Σήμερα θα σου πω κάτι που ίσως και να μην σου έχουν ξαναπεί…
Ή μπορεί οι γύρω σου να το λένε πού και πού, αλλά εσύ να βουλώνεις τα αυτιά σου, γιατί τους περνάς για κακοπροαίρετους, που παίρνουν τον ρόλο των εμποδίων στον δρόμο σου προς την ευτυχία και την καλύτερη ζωή.
Το ρίχνω;
Η σχέση με έναν άντρα δεν θα επιλύσει αυτόματα όλα σου τα προβλήματα. Μια «σχέση», δεν είναι πάντα «καλή σχέση». Το ότι περνάτε «καλούτσικα», δεν σημαίνει ότι περνάτε όσο καλά θα μπορούσατε να περνάτε. Και το ότι τα λέτε «ικανοποιητικά», δεν σημαίνει ότι ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνείτε ως ζευγάρι είναι αρκετός, για να αντιμετωπίσετε όσα φέρει ο χρόνος. Να το ‘πα!
Επικοινωνία: το κλειδί για κάθε υγιή σχέση. Εσύ με τον καλό σου τι ακριβώς κάνετε, για να βελτιώσετε την επικοινωνία σας; Γιατί, αν με ρωτάς, κάτι θα πρέπει να κάνετε. Που με ρωτάς. Δηλαδή, μία από εσάς με ρώτησε. Ξέρεις… εκεί στα DMs του instagram που έρχεστε και μας λέτε το προβληματάκι σας και εμείς απαντάμε πως όσα λέμε εδώ, αλλά και στο ebook μας σίγουρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επίλυση.
Τα έχουμε ξαναπεί, λοιπόν, αλλά θα κάνω έναν κόπο να τα επαναλάβω, γιατί όπως ξέρεις η επανάληψη είναι η μανούλα της μάθησης.
Μιας που είπα μανούλα: δίπλα μου εδώ στα κεντρικά του LadiesOnly κάθεται, όπως σου έχω πει, το Κατερινάκι. Και το Κατερινάκι είναι πραγματικά μανούλα σε τέτοια θέματα. Είναι η καλύτερη σε ό,τι αφορά την επικοινωνία των ζευγαριών, γιατί έχει αφιερώσει ώρες ολόκληρες στην ανάγνωση και την κατανόηση των ερευνών που έχουμε στα χέρια μας. Ξέρει τι λένε οι επιστήμονες, που εμείς πάντα αυτούς εμπιστευόμαστε.
Λοιπόν, δεν το τρενάρω άλλο και ξεκινώ ευθύς αμέσως να σου πω, όσα αυτή μου είπε.
Ναι, με ακούτε;
Αν πράγματι υπάρχει διάθεση για βελτίωση της σχέσης σας, θα πρέπει να μάθετε να ακούτε ο ένας τον άλλον.
Και όταν λέω «να ακούτε», αναφέρομαι σε αυτό που πιο επιστημονικά θα δεις να αναφέρεται ως «ενεργητική ακρόαση». Ένας ενεργητικός ακροατής έχει κάποιες βασικές αρχές: δεν διακόπτει, δεν σχεδιάζει την επόμενή του απάντηση όσο μιλάει ο συνομιλητής του, δεν κάνει πως τον ακούει, αλλά όντως τον ακούει. Φυσικά, μιας και μιλάμε για «ενεργητική» ακρόαση, δεν θα ‘σαι απλά ένα αυτί. Θα κάνεις τις ερωτησούλες σου, θα συνοψίζεις όσα άκουσες και θα προσπαθείς να καταλάβεις. Κατάλαβες;
Όποιος λέει ψέματα…
Η ειλικρίνεια και η αμεσότητα στην επικοινωνία, μπορούν πραγματικά να κάνουν θαύματα.
Μεγάλωσα με την ατάκα «όποιος λέει ψέματα, πέφτει μες τα αίματα». Οι επιστήμονες ήρθαν να επιβεβαιώσουν τη μάνα μου, καθώς έμαθα πως λένε ότι τόσο εσύ, όσο κι αυτός πρέπει να είστε πρόθυμοι να εκφράσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας ανοιχτά. Οφείλετε, αρχικά στον εαυτό σας και έπειτα στον άνθρωπο που έχετε απέναντί σας, να είστε αληθινοί, ειλικρινείς και ξεκάθαροι ως προς τα όρια και τις ανάγκες σας.
Κι αν αυτός δεν «ψήνεται» να το κάνει, μπορείς να ξεκινήσεις να το κάνεις εσύ –δώσε το παράδειγμα και θα δεις πως μόνο σε καλό θα σας βγει.
Εσύ φταις!
Στο κοντινό παρελθόν είχα κάνει μία σύντομη σχέση.
Δεν κράτησε πολύ, γιατί, σύμφωνα με την βιβλιογραφία που το Κατερινάκι μου πάσαρε, παίζαμε ένα διαρκές ping pong ευθυνών. Εγώ κατηγορούσα την κοπέλα όποτε κάτι δεν πήγαινε καλά. Κι αυτή, από τη δική της πλευρά, έκανε ακριβώς το ίδιο.
Τι θα άλλαζα, αν ήθελα να βελτιώσω τη μεταξύ μας επικοινωνία;
Απλούστατα, θα επικεντρωνόμουν στα δικά μου συναισθήματα, αντί για τις δικές της πράξεις. Καν’ το κι εσύ: άσε στην άκρη το «ποτέ δεν με ακούς» και δοκίμασε να λες «νιώθω πληγωμένη, όταν αντιλαμβάνομαι ότι δεν με ακούς». Τόσο μικρή διαφορά στις λέξεις, αλλά τεράστια ως προς την αποτελεσματικότητα της επικοινωνίας.
Κάντε ένα διάλειμμα…
Στο φινάλε, αν τίποτα από τα παραπάνω δεν πιάνει, πάρτε τον χώρο και τον χρόνο σας.
Πολλές φορές –όπως λένε οι ψυχολόγοι– τα συναισθήματα είναι τόσο έντονα που η επικοινωνία δεν μπορεί να ευδοκιμήσει. Καταλήγει να μην είναι αποτελεσματική και έρχονται ακόμη μεγαλύτερες εντάσεις. Το να μιλήσετε, όταν πλέον θα έχετε ηρεμήσει, θα δεις ότι θα έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Δεν χρειάζεται να λύσεις ένα θέμα εδώ και τώρα, γιατί όσο επιμένεις να το λύσεις, μπορεί και να το γκρεμίσεις.
Καθώς η Κατερίνα μου έστελνε τα αρχεία με όλες αυτές τις ωραίες και τις ενδιαφέρουσες έρευνες, μου είπε: «Κοίτα να δεις. Δεν είναι ένα εύκολο θέμα. Μήπως να τους γράψεις για κάτι άλλο;». «Κατερίνα μου», της απάντησα… «ποιος σου είπε ότι θέλουμε να συζητάμε μόνο για τα εύκολα;».
Έχω ταλέντο στο να την κάνω να συμφωνεί μαζί μου. Κι αυτή την φορά πέτυχα. Όμως, δεν ενέδωσε τόσο απλά. Μου είπε πως πρέπει να τονίσω το εξής: Πολλές φορές, όταν βρίσκεστε σε τέλμα, δεν θα βρίσκετε άκρη, όσο κι αν προσπαθείτε. Και όσο αποτυγχάνεται, τόσο πιο απογοητευμένη θα νιώθεις. Γιατί αργά ή γρήγορα θα δεις ότι η επικοινωνία μεταξύ σας δεν θα γίνεται καλύτερη, απλά και μόνο επειδή θα εφαρμόζεις αυτά τα tips, αυτού του σύντομου mail.
Ήξερες, όμως, ότι υπάρχουν ειδικοί που μπορούν πραγματικά να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την επικοινωνία σας; Οι καλύτεροι ξέρουν πάντα καλύτερα. Και μαζί τους θα μπορέσεις να δεις την κατάσταση σε βάθος. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να σε οδηγήσουν, αλλά και οδηγοί που μπορούν να σε σώσουν.
Κάνε κλικ εδώ, για να τσεκάρεις τον απόλυτο οδηγό σχέσεων που γράψαμε εμείς στο LadiesOnly.
—————————————————————————————————————————
Επιστημονικές πηγές:
- Gottman, J. M., & Silver, N. (2015). The seven principles for making marriage work. Harmony.
- Miller, R. S., & Perlman, D. (2017). Intimate relationships. McGraw-Hill Education.
- Weger Jr, H., Castle Bell, G., Minei, E. M., & Robinson, M. C. (2014). The relative effectiveness of active listening in initial interactions. International Journal of Listening, 28(1), 13-31.