Πώς το φύλο σου επηρεάζει τον ύπνο σου; Ένας τρόπος για ποιοτικό ύπνο

Έχεις κι εσύ προβλήματα με τον ύπνο σου; Σέρνεσαι όλη τη μέρα στη δουλειά, ανυπομονώντας να ξανανταμώσεις το κρεβάτι σου και το βράδυ μόλις ξαπλώσεις δε μπορείς να κοιμηθείς; Έχεις δοκιμάσει τα πάντα, αλλά ακόμη υπάρχει κάτι που σε κρατάει ξάγρυπνη όλη τη νύχτα ή σε κάνει να πετάγεσαι από το μαξιλάρι κάθε τρεις και λίγο; Σου έχουμε την απόλυτη συνταγή για τον πιο απολαυστικό ύπνο: ζεστό μπάνιο, χαμομήλι και… ισότητα των φύλων!

Η σύγχρονη μάστιγα των διαταραχών ύπνου

Σε ένα μικρό γκάλοπ που έκανα σήμερα στο γραφείο γράφοντας αυτό το άρθρο, συνειδητοποίησα ότι από τα 9 άτομα που ρώτησα αν κοιμήθηκαν καλά όλες τις προηγούμενες ημέρες της εβδομάδας, οι 8 (!) μου απάντησαν ότι δεν κατάφεραν να κοιμηθούν καλά έστω μία μέρα.

Η αυπνία, όπως και πολλές άλλες διαταραχές του ύπνου είναι ένα από τα πιο συνήθη προβλήματα της ενήλικης ζωής μας σήμερα. Σκέψου μόνο ότι το 30% του πληθυσμού δηλώνει ότι συχνά έχει προβλήματα ύπνου, ενώ το 10% ότι αντιμετωπίζει χρόνιο πρόβλημα αυπνίας. Δηλαδή, περίπου 4 στους 10 ενήλικες δεν  κοιμούνται σωστά, ενώ την ίδια στιγμή περίπου 3 στους 10 ενήλικες λένε ότι κοιμούνται καθημερινά λιγότερες από 7 ώρες.

Οι διαταραχές του ύπνου έχουν μελετηθεί σε βάθος και έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην αντιμετώπισή τους, καθώς θεωρούνται ένα από τα πιο σοβαρά  προβλήματα του σύγχρονου κόσμου και μάλιστα αφορούν στο μεγαλύτερο ποσοστό σε νέους ανθρώπους. Προσπάθησε να φανταστείς μια μόνιμα κουρασμένη και νυσταγμένη κοινωνία και θα καταλάβεις.

Έτσι, έχουν προσδιορισθεί και πολλοί παράγοντες που τις προκαλούν: άγχος, κατάθλιψη, αλλαγές στην καθημερινότητα, υποκείμενη ασθένεια, μητρότητα κ.α. Σε όλα αυτά όμως έρχεται τώρα να προστεθεί και η… ανισότητα των φύλων.

Η ισότητα των φύλων κάνει καλό… στην υγεία

Κι όμως, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, παρατηρήθηκε το γεγονός ότι οι γυναίκες σε διευθυντικές θέσεις και γενικά σε θέσεις με περισσότερες αρμοδιότητες και ευθύνες απολαμβάνουν ποιοτικότερο ύπνο σε χώρες που παρουσιάζουν μεγαλύτερη πρόοδο όσον αφορά στην ισότητα των φύλων.

Στην παραπάνω έρευνα συμμετείχαν 18.116 άτομα. Οι ηλικίες τους κυμαίνονταν από 25 έως και 64 έτη και προέρχονταν από 29 ευρωπαϊκές χώρες. Στους συμμετέχοντες τέθηκαν διάφορες ερωτήσεις σχετικά με τον ύπνο τους και τις συνήθειές τους γύρω από αυτόν, με σημαντικότερη για τα αποτελέσματα της έρευνας την εξής: αν την τελευταία εβδομάδα θυμούνται να είχαν έστω έναν ανήσυχο ύπνο. Επίσης, τους έγιναν ερωτήσεις σχετικά με την εργασία τους, ούτως ώστε να γίνει κατανοητό αν και κατά πόσο η θέση τους είναι υψηλόβαθμη ή/και έχει πολλές ευθύνες.

Αφού όλα τα παραπάνω δεδομένα συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν, στη συνέχεια οι ερευνητές τα συνέκριναν και προσπάθησαν να τα συνδέσουν με τα δεδομένα κάθε χώρας διαμονής των συμμετεχόντων όσον αφορά στην ισότητα των φύλων, σύμφωνα με το δείκτη για την πρόοδο της ισότητας, των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας, οι άνθρωποι -άνδρες και γυναίκες- που καταλαμβάνουν διευθυντικές θέσεις παρουσιάζουν με μεγαλύτερη συχνότητα διαταραχές ύπνου σε σύγκριση με ανθρώπους που η εργασία τους έχει λιγότερες ευθύνες. Και απορούσα γιατί ο προϊστάμενός μου έχει σταθερά νεύρα… Τέλος πάντων.

Το πιο ενδιαφέρον εύρημα, όμως, είναι ότι οι γυναίκες σε διευθυντικές θέσεις έχουν καλύτερο ύπνο σε χώρες πιο προοδευτικές, όπου το χάσμα μεταξύ των φύλων (στις ευκαιρίες απασχόλησης, την οικονομία, την πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγεία κτλ.) ολοένα και μικραίνει, σε σύγκριση με γυναίκες σε ακριβώς ίδιες θέσεις, που ζουν, όμως, σε λιγότερο προοδευτικές κοινωνίες.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στις Σκανδιναβικές χώρες, όπου αναπτύσσονται συνεχώς νέες πολιτικές για την αντιμετώπιση του χάσματος των φύλων και την εξάλειψη της ανισότητας, οι γυναίκες απολαμβάνουν συγκριτικά ποιοτικότερο ύπνο.

Γιατί “χάνουν τον ύπνο τους” οι άνδρες;

Από την άλλη πλευρά, οι άνδρες σε διευθυντικές θέσεις φαίνεται να έχουν πιο ήσυχο ύπνο σε χώρες με… μεγαλύτερο ΑΕΠ. Η ποιότητα του ύπνου των ανδρών, δηλαδή, επηρεάζεται περισσότερο από οικονομικούς παράγοντες, ανάλογα με τη χώρα στην οποία ζουν κι εργάζονται.

Πάντως, η ίδια έρευνα δείχνει ότι η ισότητα των φύλων ευνοεί τον ήρεμο ύπνο τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών. Δηλαδή, όχι απλά είναι απαραίτητη, αλλά κάνει και καλό στην υγεία.

Ωστόσο, αν και η συγκεκριμένη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης έφερε στην επιφάνεια ορισμένα ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με τον ύπνο ανδρών και γυναικών και πώς μπορεί να επηρεάζεται από την ανισότητα των φύλων, οι επιστήμονες εξηγούν πως θα χρειαστεί βαθύτερη διερεύνηση για να επιβεβαιωθεί αυτή η σχέση.

Άλλωστε, ποιος μας λέει ότι οι γυναίκες στη Δανία και τη Σουηδία κοιμούνται καλύτερα επειδή είναι μικρότερο το χάσμα των φύλων και όχι επειδή οι χώρες αυτές μπορεί να παρουσιάζουν, για παράδειγμα, χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας;

Ακόμη, όπως και οι ίδιοι οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης υποστηρίζουν, η εν λόγω έρευνα παρουσιάζει ορισμένους περιορισμούς, όπως το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες δεν ερωτήθηκαν για τη διάρκεια του ύπνου τους.

Πάντως, αν η έρευνα του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης είναι ορθή, σε 275 χρόνια που θα γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στα φύλα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, έχουμε να κάνουμε κάτι ύπνους… Υπομονή, κορίτσια. 

Scroll to Top