Άνδρας φωνάζει σε γυναίκα που προσπαθεί να τον αποφύγει φοβισμένη, αφού την εγκλωβίζει στον τοίχο με τα χέρια του

Τοξικές σχέσεις: 4 λόγοι που δε μπορούμε να ξεφύγουμε

Μερικές φορές μένουμε σε τοξικές σχέσεις περισσότερο από όσο θα θέλαμε στην πραγματικότητα. Γιατί; Μας αρέσει ο πόνος; Απολαμβάνουμε το ντράμα; Είμαστε εθισμένες στο να μας κακομεταχειρίζονται; Μήπως είμαστε εντελώς προβληματικές οι ίδιες;

Καμία από τις παραπάνω απαντήσεις δεν είναι σωστή, αν και κατά πάσα πιθανότητα, αν βρισκόμαστε σε σχέση με τοξικό σύντροφο, όλα αυτά τα έχουμε σκεφτεί και πιστέψει.

Αφού δεν είναι αυτοί οι λόγοι, όμως, τι μας κάνει να συνεχίζουμε να προσπαθούμε για μια σχέση μέσα στην οποία είμαστε δυστυχισμένες;

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να φύγουμε από τοξικές σχέσεις;

1. Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Αν διαβάζεις σταθερά τα άρθρα μας, και ειδικά αν έχεις αποκτήσει και το νέο μας E-book “ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΘΕΛΕΙ ΔΥΟ”, μάλλον θα το είδες να ‘ρχεται αυτό.

Ποιος άλλος θα μπορούσε να είναι ο πρώτος λόγος που ανεχόμαστε τοξικές συμπεριφορές, πέρα από το ότι πιστεύουμε, έστω υποσυνείδητα, ότι μας αξίζει; Ακόμη και η φαινομενικά “αθώα” σκέψη “Εντάξει, μου μιλάει άσχημα καμιά φορά, αλλά είναι πολύ καλός και δε θα βρω καλύτερο”, κρύβει έλλειψη αυτοεκτίμησης και αυτοσεβασμού.

Γυναίκα κοιτάζεται στον καθρέφτη προβληματισμένη

Αν είμασταν συμφιλιωμένες με τον εαυτό μας και τον εκτιμούσαμε/αγαπούσαμε όσο θα έπρεπε, δε θα επιτρέπαμε σε κανέναν να μας χαλάει τη ζαχαρένια μας με τοξικές συμπεριφορές.

Τα πράγματα θα έπρεπε να ήταν πολύ πιο απλά: “Δε μου συμπεριφέρεσαι με σεβασμό; Θα το αλλάξεις. Δεν το αλλάζεις; Bye!”.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σύνδεση τω τοξικών σχέσεων με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, σου αφήνω σχετική έρευνα εδώ.

2. Φοβόμαστε τη μοναξιά

Μάλλον δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη φοβάται το ενδεχόμενο να μείνει μόνος, χωρίς φίλους, οικογένεια, σύντροφο. Συγκεκριμένα για τον ερωτικό σύντροφο, όμως, ο φόβος μας δεν προέρχεται απλά από την έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου να ανήκει σε μια “ομάδα” και να δέχεται στοργικότητα και αγάπη.

Φαίνεται πως η κοινωνία για κάποιον περίεργο λόγο είναι “φτιαγμένη για ζευγάρια”. Το να είσαι ελεύθερη/ελέυθερος, ακόμη κι αν περνάς καλά και είναι συνειδητή σου επιλογή, θεωρείται ένα είδος αποτυχίας.

Γυναίκα καθισμένη σε καρέκλα με τα πόδια μαζεμένα μπροστά της κοιτάζει το παράθυρο σε ένα άδειο δωμάτιο

Σίγουρα θα σου έχει τύχει σε φάση που ήσουν single να ακούσεις από κάποιο γνωστό ή συγγενή κάτι τύπου “Αχ μη στεναχωριέσαι, κάποιον θα βρεις κι εσύ”. Έχεις μήπως ακούσει ποτέ να λένε κάτι τέτοιο σε ένα δεσμευμένο άτομο; “Πόσο καιρό είστε μαζί; 3 χρόνια; Αχ κάνε υπομονή, κάποια στιγμή θα χωρίσετε κι εσείς, πού θα πάει”.

Ιδιαίτερα για τις γυναίκες, ο κλοιός είναι ακόμη πιο στενός. Πράγματι, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2011, single γυναίκες από 27 έως 35 ετών απάντησαν σε διάφορες ερωτήσεις σχετικά με το πώς ο κύκλος τους αντιδρά που είναι ελεύθερες σε αυτή την ηλικία. Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι το περιβάλλον των γυναικών τίς συμβουλεύει και συχνά τις πιέζει να βρουν σύντροφο και να προχωρήσουν γρήγορα σε γάμο και οικογένεια.

Ο φόβος, λοιπόν, μήπως μείνουμε μόνες και μήπως κριθούμε κιόλας γι’ αυτό μας κρατάει εγκλωβισμένες σε τοξικές σχέσεις που θα έπρεπε να είχαν τελειώσει καιρό πριν.

3. Φοβόμαστε την αντίδρασή του

Όπως είδαμε σε προηγούμενο άρθρο μας, υπάρχουν πολλά είδη τοξικών ανθρώπων, άρα και τοξικών συντρόφων. Οι ζηλιάρηδες, οι ναρκισσιστές, οι χειριστικοί, και φυσικά όσοι χρησιμοποιούν λεκτική/ψυχολογική ή/και σωματική βία.

Όταν έχουμε να κάνουμε με ένα βίαιο/επιθετικό σύντροφο, που θέλει να έχει τον έλεγχό μας, είναι δύσκολο να δεχτεί “αναίμακτα” το χωρισμό. Και επειδή το γνωρίζουμε αυτό, είναι λογικό να φοβόμαστε την αντίδρασή του σε περίπτωση που φύγουμε μακριά του.

Φοβισμένη γυναίκα κοιτάζει κάτω και κρατάει τα χέρια της

Αυτό που πρέπει να αναλογιστούμε, όμως, είναι πόσο πιο ασφαλείς είμαστε μένοντας μαζί του; Επίσης, είναι φυσιολογικό να έχουμε στη ζωή μας έναν άνθρωπο τον οποίο φοβόμαστε;

Σε μια τέτοια περίπτωση, μια καλή αρχή είναι να έχουμε ανθρώπους γύρω μας στους οποίους μπορούμε να επικοινωνήσουμε αυτούς τους φόβους μας και ξέρουμε ότι θα είναι δίπλα μας στις δύσκολες στιγμές που μπορεί να έρθουν.

Εκτός αυτού, αυτοί οι άνθρωποι θα μας παρακινήσουν να εγκαταλείψουμε την τοξική μας σχέση, θα μας βοηθήσουν να δούμε καθαρά όσα δε μπορούμε να δούμε μόνες και θα μας δώσουν δύναμη.

4. Ρομαντικοποιούμε το τοξικό

Πολλές φορές ο λόγος που μένουμε σε μια τοξική σχέση είναι επειδή πολύ απλά δεν καταλαβαίνουμε ότι είναι τοξική. Ναι μεν αισθανόμαστε ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά ερμηνεύουμε λάθος τις τοξικές συμπεριφορές του συντρόφου μας.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

  • “Με ζηλεύει πολύ, επειδή με αγαπάει”. Λάθος. Σε ζηλεύει, επειδή είναι ανασφαλής. Σύμφωνα με την καθηγήτρια ψυχολογίας Gwendolyn Seidman, όταν δείχνουμε ότι ζηλεύουμε κάποιον, δεν εκφράζουμε την αγάπη μας, αλλά προβάλλουμε τις δικές μας ανασφάλειες.
  • “Δε θέλει να βγαίνω με τις φίλες μου, επειδή θέλει να περνάμε περισσότερο χρόνο μαζί”. Λάθος. Δε θέλει να βγαίνεις με τις φίλες σου, επειδή θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχό σου και πολύ πιθανό δε σε εμπιστεύεται.
  • “Μου φωνάζει, επειδή θέλει να καταλάβω αυτό που μου λέει”. Λάθος. Σου φωνάζει, επειδή θέλει να επιβάλει τη γνώμη του και να μην αφήσει τη δική σου να ακουστεί.
  • “Μπορεί να μου μιλάει άσχημα καμιά φορά, αλλά κι εγώ τον προκαλώ με τις βλακείες που λέω/κάνω”. Λάθος. Όποια διαφωνία και να υπάρχει μέσα σε μια σχέση δε δικαιολογεί τη λεκτική βία.
  • “Δε θέλει να συζητάω τα προβλήματά μας με τους φίλους μου, επειδή δεν τον συμπαθούν και θέλουν να μας χωρίσουν”. Λάθος. Δε θέλει να μοιράζεσαι τους προβληματισμούς σου με άλλους, για να μην καταλάβουν πόσο μαλάκας είναι.

Τα παραδείγματα θα μπορούσαν να είναι αμέτρητα, μιας και οι τοξικοί άνθρωποι μπορούν να γίνουν πολύ εφευρετικοί, για να κρύψουν τον αληθινό τους εαυτό. Άλλωστε, γι’ αυτό ακριβώς είναι τοξικοί: σου μαυρίζουν τη ζωή, αλλά σου πετάνε ψίχουλα δήθεν αγάπης, φροντίδας, προσοχής, γιατί αλλιώς θα έφευγες.

Κάτι τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό. Άλλος ένας λόγος που ρομαντικοποιούμε τοξικές καταστάσεις και κυρίως τοξικούς συντρόφους, ιδιαίτερα εμείς οι γυναίκες, είναι η ελπίδα ότι μπορούμε να τους αλλάξουμε. Έτσι, χάνουμε χρόνο, ενέργεια, εμπειρίες, τα οποία θα μπορούσαμε να είχαμε εκμεταλλευτεί για να αλλάξουμε εμάς προς το καλύτερο.

Ελπίζουμε να βρήκες το άρθρο μας ενδιαφέρον και θα χαρούμε πολύ να το μοιραστείς με μια φίλη σου και να μας πείτε τη γνώμη σας στα social media του LadiesOnly.

Τέλος, σε επόμενο άρθρο θα συζητήσουμε για το πώς μπορούμε τελικά να ξεφύγουμε από τις τοξικές σχέσεις της ζωής μας. Γι’ αυτό, μείνε συντονισμένη!

Scroll to Top