Η καλοκαιρινή αγάπη είναι ένα θέμα… καυτό (συγχωρέσε μας το pun, δεν το ελέγχουμε πάντα). Μόνο και μόνο με το άκουσμα της φράσης ‘καλοκαιρινή αγάπη’, ξέρω πως στο μυαλό σου ήδη παίζουν τα κλασσικά hit ‘το καλοκαιράκι στην ακρογιαλιά δώσ’ μου ένα φιλάκι και έλα πιο κοντά’ ή το ‘summer lovin’ had me a blast, summer lovin’ happened so fast’ και πάει λέγοντας. Πέρα από τα τραγούδια όμως, ίσως παίζει και εκείνο το αγόρι που είχες συναντήσει πέρσι (δύσκολο) ή πρόπερσι (πιο εύκολο) ή ακόμα και πριν δέκα χρόνια (ξεκόλλα επιτέλους), και είχατε έναν από αυτούς τους έρωτες που πρέπει να γραφτούν σε βιβλίο. Μιας λοιπόν και φέτος είμαστε πιο ελεύθερες να πάμε εκείνη την ριμάδα την εβδομάδα που ονειρευόμαστε διακοπές, ίσως στο μυαλό σου να παίζει η ιδέα να βρεις ένα ανάλογο θαλασσινό αγόρι και να… φας και τα μύγδαλα.
Το θέμα είναι όμως ότι το τελευταίο βράδυ των διακοπών, όπως κλαις πάνω από τη βαλίτσα και αναρωτιέσαι αν πρέπει να βάλεις το ακόμα βρεγμένο μαγιό σε σακουλάκι, έχεις ήδη πείσει τον εαυτό σου πως αυτό τον άντρα πρέπει να τον ξαναδείς, αυτή την καλοκαιρινή αγάπη πρέπει να την κάνεις all year long αγάπη. Γιατί; Γιατί η πατριαρχία μας έχει μάθει πως εμείς σαν γυναίκες δεν μπορούμε να κάνουμε ένα one night stand της προκοπής χωρίς τύψεις και… ώπα, περίμενε, πάρτο αλλιώς. Το γιατί στην πραγματικότητα είναι διαφορετικό, και δεν έχει να κάνει τόσο πολύ με την διαφορά αντρών και γυναικών και γενικών στερεοτύπων. Πάμε να δούμε με τι έχει να κάνει;
Με την ιδέα πως το να ερωτευτούμε είναι ΤΟΣΟ εύκολο
Όσο είμαστε στην ρουτίνα μας και όσο μεγαλώνουμε, το να ερωτευτούμε κάποιον μοιάζει όλο και πιο δύσκολο. Από τη μία η δουλειά ή οι σπουδές που περιορίζουν τον κοινωνικό μας κύκλο (άρα και τους άντρες που συναναστρεφόμαστε), από την άλλη οι απογοητεύσεις του παρελθόντος, τι να κάνουμε και εμείς; Απελπιστήκαμε. Οπότε το αγόρι που ξαφνικά εμφανίζεται μέσα στα χρωματιστά φώτα του μπαρ και μας χαμογελάει στραβά όσο πίνουμε pina colada, είναι μια πολύ ευχάριστη αλλαγή. Οι άμυνες μας λιώνουν σαν τους πάγους της Ανταρκτικής με το global warming (too far?) και εμείς ξαφνικά θέλουμε να περάσουμε τη ζωή μας στην παραλία τρώγοντας ντομάτες μαζί του. Η ιδέα του έρωτα γίνεται πιο απλή και μας αρέσει, πολύ μας αρέσει.
Με τον οραματισμό
Θυμάσαι που λέγαμε για την ντομάτα; Φυσικά και το θυμάσαι, είναι στην παραπάνω γραμμή. Λοιπόν, αυτός είναι ένας λόγος που θέλεις την καλοκαιρινή σου αγάπη και το χειμώνα, και την άνοιξη, και όλες τις εποχές και τα χρόνια που θα έρθουν. Φαντάζεσαι ότι εάν κρατήσεις αυτό τον άντρα, θα κρατήσεις μαζί με αυτόν και την ξεγνοιασιά που νιώθεις μαζί του. Στην ουσία θέλεις τον εαυτό σου να είναι ο ίδιος όπως είναι και με αυτόν, και τον οραματίζεσαι πιο ελεύθερο, πιο θαρραλέο, πιο ερωτικό, πιο, πιο, πιο…
Με το να κρατήσουμε το καλοκαίρι μαζί μας όλο το χρόνο
Απλό; Απλό. Είναι ο συνδυασμός των δύο παραπάνω. Σκέφτεσαι εσύ τώρα, εάν αυτός ο άντρας είναι μαζί μου, ακόμα και στην κίνηση κολλημένη να είμαι, εγώ θα τον κοιτάζω και θα βλέπω την Αυγουστιάτικη πανσέληνο στα μάτια του. Θα κάνουμε ηλιοκαμένα παιδιά, θα ζήσουμε στη γαλάζια λίμνη, κάτω ο καπιταλισμός και τέτοια.
Και τώρα που τα ξέρουμε όλα αυτά τι κάνουμε; Τώρα κάνουμε μια μικρή απογραφή, μια αυτοκριτική, πες το όπως θες. Θυμήσου πως στην ουσία θες τον εαυτό σου να είναι λιγάκι (έως πολύ) πιο χαλαρός. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όντως δεν νιώθεις κάτι αληθινό για αυτό τον άντρα. Αληθινά είναι όλα τα συναισθήματα. Εσύ πρέπει να βρεις το ποιο όμως είναι ακριβώς το συναίσθημα που σου προκαλεί την ανάγκη να είσαι μαζί του. Αν δεις ότι είναι απλά λαγνεία, δέξου τη και φόρα τη και παράσημο. Δεν απαγορεύεται. Αν δεις ότι είναι έρωτας, και πάλι δέξου τον, και δες πως θα προχωρήσεις και αν νιώθει και εκείνος τα ίδια. Με λίγα λόγια, αυτό που κάνουμε είναι μια ειλικρινή εξερεύνηση των συναισθημάτων μας.
Και επειδή ξέρεις πως μας αρέσει να μπορούμε να αποδεικνύουμε όσα λέμε με βάση την επιστήμη, πάρε μερικές στατιστικές και έρευνες για να δεις πως δεν είσαι μόνη στην αναζήτηση του ‘πώς να κάνω την καλοκαιρινή αγάπη να κρατήσει;’.
Ήλιος, θάλασσα, και… τα χάπια μου
Σημείωση πριν ξεκινήσουμε: Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής εγκεφάλου που ενισχύει την φυσιολογική λειτουργία του. Με απλά λόγια, εάν έχουμε χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης, είναι πολύ πιθανό να έχουμε και κατάθλιψη. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να την ανεβάσουν, από φαγητά, μέχρι γυμναστική, μέχρι φάρμακα.
Η συγκεκριμένη έρευνα μελετάει το αν ο ήλιος ανεβάζει τη σεροτονίνη σε επίπεδα που να μπορεί να εξηγηθεί το γιατί το καλοκαίρι νιώθουμε καλύτερα. Για εμάς στην Ελλάδα ιδιαίτερα που έχουμε την ευκαιρία το καλοκαίρι να είμαστε στον ήλιο και στη θάλασσα πολύ περισσότερο από κατοίκους άλλων χωρών, το γεγονός ότι υπάρχει απόδειξη πως το καλοκαίρι είμαστε πιο ευτυχισμένες, μας δίνει μια πολύ καλή εξήγηση στο γιατί είμαστε πιο ανοιχτές στο να ερωτευτούμε ή να ερωτοτροπήσουμε.
Relationship Status: Summer
Το Facebook, ως γνωστόν, μπορεί να μας πει πολλά. Αυτό όμως που είπε στους συγκεκριμένους ερευνητές, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για εμάς: το 2010 και το 2011 (τότε δηλαδή που αν δεν έβαζες στο relationship status ότι είσαι σε σχέση, δεν είχες σχέση), οι ερευνητές φτιάξανε 3 γκρουπ, το ένα κάτω από 25 χρονών, το άλλο 25 με 44 και το άλλο 45 και πάνω. Είδανε λοιπόν ότι από τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο, υπήρχε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό χωρισμών. Το ιδιαίτερο όμως είναι ότι οι ίδιοι που χώρισαν στην αρχή του καλοκαιριού, μέχρι το τέλος είχαν αλλάξει και πάλι το relationship status τους. Αυτό ίσχυε και στις 3 ηλικιακές ομάδες μάλιστα!
Η ‘μαγεία’ του μυστηρίου λύθηκε!
Ο Scott Haltzman, M.D., συγγραφέας του βιβλίου The Secrets of Happily Married Women, μας δίνει την επιστημονική εξήγηση πίσω από τη μαγεία του μυστηρίου:
‘Όταν αναρωτιόμαστε συνεχώς τι συμβαίνει με τον/την ενδιαφερόμενο, ανεβάζουμε την παραγωγή ντοπαμίνης, μιας ορμόνης που είναι συνδεδεμένη με τον ενθουσιασμό και την ανυπομονησία, που κάνει τα ζευγάρια να είναι πιο σεξουαλικά ελκυστικοί ο ένας στον άλλον.’
Θυμήσου να είσαι αληθινή με τον εαυτό σου και τα συναισθήματά σου, για να μπορέσεις να χαρείς τις καλοκαιρινές σου διακοπές χωρίς άγχος και τύψεις. Και για να δώσουμε απάντηση στην ερώτηση του σημερινού μας τίτλου: ναι, γίνεται! Αρκεί να μπορείς να το αναγνωρίσεις σωστά και στη συνέχεια να το επικοινωνήσεις και σωστά.
Θέλεις να μάθεις και άλλα για τον περίπλοκο και φανταστικό κόσμο των σχέσεων; Τότε ακολούθησε μας στα social media και κάνε subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, γιατί έχουμε να πούμε ακόμα πολλά!