5 τρόποι για να αποκτήσεις εύκολα υγιεινές διατροφικές συνήθειες

Ο χειμώνας που περάσαμε φέτος , λόγω του κορωνοϊού και της καραντίνας ήταν δύσκολος για όλους. Οι περισσότεροι από εμάς ζήσαμε τεράστιες αλλαγές στην καθημερινότητά μας, από την εργασία και τη διασκέδασή μας, μέχρι και τη φυσική μας κατάσταση και τις διατροφικές μας συνήθειες. Τις καθημερινές τηλεργασία ή δουλειά στο γραφείο απομονωμένοι από τους συναδέλφους, κι έπειτα αποχαύνωση στην τηλεόραση και τα social media και τα σαββατοκύριακα Netflix μέχρι τελικής πτώσεως…

Όλα αυτά στην αρχή μπορεί για μένα τουλάχιστον να είχαν λίγο «πλάκα», αλλά επειδή από ένα σημείο και μετά η ζωή μου έμοιαζε με τη Μέρα της Μαρμότας, βρήκα καταφύγιο στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική και… το delivery· κυρίως στο τελευταίο τώρα που το σκέφτομαι. Με λίγα λόγια, οι διατροφικές μου συνήθειες άλλαξαν άρδην και όχι προς το καλύτερο… Φτάνοντας, όμως, αισίως στο Μάρτιο, και με πενιχρές ελπίδες ότι μπορεί να περάσουμε ένα φυσιολογικό καλοκαίρι, συνειδητοποιώ ότι έχω πάρει 8 κιλά και λαχανιάζω στα πρώτα πέντε λεπτά χαλαρού περπατήματος.

Αμέσως αποφασίζω ότι μέχρι εδώ ήταν… αρχίζω διατροφή και έτσι ξεκινώ την έρευνα για το καταλληλότερο πρόγραμμα για εμένα. Οι προτεινόμενες «λύσεις» άπειρες: «Χάστε 10 κιλά σε μια εβδομάδα», «Αποκτήστε κοιλιακούς χωρίς γυμναστική», «Αδυνατίστε τρώγοντας πατατάκια» (εντάξει, αυτό δεν το διάβασα κάπου, αλλά είναι ενδεικτικό του παραλογισμού που επικρατεί γύρω από τις δίαιτες).

Έχετε νιώσει ποτέ κι εσείς τόσο «κατακλυσμένες» από επιλογές σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες που στο τέλος τα παρατάτε; Ή -ακόμη χειρότερα- δοκιμάζετε τη μία δίαιτα μετά την άλλη περιμένοντας να δείτε αποτέλεσμα; Κι εκτός του ότι φυσικά κατά πάσα πιθανότητα δε θα δείτε αποτέλεσμα (ή αυτό θα είναι εξαιρετικά βραχυπρόθεσμο), καταπονείτε τον οργανισμό σας.

Γύρω από αυτό το θέμα υπάρχει ολόκληρη επιστήμη, αυτή της ψυχολογίας της διατροφής, η οποία μας προσφέρει πανέξυπνα τιπς για το πώς να αλλάξουμε τη διατροφή μας προς το καλύτερο, τόσο για να διατηρούμαστε στο βάρος που επιθυμεί η καθεμία μας όσο και για να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας.

Οι μικρές αλλαγές κάνουν τη διαφορά

Είτε είσαι πειθαρχημένο άτομο είτε -σαν εμένα- δε σου αρέσει να χαλάς χατίρια στον εαυτό σου, υπάρχουν ορισμένες πρακτικές που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τις διατροφικές σου επιλογές, χωρίς καν να το καταλάβεις. Για την ακρίβεια, αυτό θα γίνει, κάνοντας μικρές αλλαγές στο περιβάλλον σου, οι οποίες υποσυνείδητα και μη θα σε οδηγούν και σε σωστές και υγιεινές αποφάσεις όσον αφορά στις διατροφικές σου συνήθειες. Ας δούμε πιο αναλυτικά αυτές τις αλλαγές:

Φρούτα σε… θέα

Μια κλασσική πρακτική για να πετύχεις την αλλαγή υποστηρίζουν οι επιστήμονες πως είναι να «κοροϊδέψεις» τον εαυτό σου, προωθώντας τις υγιεινές επιλογές έναντι των μη υγιεινών. Πώς θα το κάνεις αυτό; Πολύ απλά, φρόντισε να υπάρχουν φρούτα στο σπίτι σε σημεία που είναι ορατά στο μάτι σου καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Μπορείς, για παράδειγμα, να τοποθετήσεις μια φρουτιέρα στο τραπέζι της κουζίνας. Αντίθετα, σοκολάτες, μπισκότα, κέικ κτλ. κρύψε τα στο ντουλάπι, εν ανάγκη κατέβασέ τα στο γκαράζ. Όσο περισσότερο τα βλέπεις γύρω σου τόσο πιο πιθανό είναι να υποκύψεις.

Επίλεξε το σωστό πιάτο

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, οι άνθρωποι λέμε πολύ συχνά ψέματα για τις ποσότητες που καταναλώνουμε. Συνήθως υποστηρίζουμε ότι τρώμε λιγότερο απ’ ότι στην πραγματικότητα, φοβούμενοι την κριτική. Μάλιστα, σε σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, οι συμμετέχοντες έφαγαν πολύ περισσότερη σούπα από το μπολ που δεν ήταν διάφανο, είτε γιατί ένιωθαν περισσότερο «ασφαλείς» να φάνε μεγαλύτερη ποσότητα αφού οι άλλοι δεν την έβλεπαν, είτε επειδή είχαν χάσει και οι ίδιοι την αίσθηση της ποσότητας που είχαν καταναλώσει.

Τι κρατάμε, λοιπόν, από την έρευνα; Καλύτερα να χρησιμοποιούμε διάφανο σκεύος για να φάμε τη σούπα μας (και φυσικά το παγωτό μας!), ώστε να έχουμε καλύτερη εικόνα των ποσοτήτων που καταναλώνουμε. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιούμε μικρό πιάτο, ώστε το φαγητό να καλύπτει όλη την επιφάνειά του κι έτσι να μας δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι τρώμε περισσότερο απ’ ότι στην πραγματικότητα. Άλλο ένα τρικ για να ξεγελάσουμε το μάτι μας, είναι να προσθέσουμε στο πιάτο μια γενναία ποσότητα σαλάτας.

Το κόλπο του καθρέφτη

Εάν παλεύεις με τη βουλιμία, αυτή ίσως αποδειχθεί η πιο χρήσιμη συμβουλή για σένα. Μπορείς να τοποθετήσεις έναν καθρέφτη πίσω από το τραπέζι της κουζίνας. Βλέποντας τον εαυτό σου καθώς τρως είναι λιγότερο πιθανό να επιδοθείς σε βουλιμικές συμπεριφορές. Αν βέβαια παρατηρήσεις ότι κάτι τέτοιο σε γεμίζει άγχος και δε σου επιτρέπει να απολαύσεις το γεύμα σου, δε χρειάζεται να το κάνεις. Προσπαθώντας να φροντίζουμε το σώμα μας και τη φυσική μας υγεία, δεν πρέπει να ξεχνάμε -πόσο μάλλον να επιβαρύνουμε- την ψυχική μας υγεία.

Απόφυγε τους αντιπερισπασμούς

Πόσα μπολ ποπ κορν έχεις αδειάσει σε χρόνο ρεκόρ μπροστά στην τηλεόραση; Κι εμείς… Όταν την ώρα που τρως είσαι μπροστά σε μία οθόνη, χάνεις την αίσθηση του χρόνου, όπως και την αίσθηση της ποσότητας που καταναλώνεις. Με άλλα λόγια, αν είχες καθίσει στο τραπέζι να φας, θα ολοκλήρωνες το γεύμα σου σε 15-20 λεπτά, ενώ αν έβαλες να δεις ένα επεισόδιο της αγαπημένης σου σειράς, θα καταλήξεις να τρως για 45 ολόκληρα λεπτά. Εκτός από την τηλεόραση, βέβαια, καλό θα ήταν να αποφύγεις τη συζήτηση στο τηλέφωνο, με την οποία επίσης χάνεις την αίσθηση του χρόνου. Αλλά ακόμη κι αν σκοπεύεις να γευματίσεις μαζί με το σύντροφό σου, την αδελφή σου, τη φίλη σου, προτιμήστε να το κάνετε σιωπηλά.

Και οι υγιεινές επιλογές μπορούν να γίνουν εύκολες

Πολλές από τις διατροφικές μας επιλογές επηρεάζονται από το βαθμό δυσκολίας που κρύβουν. Όταν επιστρέφεις κατάκοπη από τη δουλειά, είναι προφανώς ευκολότερο να παραγγείλεις μια πίτσα από το να μαγειρέψεις. Αλλά και το βράδυ που χαλαρώνεις στον καναπέ, προτιμάς να ανοίξεις ένα σακουλάκι πατατάκια από το να καθαρίσεις ένα πορτοκάλι ή να κόψεις μια σαλάτα. Είναι απλά ευκολότερο και γρηγορότερο. Μπορείς, λοιπόν, να έχεις έτοιμα υγιεινά σνακ στο ψυγείο, για να μην τρέχεις τελευταία στιγμή.

Μόλις επιστρέψεις από το μανάβικο, πλύνε, καθάρισε και κόψε σε κομμάτια τα φρούτα σου, χώρισέ τα σε μερίδες και τοποθέτησέ τα σε τάπερ μέσα στο ψυγείο. Θα σου φανούν χρήσιμα όχι μόνο για το σπίτι, αλλά και για τη δουλειά ή ακόμη και τα ψώνια.

Αυτές είναι μερικές από τις συμβουλές που μας δίνουν οι επιστήμονες για να αλλάξουμε σταδιακά τις διατροφικές μας συνήθειες. Αν έχεις μια φίλη που το έχει ανάγκη, θα χαρούμε να μοιραστείς αυτό το άρθρο μαζί της. Επίσης, ακολούθησέ μας στα social media για να μαθαίνεις πρώτη τα νέα μας και κάνε subscribe στο κανάλι μας στο Youtube. Τα λέμε σύντομα!

Scroll to Top