Το αν φαίνεσαι ελκυστική είναι υπόθεση των 13 milli-second

Μέσα σε μια στιγμή, ο απέναντι σου έχει αποφασίσει αν είσαι ελκυστική ή όχι. Μήπως λοιπόν ο έρωτας είναι όντως κεραυνοβόλος;

Μέρα με τη μέρα βγαίνουμε από το σπίτι ετοιμασμένες, περιποιημένες έτοιμες να αδράξουμε τη μέρα.

Ώσπου έρχεται μία μέρα που θα κατέβεις κάτω με τσαλακωμένο t-shirt από το γυμνάσιο που λέει «Πενταήμερη στο Ναύπλιο» και καρώ σορτσάκι με σαγιονάρες. Θα πιστέψεις για λίγο ότι όντως δε θα δεις κανέναν μέχρι το φούρνο απέναντι. 

Εκείνη τη στιγμή έχεις προκαλέσει το κάρμα σου πιστεύω. 

Τελικά φεύγοντας από τον φούρνο θα σε σκουντήσει άθελά του ένας τύπος με γαλανά μάτια, καστανόξανθα μαλλιά, και διάπλατο χαμόγελο. Ζητάει ευγενικά συγνώμη και συνεχίζει τη ζωή του.

Τη στιγμή εκείνη απορείς: «Γιατί; …Γιατί; … Έρχομαι στο φούρνο σαν την Κατερίνα Καινούργιου κάθε Τετάρτη πρωί. Μία φορά δεν έχει τύχει να με σκουντήσει κανείς. Σήμερα που ήρθα σαν άστεγη έπρεπε να με σκουντήσει ο Μπρατ Πιτ της γειτονιάς;» 

Και κάνεις πολύ καλά να ανησυχείς. Γιατί απ’ ό,τι φαίνεται, ο ανθρώπινος εγκέφαλος όντως δημιουργεί πρώτες εντυπώσεις για το αν είσαι ελκυστική ή όχι, και μάλιστα το κάνει πολύ γρήγορα. 

Αν είχες ποτέ την απορία αν μετράνε οι πρώτες εντυπώσεις, η απάντηση είναι Ναι με «Ν» κεφαλαίο.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Με βάση μια έρευνα στο πανεπιστήμιο του York, ο εγκέφαλος μας μέσα σε 13 μιλι-δεύτερα έχει σχηματίσει άποψη σχετικά με το άτομο που έχουμε απέναντί μας, και ειδικά όσον αφορά την ελκυστικότητα του. 

Πρώτη φορά καταγράφηκαν τέτοιοι χρόνοι για την επεξεργασία δεδομένων από τον ανθρώπινο εγκέφαλο και πόσο μάλλον επεξεργασία ολόκληρου προσώπου. 

Στο παρελθόν η βιβλιογραφία υποστήριζε ότι τέτοιες διαδικασίες συμβαίνουν σε 100 ή 200 millisecond. Δηλαδή, σε δεκαπλάσιο χρόνο. 

Πρώτη φορά όμως αποδεικνύεται ότι στη πραγματικότητα οι χρόνοι είναι πολύ μικρότεροι.

Για ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου κοιτούσα πρώτα τα παπούτσια των ανθρώπων και έτσι έκρινα αν είναι ελκυστικοί ή όχι. 

Ξεσκισμένο γκρι σπορτεξ με ξεθωριασμένο τζιν στο κέντρο της πόλης Σαββατιάτικα; Χάθηκε το παιχνίδι. Καθαρό λευκό sneaker με μπλε ντενιμ; Περνάει στην επόμενη φάση. 

Κάτι αντίστοιχο κάνει ένας εγκέφαλος με χαρακτηριστικά προσώπου. Κάθε κομμάτι του προσώπου «σκανάρεται» και δίνει ένα πόρισμα σχετικά με το πόσο ελκυστική είναι μια κοπέλα ή πόσο ελκυστικός είναι ένας άντρας. 

Πως μπορεί όμως κάποιος να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο ένας ανθρώπινος εγκέφαλος θα επεξεργαστεί ένα πρόσωπο; Πως μπορούμε να δούμε τα μοτίβα που δείχνουν ποια χαρακτηριστικά θεωρούνται ελκυστικά σε μια πρώτη ματιά;

Και πάνω από όλα: Πως μπορούμε να εξετάσουμε όλη αυτή τη διαδικασία αντικειμενικά;

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του York έδειχναν πρόσωπα σε ανθρώπους που συμμετείχαν στα πειράματα και παρατήρησαν ποια χαρακτηριστικά προσώπου συνδέει το μυαλό μας με ελκυστικότητα, εμπιστοσύνη, ή επιβλητικότητα. 

Τη σκέψη που έκαναν αυτοί που έβλεπαν τα πρόσωπα τη χρονομέτρησαν οι ερευνητές για να δούνε πόσο χρόνο θέλει το μυαλό μας για να αναλύσει ένα πρόσωπο που βλέπουμε πρώτη φορά, και να καταλήξει σε συμπεράσματα. 

Μετά έκαναν μικρές αλλαγές στα ίδια πρόσωπα μέσω υπολογιστή. 

Άλλαξαν για παράδειγμα την απόσταση που έχουν τα μάτια μεταξύ τους ή το μέγεθος των χειλιών του ατόμου της φωτογραφίας.

Εικόνα 1. Εικόνα από τη μελέτη του Richard Vernon και των συνεργατών του στο York. Επεξεργασμένα πρόσωπα τα οποία προβλήθηκαν στους συμμετέχοντες των πειραμάτων.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι αλλαγές σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προσώπου, «βγάζουν» κάτι άλλο. 

Για παράδειγμα, μέσα από την επεξεργασία, φάνηκε ότι όσο πιο πλατύ είναι ένα χαμόγελο τόσο πιο έμπιστο θεωρείται το άτομο απέναντι μας. Αντίστοιχα όσο πιο έντονες γωνίες έχει το πρόσωπο που αντικρύζουμε τόσο πιο επιβλητικό το θεωρούμε. 

Το μεγαλύτερο ρόλο στην ελκυστικότητα έπαιξαν τα μάτια. Από ότι φαίνεται η ίριδα, το σημείο τους στο πρόσωπο, το ύψος τους, και το φάρδος τους, όλα συνέβαλλαν στο να καταλήξει το υποσυνείδητο στο αν το πρόσωπο είναι ελκυστικό. 

Όπως φαίνεται και στην εικόνα, στη δεύτερη σειρά είναι τα πρόσωπα που χρησιμοποιήθηκαν για να τεστάρουν την ελκυστικότητα των χαρακτηριστικών. 

Εκεί βλέπουμε ότι ενώ το χαμόγελο μένει σταθερό, η θέση των ματιών παραποιείται. 

Η μελέτη του πανεπιστημίου του York όμως δεν είναι η μοναδική που αποδεικνύει την δυνατότητα του εγκεφάλου να καταλήγει σε συμπεράσματα με βάση τα εξωτερικά χαρακτηριστικά.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι είναι δύσκολο να αγνοούμε τα εξωτερικά χαρακτηριστικά όσο κι αν προσπαθούμε. 

Ένα πρόσωπο μας δείχνει πως νιώθει ο απέναντι μας. Έναν άνθρωπο συνοφρυωμένο θα τον αποφύγουμε ενώ ένα χαμογελαστό πρόσωπο θα θελήσουμε να το πλησιάσουμε. 

Οπότε, το σημαντικό δεν είναι μόνο η γεωμετρία του προσώπου μας αλλά και το να φοράμε πάντα το χαμόγελο μας (ήρθε και το κλισέ).

Φυσικά, είναι δύσκολο κάτι τόσο περίπλοκο όσο ή έλξη να εξηγηθεί με σιγουριά. 

Είναι τόσο υποκειμενικό το γούστο μας, και μας ελκύουν τόσο διαφορετικοί άνθρωποι που κανείς θα έλεγε ότι δεν υπάρχουν μοτίβα.

Υπάρχουν απλά ορισμένα σημεία τομής.

Άλλωστε η κοινωνία του σήμερα έχει πολλές κοινές εμπειρίες και ερεθίσματα, τα οποία επηρεάζουν το τί μας φαίνεται οικείο ή όμορφο. 

Γι αυτό και τα παραπάνω δεν υπονοούν ότι υπάρχει μια μόνο κατηγορία χαρακτηριστικών τα οποία αποτελούν το manual για το ελκυστικό πρόσωπο. 

Απλά ο θαυμαστός μας εγκέφαλος για άλλη μια φορά μας εκπλήσσει με τις δυνατότητες του. Μέσα σε μια στιγμή έχει αναλύσει ένα άγνωστο πρόσωπο και το έχει ερμηνεύσει. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι αν κάποιος δεν περάσει αυτό το πρώτο τεστ έχει χάσει το παιχνίδι. 

Η χημεία δύο ανθρώπων δε βασίζεται μόνο στις πρώτες εντυπώσεις και δεν εξαρτάται μόνο από μια ελκυστική εμφάνιση. Όχι μόνο, τουλάχιστον.  

Ο εγκέφαλος μας έχει 86 δισεκατομμύρια νευρώνες καθένας από τους οποίους οδηγεί στη προσωπικότητα μας. Και αυτό είναι που θα μας κάνει ελκυστικούς ή μη.  

Βέβαια, ο Μπραντ Πιτ της γειτονιάς μου δε θα μπορούσε να υποθέσει ότι κρύβεται τέτοιο κελεπούρι κάτω από την αμφίεση αγουροξυπνημένου ζητιάνου. Άρα ας είμαστε κάπου στη μέση. 

Να χτίζουμε και το έξω και το μέσα μας. Για καλό και για κακό. 

Κάνε μας Follow στο Instagram και το Facebook, για να βλέπεις τα ποστ που ανεβάζουμε καθημερινά όπου με απλά λόγια σου λέμε τα δικά μας τιπ για να χτίζεις τον εαυτό σου με βάση την επιστήμη. Ακόμα καλύτερες ιδέες για τη προσωπικότητα σου ως γυναίκα μπορείς να πάρεις και απο τα υπόλοιπα άρθρα στην ιστοσελίδα μας και μέσα απο το δωρεάν e-book μας “5 Πύργοι της Κρυμμένης Δύναμης σου”. Έτσι, η διαδικασία του έσω κι έξω self-care γίνεται λιγάκι πιο εύκολη και fun.