σαμποτάρει

4 τρόποι για να σταματήσει το μυαλό μας να μας σαμποτάρει

Σήμερα θα δούμε μαζί 4 τρόπους να κάνουμε το μυαλό μας να μην μας σαμποτάρει. Όλες μας έχουμε νευριάσει με τον εαυτό μας και μάλιστα πολλές φορές, γιατί δεν κάνουμε αυτό ή το άλλο που θέλουμε και αναβάλουμε ή ακόμα και ακυρώνουμε πράγματα που ξέρουμε ότι θα μας βοηθήσουν. Λοιπόν, έχω να σου πω κάτι που θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα. Δεν φταις εσύ. Φταίει… το μυαλό σου!

Πάμε να δούμε λοιπόν τι κάνει αυτό το άτακτο μυαλό και καταφέρνει να γίνεται ο μεγαλύτερος σαμποτέρ μας και γιατί. Ας τα πάρουμε από την αρχή τα πράγματα.

Το μυαλό μας, μας σαμποτάρει όταν γίνεται το εξής:

Το λογικό και συνειδητό κομμάτι του μυαλό μας, έρχεται σε αντίθεση με το υποσυνείδητο κομμάτι του μυαλού μας.

Θέλω εγώ για παράδειγμα να ακολουθώ μια υγιεινή διατροφή και να κάνω γυμναστική. Ξαφνικά βρίσκομαι αγκαλιά με ένα κιλό πατατάκια που βουτάω στο παγωτό, και η μόνη γυμναστική που έχω καταφέρει να κάνω είναι να σηκωθώ να ανοίξω στο ντιλίβερι. ‘Σαμποτάζ!’, φωνάζω έξαλλη. Τίποτα δε γίνεται όμως. Μα γιατί;

Γιατί όπως είπαμε και πριν, το λογικό μου και συνειδητό μου κομμάτι μπορεί να θέλει να φάει λάχανο κ να κάνει κοιλιακούς, το ασυνείδητο όμως θέλει να μπουκώσει ό,τι κακό συναίσθημα έχω με σοκολάτα. Μα γιατί; Ξαναρωτάω. Τι του έχω κάνει πια αυτού του μυαλού και θέλει να με τιμωρήσει έτσι;

Το μυαλό μας μπορεί να αντιμετωπίσει πολύ πιο εύκολα την απογοήτευση από την ικανοποίηση.

Ξαναδιάβασε το αυτό. Το μυαλό μας μπορεί να αντιμετωπίσει πολύ πιο εύκολα την απογοήτευση από την ικανοποίηση. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αναπτύξει αυτό που λέμε αυτοκαταστροφικές συνήθειες. Και θα ξαναρωτήσω εγώ, μα γιατί;

Έχεις ακούσει για το μέρος του εγκεφάλου μας που ονομάζεται αμυγδαλή; Αυτό είναι το μυστικό μέρος του μυαλού που κοντρολάρει τα συναισθήματα, το αίσθημα επιβίωσης, και την μνήμη. Η αμυγδαλή, όσο χρήσιμη και υπέροχη και αν είναι, πολλές φορές είναι και ύπουλη. Μπορεί να νομίζουμε εμείς ότι παίρνουμε αποφάσεις, αλλά στην ουσία τις παίρνει η αμυγδαλή, ανάλογα με αυτά που υποσυνείδητα της έχουμε δώσει να ‘φάει’.

Πώς λοιπόν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτό το λάκκο που πάει τόσο πολύ βαθιά και φαίνεται να έχουμε πέσει όλοι; Θα το δούμε αμέσως, και σε 4 απλά βήματα.

Κατανοώντας πότε το μυαλό μας, μας σαμποτάρει

Όσο και αν έχουν περαστεί κάποιες συνήθειες σαν μέρος της προσωπικότητας μας, μπορούμε να τις προκαλέσουμε να έρθουν στο φως για να δούμε πραγματικά τι καλό μας δίνουν και τι καλό δεν μας αφήνουν να πάρουμε. Πρέπει να καταλάβουμε επίσης το ότι επειδή το μυαλό μας, μας σαμποτάρει, δεν σημαίνει ότι το κάνει για το κακό μας. Αυτό αναγνωρίζει ως προστασία και αυτό συνεχίζει να επαναλαμβάνει. Οπότε εμείς μπορούμε να δούμε τι συνήθειες έχουν ήδη περαστεί ως ‘safe’, για να μπορέσουμε σιγά – σιγά να του περάσουμε καινούργιες και να διαγράψουμε τις παλιές. Κανονική εκπαίδευση!

Εξερευνώντας τις αρχικές αιτίες

Τις περισσότερες φορές, το μυαλό μας, μας σαμποτάρει, γιατί εμείς έχουμε πιστέψει ότι δεν αξίζουμε. Θέλουμε για παράδειγμα μια προαγωγή, αλλά τελικά μπορεί να μη δουλεύουμε για να την κερδίσουμε, γιατί στο μυαλό μας έχει περαστεί ότι βασικά δεν την αξίζουμε. Με το να αναγνωρίσουμε αυτό το μπλοκ μας, βοηθάμε τον εαυτό μας να είναι πιο καχύποπτο την επόμενη φορά που θα μας πει το μυαλό μας: ‘Έλα μωρέ τώρα, γιατί να κουραστείς παραπάνω, αφού έτσι και αλλιώς το αφεντικό ποτέ δε θα προσέξει τι έκανες’. Αφού λοιπόν ξεκινήσουμε να αναγνωρίζουμε κάποια συγκεκριμένα μοτίβα, είναι πολύ πιο εύκολο μετά να έρθουμε αντιμέτωποι με αυτά και να τα αλλάξουμε.

Με αυτοστοχασμό

Ο αυτοστοχασμός μας βοηθάει εξαιρετικά να αναγνωρίσουμε όλους τους τρόπους που έχουμε μάθει το μυαλό μας να μας σαμποτάρει. Με το να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να στοχαστούμε τι πραγματικά σημαίνουν οι σκέψεις και οι πράξεις μας, στην ουσία ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην πνευματική ανύψωση και σε μια πιο πετυχημένη και ευτυχισμένη ζωή.

Με μικρές αλλαγές

Είναι πολύ εύκολο μόλις καταλάβουμε τι είναι αυτό (ή αυτά) που μας σαμποτάρει (ή σαμποτάρουν), να αρχίσουμε να κάνουμε μεγαλεπήβολα πλάνα για το πως θα αλλάξουμε την ζωή μας οριστικά και θα κάνουμε τον σαμποτέρ να φύγει, να πάει άλλου. Αυτό όμως, τις περισσότερες φορές μας γυρνάει μπούμερανγκ, και επειδή δεν τα καταφέρνουμε όλα μαζί, απογοητευόμαστε και γυρίζουμε πάλι στα παλιά μας λημέρια της αυτοτιμωρίας. Οι αλλαγές, είναι καλό να είναι σταδιακές και κυρίως μικρές. Μπορούμε να επικεντρωθούμε σε ένα από τα σαμποτάζ μας και να δουλέψουμε σιγά-σιγά για να αρχίσουμε να διορθώνουμε αυτό μόνο του. Όταν το επιτύχουμε, προχωράμε στο επόμενο.

Αυτά για σήμερα αγαπημένες μου! Μην ξεχάσεις να κάνεις share αυτό το video με μια φίλη σου που πιστεύεις ότι την ενδιαφέρει, όπως και να κάνεις ένα like και follow στις σελίδες μας στα social media, και αν νιώθεις γενναιόδωρη, τότε  κάνε και ένα subscribe στο κανάλι μας στο YouTube και έτσι θα βλέπεις όλα μας τα τελευταία νέα, πρώτη. Τα λέμε την επόμενη φορά!