Είναι μια Πέμπτη του Ιουνίου. Είσαι στη δουλειά, μέσα στα νεύρα και τη νύστα. Μπαίνεις Ιnstagram και συνειδητοποιείς ότι μάλλον μόνο εσύ δουλεύεις σε αυτή τη χώρα, γιατί όλοι οι άλλοι έχουν ξεχυθεί σε παραλίες και νησιά. Εκνευρίζεσαι περισσότερο.
Στο μεταξύ, αργεί και η καλοκαιρινή σου άδεια. Γενικά είσαι κουρασμένη από όλη τη σεζόν και όλα τα παραπάνω σε κάνουν λίγο-πολύ να μισείς την καθημερινότητά σου και να αναρωτιέσαι τι στο καλό κάνεις με τη ζωή σου.
Κάπου εκεί ίσως αρχίζουν να απασχολούν το μυαλό σου διάφορες ερωτήσεις, όπως “Πώς θα αλλάξω ό,τι δε μου αρέσει;” ή “Γιατί δεν είμαι ικανοποιημένη με τον εαυτό μου;”. Τέτοιες σκέψεις -αν και απίστευτα αγχωτικές- είναι ένα πρώτο βήμα προς τη διαδικασία της αυτοβελτίωσης.
Γκουγκλάρεις, λοιπόν, στα γρήγορα τον όρο “αυτοβελτίωση”, διαβάζεις 2-3 αρθράκια και στο τέλος νιώθεις… χειρότερα. Μάλλον αυτό δεν το περίμενες. Γιατί συμβαίνει όμως;
Γιατί τα περισσότερα άρθρα “αυτοβελτίωσης” μας κάνουν να νιώθουμε χειρότερα;
Να σημειώσω αρχικά ότι δε μιλάμε για ΟΛΑ τα άρθρα που υπάρχουν εκεί έξω, αλλά επειδή το θέμα είναι αρκετά πιασάρικο, το υλικό που μπορείς να βρεις στο ίντερνετ είναι ανεξάντλητο και δυστυχώς στο μεγαλύτερο μέρος του είναι βλακείες. Γι’ αυτό και χρειάζεται προσοχή.
Στην καλύτερη περίπτωση, απλά δε βοηθούν σε τίποτα, γιατί παρουσιάζουν μαγικές λύσεις και τιπς που, αν τα εφαρμόσεις, η ζωή σου θα αλλάξει από αύριο το πρωί. Εμμ, όχι.
Στη χειρότερη περίπτωση, σε κάνουν να αισθάνεσαι ακόμα πιο άσχημα για τον εαυτό σου, ενώ ο ρόλος τους ήταν να κάνουν το αντίθετο.
Γιατί; Γιατί προσπαθούν ντε και καλά να σε πείσουν ότι η ζωή σου δεν είναι καλή ή “αρκετά” καλή και ταυτόχρονα σου παρουσιάζουν μια εξιδανικευμένη ζωή/καθημερινότητα/ρουτίνα, που “πρέπει” να δοκιμάσεις, η οποία είναι πολύ μακριά από σένα.
Θα μπορούσα να παρομοιάσω αυτή τη φάση με τις “influencers” του Instagram που σε προσκαλούν να κάνεις follow, για να μάθεις όλα τους τα μυστικά και να γίνεις κι εσύ πλούσια, ευτυχισμένη, fit και υπεργκομενάρα όπως αυτές.
Πώς ακριβώς νιώθεις, όταν βλέπεις τα stories τους όμως; Όταν, ας πούμε, βλέπεις να παρτάρουν στη Μύκονο ή κάθε πρωί να ρίχνουν το γάλα αμυγδάλου πάνω από τη βρώμη και τις μπανάνες στο δωμάτιο κάποιου 5άστερου ξενοδοχείου;
Πάντως εγώ καμία αυτοβελτίωση δεν αισθάνομαι εκείνη τη στιγμή. Πιο πολύ μια τάση να κλάψω στο κρεβάτι μου σε εμβρυϊκή στάση.
Η αυτοβελτίωση είναι μια πιο περίπλοκη και μακρά διαδρομή, διαφορετική για την καθεμία μας, που δεν έχει συγκεκριμένα βήματα και συνταγές επιτυχίας. Σε αυτό το άρθρο θα σου μιλήσω για 4 έννοιες που θα σε απασχολήσουν και σίγουρα θα βρεις μπροστά σου σε αυτή τη διαδικασία.
1. Κίνητρο
Από τη στιγμή που διαβάζεις αυτό το άρθρο, μάλλον δε σου λείπει το κίνητρο. Σημαίνει ότι έχεις εντοπίσει πράγματα σε σένα που θέλεις να βελτιώσεις και είσαι διατεθιμένη να δουλέψεις για αυτά.
Όσες συμβουλές και να ακούμε από γονείς, φίλους, συντρόφους, όσο καλοπροαίρετες κι αν είναι, αν δεν έχουμε πάρει οι ίδιες την απόφαση να αλλάξουμε ό,τι δε μας ικανοποιεί, δε θα το κάνουμε. Και κανείς δε μπορεί να μας πάρει από το χέρι ή να το κάνει για εμάς όσο κι αν μας αγαπάει και μας νοιάζεται.
Ίσως κάπου στη διαδρομή χάσουμε το κίνητρο, ίσως ξεχάσουμε γιατί ξεκινήσαμε. Ο λόγος μάλλον είναι ότι δεν έχουμε πάρει το χρόνο να δούμε την πρόοδο μας. Εκεί μπορούμε να κάνουμε ένα διάλειμμα, να κοιτάξουμε από πού αρχίσαμε και να δώσουμε τα εύσημα στον εαυτό μας για όσα -λίγα ή πολλά- έχουμε πετύχει.
2. Αυτοαποδοχή
Χάρη στην αυτογνωσία έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για την προσωπικότητά μας: τα κίνητρά μας, τους φόβους μας, τα ευάλωτα και τα δυνατά μας σημεία κ.α. Είναι πολύ σημαντικό εργαλείο να γνωρίζεις ποια είσαι και τι θέλεις να αλλάξεις ή να κρατήσεις ίδιο, στο δρόμο προς την αυτοβελτίωση.
Η αυτoγνωσία, όμως, δεν αρκεί, αν δεν υπάρχει αυτοαποδοχή.
Ο ψυχολόγος Carl Rogers έχει πει:
“Το παράδοξο με την αλλαγή είναι ότι όταν αποδεχτώ τον εαυτό μου έτσι όπως είναι, τότε μπορώ να αλλάξω“.
Με άλλα λόγια, δεν αρκεί απλά να γνωρίζεις τις αδυναμίες σου, αλλά και να τις αποδέχεσαι, να τις αγκαλιάζεις και να συνειδητοποιείς ότι αυτές είναι το υλικό με το οποίο θα δουλέψεις για ό,τι θέλεις να πετύχεις.
3. Αυτοεκτίμηση
Συνήθως όταν πετυχαίνουμε ένα στόχο μας αυξάνεται η αυτοεκτίμησή μας. Όμως, για να πετύχουμε το στόχο μας, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η αυτοβελτίωση, πρέπει να έχουμε εξ αρχής αυτοεκτίμηση.
Συχνά μπερδεύουμε την αυτοεκτίμηση με την αυτοπεποίθηση. Η αυτοπεποίθηση έχει να κάνει με με το κατά πόσο πιστεύουμε στις δυνατότητές μας, π.χ. στην ευφυία και τις γνώσεις μας.
Η αυτοεκτίμηση, από την άλλη, έχει να κάνει με το κατά πόσο πιστεύουμε στις αρετές/αξίες που έχουμε ούτως ώστε να αξιοποιήσουμε αυτές τις δυνατότητες (π.χ. ακεραιότητα, εργατικότητα). Με απλά λόγια, η αυτοεκτίμηση είναι το πώς αξιολογούμε την αξία μας ως άνθρωποι.
Η σχέση με τον εαυτό μας είναι η πιο σημαντική ανθρώπινη σχέση που θα έχουμε ποτέ στη ζωή μας. Είναι το πρώτο και το σημαντικότερο συστατικό για να πετύχουμε τη συνταγή που λέγεται ευτυχία, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για την καθεμία μας.
Οι ειδικοί της ψυχικής υγείας, μάλιστα, συμφωνούν ότι η αυτοεκτίμηση είναι το εισιτήριο για ένα υγιές πνεύμα, το οποίο με τη σειρά του μας ανοίγει την πόρτα για να χτίσουμε ισορροπημένες σχέσεις και να βελτιωνόμαστε.
Εν τω μεταξύ, αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τη σημασία της αυτοεκτίμησης, αλλά και τι μπορείς να κάνεις αν νιώθεις ότι δεν εκτιμάς αρκετά τον εαυτό σου, πρέπει να διαβάσεις το νέο μας E-Book “ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΘΕΛΕΙ ΔΥΟ”!
Οι τρεις αυτοί όροι για τους οποίους σου μίλησα (κίνητρο-αυτοαποδοχή-αυτοεκτίμηση) είναι στην ουσία τα τρία πρώτα σκαλιά που πρέπει να ανεβείς στη διαδρομή σου προς την αυτοβελτίωση.
Αλλά πρέπει να θυμάσαι: η αυτοβελτίωση δεν είναι άλλη μια υποχρέωση, ένα τασκ που πρέπει να κάνεις μέσα στην εβδομάδα και να το ολοκληρώσεις. Είναι περισσότερο τρόπος σκέψης και ένας συνεχής (με απαραίτητα διαλείμματα) στόχος όσο μεγαλώνουμε, εξελισσόμαστε και αλλάζουμε.
Αν σου άρεσε το άρθρο μας, θα χαρούμε πολύ να το μοιραστείς με μια φίλη σου και να μας πείτε τη γνώμη σας στα social media του LadiesOnly!