χειριστικός

Μήπως ο σύντροφός σου είναι λιγάκι χειριστικός;

Είναι ωραίο να γίνεται πάντα το δικό σου. Έλα μεταξύ μας είμαστε. Παραδέξου το. Δεν θα σε κρίνω… 

Και, φυσικά, όπως εσύ θέλεις τα πράγματα να γίνονται ακριβώς όπως τα σκέφτεσαι, μπορεί την ίδια ακριβώς επιθυμία να την έχει και ο σύντροφός σου. 

Σήμερα θα σου μιλήσω για την Μαρία. Η Μαρία κάθεται στο αριστέρα μου και πραγματικά αισθάνομαι υπερτυχερός που μου έλαχε να εργάζομαι καθημερινά ανάμεσα σε δύο τόσο όμορφες  και έξυπνες γυναίκες –εννοώ αυτήν και την Κατερίνα– για λογαριασμό άλλων τόσων υπέροχων γυναικών –εννοώ όλες τις φίλες του LadiesOnly και μαζί με αυτές κι εσένα. Ίσως να ‘χεις μιλήσει μαζί της, γιατί είναι το instagirl της παρέας, που πολύ συχνά απαντά στα μηνύματα ή τα σχόλιά σου. 

Η Μαρία δεν είναι σίγουρα ένα παράδειγμα ανθρώπου που θέλει να γίνεται πάντα το δικό του. Αν είσαι μία από τις φίλες που έστειλε DM, θα έχεις καταλάβει πως μιλάμε για το πιο ευγενικό κορίτσι. Καλοσυνάτη, γλυκιά, συγκαταβατική, διατεθειμένη ακόμη και να σου δώσει την τελευταία μπουκιά από το σνακ της. Φαντάσου… 

Πώς, λοιπόν, μου ήρθε σήμερα να στην συστήσω; Ποια σχέση έχει η Μαρία με το θέμα μας; 

Αρχικά, αυτή ήταν που μου πρότεινε να το θίξω. Μια μέρα που δούλευε στο κινητό της και απαντούσε σε σχόλια μου είπε γεμάτη ενθουσιασμό: «Εεε, κούκλε… δες εδώ το μήνυμα της κοπέλας».

Το μήνυμα ήταν πραγματικά αρκετά μεγάλο. Το διάβασμα όλο με προσοχή, αλλά κρατώ το ζουμί που βρισκόταν στην τελευταία ερώτηση που έθετε: «Μήπως, τελικά, ο σύντροφός μου είναι λιγάκι χειριστικός;». 

Τι σημαίνει «χειριστικός σύντροφος»; 

τι σημαίνει χειριστικός σύντροφος

«Challenge accepted Μαράκι» της είπα. «Θα μου επιτρέψεις, όμως, να αναφερθώ και στον δικό σου χειριστικό πρώην». Να που όλα συνδέονται σιγά-σιγά και αρχίζεις να κατανοείς πώς και γιατί μου ήρθε να αναφερθώ στην αγαπητή Μαρία. 

Φυσικά, πήρα την άδειά της, αλλά στη συνέχεια αποφάσισα να μη δώσω πολλές λεπτομέρειες. Θα σου πω απλά πως, πριν λίγο καιρό, σε κάποιο από τα meeting μας διαπιστώσαμε πως το Μαράκι υπέφερε εξαιτίας του τότε συντρόφου της. Και υπέφερε, γιατί ο τύπος ήταν χειριστικός. Το γεγονός αυτό ξύπνησε το ενδιαφέρον μας για το θέμα «χειριστικοί γκόμενοι», το οποίο κοιμόταν από όταν το αναλύσαμε τελευταία φορά σε κάποιες από τις σελίδες του «Το Τανγκό Θέλει Δύο». 

Η Χειραγώγηση δεν έχει μόνο μια μορφή. Μπορεί να υπάρχει σε μία σχέση υπό τη μορφή του ψυχολογικού εκβιασμού, του εκφοβισμού ή ακόμη και του εξαναγκασμού. Πώς, όμως, θα καταλάβεις, αν ο σύντροφός σου είναι χειριστικός; Και ας πούμε πως το κατάλαβες, πώς το διαχειρίζεσαι; 

Πώς να τα βγάλεις πέρα με έναν χειριστικό σύντροφο;

αντιμετωπίζοντας έναν χειριστικό σύντροφο

Αρχικά, έχε στον νου πως οι έρευνες λένε ότι από τη στιγμή που αναρωτιέσαι, αν ο σύντροφός σου είναι λιγάκι χειριστικός, μάλλον όντως θα ‘ναι. Για κάποιον λόγο ξεκίνησες να αναρωτιέσαι. Κάποια ένδειξη θα ‘χεις. Κάπως αποφάσισε η διαίσθησή σου να σου πει να ανοίξεις τα μάτια σου. Ε άνοιξ’ τα και εσύ, δίχως να προσπαθείς να δικαιολογήσεις ή να εκλογικεύσεις όλα όσα κάνει ο τύπος εντελώς λάθος.  

Σε δεύτερη φάση, φρόντισε να εκπαιδευτείς σε θέματα που αφορούν τη χειραγώγηση στις σχέσεις. Διάβασε κάνα βιβλίο, κάποιο άρθρο, ένα «Το Τανγκό Θέλει Δύο» ή μίλα με κάποιον σύμβουλο που θα σου δώσει τα φώτα του. Σίγουρα τα χρειάζεσαι. Πάντα το φως είναι απαραίτητο, για να δεις με περισσότερη ευκρίνεια μία κατάσταση. Και είναι ακόμη πιο απαραίτητο, όταν είσαι δίπλα σε ανθρώπους που προσπαθούν να «θολώσουν» το βλέμμα και την οπτική σου. 

Η γνώση είναι δύναμη κι αφού πλέον θα την έχεις πρόχειρη πάνε έτσι δυνατή και μίλα πρόσωπο με πρόσωπο με τον χειριστικό σύντροφό σου. Να είσαι ξεκάθαρη. Πες του ότι σε ενόχλησε το και το και ότι σε προβληματίζει η όλη στάση του. Ζήτα εξηγήσεις, γιατί τις δικαιούσαι. Αν δεις πως δεν είναι διατεθειμένος να αλλάξει έστω και λίγο, να αναγνωρίσει τα λάθη του ή να δώσει τις εξηγήσεις που ζήτησες, ζήτα του –αντί για εξηγήσεις– να μαζέψει τα κουβαδάκια του και να πάει σε άλλη παραλία.   

Αν πάλι δεχτεί να κάνετε αυτήν την κουβέντα, φρόντισε να επικοινωνήσεις εκ νέου και με σαφήνεια τα όριά σου. Θα πρέπει να γνωρίζει τόσο το ποια είναι, όσο και το πόσο ζωτικής σημασίας είναι η τήρησή τους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η διακοπή μιας σχέσης δεν είναι κακή ιδέα, αν η οριοθέτηση δεν πετύχει. Βάζεις πάνω από όλα εσένα, την ασφάλεια και την ευημερία σου. Στο πρώτο πλάνο είναι πάντοτε οι ανάγκες σου. 

Εγώ το πιστεύω και θα το πω: στο τέλος θα πάνε όλα καλά. Αν δεν πάνε καλά, μπορεί να μην ήρθε ακόμη το τέλος. Μία λύση είναι να το φέρεις εσύ. Μία άλλη είναι να κάνεις ένα κλικ εδώ. Σε κάθε περίπτωση ο χειριστικός γκόμενος είναι ένα πρόβλημα. Και όπως όλα τα προβλήματα, έτσι κι αυτό, έχει τις λύσεις του. 

Έλα να το λύσουμε παρέα!


Επιστημονικές πηγές:

  • Braiker, H. B. (2018). Who’s pulling your strings? How to break the cycle of manipulation and regain control of your life. McGraw Hill Professional.
  • Gaslighting: Recognize manipulative and abusive people. (2021, January 27). Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/depression/in-depth/gaslighting/art-20402174
  • Simon, G. K. (2015). In sheep’s clothing: Understanding and dealing with manipulative people. Parkhurst Brothers Publishers Inc.
Scroll to Top