Στο προηγούμενο άρθρο μας κάναμε μια εισαγωγή στον τεράστιο (και αρκετά περίεργο) κόσμο των νέων λέξεων που συνέχεια εμφανίζονται για να περιγράψουν διάφορες περιπτώσεις που μπορεί να συναντήσουμε στις σχέσεις και το dating.
Μιας και το dating ειδικά τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας έχει πάρει φωτιά στα social media και τα διάφορα dating apps, οι περισσότεροι από τους όρους που είδαμε και θα δούμε έχουν να κάνουν με αυτού του είδους το διαδικτυακό φλερτ.
Πρόσφατα, λοιπόν, μάθαμε τι είναι το ghosting, το breadcrumbing, το stashing και το cushioning, που απ’ ό,τι φαίνεται είναι από τους πιο δημοφιλείς νέους όρους των σχέσεων. Τους διαβάζουμε σε άρθρα, τους συναντάμε σε σειρές του Netflix, τους ακούμε σε διαλόγους στο λεωφορείο και μέχρι τώρα δεν είχαμε ιδέα τι σήμαιναν.
Σήμερα, θα σου μιλήσω για το benching, το zombieing, το kittenfishing, το cloaking και το microcheating και λέω να ξεκινήσω από το benching, μιας και υπάρχουν 99% πιθανότητες να σου έχει συμβεί ή να το έχεις κάνει, οπότε ήρθε η ώρα να μάθεις και πώς λέγεται (όχι ότι θα αλλάξει κάτι, αλλά λέμε τώρα).
Benching
Είσαι λάτρης του ποδοσφαίρου; Ούτε κι εγώ. Αλλά αν ήσουν, θα ήξερες ότι από εκεί προέρχεται αυτή η λέξη. Το benching στο ποδόσφαιρο είναι όταν έχεις έναν δυνατό παίχτη, αλλά δεν τον αφήνεις να παίζει καθ’ όλη τη διάρκεια του ματς, γιατί πρέπει να επιτρέψεις και σε άλλους παίχτες να μπουν στον αγωνιστικό χώρο και να δείξουν τι μπορούν να κάνουν. Τον καλό σου παίχτη, όμως, φροντίζεις να τον κρατάς πάντα ζεστό, σε περίπτωση που χρειαστεί να παίξει.
Μάλλον κατάλαβες ήδη πού το πάω. Όταν μιλάμε για benching στο παιχνίδι των σχέσεων εννοούμε ότι γνωρίζουμε ένα άτομο που η αλήθεια είναι ότι ξέρουμε πως πρόκειται για κελεπούρι, αλλά θέλουμε να κρατάμε τις επιλογές μας ανοιχτές, σε περίπτωση που βρεθεί κάτι καλύτερο (νεότερο, ψηλότερο, ομορφότερο…).
Αν όμως τον γράψουμε και δεν του δίνουμε καμία σημασία, πολύ πιθανό, επειδή είναι και κελεπούρι, να μας φύγει. Έτσι, του δίνουμε πού και πού την προσοχή μας, για να τον κρατάμε κοντά.
Zombieing
Αυτά τα τρομακτικά πλάσματα που ειχαν εξεφανιστεί στον κάτω κόσμο και τώρα έρχονται πάλι στη ζωή για να μας βασανίζουν λέγονται ζόμπι ή αλλιώς τοξικοί γκόμενοι.
Το zombieing είναι ξαδελφάκι του ghosting και συνήθως έρχεται μετά από αυτό. Δηλαδή εκείνος ο τύπος που ένα όμορφο πρωινό αποφάσισε να σε αφήσει στο διαβάστηκε και να μην απαντήσει σε καμία κλήση σου επιστρέφει στη ζωή σου σαν να μην τρέχει κάστανο.
“Πού χάθηκες εσύ; Έτσι είπαμε;”, “Καλά είσαι; Καιρό έχουμε να τα πούμε!” και άλλα τέτοια γραφικά που σε κάνουν να αναρωτιέσαι πόσο θράσος και αυτοπεποίθηση μπορεί να έχει ένας άνθρωπος, για να πιστέψει ότι υπάρχει περίπτωση να ξανασχοληθείς μαζί του.
Και όμως, οι περιπτώσεις αυτές είναι πολλές και όπως μου είχε πει κάποια στιγμή μια φίλη μου, τελικά όλοι μια μέρα επιστρέφουν… Το θέμα είναι να μην ξεχνάμε γιατί και πώς έφυγαν.
Kittenfishing
Σίγουρα έχεις ακουστά τον όρο “catfishing”. Εμφανίστηκε σχεδόν παράλληλα με τη δημιουργία των social media, αφού αμέσως μόλις μας δόθηκε η ευκαιρία στους ανθρώπους να επικοινωνούμε πίσω από μια οθόνη ξεκινήσαμε και τα ψέματα.
Το catfishing, λοιπόν, σε περίπτωση που δεν ξέρεις ακριβώς τι είναι, αναφέρεται σε εκείνες τις περιπτώσεις ανθρώπων που προσποιούνται κάποιο άλλον μέσω του Internet, με άλλο όνομα, άλλη δουλειά, άλλο φύλο. Με λίγα λόγια είναι εντελώς fake και εξαπατούν κόσμο.
Το kittenfishing είναι μια πιο λάιτ εκδοχή του catfishing. Δηλαδή μπορεί να μην παριστάνουν μια εντελώς ψεύτικη και ανύπαρκτη περσόνα, αλλά να σου λένε ψέματα για πολύ βασικά θέματα, όπως το πού μένουν, τι δουλειά κάνουν, ποια είναι τα χόμπυ τους και οτιδήποτε άλλο θεωρούν ότι θα βελτιώσει την εικόνα τους απέναντί σου, προκειμένου να σε ρίξουν.
Cloaking
Νομίζεις ότι το ghosting είναι σκληρό; Πού να δεις πόσο σκληρό είναι το cloaking. Αρχικά η λέξη σημαίνει κυριολεκτικά κρύψιμο, οπότε καταλαβαίνεις…
Έστω ότι είσαι έτοιμη για το ραντεβού σου, φτάνεις στο μπαρ, κάθεσαι, αρχίζει και περνάει η ώρα και αυτός πουθενά. Αποφασίζεις, λοιπόν, όπως θα κάναμε μάλλον όλοι, να του στείλεις ένα μήνυμα στο Tinder να δεις μήπως του συνέβη τίποτα του ανθρώπου.
Και μπαίνεις Tinder και τι να δεις; Δεν είστε πλέον match! Σκέφτεσαι “Δε μπορεί, κάποιο λάθος θα έγινε, ας του στείλω στο Instagram” και μπαίνεις Instagram και μάντεψε… Σε έχει κάνει μπλοκ. Αυτό, φίλη, είναι το cloaking.
Όχι απλά σε στήνει στο ραντεβού, όχι απλά αποφασίζει να σε αγνοήσει, αλλά σου στερεί και κάθε δυνατότητα να τον σκυλοβρίσεις, να ξεθυμάνεις. Ακραίο και όμως αληθινό.
Microcheating
Τώρα αγγίζω ένα ευαίσθητο θέμα που θα έπρεπε να είχα στη διάθεσή μου σελίδες επί σελίδων για να αναλύσω, και πάλι δε θα το εξαντλούσα.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Αρχικά η λέξη προέρχεται από το micro (=μικρό) και το cheating (=απιστία). Είναι αυτό που θα λέγαμε στα ελληνικά “ψευτοαπιστία”, “μικροαπιστία”, “ελαφριά απιστία”, πες το όπως θες.
Το microcheating, λοιπόν, έχει να κάνει με τον κόσμο των social media και τις νέες μορφές απιστίας (εντός ή εκτός εισαγωγικών) που υπάρχουν μέσα σε αυτά: τα like και τα σχόλια σε φωτογραφίες μιας άλλης ενώ είστε σε σχέση, οι αντιδράσεις σε στόρις της, το να ακολουθεί άλλες γυναίκες που δε γνωρίζει, απλά επειδή είναι ωραίες και πάει λέγοντας…
Επειδή, λοιπόν, υπάρχει διαφωνία σχετικά με το αν ή τι από αυτά θεωρείται ή θα έπρεπε να θεωρείται απιστία σε μια σχέση, εφηύραμε τον όρο “microcheating” και είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Προσωπικά, βέβαια, εγώ θα είμαι ευχαριστημένη μόνο όταν σταματήσει να κάνει λάικ σε άλλες, αλλά οκ.
Επειδή, όπως είπαμε, όμως, το θέμα του microcheating είναι μεγάλο, θα μιλήσουμε για αυτό αναλυτικά σε νέο άρθρο.
Μέχρι τότε, αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τα social media και το πώς επηρεάζουν τις σχέσεις μας, πρέπει να διαβάσεις το νέο μας E-Book “ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΘΕΛΕΙ ΔΥΟ”!
Τέλος, αν σου άρεσε το άρθρο μας, θα χαρούμε πολύ να το μοιραστείς με μια φίλη σου και να μας πείτε τη γνώμη σας στα social media του LadiesOnly!