Γυναίκα βλέπει το σύντροφό της να φιλάει άλλη γυναίκα

4 μύθοι για την απιστία

Στην ερώτηση “Ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνει το αγόρι σου μέσα στη σχέση σας;” οι περισσότερες χωρίς να το πολυσκεφτούμε θα απαντούσαμε “η απιστία“. Είναι από τις δυσκολότερες φάσεις μέσα σε μια σχέση που θα κληθούμε στη ζωή μας να αντιμετωπίσουμε και κάτι που πολλές δε θα συγχωρούσαμε.

Γιατί μας πληγώνει τόσο πολύ, όμως, η απιστία και ακόμη και στη σκέψη της κοντεύουμε να τρελαθούμε;

Δεν είναι μόνο οι εικόνες στο μυαλό μας που κατευθείαν σχηματίζονται, όταν μαθαίνουμε ότι ο αγαπημένος μας ήταν/είναι με κάποια άλλη. Είναι το τι συμβολίζει ή τι νομίζουμε ότι συμβολίζει αυτή η πράξη του.

Πρώτα απ’ όλα, η απιστία σημαίνει ανειλικρίνεια. Μας είπε ψέματα ή μας έκρυψε κάτι πολύ σοβαρό για τη σχέση μας. Αφού μας είπε ψέματα, καταστρέφεται αμέσως και η εμπιστοσύνη που είχαμε χτίσει προς αυτόν και φυσικά τι πιο σημαντικό από την εμπιστοσύνη μεταξύ ενός ζευγαριού;

Γυναίκα με δακρυσμένα μάτια

Αφού η εμπιστοσύνη έχει πλέον πληγωθεί, αρχίζουμε να αμφισβητούμε όλα όσα θεωρούσαμε δεδομένα για αυτόν, όπως η αγάπη του ή/και ο έρωτάς του για εμάς.

Μέσα σε όλες αυτές τις αμφιβολίες, δυστυχώς, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αρχίσουμε να αμφισβητούμε και τον ίδιο μας τον εαυτό και έρχονται στην επιφάνεια ανασφάλειες ή δημιουργούνται καινούργιες: “Μήπως φταίω κι εγώ;”, “Πώς δεν το είχα καταλάβει νωρίτερα;”, “Μήπως δεν ήμουν αρκετή για αυτόν;”, “Μήπως η άλλη είναι καλύτερη/εξυπνότερη/ομορφότερη;”.

Δημιουργούνται, λοιπόν, άπειρα ερωτηματικά που προσπαθούμε να λύσουμε, μπας και αισθανθούμε καλύτερα. Για να μας γίνει πιο εύκολη, όμως, αυτή η διαδικασία θα πρέπει να γνωρίζουμε τι ισχύει και τι δεν ισχύει γύρω από το φαινόμενο “απιστία”.

Γι’ αυτό σου συγκέντρωσα τους 4 μεγαλύτερους μύθους που μπορεί να έχεις ακούσει/διαβάσει περί απιστίας και θα συζητήσουμε μαζί γιατί δεν ισχύουν.

Μύθος 1: Μετά την απιστία, η σχέση είναι καταδικασμένη

Ψέματα, έλειψη εμπιστοσύνης, αμφισβήτηση, ανασφάλειες ζήλια… Είναι αδύνατο να λειτουργήσει μια σχέση με τόσο τοξικά στοιχεία. Και κάπως έτσι είναι μια σχέση μετά την απιστία. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι είναι ανάγκη να μείνει έτσι, αν αποφασίσουμε να κάνουμε την υπέρβαση και να τον συγχωρήσουμε.

Συνηθίζουμε να λέμε ότι αν σπάσει το γυαλί δεν ξανακολλάει. Αλλά οι σχέσεις και τα συναισθήματα δε βασίζονται σε κανόνες φυσικής.

Ζευγάρι καθισμένο στο τραπέζι κρατιέται χέρι-χέρι

Όπως μπορείς να διαβάσεις και σε σχετικό άρθρο, λοιπόν, υπάρχουν τρόποι να χτίσουμε από την αρχή την εμπιστοσύνη, την επικοινωνία μας και ό,τι άλλο γκρεμίστηκε από αυτό το λάθος και να δημιουργήσουμε από τα θεμέλια μια σχέση με το αγόρι μας υγιή και χαρούμενη.

Μάλιστα, μπορεί να γίνει ακόμη πιο αληθινή και βαθιά, αφού θα έχουμε ξεπεράσει μαζί ένα τόσο μεγάλο εμπόδιο.

Μύθος 2: Αν σε κεράτωσε, θα σε ξανακερατώσει

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι serial cheaters (κατά συρροή άπιστοι) υπάρχουν, αφού όσοι ήταν άπιστοι στην προηγούμενη σχέση τους φαίνεται ότι υπάρχει τρεις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι άπιστοι και στην επόμενη.

Οι λόγοι που οι serial cheaters απατούν σταθερά τους/τις συντρόφους τους εξαρτώνται λιγότερο από τις συνθήκες (π.χ. πόσο ικανοποιημένοι είναι από τη σχέση) και περισσότερο από δικά τους χαρακτηριστικά (π.χ. ανασφάλεια, ναρκισσισμός).

Αν έχεις μπλέξει σε τέτοια περίπτωση, λοιπόν, ναι, θα σε ξανακερατώσει κατά 99%, αφού η απιστία για αυτόν είναι κάτι σαν συνειδητή επιλογή.

Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι κάθε άνθρωπος που απατάει πρέπει να θεωρείται αυτόματα κατά κανόνα άπιστος ή/και ανάξιος εμπιστοσύνης. Το “λάθος της στιγμής” μπορεί να ακούγεται πολύ κλισέ, όμως υπάρχει. Όλοι κάνουμε λάθη της στιγμής, τα αναγνωρίζουμε τα μετανιώνουμε και δεν τα ξανακάνουμε. Γιατί να μην ισχύει το ίδιο και με την απιστία;

Όπως είπαμε και σε προηγούμενο άρθρο, το ότι είπες ένα ψέμα δε σημαίνει ότι είσαι ψεύτρα. Έτσι και το ότι κάποιος κεράτωσε κάποια στιγμή στη ζωή του δεν τον κάνει κατά συρροή άπιστο.

Οι άνθρωποι αλλάζουμε και καμιά φορά, όταν μας το λέει το ένστικτό μας, είναι όμορφο να δίνουμε την ευκαιρία σε κάποιον να μας δείξει ότι άλλαξε προς το καλύτερο. Εκτός αυτού, δεν είμαστε μόνο οι κακές μας πράξεις και σίγουρα μια ατυχής στιγμή μας δε μας χαρακτηρίζει ως ανθρώπους.

Μύθος 3: Η απιστία υπάρχει σε σχέσεις που δεν είναι ευτυχισμένες

Αυτός είναι ίσως ο μεγαλύτερος μύθος που υπάρχει γύρω από αυτό το φαινόμενο. Η απιστία είναι τόσο εύκολο να συμβεί σε μια ευτυχισμένη σχέση όσο είναι και σε μια προβληματική.

Θυμάσαι που είπαμε πριν ότι πολλές φορές δεν έχουν σημασία οι συνθήκες, αλλά ο άνθρωπος; Αυτό ακριβώς εννοούσαμε. Μπορεί να είναι φουλ ερωτευμένος, να περνάει τέλεια μαζί σου, να κάνετε απίστευτο σεξ, αλλά και πάλι να σε κερατώσει.

Κάποιοι από τους λόγους που ένας άνθρωπος μπορεί να απατήσει, ενώ βρίσκεται σε μια χαρούμενη σχέση, είναι:

Γυναίκα που βλέπει το σύντροφό της με άλλη γυναίκα και κρύβει το πρόσωπό της.

Όπως μπορεί να κατάλαβες, οι παραπάνω λόγοι δεν έχουν τίποτα να κάνουν με την ίδια τη σχέση, αλλά με την προσωπικότητα του ανθρώπου που απατάει. Και γι’ αυτό ακριβώς είναι άδικο για τον εαυτό μας, αν βρεθούμε στη θέση της απατημένης, να αρχίσουμε στην καλύτερη περίπτωση να αμφισβητούμε την αξία μας και στη χειρότερη να κατηγορήσουμε τον εαυτό μας ότι εμείς τον σπρώξαμε στο κέρατο.

Μύθος 4: Η απιστία είναι “ανδρικό” φαινόμενο

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι άνδρες σταθερά απατούν σε μεγαλύτερο ποσοστό από ότι οι γυναίκες. Παρ’ όλα αυτά, αν και έχει βγει το όνομα στους άνδρες, το ποσοστό των γυναικών που απατούν δεν είναι σε καμία περίπτωση ασήμαντο (π.χ. 13% έναντι 20% των ανδρών για το έτος 2017 στην Αμερική).

Επίσης, όπως μπορείς να διαβάσεις και σε σχετικό άρθρο, το ποσοστό των άπιστων ανδρών τα τελευταία χρόνια παραμένει σταθερό ενώ των γυναικών, ειδικά σε νεαρές ηλικίες, ανεβαίνει κάθε χρόνο.

Σε επόμενο άρθρο, θα μιλήσουμε για το πώς μπορούμε να σώσουμε, αν θέλουμε, μια σχέση μετά από απιστία. Μέχρι τότε, για να μάθεις περισσότερα για το θέμα, πρέπει να διαβάσεις το νέο μας E-Book “ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΘΕΛΕΙ ΔΥΟ”!

Τέλος, αν σου άρεσε το άρθρο μας, θα χαρούμε πολύ να το μοιραστείς με μια φίλη σου και να μας πείτε τη γνώμη σας στα social media του LadiesOnly!

Scroll to Top