Πώς θα κάνουμε την σχέση από απόσταση να πετύχει; Μην ανησυχείς, δεν θα σου δώσω την κλασσική απάντηση που σου λένε και άλλοι, δηλαδή δε θα σου πω να κάνεις υπομονή. Αυτό, προφανώς, το ξέρεις ήδη, αλλιώς δεν θα έμπαινες και σε μια τέτοια κατάσταση. Είτε η σχέση από απόσταση ήταν έτσι από την αρχή, είτε έγινε στη συνέχεια, υπάρχουν τρόποι (αποδεδειγμένοι επιστημονικά μάλιστα) για να την κάνεις να πετύχει. Έτοιμη να τους δούμε;
Σιγουρέψου πως έχετε τους ίδιους στόχους
Σε μία έρευνα που έγινε από την Dr. Katheryn C. Maguire από το University of Texas, τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι σχέσεις είναι πολύ πιο ευχάριστες και πολύ λιγότερο αγχωτικές, αν και οι δύο καταλαβαίνουν ότι αυτή η κατάσταση είναι περιστασιακή και όχι μόνιμη. Είναι πολύ λογικό να μπορέσουμε να εστιάσουμε καλύτερα σε μια ανταμοιβή που ξέρουμε πότε θα έρθει, παρά σε κάτι αόριστο που δεν ξέρουμε πότε και αν τελικά θα έρθει. Για αυτό είναι σημαντικό να κάνουμε σίγουρο πως και οι δύο ξέρουμε που πάει αυτή η σχέση από απόσταση. Μπορεί εσύ ή ο σύντροφος σου να την ανέχεται μόνο και μόνο επειδή νομίζει ότι θα καταλήξει σε γάμο για παράδειγμα ή κάτι άλλο, ενώ στην πραγματικότητα τα σχέδια να είναι πολύ διαφορετικά στο μυαλό σου ή στο μυαλό του συντρόφου σου.
Μην έχεις μόνο την τεχνολογία σαν σημείο επαφής
Όσο τυχεροί και να νιώθουμε που δεν χρειάζεται να γράφουμε γράμματα και να περιμένουμε το ταχυδρομείο να κάνει τη δουλειά του για να μιλήσουμε με τον αγαπημένο μας, το να εστιάζουμε μόνο και απόλυτα στην τεχνολογία για να επικοινωνήσουμε με τον σύντροφό μας, παίρνει μεγάλο μέρος της, ας το πούμε, ‘ανθρώπινης’ επαφής μαζί του. Είναι καλό να έχουμε και κάτι απτό που μας θυμίζει τον καλό μας, όπως ένα ρούχο του, ένα δώρο, κ.τ.λ. Επίσης, όσο ακριβό και να είναι ή όσο… φασαριόζικο, και εσύ αλλά και ο αγαπημένος σου θα νιώσετε μεγάλη χαρά αν λάβετε ένα πακέτο – τα λεγόμενα care packages, που μπορεί να έχει μέσα γλυκά, μικρά δωράκια, οτιδήποτε σκεφτείς και ξέρεις ότι θα του αρέσει.
Μην κανονίζετε πως θα πάει κάθε στιγμή της μέρας για όταν βρεθείτε
Αυτό είναι κάτι που νιώθουν όλοι -ή σχεδόν όλοι- οι άνθρωποι που είναι σε σχέση από απόσταση. Όταν τελικά βρίσκεστε, δεν υπάρχει ποτέ αρκετός χρόνος για να κάνετε όσα θέλετε μαζί. Έτσι, όταν είστε και πάλι μακριά, καταλήγετε να κάνετε λεπτομερή πλάνα για κάθε στιγμή της μέρας για όταν θα ξαναβρεθείτε. Ενώ είναι ευχάριστο αυτό, μπορεί όμως να κάνει την συνάντησή σας εξαιρετικά αγχωτική τελικά. Αφήστε χρόνο για ένα απόγευμα που απλά θα βαριέστε και θα δείτε ταινίες στον καναπέ – δεν είναι ανάγκη να εξερευνήσετε όλη την πόλη μαζί, ούτε να πάτε κάθε μέρα στο θέατρο.
Να καταλαβαίνεις τη διαφορά μεταξύ του να τον τσεκάρεις και του να τσεκάρεις απλά τι κάνει
Αυτό είναι λίγο πολύ αυτό-επεξηγηματικό. Φυσικά και υπάρχει το άγχος για την απιστία, επειδή δεν ξέρεις που είναι και τι κάνει τόσο συχνά όσο θα το ήξερες αν μένατε μαζί ή έστω ήσασταν στην ίδια χώρα. Είναι κατανοητό. Όμως, υπάρχει τεράστια διαφορά στο να του στέλνεις για να δεις πως πάει η μέρα του και στο να του στέλνεις για να δεις που ήταν και με ποιους και τι έκανε ακριβώς. Στην τελική, σκέψου ότι αν ήθελε να σε κερατώσει, θα μπορούσε να το κάνει ακόμα και ήσασταν μαζί σχεδόν όλη τη μέρα.
Εμπιστεύσου τον – και μαζί και τον εαυτό σου
Αυτό δεν ισχύει μόνο για τη σχέση από απόσταση, ισχύει για όλες τις σχέσεις. Μην αφήνεις τη σχέση σου να γίνει κάτι ειδυλλιακό, ακριβώς επειδή είναι από απόσταση, αλλά μην την πετάς και στα τάρταρα, επειδή πιστεύεις ότι αποκλείεται να κρατήσει. Μπορείς να μάθεις να εμπιστεύεσαι τον σύντροφό σου, όπως ακριβώς μπορείς να μάθεις να εμπιστεύεσαι και τον εαυτό σου. Δεν σημαίνει βέβαια ότι η εμπιστοσύνη πρέπει να είναι τυφλή: Δες αν κρατάει το λόγο του σε πράγματα μικρά και μεγάλα. Σε πήρε τηλέφωνο την ώρα που είπε; Ήρθε να σε δει την ημερομηνία που είχατε κανονίσει; Αν ναι, πρέπει να δείξεις και σε αυτόν αλλά και στον εαυτό σου πως το εκτιμάς, και εκείνος πρέπει να κάνει το ίδιο. Αν όχι, τότε ίσως είναι ώρα για μια συζήτηση και για να του εκφράσεις την ανησυχία σου.
Εστίασε στην ποιοτική επικοινωνία
Περιέργως, σε μια έρευνα που έγινε από ψυχολόγους στο University of Denver, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα ζευγάρια που είναι σε σχέση από απόσταση, είναι πιο ευχαριστημένα από την ποιότητα της επικοινωνίας που έχουν, από τα ζευγάρια που ήταν κοντά γεωγραφικά. Αυτό μπορεί να γίνεται διότι αυτοί που είναι σε σχέση από απόσταση, καταλαβαίνουν πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος που έχουν μαζί και δεν θα διαφωνήσουν ή θα επικεντρωθούν σε ‘μικρά πράγματα’. Ένας τρόπος να το πετύχεις και εσύ αυτό στη σχέση σου, είναι πριν κάθε επικοινωνία σας να δίνεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου να σκεφτεί όχι τι θα πει τόσο πολύ, αλλά πώς θα το πει. Κάποιες φορές το να επικεντρωνόμαστε στο θέμα που θέλουμε να συζητήσουμε, μας κάνει να ξεχνάμε ότι ο άλλος είναι μακριά και μπορεί να παρεξηγήσει ή να μην νιώσει πως εννοούμε κάποια πράγματα.
Αυτά για σήμερα αγαπημένες μου. Αν θέλεις, κάνε share αυτό το άρθρο με μια φίλη σου που πιστεύεις ότι θα την ενδιαφέρει, και όπως πάντα, θα το εκτιμούσαμε ιδιαίτερα αν έκανες μας έκανες ένα like και follow στα social media, και ένα subscribe στο κανάλι μας στο YouTube. Τα λέμε την επόμενη φορά!