Γυναίκα στη φύση χαμογελά με τα μάτια κλειστά

Εσωτερική γαλήνη: 3 τρόποι για να την πετύχεις

Οι σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους (οικογένεια, φίλους, σύντροφο, συναδέλφους) είναι η βάση της ζωής μας. Είναι αυτές που καθορίζουν σε τεράστιο βαθμό την ψυχολογία μας κάθε μέρα. Σκέψου το λίγο καλύτερα:

  • Εάν το πρωί φτάνοντας στο γραφείο, πετύχεις εκείνον το συνάδελφο που είναι μονίμως με τη μούρη κατεβασμένη μέχρι το πάτωμα (ακόμα και τις Παρασκευές!), κατευθείαν θα σου χαλάσει η διάθεση έστω και λίγο, ακόμη κι αν αυτό το άτομο δεν είναι τόσο σημαντικό για σένα.
  • Αν κάθε πρωί με το που ξυπνάς έχεις συνηθίσει να βρίσκεις ένα μήνυμα καλημέρας από το αγόρι σου και ξαφνικά μια μέρα αυτό δε γίνει, θα στεναχωρηθείς.

  • Αν πάνω σε μια συζήτηση με την κολλητή σου μαλώσετε και κλείσετε το τηλέφωνο παγωμένες, είναι κάτι που θα σκέφτεσαι για μέρες.

Επίσης, αν είσαι άτομο με ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση, ίσως πολλές φορές στο τέλος της μέρας να πιάνεις τον εαυτό σου να σκέφτεται “Μήπως σήμερα στεναχώρησα κάποιο άτομο άθελά μου; Μήπως είπα κάτι που δεν έπρεπε σε κάποιον; Μήπως αδίκησα κανέναν;”.

Και παρ’ όλα αυτά, συχνά ξεχνάμε να φροντίζουμε την πιο σημαντική σχέση που θα έχουμε ποτέ στη ζωή μας και αυτή που τελικά καθορίζει την εσωτερική μας γαλήνη: τη σχέση με τον ίδιο μας τον εαυτό. Φαίνεται ότι πολλές φορές δίνουμε πολή μεγαλύτερη προσοχή και αξία στο πώς κάνουμε τους γύρω μας να αισθάνονται και αφήνουμε στην άκρη τα δικά μας συναισθήματα, αλλά και τις δικές μας ανάγκες.

Γυναίκα καθισμένη σε βράχο κοιτάζει τον ουρανό

Με αυτόν τον τρόπο, φυσικά, στερούμαστε της εσωτερικής μας ισορροπίας και γαλήνης και αισθανόμαστε ότι κάτι μας φταίει, αλλά δε μπορούμε να εντοπίσουμε αυτό το “κάτι”. Ας δούμε, λοιπόν, τι μπορεί να φταίει ή, με άλλα λόγια, ας δούμε πρώτα απ’ όλα ποιες είναι αυτές οι συνήθειες που μας στερούν τη γαλήνη μας.

1. Πρέπει να ξέρεις τι είναι αυτό που σου στερεί την εσωτερική σου γαλήνη

ΔΕΝ θα βρούμε την εσωτερική μας γαλήνη, αν…

  • …δεν αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας, για να εντοπίζουμε τι είναι αυτό που δε μας ικανοποιεί στη ζωή μας.

  • …δεν πάρουμε την απόφαση ότι δεν είναι δική μας υποχρέωση να λύσουμε τα προβλήματα των άλλων (π.χ. να βάλουμε στο “σωστό δρόμο” τον τύπο που δεν ψήνεται να σταματήσει να μας κερατώνει).

  • …δε σταματήσουμε να συγκρίνουμε τη ζωή μας και τις επιτυχίες μας με αυτές των άλλων.

  • …δε σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τα λάθη μας ως ευκαιρίες για να αυτομαστιγωθούμε, αντί για να μάθουμε και να προχωρήσουμε καλύτερες και σοφότερες.

Αυτές, λοιπόν, είναι μερικές από τις σημαντικότερες συμπεριφορές που πρέπει να αποφεύγουμε, αν θέλουμε να βρούμε την εσωτερική μας γαλήνη. Το θέμα, όμως, είναι και τι πρέπει να κάνουμε για να τη φέρουμε.

Γι’ αυτό, σου παρουσιάζω δύο τρόπους που, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μας βοηθήσουν να αγαπήσουμε περισσότερο τον εαυτό μας και να έρθουμε πιο κοντά στην εσωτερική μας γαλήνη.

2. Σεβάσου το χρόνο που χρειάζεται ο εαυτός σου για να μάθει

Ο λαός λέει “άντρα θέλω, τώρα τον θέλω” και δεν έχει άδικο, αφού πραγματικά όλες και όλοι είμαστε ανυπόμονες/ανυπόμονοι να συμβεί αυτό που επιθυμούμε εδώ και τώρα, χωρίς να σκεφτόμαστε ότι αυτό είναι παράλογο, πώς να το κάνουμε!

Τι εννοώ; Ότι πολλές φορές, όταν προσπαθούμε να μάθουμε κάτι καινούργιο, έχουμε μη ρεαλιστικά στάνταρ για το πόσο καιρό θα μας πάρει αυτό. Π.χ. ξεκινάς μια νέα δουλειά και στο τέλος της πρώτης εβδομάδας σκέφτεσαι “Τά έκανα όλα χάλια / Είμαι άχρηστη / Δε μπορώ να μάθω τίποτα”. Καλέ, γιατί τόσο άγχος και αδικία απέναντι στον εαυτό σου;

Γυναίκα σκυμμένη πάνω από το λάπτοπ και το τετράδιο σημειώσεων

Βέβαια, μας έχουν καταστρέψει οι γρήγοροι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής, αλλά και η τεχνολογία και τα social media με τις “μαγικές” λύσεις που προσφέρουν για “απώλεια 10 κιλών σε μία εβδομάδα”, “κοιλιακούς σε 3 μέρες” και πάει λέγοντας… Νομίζω έπιασες το νόημα.

Όμως, θυμήσου πως ό,τι έρχεται άκοπα και γρήγορα, έτσι και φεύγει. Η αληθινή πρόοδος χρειάζεται υπομονή και προσπάθεια.

Οι γνωστικοί ψυχολόγοι, άλλωστε, θα σου πουν ότι η μάθηση είναι μια διαδικασία πολλών σταδίων, που δε μπορείς να βιαστείς για να τα ολοκληρώσεις. Ίσως να έχεις ακουστά και τον κανόνα των 10.000 ωρών, σύμφωνα με τον οποίο χρειάζεται να αφιερώσουμε κατά μέσο όρο 10.000 ώρες σε ένα νέο σκιλλ για να θεωρηθούμε ειδικοί σε αυτό.

Αν και ο κανόνας αυτός βρίσκει αντίθετους αρκετούς επιστήμονες, ένα είναι αυτό στο οποίο όλοι συμφωνούν: ότι η μάθηση χρειάζεται αρκετό χρόνο και εξάσκηση, όσο έξυπνοι και ικανοί κι αν είμαστε.

Μη βιαστείς, λοιπόν, να σε βγάλεις άχρηστη ή ηλίθια με την πρώτη δυσκολία. Δώσε στον εαυτό σου το χρόνο που χρειάζεται και θα γίνεις όσο καλή ονειρεύεσαι, ενώ ταυτόχρονα θα έχεις επενδύσει στην εσωτερική σου γαλήνη.

3. Δείξε στον εαυτό σου την ίδια καλοσύνη που δείχνεις και στους άλλους

Για πολλές από εμάς, είναι πανεύκολο να είμαστε ευγενικές και συμπονετικές με τους άλλους στην καθημερινότητά μας. Παρ’ όλα αυτά, όταν πρόκειται για τον εαυτό μας, όπως είπαμε και νωρίτερα, γινόμαστε επικριτικές, σκληρές, ακόμη και άδικες.

Ίσως θεωρούμε ότι το να είμαστε ευγενικές με τον εαυτό μας σημαίνει ότι προσπαθούμε να δικαιολογούμε τα λάθη μας και να βρίσκουμε συνέχεια προφάσεις, για να μη προχωράμε μπροστά.

Όπως, όμως, μπορείς να διαβάσεις και σε σχετική επιστημονική έρευνα, το να δείχνουμε συμπόνια στον εαυτό μας και να συγχωρούμε τα λάθη μας είναι από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να πετύχουμε την προσωπική μας γαλήνη και να φτάσουμε στο στόχο μας. Γιατί πολύ απλά η ευγένεια και η κατανόηση προς εμάς λειτουργεί ως κίνητρο.

Γυναίκα κοιτάζεται στον καθρέφτη και χαμογελάει με έκφραση γαλήνης

Ελπίζουμε να βρήκες το άρθρο μας ενδιαφέρον και να σε βοηθήσει ουσιαστικά να βρεις κι εσύ τη δική σου γαλήνη και ισορροπία με τον εαυτό σου. Φυσικά, αν σου άρεσε, θα χαρούμε πολύ να το μοιραστείς με μια φίλη σου και να μας πείτε τη γνώμη σας στα social media του LadiesOnly!

Τέλος, αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το ταξίδι της αυτοβελτίωσης, πρέπει να διαβάσεις το νέο μας E-Book “ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΘΕΛΕΙ ΔΥΟ”!

Scroll to Top