Η ζήλια είναι ένα από τα πιο συχνά και τα πιο βασανιστικά αισθήματα που βιώνουμε οι άνθρωποι. Και μάλιστα, παρ’ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμο, σπάνια το παραδεχόμαστε και αναζητούμε βοήθεια για να το ξεπεράσουμε.
Η ερωτική ζήλια δε πολλές φορές είναι υπεύθυνη για τις πιο ακραίες εκφάνσεις του αισθήματος της ζήλιας και συνοδεύεται από αμέτρητα άλλα αρνητικά συναισθήματα που μας κατακλύζουν και δε μας επιτρέπουν να σκεφτούμε λογικά: θυμό, φόβο, ανασφάλεια, άγχος, αγωνία, αντιπαλότητα, ανάγκη για εκδίκηση κ.α.
Αυτό συμβαίνει γιατί όταν ζηλεύουμε το σύντροφό μας, δεν έχουμε καθαρή εικόνα της συμπεριφοράς του. Με άλλα λόγια, μεταφράζουμε εσφαλμένα σχεδόν κάθε του πράξη σε απόδειξη έλλειψης ενδιαφέροντος, αγάπης, στοργής, ακόμη και σε ένδειξη απιστίας.
Αφού, λοιπόν, το συναίσθημα της ζήλιας προκαλεί τόσο πόνο και σε εμάς και στον άνθρωπό μας, γιατί ενδίδουμε σε αυτό; Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης μας το οποίο δε μπορούμε να αποβάλουμε ή συνέπεια της σύγχρονης ζωής, όπου οι επιλογές και οι αντιπερισπασμοί είναι αμέτρητοι;
Ποια είναι η αληθινή φύση της ζήλιας;
Το συναίσθημα της ερωτικής ζήλιας εμφανίζεται όταν αισθανθούμε ότι η σχέση μας απειλείται, είτε από εξωτερικούς παράγοντες (π.χ. τρίτο άτομο), είτε από ενδογενείς (π.χ. όταν περνάμε πολύ λιγότερο χρόνο με το σύντροφό μας σε σχέση με παλιότερα). Σε αυτό ακριβώς το σημείο η ζήλεια ενεργοποιείται ως μηχανισμός εντοπισμού κινδύνου, σύμφωνα με τους εξελικτικούς ψυχολόγους.
Πιο απλά, η ζήλια δεν είναι παρά μια στρατηγική που ανέπτυξε από πολύ νωρίς ο άνθρωπος, για να αντιμετωπίσει την απιστία.
Γιατί γυναίκες και άνδρες ζηλεύουμε για άλλους λόγους;
Η εξελικτική ψυχολογία, μάλιστα, εξηγεί και το γιατί οι γυναίκες και οι άνδρες, από τον άνθρωπο των σπηλαίων μέχρι και σήμερα, ζηλεύουν το/τη σύντροφό τους για διαφορετικούς λόγους.
Από τη μια πλευρά, η ζήλια των ανδρών ξεκίνησε από την ανάγκη να είναι βέβαιοι ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν είναι δικά τους, αφού όλες τους οι προσπάθειες και οι πόροι είναι γι’ αυτά. Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες, ούσες σίγουρες ότι τα παιδιά είναι δικά τους, ανησυχούν για την ανατροφή τους και την πρόσβασή τους σε πόρους, οι οποίοι εξασφαλίζονται από τον πατέρα. Επομένως, ζηλεύουν, γιατί αν τον χάσουν, δε θα μπορούν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους μόνες τους.
Στην ίδια λογική, σήμερα έρευνες δείχνουν ότι ο κορυφαίος λόγος για τον οποίο οι άνδρες ζηλεύουν είναι η ερωτική επαφή της συντρόφου τους με άλλο άνδρα. Αντίθετα, οι γυναίκες ζηλεύουν περισσότερο όταν ο σύντροφός τους περνά πολύ χρόνο και είναι στοργικός με κάποια άλλη γυναίκα.
Πώς να αντιμετωπίσω τη ζήλια;
Επένδυσε στην εμπιστοσύνη
Εάν η εμπιστοσύνη είναι εμπεδωμένη και αμοιβαία στη σχέση, δε θα χρειαστεί να αντιμετωπίσεις το αίσθημα της ζήλιας, αφού δε θα εμφανιστεί ποτέ (τουλάχιστον σε σημείο που να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στη σχέση σου). Φυσικά το Α και το Ω για την εμπιστοσύνη είναι η ειλικρίνεια. Εάν έχεις αδιάσειστες αποδείξεις ότι ο σύντροφός σου σου λέει κατ’ εξακολούθηση ψέματα, πρέπει να σκεφτείς σοβαρά εάν θέλεις να συνεχίσεις να βρίσκεσαι σε αυτή τη σχέση.
Παραδέξου ότι ζηλεύεις
Μη φοβάσαι να παραδεχτείς πρώτα-πρώτα στον εαυτό σου ότι ζηλεύεις. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να λύσεις το πρόβλημα, ειδικά αν η ζήλια σου δε βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Αφού το παραδεχτείς, θα μπορείς καλύτερα να αναλύσεις και να καταλάβεις τις ίδιες σου τις σκέψεις, βλέποντας την κατάσταση καθαρότερα.
Στη συνέχεια, μη φοβηθείς να μοιραστείς τις σκέψεις σου με το σύντροφό σου. Εξηγώντας του τους λόγους που νιώθεις έτσι, είναι πολύ πιθανό να σου δώσει τις απαντήσεις και τις εξηγήσεις που χρειάζεσαι, ώστε να σταματήσουν οι αμφιβολίες σου.
Χρήσιμο tip:
Όταν ζηλεύουμε, είμαστε συναισθηματικά πολύ φορτισμένες. Γι’ αυτό, πριν μιλήσεις στο σύντροφό σου για το πώς αισθάνεσαι, πάρε μια βαθιά ανάσα και μην αφήσεις το θυμό σου και το άγχος σου να καταστρέψουν μια συζήτηση που σε άλλη περίπτωση θα μπορούσε να σώσει τη σχέση σου.
Σκέψου θετικά
Όπως είπαμε και στην αρχή του άρθρου, όταν ζηλεύουμε το σύντροφό μας, έχουμε την τάση να παρερμηνεύουμε σχεδόν κάθε του κίνηση και να εστιάζουμε μόνο στα λάθη του ή σε στοιχεία του χαρακτήρα του που ιδανικά θα θέλαμε να είναι διαφορετικά. Αυτό το mindset αυτομάτως απειλεί την αρμονία της σχέσης μας και φυσικά δε λύνει το πρόβλημα.
Καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να ζηλεύεις επειδή τον τελευταίο μήνα προτιμά να περνά περισσότερο χρόνο με τους φίλους του παρά με σένα. Αντί, όμως, να σκεφτείς ότι σε βαρέθηκε, ότι δε σε νοιάζεται ή ότι τρέφει αισθήματα για κάποια από την παρέα, σκέψου ότι είναι ένας άνθρωπος που αφοσιώνεται στους φίλους του, νοιάζεται γι’ αυτούς και δεν τους ξέχασε επειδή βρίσκεται σε σχέση.
Μήπως είσαι control freak;
Φυσικά και θέλεις και πρέπει να γνωρίζεις πώς προχωρά η σχέση σου και τι ανάγκες έχει μέσα σε αυτήν ο σύντροφός σου. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι μπορείς να έχεις τον απόλυτο έλεγχο αυτής και πόσο μάλλον του ίδιου του συντρόφου σου. Το ζήτημα δεν είναι να γνωρίζεις ανά πάσα στιγμή πού είναι ή με ποιον μιλάει στο τηλέφωνο, αλλά να του έχεις αρκετή εμπιστοσύνη, ώστε να είσαι ήρεμη, ακόμη κι αν λόγω συνθηκών δε μιλήσετε μια ολόκληρη μέρα.
Ελπίζουμε αυτό το άρθρο να σε βοηθήσει να δεις σε λογικότερο πλαίσιο το θέμα της ζήλιας. Αν έχεις μια φίλη που την προβληματίζει το ίδιο θέμα, βοήθησέ τη στέλνοντάς της το! Επίσης, ακολούθησέ μας στα social media, για να μαθαίνεις πρώτη τα νέα μας και κάνε subscribe στο κανάλι μας στο Youtube. Τα λέμε σύντομα!