τις ανησυχίες σου και γενικά οτιδήποτε σε απασχολεί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Καμιά φορά, η φωνή αυτή μπορεί να μην είναι ευχάριστη, όπως και η ζωή δεν είναι πάντα ευχάριστη. Η εσωτερική μας φωνή μπορεί:

  • να μας δημιουργήσει άγχος, υπενθυμίζοντάς μας τις εκρεμμότητες και τις υποχρεώσεις που έχουμε,
  • να μας κάνει να αμφισβητήσουμε τις δυνατότητές μας, λέγοντάς μας ότι δεν είμαστε αρκετά καλές σε αυτά που κάνουμε,
  • να μας ρίξει την αυτοπεποίθηση, λέγοντάς μας ότι δεν είμαστε αρκετά όμορφες, ενδιαφέρουσες, έξυπνες,
  • να μας δημιουργήσει ανασφάλεια, λέγοντάς μας πως οι γύρω μας δε μας αγαπούν όσο θα θέλαμε…
Γυναίκα κρατάει το κεφάλι με το χέρι της και κοιτάζει στο πάτωμα

Από την άλλη, βέβαια, μπορεί:

  • να μας υπενθυμίσει όλα όσα έχουμε καταφέρει μόνες μας,
  • να μας γεμίσει αισιοδοξία για όσα έρχονται,
  • να μας βοηθήσει να προετοιμαστούμε για μια δύσκολη κατάσταση,
  • να μας επιτρέψει να ονειροπολήσουμε λιγάκι για τις πιο όμορφες μέρες που θα έρθουν..

…και άλλα πολλά που σίγουρα όλες μας πού και πού σκεφτόμαστε. Καλώς ή κακώς, η φωνή αυτή θα μας λέει και τα θετικά και τα αρνητικά και το ζήτημα, βέβαια, είναι, να βρούμε έναν τρόπο να τα ισορροπούμε.

Εάν αισθάνεσαι ότι δυσκολεύεσαι να τα ισορροπήσεις, τότε θα ήταν καλό να απευθυνθείς σε έναν ειδικό. Εάν δε, αυτή η φωνή που ακούς στο μυαλό σου είναι μονίμως επικριτική, τότε δεν πρέπει να το καθυστερείς άλλο και να μιλήσεις άμεσα με έναν ειδικό, ο οποίος θα σε βοηθήσει να μετατρέψεις αυτές τις αρνητικές φωνές σε θετικές.

Άλλωστε, αφού αυτή η φωνή δεν είναι άλλος παρά ο ίδιος μας ο εαυτός, όσα μας λέει εξαρτώνται από το πόσο καλή σχέση έχουμε με εμάς. Και όπως έχουμε ξαναπει, δεν υπάρχει πιο σημαντική σχέση στη ζωή μας από αυτήν που έχουμε με τον εαυτό μας…

Γυναίκα κοιτάζει χαρούμενη τον εαυτό της στον καθρέφτη

Αυτά για σήμερα! Ελπίζω να σου έλυσα αρκετές απορίες σχετικά με τι συμβαίνει στο μυαλό μας και γιατί… ακούμε φωνές. Στο επόμενο άρθρο μας θα μιλήσουμε για τρόπους με τους οποίους, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, μπορούμε να ελέξγουμε αυτή τη φωνή, ώστε να μην την αφήνουμε να μας χαλάει τη διάθεση και να μας γεμίζει άγχος, εκεί που καθόμαστε μια χαρά χαλαρές και πανέμορφες.

Φυσικά, αν σου άρεσε το άρθρο μας, θα χαρούμε πολύ να το μοιραστείς με μια φίλη σου και να μας πείτε τη γνώμη σας στα social media του LadiesOnly! Τέλος, αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πόσο σημαντικό είναι να επενδύουμε στη σχέση μας με τον εαυτό μας και πώς μπορούμε να το κανουμε αυτό, τότε πρέπει να αποκτήσεις το νέο μας E-Book “ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΘΕΛΕΙ ΔΥΟ”!